Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Sport Oradea Online  
27 Junie 2008 13:28:42   Fesus Robert, primul instructor român autorizat de Federația Internațională de Krav Maga
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Fésüs Róbert
"Ce n-aș da să scap, să ajung viu acasă!". Cam acestea sunt gândurile ce-i fug prin minte oricărui om atunci când viața îi este pusă în pericol.

"Ce n-aș da să scap, să ajung viu acasă!". Cam acestea sunt gândurile ce-i fug prin minte oricărui om atunci când viața îi este pusă în pericol.

E una din puținele arte marțiale născute în Europa. Nu e un sport în sensul clasic al cuvântului, fiindcă nu există competiții. E mai degrabă o știință a luptei. A luptei pentru supraviețuire... Deși "inventată" pentru soldații armatei israeliene, Krav Maga e un stil de luptă care își propune să învețe pe oricine cum să supraviețuiască unui atac.

Simplu și eficient

Orădeanul Fesus Robert, primul instructor român autorizat de Federația Internațională de Krav Maga, spune că tehnicile de autoapărare și luptă corp la corp cuprinse în acest stil sunt ușor de însușit și aplicat. "În armată nu ai ani de zile pentru a deveni maestru al artelor marțiale, dar trebuie să înveți să supraviețuiești oricărui atac. Asta e filozofia fundamentală Krav Maga. Aplicată mai întâi în armata israeliană, Krav Maga a fost gândită pentru a corespunde capacităților fizice ale celor încorporați, indiferent că erau tineri militari în termen, rezerviști de peste 40 de ani, femei sau bărbați".

În afara tehnicilor de luptă propriu-zise, Krav Maga educă practicanții pentru a face față situației de stres pe care o presupune un atac. "Orice atentat la viața sau integritatea noastră corporală generează panică. Reacția naturală a unui individ nepregătit să reziste la stres e o stare vecină cu paralizia. Alte arte marțiale, practicate <în condiții de laborator>, s-au dovedit ineficiente în viața reală. De aceea, noi nu predăm doar tehnici de autoapărare, ci și noțiuni de psihologie, comunicare, tactică. Scopul este unul singur: să ajungi cu bine acasă!".Totul e permis

Instructorul orădean spune că în lupta pentru supraviețuire, deci și în Krav Maga, totul e permis. "Tehnicile de bază sunt simple: principii logice de apărare, mișcări naturale ale corpului, lovituri aplicate în punctele cele mai sensibile ale corpului. Esența nu constă atât în tehnica folosită, cât în pregătirea psihologică pentru luptă. Scopul nostru e să dăm elevilor încrederea și capacitatea de a se apăra pe ei înșiși sau pe alții". La antrenamente, practicanții Krav Maga sunt puși permanent în fața unor situații stresante. De exemplu, după însușirea unor procedee de autoapărare, elevii se plimbă prin sală cu ochii închiși fără să știe când anume vor fi atacați de instructor.


krav_maga_fesus_robert1.jpg
În Krav Maga poți să strigi când ești atacat, atrăgând astfel atenția asupra ta și speriindu-i pe atacatori, iar mușcarea agresorului nu numai că e permisă, ci chiar indicată. "Nu e genul de duel cavaleresc, dar important e să scapi", explică Robi.

"Student sărac"

Deși un stil de luptă dur, Krav Maga te învață că e mai bine să eviți o încăierare. "Comunicarea cu agresorul e foarte importantă. Așa poți preveni o luptă al cărei rezultat e, până la urmă, incert". Tot de comunicare ține și tactica "studentului sărac", un mod viclean de a răspunde unui atac. "Te prefaci că plângi, întrebi agresorul ce poate să vrea de la un student sărac... Esența e să-l faci pe atacator să se simtă stăpân pe situație. Atunci, nivelul lui de vigilență scade și poate fi atacat fulgerător și eficient. Câțiva pumni în figură îl vor năuci și îți vor da destul timp să scapi", explică Robi.

În 15 ani de zile, orădeanul a practicat mai multe sporturi de luptă, dar spune că Krav Maga "e ca marea iubire pe care o cauți o viață întreagă". Fiindcă în România nu era nimeni să-l învețe, a decis să urmeze cursurile organizate în Ungaria de Federația Internațională de Krav Maga. Astfel, anul trecut, a studiat opt-nouă ore pe zi timp de trei luni.

Acum, cu atestatul de instructor în buzunar, Robi vrea să îi învețe și pe orădeni cum să scape din situații dificile. Pentru antrenamente nu e nevoie decât de un trening și voință. Voința de a rămâne în viață!


parintele_krav_maga.jpg
Părintele Krav Maga

"Inventatorul" Krav Maga, Imi Lichtenfeld (foto) s-a născut în 1910, la Budapesta, într-o familie de evrei. În anii de tinerețe, petrecuți la Bratislava, a fost frecvent implicat în luptele de stradă dintre tinerii evrei și diverse grupări de extremă dreaptă. Mai mult, între 1936 și 1940 a condus o "gardă civilă" care îi apăra pe evrei cehoslovaci. Apoi, a fugit din țară și s-a înrolat în trupele cehe libere.

La sfârșitul celui de-al doilea război mondial Lichtenfeld a ajuns în Palestina, unde a luptat în trupele de comando ale Rezistenței israeliene. După întemeierea statului Israel, timp de 20 de ani, Lichtenfeld a sistematizat tehnicile Krav Maga și a instruit în autoapărare unitățile de elită ale armatei.

Azi, Krav Maga este predată polițiștilor, gărzilor de corp, unităților de comando din mai multe țări ale lumii: SUA, India, Polonia, Suedia... Pentru a păstra acuratețea stilului, doar un grup de 7 profesori, reprezentanți ai Federației Internaționale de Krav Maga, pot pregăti noi instructori.Special pentru femei


special_pentru_femei.jpg
În unele țări occidentale, Krav Maga este predată în cursuri intensive, destinate special femeilor. "În câteva ore pot fi însușite tehnici simple și eficiente de înlăturare a unui atac. Participantele sunt învățate să reacționeze reflex în condițiile determinate de stresul unui atac. Ochi, gât, testicole! Împung, lovesc, strivesc! Iată trei puncte care lovite în serie vor descuraja orice atacator", spune instructorul orădean Fesus Robert. În plus, femeile sunt învățate să răspundă ferm, fără să ezite, oricărui agresor, să nu umble noaptea pe lângă ganguri, ci pe mijlocul străzii, cu pași hotărâți, și, la nevoie, să urle pentru a da alarma.Krav Magá
Sursa: Bihoreanul

Viziteaza Site-ul oficial al instructorului Fésüs Róbert Krav Maga - Fésüs Róbert


Sponzorul Acestui Articol este TOTALnet Media Group


Taguri  
Fésüs Róbert Krav Maga


Stiri Anterioare  
Fesus Robert, primul instructor român autorizat de Federația Internațională de Krav Maga

Stiri Sport  
Victor Hanescu, infrangere in primul tur la Brasil Open: Stiri Sport
Record de infrangeri in NBA: Stiri Sport
Cristiano Ronaldo, magie fara limite
247 de judoka participa la stagiul de la Oradea: Stiri Sport
Mutu scapa de taierea din salariu la Fiorentina: Stiri Sport


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Fesus Robert, primul instructor român autorizat de Federația Internațională de Krav Maga
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Leu

Leu

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
22 Mai 2018
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 2223 24 25 26
27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2018 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
22 Mai 2018
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
HOTA INOX DE CENTRU 4 M PROFESIONALA
COMBINA FRIGORIFICA HOTPOINT ARISTON 4 USI, CU GARANTIE
FELIATOR INOX DIAM. 300 MM AUTOMATIC SECOND
GRATAR INOX CU PLACA NETEDA CU SUPORT SH
CHINGI CU URECHI DIVERSE CAPACITATI SI LUNGIMI


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme