Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
08 Februarie 2011 12:11:18   Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Mugur Isarescu
Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19 la 24% a împiedicat reluarea procesului de dezinflație ...

Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19 la 24% a împiedicat reluarea procesului de dezinflație, în trimestrul patru din 2010, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, în cadrul unei conferințe de presă. Domnia sa a precizat că mărirea TVA-ului s-a resimțit în prețul energiei termice.
Nicolaie Chidesciuc, economist șef la ING Bank, ne-a declarat că majorarea TVA nu poate să justifice ratarea țintei de inflație. Domnia sa este de părere că ținta de inflație ar fi fost ratată chiar și în condițiile în care TVA nu ar fi crescut. De aceeași părere este și Călin Rechea, analist economic la Banca Carpatica, care ne-a spus că variația țintei de inflație ține de masa monetară, iar în acest sens, s-a înregistrat o creștere anuală a numerarului în circulație.
De cealaltă parte, Lucian Anghel, economist șef la Banca Comercială Română (BCR), ne-a declarat că majorarea TVA a modificat dramatic nivelul inflației, iar acesta va rămâne destul de mare până în luna iulie a acestui an.
BNR a modificat ținta de inflație pentru acest an la 3,6%, de la 3,4%.
Guvernatorul băncii centrale a declarat că procesul de dezinflație va fi reluat, începând cu primul trimestru din acest an. Potrivit domniei sale, alte șocuri care au împiedicat procesul de dezinflație au fost creșterea prețurilor la produsele alimentare și la carburanți.
Nu există motive pentru creșteri ale prețurilor "de categoria ofertei interne", întrucât producția și stocurile sunt la un nivel înalt, iar cererea este în continuare în scădere, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Credem că efectele vor fi mai degrabă limitate (asupra prețurilor alimentelor - n.r.). Această atmosferă de creștere rapidă a prețurilor alimentare nu o validăm sub nicio formă, iar datele infirmă potențialul unei asemenea evoluții", a spus domnul Isărescu.
El a precizat că nu există motive de creșteri ale prețurilor "de categoria ofertei interne" și singurele presiuni ar putea proveni din piața internațională, unde se vorbește despre o majorare a cotațiilor materiilor prime alimentare, iar economia românească este deschisă.
"Avem în continuare un declin al cererii de produse alimentare, care plafonează așteptările inflaționiste ale producătorilor", a continuat Isărescu.
Mai mult, guvernatorul BNR a citat rezultatele unui sondaj în rândul producătorilor agricoli, care indică "mai degrabă" o scădere a indicelui prețurilor de producție.
Analiștii sunt însă de altă părere. Economistul șef de la ING Bank ne-a spus că majorarea prețului la carburanți a avut un impact semnificativ în inflație, dar nu poate fi folosită ca justificare: "Prețul petrolului este întotdeauna un risc, dar nu este sub controlul BNR".
În opinia lui Călin Rechea, prețurile la carburanți au crescut din cauza marjelor de rafinare negative, iar acum, producătorii vor să recupereze ceea ce au pierdut. "Să dai vina pe speculatori este total deplasat", ne-a delcarat domnia sa.
Mugur Isărescu a mai precizat că dinamica prețului petrolului rămâne o sursă de presiune inflaționistă. Pentru anul în curs, BNR estimează un preț al petrolului de 93,4 dolari/ baril, iar pentru 2012 un preț de 97,5 dolari/baril.
* BNR nu a mai luat ultima tranșă de un miliard de euro, din pachetul de împrumut 2009-2011
Analiștii cred că faptul că țara noastră nu va mai lua ultima tranșă din acordul cu Fondul Monetar Internațional este un semnal pozitiv pentru economia românească. Lucian Anghel ne-a declarat că este un pas absolut normal: "România trebuie să devină independentă financiar". Aceeași părere este împărtășită și de analistul de la ING Bank, care ne-a spus că este un semnal bun că BNR nu a mai luat banii de la FMI și că începem să ne redresăm economic. În schimb, Călin Rechea ne-a spus că decizia BNR de a nu lua banii de la FMI a venit destul de târziu, deoarece țara noastră are deja niște datorii externe. "Pentru a fi bine, noi trebuie să creștem economic mai repede decât crește dobânda la sumele contractate de la instituțiile financiare internaționale", potrivit lui Călin Rechea.
În cadrul conferinței de ieri, Mugur Isărescu a mai precizat că BNR va asigura lichiditatea pe piețele bancare, însă nu pentru termen lung. Domnia sa a adăugat că banca centrală nu le va da băncilor comerciale confortul de creditare, deoarece lichiditatea de la BNR nu înlocuiește funding-ul, resursele financiare proprii pe care trebuie să le aibă băncile comerciale.
Excesul de lichiditate de pe piața monetară este concentrat la 4-5 bănci, care sunt reticente în a da fonduri altor instituții de credit, dar această situație se va rezolva în timp, a mai declarat Mugur Isărescu.
"Situația de pe piața monetară se va îmbunătăți, în sensul că lichiditatea pe care băncile o au în prezent într-un relativ exces va fi utilizată. Să știți că (excesul de lichiditate - n.r.) nu apare la nivelul tuturor băncilor și mai reflectă o altă disfunc-ționalitate, că băncile între ele sunt reticente. Acest nivel de lichiditate este concentrat cam la 4-5 bănci. Probabil că au avut rezerve în a extinde excesul lor de lichiditate către băncile care aveau relativ deficit. Credem că acest lucru se va rezolva în timp", a spus Isărescu. Domnia sa a menționat că dobânzile se vor consolida în jurul dobânzii de politică monetară, "probabil mai jos".
Economistul șef de la BCR este de părere că monitorizarea lichidității din piață de către BNR reprezintă o încercare a băncii centrale de a nu crea o presiune pe deficitul bugetar. În schimb, economistul șef de la ING Bank ne-a spus că nu crede că băncile vor folosi lichiditatea pentru creditare, deoarece nu se știe exact cât de mare este. "Băncile nu vor plasa lichiditatea în credite, ci în ti-tluri de stat", potrivit domniei sale. Nicolaie Chidesciuc a mai precizat că decizia BNR de a menține Acordul de la Viena, cu posibilitatea reducerii progresive a expunerilor băncilor, vine în contradicție cu faptul că economia românească își revine. "Pe baza resurselor interne nu putem crește, așa încât avem nevoie de împrumuturi, deci avem nevoie de expuneri, ca să vorbim de relansare", ne-a declarat domnia sa.
* Mugur Isărescu: BNR nu a intervenit pe piața valutară în ianuarie
Mugur Isărescu a declarat că banca centrală nu a urmat un anumit nivel de curs. Mai mult, domnia sa a precizat că BNR nu a intervenit pe piața valutară în luna ianuarie. Declarația guvernatorului BNR vine la doar câteva zile, după ce economiștii de la ING Bank au dat publicității o analiză, din care reiese că banca centrală ar fi cheltuit 500 milioane euro doar în prima lună a anului, pentru a susține moneda națională.
Luna ianuarie a adus o apreciere modestă a leului românesc în fața euro, de numai 0,54%, se arată într-un raport al X - Trade Brokers. Comparativ cu dolarul american, performanța a fost mai bună, avansul fiind de 2,86%, faptul fiind pus pe seama tendinței de slăbire a monedei americane în fața euro, și nefiind datorat vreunui interes marcat pentru deținerea de lei, se mai arată în raport.

ELENA VOINEA


* Mihai Tănăsescu: România are capacitatea de a se finanța singură și nu mai are nevoie de tranșa de la FMI
Decizia României de a nu mai trage și ultima tranșă din împrumutul de la FMI, în valoare de aproape un miliard de euro, arată că "România are, în momentul de față, capacitatea de a se finanța singură, prin împrumuturi de pe piața internă și externă, iar semnalul care va fi dat investitorilor prin neaccesarea ultimei tranșe, prin tratarea ei ca una preventivă, arată că România trece într-o altă etapă, de la una de stabilizare, la una de creștere economică", a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanțe, citat de Agerpres.
Mihai Tănăsescu a negat că neaccesarea tranșei ar putea constitui semnalul unor divergențe intervenite între autoritățile române și misiunea de evaluare a FMI, condusă de Jeffrey Franks.
"Decizia României de a nu mai trage ultima tranșă trebuie privit ca un semn de revenire a încrederii investitorilor în România, pe de o parte, iar pe de alta, ca un semn de evoluție pozitivă a economiei românești în 2011 și, în special, în trimestrele următoare. De asemenea, această decizie reflectă o atitudine proactivă din partea României. Este limpede că România are, în momentul de față, capacitatea de a se finanța singură, prin împrumuturi de pe piața internă și externă, iar semnalul care va fi dat investitorilor prin neaccesarea ultimei tranșe, prin tratarea ei ca una preventivă, arată că România trece într-o altă etapă, de la una de stabilizare la una de creștere economică", a precizat Mihai Tănăsescu.
Nivelul sustenabil la care au ajuns rezervele Băncii Centrale constituie o ancoră puternică atât pentru încrederea investitorilor, cât și pentru macrostabilitatea economică, ceea ce a fundamentat decizia de a nu mai trage ultima tranșă, iar România are și avantajul de a nu mai trebui să plătească la FMI "dobânzi și alte cheltuieli", a spus fostul ministru de Finanțe.
Mihai Tănăsescu a declarat că "hotărârea a fost luată în timpul discuțiilor purtate de misiunea de evaluare, în special a negocierilor cu Banca Națională, către care s-ar fi îndreptat această ultimă tranșă. Discuțiile cu BNR au dus în mod firesc spre această concluzie, pornind de la analiza indicatorilor macrofinanciari și a celor bancari".
În opinia reprezentantului României la FMI, "este foarte simplu de înțeles de ce România dorește să ia banii de la Uniunea Europeană, dar nu și pe cei de la FMI. Banii de la UE sunt mult mai ieftini decât alte împrumuturi pe care România le-ar putea lua de pe piața privată și contribuie la diversificarea portofoliului de datorii al României, dat fiind că împrumutul de la UE are o maturitate lungă. De aceea, cred că este un avantaj să luăm această tranșă de la UE".
România are acum de primit de la UE o tranșă în valoare de 1,5 miliarde de euro, iar în luna mai urmează a fi virată ultima tranșă, de 150 de milioane de euro, a mai precizat Mihai Tănăsescu.
În ceea ce privește deficitul bugetar al României, Mihai Tănăsescu a afirmat că "ținta pe care am stabilit-o este ca în 2012, deficitul calculat atât pe metoda cash, cât și pe metoda ESA, să ajungă la aproximativ 3% din PIB".
Pentru 2011, deficitul bugetar, calculat pe metoda cash, care nu include arieratele, este stabilit la 4,5%, dar dacă se adaugă datoriile anumitor societăți comerciale de stat, acest deficit poate depăși, conform unor analiști economici, nivelul de 7%.
*
Prețul carburanților la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluția cotațiilor internaționale pentru țiței, cursul valutar și taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câștigurile nefiind reflectate corespunzător, arată un raport elaborat de ANAF și pus la dispoziția Guvernului, luna trecută.
Raportul ANAF precizează: "Urmare a analizelor de risc efectuate, a rezultat că, în perioada anului 2010, piața pe care operează producătorii și distribuitorii de carburanți a suferit mutații remarcabile concretizate în practicarea unor prețuri mari la pompă, în condițiile în care categoriile de cheltuieli cu costurile de producție și distribuție (cu excepția TVA și accize) au rămas relativ constante sau au prezentat evoluții nesemnificative. Pe cale de consecință, în mod normal din punct de vedere fiscal, această situație ar fi trebuit să genereze profituri mult mai mari și, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum și TVA de plată majorată". Calculele ANAF indică o creștere medie de 20% a prețurilor combustibililor în țara noastră, în cursul anului trecut.
*
Încasările din TVA, accize și venituri nefiscale au avut cea mai mare contribuție la creșterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea încasărilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit și contribuțiile la asigurări sociale, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Deficitul bugetar înregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Veniturile încasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde lei și au fost cu 7,2% mai mari, în termeni nominali, față de anul precedent. Creșterea încasărilor s-a înregis-trat în principal la impozitele pe bunuri și servicii, respectiv taxa pe valoare adăugată (+14,3%) și accize (+11,5%), precum și la venituri nefiscale (+18,5%).


Sursa: Bursa.ro


Taguri  
Financiar


Stiri Anterioare  
Cat de bine se traia pe vremea lui Ceausescu: Financiar
Presedintele Basescu: Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, ci doar pe cea de la UE
Tinerii care infiinteaza firme vor primi ajutor nerambursabil de pana la 10.000 euro
Romanii castiga cu 3,5 miliarde euro mai mult decat in scripte
Staer, concurentul IKEA si Mobexpert, a intrat in insolventa
Cum ar putea fi reduse accizele la carburanti
Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an
Tigarile s-au scumpit din nou: Financiar
Cum poti sa primesti salariul mediu net pe un an, stand degeaba
Amenzi de circa 450.000 de lei pentru nereguli in sectorul comunicatiilor in 2010
Peste jumatate dintre romani cred ca situatia lor financiara se va inrautati in 2011
Cum sa faci rost de 10.000 de euro. Ce afaceri poti incepe cu ei
Mai iese Romania din criza ...
Cinci sfaturi pentru a evita controalele fiscale
Firmele mici spun adio fondurilor europene
Creste inflatia, scade puterea de cumparare. Ce mai faci cu salariul tau
Creste inflatia, scade puterea de cumparare. Ce mai faci cu salariul tau
BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime: Financiar
Cresteri salariale de pana la 18 la suta dupa 1 ianuarie
Ce joburi sunt cel mai bine platite - de la business analyst la bucatar

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Berbec

Berbec

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
09 August 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 5 6 7 8
910 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
09 August 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
CHINGI FIXARE MARFA LIVRARE STOC BUCURESTI
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme