Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Imobiliare Oradea Online  
08 Julie 2010 10:49:08   Unul din cinci contracte incheiate pentru o locuinta noua a fost reziliat
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Unul din cinci contracte incheiate pentru o locuinta noua a fost reziliat
Lipsa banilor necesari pentru restul de plată ce trebuie achitat după semnarea unui antecontract de cumpărare ...

Lipsa banilor necesari pentru restul de plată ce trebuie achitat după semnarea unui antecontract de cumpărare a unui apartament nou a condus la rezilierea a peste 1.800 de contracte încheiate cu principalii dezvoltatori din București.

O estimare realizată de consultanții imobiliari din București, la cererea Capital, arată că 20% din stocul de locuințe aflate astăzi la vânzare este format din unități repuse pe piață ca urmare a rezilierii contractelor. Ultima statistică a Colliers International, bazată pe 35 de proiecte din București, cu peste 200 de unități, arată că pe piața Capitalei sunt scoase la vânzare circa 9.000 de apartamente, finalizate sau cu livrare în acest an. Dacă aplicăm procentul de rezilieri la acest stoc, rezultă un număr de 1.800 de apartamente scoase pentru a doua oară la vânzare.

Numărul este îngrijorător dacă luăm în calcul faptul că dezvoltatorii proiectelor mai mici de 200 de unități, care se adresează clasei medii, se confruntă cu probleme și mai acute. Avântul consumist din anii 2007-2008 și evoluția galopantă a prețurilor la locuințele noi din acea perioadă au determinat o serie de bucureșteni să se îndatoreze pe 25-30 de ani fără a a lua în calcul un posibil colaps imobiliar. Această categorie de cumpărători a fost lovită din plin de turnura pe care a luat-o economia țării. Rămași fără loc de muncă, refuzați de bănci la contractarea unor împrumuturi sau incapabili să mai vândă apartamentul vechi, oamenii sunt forțați să vândă antecontractele ca să nu piardă banii dați ca avans.

Bogdan Popescu și-a cumpărat, în 2008, un apartament cu trei camere, de 70 mp, în ansamblul Răsărit de Soare din Titan, cu 79.000 de euro. Acum, caută disperat un cumpărător, pentru a nu pierde cei 29.000 de euro plătiți ca avans, bani proveniți dintr-o linie de credit.

„Vreau să vând antecontractul pentru că nu mai reușesc să fac rost de diferența de bani. Cred că sunt mulți în cazul acesta. Ne-am bazat acum doi ani pe faptul că vom face un nou împrumut la bancă, însă acum, când am un serviciu instabil, nu mai pot risca să fac un credit. Am deja unul pentru suma achitată ca avans, adică 29.000 de euro. Dacă nu reușesc să vând apartamentul până la data scadentă a contractului, voi primi doar jumătate din sumă înapoi, iar data se apropie“, se plânge Bogdan.

Asemenea cazuri au început să devină un fenomen, de vreme ce la rubrica de vânzări a ziarelor cu anunțuri imobiliare apar tot mai des cuvintele „cesionez contract“.

„Oamenii își reziliază contractele odată dintr-un motiv obiectiv, cum ar fi faptul că au rămas fără bani și nu mai pot achita diferența, sau dintr-un motiv subiectiv, din cauza incertitudinii viitorului, de frică să nu crească dobânzile“, explică acest fenomen Cristian Tudor, director în cadrul grupului Comnord, controlat de omul de afaceri Sorin Crețeanu.

Străinii fug de România

O parte însemnată din contractele reziliate au implicat investitori străini care au achiziționat locuințe „la pachet“. Randamentele slabe din ultimii ani i-au determinat să își lichideze cât mai repede portofoliile acumulate.

Cel mai notoriu caz este al fondului britanic de investitii Tri Investments, care a cumpărat 138 de apartamente în două ansambluri din București și care a anunțat, în aprilie, că intenționează să își lichideze portofoliul local în cel mult doi ani. Decizia este legată de problemele de lichidități și de numărul redus de credite ipotecare, elemente care au dus la scăderea vânzărilor „de la cinci proprietăți săptămânal la o singură unitate lunar“.

O retragere și mai păguboasă s-a întâmplat anul trecut, când 85 de investitori britanici au ales să își rezilieze contractele semnate cu Impact și să piardă avansul plătit, deoarece locuințele pe care le-au cumpărat deveneau mai scumpe pe zi ce trecea.

„În ultimii doi ani și jumătate, au fost reziliate circa 100 de contracte, dintre care 85 au fost ale unor englezi care au cumpărat «un pachet» de locuințe ca investiție. Au fost niște probleme cu lira, care a pierdut în fața euro, și contractul a devenit mai scump. În cazul lor am avut o clauză prin care nu mai eram nevoiți să le returnăm avansul, care a fost de circa 30%. Au mai fost patru-cinci cazuri, în care clienții au plecat în străinătate și au reziliat contractul“, a declarat Carmen Săndulescu, directorul financiar al Impact.

De regulă, în cazul unor rezilieri, clienții pierd jumătate din suma achitată ca avans. Săndulescu spune că asemenea probleme apar în principal la imobilele nefinalizate, unde se plătește un avans înainte de începerea construcției.

Fondul norvegian de investiții Romania Invest, care a cumpărat circa 800 de apartamente în șapte proiecte imobiliare din Capitală, a mizat pe efervescența pieței din 2007 pentru a marca niște profituri frumoase în urma revânzării. Dacă inițial vânzările s-au încadrat într-un plan prestabilit, în ultima perioadă, cinci clienți au cerut rezilierea contractelor. În acest moment, norvegienii au disponibile la vânzare circa 180 de apartamente.

La mâna cumpărătorilor

Clienții nevoiți să rezilieze contractele sunt nelipsiți din proiectele mari. În ansamblul New Town Residence din zona Dristor, dezvoltat de irlandezii de la Mivan în parteneriat cu Fabian – fond de investiții cumpărat de miliardarul Dinu Patriciu, circa 40 de clienți sunt amenințați cu rezilierea, deoarece nu au achitat restul de plată scadent acum un an.

„Încă nu avem situații de rezilieri efective, însă sunt circa 40 de clienți pe care îi așteptăm de circa un an să achite restul de plată. Nu cred că vom mai putea să-i așteptăm prea mult. Mulți au rămas fără serviciu, nu se mai încadrează pentru împrumut la bancă, s-au bazat pe vânzarea unor terenuri sau imobile, pe care nu le mai pot vinde acum“, susține un reprezentant al dezvoltatorului.

Lipsa banilor nu este singurul motiv pentru care clienții apelează la reziliere. Sunt situații în care cumpărătorii și-au dat seama că au cumpărat un apartament mult prea scump și acceptă pierderea unei părți din avans pentru a putea trece la un alt dezvoltator.

„Noi nu am avut cazuri de contracte reziliate, însă au fost clienți care au venit la noi după ce și-au reziliat contractul cu un alt dezvoltator ce practica prețuri exagerate. Sunt dezvoltatori care s-au îndatorat prea mult și acum au de suferit clienții care au plătit niște bani. E descurajant pentru clienți să vadă șantiere nefinalizate. Își pierd încrederea. Au fost și la noi clienți care au fost nevoiți să apeleze la un credit și a trebuit să îi așteptăm două-trei luni“, a spus Adrian Achim, directorul de vânzări al ansamblului Vitan Residence. Potrivit acestuia, din cele 187 de apartamente din complex mai sunt la vânzare zece unități cu suprafețe mari.
Din cauză că mai are nevoie de bani pentru a continua faza a doua a Vitan Platinum Towers, dezvoltatorul complexului a decis să mute clienții care achiziționa seră apartamente în blocurile a căror livrare întârzie în cele deja finalizate, pentru a nu-i pierde. Potrivit reprezentanților companiei, 25 de clienți care au plătit un avans pentru achiziționarea unor apartamente în blocurile C și D, ce fac parte din faza a doua de dezvoltare, au fost mutați în blocurile A și B. Proiectul are 312 apartamente dispuse în patru blocuri turn.

Nici dezvoltatorii ca re au la vânzare produse de lux nu stau mai bine. Complexul de vile Ibi za Sol din Băneasa își așteaptă cumpărătorii de mai bine de un an. Până acum, au fost vândute doar 30% din cele 300 de vile finalizate.

„La noi, au renunțat doi clienți anul trecut și unul anul acesta, din varii motive, dar nu din cauză că au rămas fără bani, pentru că ansamblul se adresează unui alt segment de piață. Până acum, am vândut 30% din cele 300 de vile pe care le avem finalizate. Într-o piață în revenire, am reuși să le vindem pe toate în doi ani, însă acum nu putem decât să sperăm“, a menționat Gabriela Paisu, managerul financiar al proiectului.

Bucureștenii, campioni la rezilieri

Practica rezilierilor nu este neapărat o urmare a crizei economice, ci un fenomen firesc ce decurge din incapacitatea cumpărătorilor de a-și realiza niște calcule realiste, sunt de părere reprezentanții Adama.

„La nivel de țară, am avut circa 40 de cazuri de contracte reziliate. Nu ține neapărat de criză, este un fenomen care se întâmplă mereu. În București, am avut cele mai multe contracte reziliate, odată pentru că avem mai multe proiecte la vânzare, și a doua oară, pentru că bucureștenii sunt mai puțin serioși, se gândesc că vor avea alte venituri. În provincie, oamenii se bazează mai mult pe niște venituri fixe“, a declarat Asher Lax, directorul de vânzări al companiei.

Adama, companie controlată de fondul american de investiții Tiger Global Management și de austriecii de la Immoeast, a finalizat în 2008 peste 200 de apartamente, iar anul trecut, alte circa 500 de unități, la nivel de țară. Compania are în dezvoltare circa 45 de proiecte rezidențiale și comerciale, în diverse stadii de planificare și execuție.

„Motivele rezilierii sunt diverse, dar toate sunt legate de lipsa banilor pentru plata contractului. Sunt cazuri în care clienții au semnat un contract bazându-se pe niște venituri pe care nu le mai au sau care și-au pierdut slujba. Persoane care se așteptau să își vândă apartamentul vechi cu un anumit preț și nu au reușit să obțină atât. Altele, în care așteaptă să moară o mătușă pentru a moșteni apartamentul și ea nu mai moare“, a explicat Asher Lax.

Cosmopolis, ansamblul din Ștefăneștii de Jos ce se întinde pe o suprafață de 100 de hectare, s-a confruntat cu aceleași probleme. Circa 10% din contractele încheiate pentru prima fază a proiectului au fost reziliate, însă majoritatea cumpărătorilor a fost prinsă de criză pe picior greșit.

„Cam 30 de contracte au fost reziliate. Este vorba de contracte încheiate în 2007, care trebuiau achitate în 2008. De afectat a fost afectată majoritatea clienților, însă am încercat să venim cu soluții astfel încât să nu fie nevoiți să rezilieze. Spre exemplu, în cazul unora care plătiseră avans pentru două apartamente, am comasat avansurile și s-a optat pentru o singură unitate, pentru a proteja investiția. Am ajutat clienții să obțină credite prin parteneriatul pe care îl avem cu Garanti Bank“, a explicat Cosmin Lupu, supervisor vânzări în cadrul Cosmopolis.

Turcii de la Opus Land Development, dezvoltatorii proiectului, au reușit să vândă până acum 400 de locuințe. În prezent, compania mai are la vânzare 15 apartamente finalizate, 88 cu finalizare în decembrie și 100 de unități din faza a doua, cu livrare în următorii doi ani.

Chiar dacă nu se vor finaliza prea mul te apartamente în următoarea perioadă, stocul de locuințe noi aflate la
vânzare este în continuă creștere. O dată, ca urmare a contractelor reziliate și, a doua oară, din cauza executărilor silite, care se înmulțesc pe măsură ce crește șomajul.

Motivele invocate la rezilierea contractelor

- Veniturile reduse ca urmare a tăierii salariilor
- Pierderea locului de muncă
- Lipsa cumpărătorilor pentru apartamentul vechi
- Imposibilitatea accesării unui credit ipotecar
- Prețul mare practicat de dezvoltator
- ntârzierea livrării apartamentului

Sunt cazuri în care clienții au semnat un contract bazân du‑se pe niște venituri pe care nu le mai au sau care și-au pierdut slujba.
Asher Lax, director vânzări, Adama

Circa 10% din contractele încheiate pentru prima fază a proiectului Cosmopolis au fost reziliate

În ultimii doi ani și jumătate, Impact a reziliat circa 100 de contracte, dintre care 85 au fost ale unor englezi

Adama a înregistrat un număr de 40 de cazuri de contracte reziliate

O parte din clienții proiectului Răsărit de Soare caută doritori pentru cesionarea contractelor

1.800 de contracte încheiate de principalii dezvoltatori din București au fost reziliate în ultima perioadă


Sursa: Capital.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Imobiliare


Stiri Anterioare  
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori

Imobiliare  
Ce cred jucatorii din real estate despre Prima Casa
Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Cum se modifica programul Pirma Casa in 2011
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Unul din cinci contracte incheiate pentru o locuinta noua a fost reziliat
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Balanta

Balanta

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
12 Decembrie 2019
D L Ma Mi J V S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 1213 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  


   Arhiva Stiri 2019 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
12 Decembrie 2019
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
SUZETE FOSFORESCENTE DIFRAX
SUZETE DIN SILICON PRETURI AVANTAJOASE
FURCI MACARA FURCA GHEARA PALETI FURCI LAME REGLABILE STOC
SUPER OFERTA 3+1 GRATIS : CHINGI DE ANCORARE TOTAL RACE
SUPER OFERTA : CHINGI ANCORARE MARFA 3+1 GRATIS


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme