Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Oradea Oradea Online  
30 Januarie 2008 02:41:25   Un controversat afacerist oradean sapa ilegal intr-un sit arheologic national - Alexandru Mudura
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Alexandru Mudura
Afaceristul Alexandru Mudura a vandalizat, timp de doua saptamâni, un sit arheologic de importanta majora pentru patrimoniul cultural si istoric al României.

lotus_market_oradea___arheologic_5.jpgAfaceristul Alexandru Mudura a vandalizat, timp de doua saptamâni, un sit arheologic de importanta majora pentru patrimoniul cultural si istoric al României. Mudura a demarat ilegal lucrari pentru extinderea Complexului Lotus, principala sa afacere din Oradea. Ilegalitatea a fost descoperita intâmplator de un arheolog care acum isi blesteama zilele ca s-a atins de Mudura.

Desi sapa in perimetrul sitului Salca, afaceristul oradean nu s-a sinchisit sa ceara inainte avizul de descarcare de sarcina arheologica, dupa cum il obliga legea. Dosarul de autorizare se intocmeste acum, la comanda sa Reprezentantii institutiilor statului abilitate sa sanctioneze astfel de fapte ridica din umeri, se fac ca nu vad si nu stiu, intr-un carusel al minciunilor menite sa spele imaginea publica a lui Mudura.

Vestigii de 5.000 de ani, sub cupa excavatoarelor
Afaceristul Alexandru Mudura, este proprietarul terenului fostei fabrici de bere din Oradea, in perimetrul caruia este delimitat si situl arheologic Salca–Herpály, obiectiv de categoria „B” ca si importanta nationala, aflat pe lista monumentelor istorice din Bihor. La inceputul lunii ianuarie, pe terenul din spatele Complexului Lotus Market au inceput lucrari intensive de excavatie, pentru „extinderea centrului comercial si de divertisment”. Conform legii, anterior inceperii lucrarilor, era necesara obtinerea certificatului de eliberare de sarcina arheologica, act imperios necesar pentru dobândirea celorlalte avize si autorizatii si fara de care lucrarile sunt ilegale. Cei de la Lotus Market nu au acest certificat iar procedurile de dobândire au fost demarate doar dupa ce au fost excavate mii de tone de pamânt. Ilegalitatea a fost descoperita intâmplator, in 17 ianuarie 2008, de catre un arheolog de la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, la o iesire in sit. A fost incheiat un proces verbal de constatare, semnat si de subinspectorul Cristian Goje, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor, si de reprezentantul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN). Actul contine si declaratia unei directoare a Lotus Market care a recunoscut ca firma nu e cu toate actele in regula. De aici a izbucnit scandalul.

lotus_market_oradea___arheologic_3.jpgDirectia de Patrimoniu da in bâlbe
Prinsi cu mâta-n sac, cei de la Lotus Market s-au dat de ceasul mortii sa-si construiasca rapid dosarul de autorizare. In 18 ianuarie au inregistrat la DJCCPCN Bihor o cerere de eliberare a certificatului de eliberare de sarcina arheologica. In aceeasi zi, Politia cerea oficial, atât DJCCPCN Bihor, cât si Muzeului tarii Crisurilor din Oradea copii ale tuturor „avizelor eliberate pentru efectuarea lucrarilor de constructii pe care Lotus Market le efectueaza in situl arheologic”. Pâna in 23 ianuarie, nici una dintre cele doua institutii nu eliberase nici un fel de aviz pentru lucrarile respective. Mai mult, fiind vorba despre numele lui Mudura, reprezentantii DJCCPCN Bihor si ai Muzeului si-au pasat reciproc responsabilitatile, intr-un stupid joc de-a aruncatul pisicii in ograda celuilalt.

Ligia Mirisan, directoarea DJCCPCN Bihor – institutie indrituita sa sanctioneze orice fapte care aduc atingere patrimoniului national – a incercat sa scape de raspundere sustinând ca a dispus sistarea lucrarilor si a cerut parerea specialistilor Muzeului, singurii abilitati sa se pronunte despre importanta arheologica a terenului pe care a sapat Lotus Market. „Verificam legalitatea lucrarilor si vom vedea daca se impun sanctiuni. Din câte cunosc eu, sapaturile s-au efectuat cu supraveghere arheologica de la Muzeu. Lotus Market si-a inregistrat deja la noi dosarul de autorizare”. Bâlbe si minciuni. Lucrarile efectuate fara aviz de descarcare de sarcina arheologica trebuiau sanctionate fara preget, dupa cum impune legea, iar demararea procedurii de autorizare retroactiv constatarii ilegalitatii este un fapt obligatoriu, dar nu exonereaza de raspundere si nici nu minimalizeaza fapta. Contractul de supraveghere arheologica a fost incheiat intre Muzeul Tarii Crisurilor si Lotus Market de-abia in 22 ianuarie, adica in ziua in care Mirisan facea afirmatii false. O alta minciuna flagranta este sistarea lucrarilor, pentru ca si in 22, si in 23 ianuarie la Lotus se lucra in voie.

lotus_market_oradea___arheologic_2.jpgMuzeul se spala pe mâini de raspundere
Directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea a fost vizibil iritat ca GARDIANUL a aflat despre sapaturile ilegale. Aurel Chiriac, are motive sa fie nervos. Asta, pentru ca unul dintre arheologii sa a fost prea zelos si si-a facut meseria. Daca arheologul nu ar fi iesit in sit, nu ar fi existat actul de constatare, deci nu ar fi fost nici o urma care sa demonstreze ilegalitatea, iar dosarul de autorizare se putea face fara probleme, iar cei de la Lotus ar fi putut chiar sustine ca groapa s-a sapat dupa ce au primit avizele. Acum, insa, rotitele institutiilor implicate s-au pus, fara voia lor, in miscare si ilegalitatea a iesit la iveala.

„Pe noi nu ne priveste decât valoarea arheologica a terenului. Dat fiind faptul ca s-a sapat pe amplasamentul fostelor silozuri ale fabricii de bere, amplasamentul nu mai are importanta arheologica, terenul fiind deja deranjat de prima constructie. Sapaturile nu au afectat situl Salca, ci doar perimetrul fostelor silozuri”. Lucru neadevarat, confirmat chiar de catre arheologul Gruia Fazecas, delegat de Chiriac cu supravegherea arheologica la Lotus Market, care a recunoscut chiar in fata sefului sau ca sapaturile lui Mudura „s-au intins un pic si peste sit”.
Chiriac a recunoscut ca „pentru orice constructie, indiferent de natura ei, este necesar certificatul de descarcare de sarcina arheologica”, insa s-a ferit ca dracu de tamâie sa afirme ca lipsa acestui act dovedeste ilegalitatea lucrarilor de la Lotus, intr-o penibila succesiune de eschive. Simpla pronuntare a numelui lui Mudura in contextul discutiilor era de ajuns sa devina verde la fata. La final, Chiriac a dat vina pe cei de la Patrimoniu: „Doar ei pot sa sanctioneze, ei si Politia”.

lotus_market_oradea.jpgMudura nu e de gasit
Toate tentativele de a obtine un punct de vedere al lui Alexandru Mudura au esuat. „Nu este in tara, nu-l gasiti”, au spus cei de la Lotus Market, ferindu-se sa ofere o explicatie vizavi de scandalul in care este implicata firma. Lipsa actelor necesare derularii lucrarilor de extindere a complexului comercial in conditii de legalitateeste, insa, o realitate indubitabila. Conform declaratiilor lui Cristian Goje, politistul de la Patrimoniu, daca se va dovedi ca sapaturile ilegale se incadreaza la contraventie, Mudura va scapa doar cu o substantiala amenda, de la 10.000 la 50.000 RON. Daca fapta e infractiune, atunci va trebui sa gaseasca un tap ispasitor pentru ca ordonanta 43/2000, privind protectia patrimoniului arheologic si a siturilor de interes national prevede pentru astfel de fapte de la 2 la 7 ani de puscarie.

Situl arheologic Salca–Herpály este considerat leaganul celei mai vechi culturi din actualul perimetru al municipiului Oradea, datând din neoliticul timpuriu, veche de peste 5.000 de ani. De-a lungul timpului, incepând de la primele sapaturi de salvare din anii ’60, de aici au iesit la iveala importante vestigii de o reala valoare patrimoniala. In anul 1972, aici s-a gasit cel mai complet schelet de mamut din România. In aprilie 2006, aici s-a descoperit mormântul neolitic al unui „bihorean” batrân de 4.500 de ani.

lotus_market_oradea___arheologic.jpgAlexandru Mudura, poreclit si omul Kinder, a facut avere din asamblarea jucariilor pentru celebrele oua din ciocolata. Are o avere estimata la peste 45 de milioane de dolari. Mudura a fost audiat in scandalul spalarii de bani de la firma ungara de brokeraj K&H, banuit de legaturi cu Attila Kulcsar, principalul acuzat in acest dosar. Numele lui Mudura figura pe lista celor 200 de VIP-uri ale bancii K&H, implicata intr-o imensa deturnare de fonduri. Mudura este prieten vechi cu fostul premier socialist al Ungariei, Peter Medgyessy si ocupa locul trei in topul miliardarilor bihoreni. Mudura controleaza firma Plaza Invest, principalul actionar al Lotus Market.


Gardianul - Lotus Market Oradea - Alexandru Mudura


Taguri  
Lotus Market Oradea Alexandru Mudura


Stiri Anterioare  
Atmosfera anilor 50 in Lotus: Stiri Oradea
Fashion Week la Lotus Center Oradea
Atmosfera anilor 40, reinviata la Lotus Center: Stiri Oradea
DJ Project & Giulia au concertat in Lotus: Stiri Oradea
DJ Project si Giulia, concert in Lotus Center Oradea
Au reinviat trecutul in Lotus Center: Stiri Oradea
Alexandru Mudura, audiat in Ungaria
Noaptea reducerilor in Lotus Center a starnit oradenii la cumparaturi:Stiri Oradea
Incepe Lotus fashion week: Stiri Oradea
Targ de gradinarit la Lotus Center: Stiri Oradea
Campania „Lotus Center iti dă banii inapoi” continua: Stiri Oradea
Lotus Market: Shopping fara restrictii : Stiri Oradea
Parada de muschi si indemanare la Lotus Market Oradea
Un controversat afacerist oradean sapa ilegal intr-un sit arheologic national - Alexandru Mudura
Lotus se extinde distrugand - Lotus Market Oradea
Billy Art Club Oradea - Lotus Market Oradea
Lumea copiilor, in Lotus Market - Stiri Oradea
Targul finantatorilor si-a deschis "buzunarele" pentru bihoreni - Lotus Market Oradea
Distractie de neuitat de Ziua Internationala a Copilului - Lotus Market Oradea

Stiri Oradea  
ROBINSON ORADEA - RESTAURANT MEXICAN
Incaseaza cu spor la punga municipiului: Stiri Oradea
Plopii raman in picioare - Amenajarea malului stang intra in linie dreapta
Procesul de divort al lui Tokes, repus pe rol la Judecatoria Oradea
Rectorul Cornel Antal nu si-a facut temele: Stiri Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Un controversat afacerist oradean sapa ilegal intr-un sit arheologic national - Alexandru Mudura
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Sagetator

Sagetator

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
27 Mai 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 2728 29 30
31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
27 Mai 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
FORD FOCUS MK2 1.8TDCI DIN 2006
DISPOZITIV LANT GRAD 100 4 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU 3 BRATE
DISPOZITIV LANTURI GRAD 100 2 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU UN BRAT CU CARLIGE CU AUTOBLOCARE TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme