Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
17 Septembrie 2010 09:42:55   Toti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte.
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Toti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte.
Gândul vă învață unde să vă uitați în actele adiționale

Clienții sunt puși să semneze că vor plăti comisioane unice pentru servicii care nu sunt precizate iar unele bănci "uită" să le dea documentul integral, ștampilat sau semnat


La începutul săptămânii viitoare expiră termenul de 90 de zile pe care l-au avut la dispoziție băncile, IFN-urile și firmele de leasing pentru a modifica cele 7,7 milioane de contracte, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 50/2010 privind modificarea acestora, lege publicată în Monitorul Oficial pe 11 iunie și care a intrat în vigoare pe 21 iunie. Deși mai sunt doar câteva zile pentru ca băncile să respecte legea, mulți clienți încă nu au fost anunțați că trebuie să vină la ghișee să semneze noile documente. Cei care au trecut totuși pe la ghișee au avut parte, de multe ori, de surprize neplăcute când au citit contractele.

Cele mai mari probleme, de departe, cu actele adiționale care trebuie semnate și adăugate la contractele vechi le-au avut cele aproape un milion de persoane, fizice și juridice, care dețin peste 1,5 milioane de credite la bănci. Motivul? Fie din graba de a respecta termenul impus de Guvern pentru a modifica vechile contracte, fie din neatenție sau din cauza lipsei unui personal bine calificat, băncile oferă clienților acte adiționale care prezintă o mulțime de lucruri neclare.

Printre exemple se numără precizarea unor tarife unice pentru servicii care nu sunt enumerate, precizarea unei dobânzi penalizatoare a cărei valoare nu este specificată și greșeli de exprimare sau lipsa unor pagini.

Situația este bine cunoscută și de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), din plângerile pe care le-au primit de la clienți.

"Am avut foarte multe plângeri legate de actele adiționale. Unii clienți s-au plâns că acestea nu sunt semnate sau ștampilate. În unele cazuri le-au primit incomplete, fără anexele în care se precizează dobânda, comisioanele și celelalte costuri ale creditului", a declarat pentru Gândul Constantin Cerbulescu, președintele ANPC. Pentru a prezenta o parte dintre capcanele întinse clienților de către bancheri, Gândul a studiat patru acte adiționale, pentru diverse credite: ipotecar pentru achiziție de locuință, în franci elvețieni, de la Bancpost, ipotecar pentru achiziție de locuință, în franci elvețieni, de la OTP Bank, de nevoi personale, fără ipotecă, în lei, de la BCR, și unul ipotecar, pentru achiziție de locuință ANL, în euro, de la Raiffeisen.

Comisionul unic perceput pe servicii necunoscute

Un exemplu de prevedere neclară este perceperea unui comision unic pentru diverse servicii care nu sunt însă precizate în actul adițional. În cazul unui act adițional al unui credit la Bancpost, de exemplu, la articolul 1, punctul 7, se precizează că se taxează cu 250 de lei/ solicitare serviciile prestate ulterior tragerii creditului, fără a preciza care sunt acele servicii. La BCR situația este similară: taxă de 10 euro (în echivalent lei) fără a se preciza, clar, pentru ce. Aceeași problemă apare și în actul adițional de la OTP Bank, unde se precizează doar taxa, de 150 de lei, precizându-se un singur exemplu: "eliberarea adresei de refinanțare".

În timp ce ANPC susține că băncile sunt obligate să specifice în actele adiționale lista completă cu aceste servicii, bancherii se apără, spunând că nu are rost prezentarea exhaustivă a acesteia.
"Dacă solicită un anumit tarif, sunt obligați să precizeze foarte clar pentru ce tip de serviciu îl vor percepe. Așa este normal. Să scrie clar cu cât și pentru ce îl taxezi suplimentar", spune Cerbulescu. Răspunsul băncilor este însă unul foarte simplu. "Textul art.36 din OUG nr.50/2010 nu a prevăzut că Banca ar trebui să întocmească o listă exhaustivă cu potențialele servicii pe care le va solicita clientul în viitor. (...) În concluzie, în Art. 1, punctul, 7, Bancpost nu a făcut altceva decât să se raporteze întocmai la litera legii", au explicat, la cererea Gândul, oficialii Bancpost.

DAE nu este publicată. Bancherii spun că așa e legea

Sintagma "este în litera legii" este folosită de bănci și pentru a explica de ce în actele adiționale nu se precizează dobânda anuală efectivă (DAE), în momentul semnării acestui act. "În lege se precizează foarte clar că trebuie trecută DAE din momentul semnării contractului. Astfel, pentru că vorbim despre un act adițional, nu este nevoie de a calcula din nou DAE, pentru că este deja trecut în contractul inițial", ne-au explicat reprezentanții Raiffeisen Bank. În OUG 50/2010, la articolul 46, litera H, se precizează că în contract trebuie trecută "dobânda anuală efectivă și valoarea totală plătibilă de către consumator, calculate la momentul încheierii contractului de credit". Astfel, pentru că în lege nu se cere băncilor acest lucru, clientul nu poate compara DAE inițială cu cea de acum, pentru a verifica eventualele modificări aduse de bănci.

Problemă majoră: dobânda penalizatoare a cărei valoare e un mister

O altă capcană din actele adiționale este "dobânda penalizatoare". Atât la OTP cât și la Bancpost, de exemplu, la articolul 3, punctul 8, respectiv la articolul 1, punctul 5, se precizează că debitorii care au restanțe vor fi penalizați cu o dobândă mai mare. Nu se știe însă cât e această dobândă. În timp ce OTP spune doar că "nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci când creditul nu înregistrează restanță", Bancpost, după ce precizează, la rândul ei, același plafon, face trimitere la Anexa 1. În Anexa 1 însă nu este trecută nicăieri valoarea acestei dobânzi. Oficialii Bancpost au făcut trimitere spre punctul 5 din Anexă, care, însă, nu există.

Formulare interpretabile și greșeli de exprimare

În actele adiționale apar însă și formulări inexacte dar și greșeli de exprimare. OTP, de exemplu, precizează doar modificările aduse, pe articole și puncte, fără a preciza însă, clar, că articolul X, punctul Y, "se modifică și va avea următorul cuprins", fapt care lasă loc de interpretări. Dacă, de exemplu, punctul Y are șase alineate în contract dar numai trei în actul adițional, teoretic toate sunt valabile.

Băncile "scapă" însă și greșeli de exprimare. În Anexa 1 a actului adițional de la Bancpost se precizează, la punctul 2, că "Dobânda anuală efectivă la data semnării la data semnării Contractului este are valoarea de7,06%". Oficialii băncii se scuză, dând vina pe volumul mare de muncă. "Desigur că nu este de dorit să se întâmple situații de acest gen, dar, având în vedere volumul foarte mare de muncă necesar aplicării acestei ordonanțe, se pot produce anumite scăpări", ne-au declarat ei.

Se poate însă și mai rău. Un client Raiffeisen a cerut actul adițional, care are cinci pagini, conform numerotării din josul paginilor, și a primit doar patru. Angajatul Raiffeisen de la ghișeu s-a scuzat: "Așa l-am primit din centrală".

INFO Etapele de rezolvare a unui diferend cu creditorul

 Încercarea de a rezolva pe cale amiabilă neconcordanțele. Toate notificările se fac în scris și se iau numere de înregistrare sau confirmări de primire. Creditorul are la dispoziție maximum 30 de zile pentru a răspunde. După 30 de zile, dacă nu ați primit un răspuns, puteți prezuma că ați fost refuzat și mergeți mai departe.

 Sesizare depusă la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Atașați la sesizare documentele de credit (contract și adiționale) și corespondența (notificările) dumneavoastră și a creditorului. Se analizează cazul dumneavoastră și, când creditorul este în culpă, se pot dispune sancțiuni și dispoziții de intrare în legalitate (conformarea contractului cu legea). Creditorul, la rândul lui, se poate adresa instanței pentru contestarea măsurii dispuse de CJPC.

 Contestarea actului adițional direct la instanța de judecată. Acțiunile inițiate de consumatori (individual sau în grup) au o libertate mai mare privind cererile adresate instanței (pot include și pretenții materiale asupra creditorului).


Sursa: Gandul.info


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Banci Banci Credite Financiar


Stiri Anterioare  
Mic ghid pentru a-ti rezolva problemele cu bancile
Aproape 10 la suta dintre utilizatorii de Internet realizeaza tranzactii bancare online
FMI si dezamagirea ca economia nu si-a revenit
Ai imprumuturi in franci elvetieni... Afla ce solutii de refinantare iti ofera bancile
Bancile incep sa plateasca pentru criza financiara
Depozitele bancare vor fi garantate pana la 100.000 de euro
Bomba ascunsa in seifurile bancilor
Ce-si doresc romanii de la o banca...
Cu ce oferte promit bancile sa va scape de grija facturilor
Bancile nu au dreptul sa majoreze dobanzile
Emil Boc: Romania ar putea iesi din criza cu cel putin sase luni mai tarziu decat restul tarilor
Ce sfaturi are statul pentru datornicii bancilor: Financiar
Nu mai platesti ratele si nu ai nimic pe numele tau. Mai poate face banca ceva
Din toate tarile din Est, doar Romania nu vorbeste despre taxarea bancilor
Bancherii sustin ca, din cauza neclaritatilor din OUG 50 din 2010, ar putea inregistra pierderi de pana la 900 de milioane de euro
Verifica daca banca ta e pe lista celor care spun ca te-au chemat pentru actul aditional
CAT TE COSTA DACA VREI SA DAI iN JUDECATa BANCA
Ce trebuie sa stii despre procesele impotriva bancilor
S-au strans 2.400 de oameni gata sa se judece cu bancile
Ce promotii au bancile: Financiar

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Toti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte.
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Taur

Taur

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
01 Junie 2020
D L Ma Mi J V S
  12 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
01 Junie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
HOTEL FORTUNA 3 STELE EFORIE NORD – OFERTA START SUMMER!
LANTURI DE ANCORARE SI INTINZATOARE DE LANT
LANTURI DE ANCORARE CU LUNGIMI LA CERERE
DISPOZITIVE DE ANCORARE DIN LANT SISTEM COMPLET 13 MM LC = 10000 DAN
LANTURI DE ANCORAT MARFA PE CAMIOANE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme