Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Sanatate Oradea Online  
03 Martie 2011 07:56:37   Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
Sfaturi de Sanatate: Dureri de cap, probleme de memorie și concentrare, oboseală, depresii, dureri și înțepături la nivelul ochilor ...

Dureri de cap, probleme de memorie și concentrare, oboseală, depresii, dureri și înțepături la nivelul ochilor, scăderea acuității vizuale, fluctuații ale tensiunii arteriale și pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale "excesului" de telefon mobil.

"Boomul" tehnologic al telefoanelor mobile a stârnit foarte multe controverse legate de posibilele efecte cancerigene ale radiațiilor emise de acestea sau de eventualele efecte asupra creierului. În ultimii 10-20 de ani, diverși specialiști s-au dedicat cercetării acestei probleme, fără rezultate clare.

O cercetare nouă arată că activitatea cerebrală o ia razna după o expunere de 50 de minute la telefon, mai afectați fiind copiii, dar și persoanele care au deja diverse boli neurologice. O mare de specialiști români elimină ipoteza cancerului, dar susțin că efecte există, de la oboseală și dureri de cap la depresii, probleme de memorare și afectare a vederii.


Telefonul care "frige" ne fură toată energia

Dacă în cazul radiațiilor ionizante de tipul razelor X s-a dovedit pericolul asupra sănătății, în cazul celor neionizante, emise de electrocasnice și de telefoane mobile, nu există încă dovezi care să ateste producerea unor afecțiuni grave.

"Există cercetări care arată că radiațiile au efecte nocive asupra sănătății omului, dar și cercetări care arată că nu există niciun efect. Este foarte greu de demonstrat ceva concret, pentru că e greu să standardizezi sistemele de iradiere. Telefoanele mobile nu produc o iradiere omogenă, fapt care induce în eroare aceste experimente", explică Mihalea Moisescu, profesor în cadrul Catedrei de Biofizică a UMF "Carol Davila" din București.

Cei mai mulți specialiști sunt însă de acord că radiațiile neionizante cresc temperatura corpului, provocând oboseală și congestie cerebrală.

Puteți să vă faceți o idee despre câtă energie absoarbe corpul prin telefon citind pe ambalajul sau pe site-ul producătorilor rata specifică de absorbție sau "SAR" (Specific Absorption Rate), exprimată în watt pe 1 kilogram. Alegeți întotdeauna un telefon care are un SAR mic.

Potrivit normelor internaționale stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, cele mai "sănătoase" telefoane din acest punct de vedere sunt cele care au valoarea SAR mai mică de 0,2 W/kg și cele mai periculoase, cele care al căror SAR sare de 1 W/kg. Nu este nevoie însă de măsurători pentru a simți acest efect, mai ales când convorbirile depășesc o oră-două. În general, organele slab vascularizate (ficatul, glandele reproductive, stomacul, vezica urinară) se încălzesc cel mai ușor. Câtă căldură absoarbe corpul depinde de tipul telefonului, de antenă, precum și de semnal.

În plus, "cu cât semnalul telefonului este mai prost, cu atât este mai ridicat nivelul de iradiere a telefonului mobil. Antena, cea mai importantă sursă de radiații a telefonului mobil se află la doar 3-5 cm de creier, atunci când vorbim la telefon", adăugă specialistul în biofizică Mihaela Moisescu.

Scade acuitatea vizuală

Dureri de cap, probleme de memorie și concentrare, oboseală, depresii, dureri și înțepături la nivelul ochilor, uscarea și lăcrimarea excesivă a ochilor, scăderea acuității vizuale, fluctuații ale tensiunii arteriale și pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale "excesului" de telefon mobil raportate în întreaga lume. F

oarte "agasat" de radiațiile telefonului mobil este cristalinul ochiului. Acesta asigură transparența și funcția de acomodare a ochiului, și, fiind mai slab alimentat cu sânge, este mai sensibil la iradiere, slăbind acuitatea vederii.

Radiațiile dau bici creierului

Un studiu recent publicat în "The Journal Medical Association" arată că o convorbire de peste 50 de minute intensifică activitatea cerebrală. Acesta este primul studiu care a analizat efectul radiațiilor emise de telefonul mobil asupra metabolismului glucozei, funcția de bază a creierului. În mod normal, el își reglează singur cantitatea de glucoză necesară.

Cercetătorii au testat creierele a 47 de voluntari reprezentativi, demonstrând în final că activitatea cerebrală o ia razna după expunerea prelungită la telefon, comparativ cu perioadele de "liniște" când telefonul este închis. Mai afectați ar fi cei care suferă deja de diverse probleme neurologice, care ar putea fi agravate.

Și copiii sunt mai vulnerabili în fața radiațiilor, întrucât ei au un craniu mai subțire comparativ cu un adult și impactul e mai mare asupra acestora.

Oboseală, cefalee, probleme de concentrare și de memorie

În ciuda numărului mare de studii efectuate în întreaga lume până acum, nu există însă informații puternice care să susțină ipoteza tumorilor cerebrale și a cancerului în general. Fenomenul este explicat și de profesorul Constantin Popa, neu rolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare din București.

"Trăim într-o mare de radiații, dar radiațiile emise de telefonul mobil și alte aparate electrocasnice nici nu se compară cu radiațiile solare. De dezastrul de la Cernobâl nici nu mai vorbim. Nu există studii semnificative care să demonstreze că telefonul mobil provoacă tumori cerebrale sau alte cancere, iar eu, personal, nu cred așa ceva. Apar însă oboseala, cefaleea, problemele de memorie și lipsa de concentrare. Este nevoie însă de o perioadă mai îndelungată de studiu pentru a obține rezultate definitive", a explicat acesta.

Totuși, telefoanele nu au apărut de când lumea, cercetările mergând totuși pe un "teren minat".

"Cu cât semnalul telefonului e mai prost, cu atât e mai ridicat nivelul de iradiere. Antena este cea mai importantă sursă de radiații."
MIHAELA MOISESCU, profesor de biofizică la UMF "Carol Davila"

PENTRU PROTECȚIE

Nu dormiți cu mobilul lângă cap, nu-l țineți aproape de inimă, ci în genți

Nu așezați telefonul la capătul patului pe post de deșteptător. Telefonul "nu doarme" noaptea, ci funcționează chiar și în starea de stand-by.
Nu purtați telefonul lângă inimă sau organe care conțin multă apă. Cel mai bine este să-l țineți în genți.
Evitați pe cât posibil să acoperiți cu mâna antena telefonului (vedeți unde este amplasată în cartea telefonului, dacă nu vă este clar).
Atunci când situația o permite, trimiteți mai degrabă SMS-uri. Telefonul are nevoie doar de câteva secunde de radiații pentru a trimite un mesaj și nu este lângă cap.
Dacă sunteți "un împătimit" al convorbirilor, evitați să le prelungiți sau folosiți telefonul fix, pentru că nivelul acestora de radiații este practic neglijabil.


Sursa: EVZ.ro


Taguri  
Telefon Boli


Stiri Anterioare  
ATENTIE la diacritice! Plateste 4.500 de sms-uri cand credea ca a trimis doar 340!
Adio, facturi telefonice platite cu puncte!
O noua lege ne da voie sa renuntam la abonamentul telefonic, oricand
Hepatita B, pericolul silentios pentru ficat
Stresul ne imbolnaveste de Psoriazis: Sfaturi de Sanatate
De ce se taxeaza la secunda numai dupa primul minut?
Telefonul Microsoft, specificatii posibile: Stiri Tehnica
Telefonul Microsoft, specificatii posibile: Stiri Tehnica
Serviciu nou la Vodafone: Business
Companiile de telefoane
Tarife mai mici pentru sms, convorbiri si internet in roaming: Financiar
Telefonul perfect: ce functii ar trebui sa aiba si cum ar arata: Stiri Tehnica
Telefonul perfect: ce functii ar trebui sa aiba si cum ar arata: Stiri Tehnica
Guvernul vrea impozitarea telefoanelor mobile, a sistemelor GPS si revistelor pentru adulti
Mufa standard pentru incarcarea telefonului mobil: Stiri Tehnica
Mufa standard pentru incarcarea telefonului mobil: Stiri Tehnica
Telefoane interceptate: Intern
Listarea Romtelecom, amanata pentru 2009
Localizarea apelurilor de pe telefoane mobile la 112, posibilă din noiembrie
Localizarea apelurilor de pe telefoane mobile la 112, posibilă din noiembrie

Sanatate  
Cinci portii de legume sau fructe si doua cesti de cafea zilnic – reteta pentru a fi in forma
Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
Primavara, pielea are nevoie de ingrijire speciala: Sfaturi de Sanatate
Care este sapunul ideal: Sfaturi de Sanatate
Cum poti sa-l faci sa te iubeasca


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Sagetator

Sagetator

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
10 August 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 5 6 7 8
9 1011 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
10 August 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
CHINGI FIXARE MARFA LIVRARE STOC BUCURESTI
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme