Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Imobiliare Oradea Online  
02 Februarie 2011 10:59:36   Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii
Apartamentele vechi din România s-au ieftinit în ultimul an cu 10-15%. Dacă în cazul Capitalei tendința ...

Apartamentele vechi din România s-au ieftinit în ultimul an cu 10-15%. Dacă în cazul Capitalei tendința ar urma să se mențină și în 2011, pentru celelalte orașe se estimează că prețurile vor atinge punctul minim în semestrul I, pentru ca apoi să crească spre finalul anului.

Capital a realizat o analiză a evoluției prețurilor apartamentelor pe parcursul anului trecut, luând în calcul prețurile celor situate în zonele semicentrale, acestea având cel mai ridicat potențial de tranzacționare. Cum era de așteptat, cele mai mari reduceri de preț în 2010 le-au făcut proprietarii din București, cu 10% până la 20%. O statistică realizată de portalul AnunturiParticulari, la cererea Capital, arată că prețul garsonierelor din zonele semicentrale a cunoscut în decurs de un an un declin mai temperat, de numai 10%, în timp ce apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 14%, cele cu trei camere, cu 15%, iar cele cu patru camere, cu 20%.

„Pentru anul 2011, estimăm o scădere de minimum 10% a prețului pentru segmentul rezidențial secundar (vechi) din București, sub acțiunea mai multor factori, care acționează cumulativ. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt: creșterea ofertei de proprietăți la vânzare din partea sistemului bancar, dar și continuarea trendului descendent înregistrat pe această piață. Măsurile de austeritate luate de Guvern anul trecut, care se vor propaga anul acesta la nivel macro și microeconomic, vor afecta în continuare scăderea veniturilor populației“, consideră Cosmin Grecu, managing director la Century 21.Pe piața rezidențială din Brașov, evoluția cererii în primele săptămâni din 2011 a schimbat cotațiile. Dacă spre sfârșitul anului trecut prețurile locuințelor înregistrau o scădere de circa 10% față de aceeași perioadă din 2009, în prezent, procentul s-a redus la doar 5%.

Pentru acest an, consultanții imobiliari din Brașov văd o stabilizare a prețurilor în ceea ce privește apartamentele vechi situate în zona semicentrală, însă așteaptă scăderi de 8-10% în cartierele semicentral-periferice unde proprietarii încă mai avansează prețuri similare celor din perimetrul adiacent centrului orașului. „Pentru locuințele vechi, situate semicentral, dacă se conștientizează faptul că regula o face cel care achiziționează și, mai ales, că acesta nu este dispus să facă niciun fel de compromis, oferta fiind una variată, timpul de așteptare până la încheierea tranzacției este scurt, media, de 30 până la 45 zile. Din păcate, nu același lucru se întâmplă cu acele proprietăți care au fost scoase la vânzare chiar și cu șase-nouă luni în urmă, dar la prețuri nerealiste, proprietarii lor părând a fi ancorați încă în perioada de boom imobiliar“, explică Nicole Rosnovăț, managing partner la Coldwell Banker Alpin din Brașov.

Blocaj, stagnare, inerție

Constănțenii nu mai văd loc de scădere și în acest an, decât poate cu excepția unor ușoare fluctuații, care n-ar schimba tabloul general. Și asta, pentru că stocul de apartamente aflat la tranzacționare este în scădere și nu este alimentat de oferte noi.

„Estimăm că în prima parte a anului se va mai înregistra o ușoară scădere, iar spre sfârșitul anului, prețurile vor intra pe un trend ascendent. La nivelul întregului an, tendința prețurilor va fi de stagnare; practic, 2011 va fi anul în care se va ajunge la punctul minim. În Constanța, spre deosebire de București, nu s-a construit foarte mult, deci nu avem un surplus de apartamente“, precizează Victor Pandele, broker în cadrul companiei Domus Grup din Constanța. Potrivit acestuia, un anunț imobiliar care avansează un preț la nivelul pieței se poate transforma în tranzacție în circa trei luni.

La fel ca în restul orașelor mari, și la Iași, cele mai mari scăderi de preț s-au produs în cazul apartamentelor cu suprafețe relativ mari. Spre exemplu, prețul unui apartament de 44 mp care se vindea în urmă cu un an la 1.100 de euro/mp a scăzut acum la 40.000 de euro, iar unul de 63 mp, care se vindea tot cu 1.100 de euro/mp, a ajuns la 55.000-56.000 euro.

„Nu cred că vom mai cunoaște creșteri de preț în acest an. Dacă se deblochează programul «Prima Casă», cred că prețurile își vor păstra același nivel. Evident, dacă nu vor mai apărea noi măsuri de austeritate, care ar influența automat prețul locuințelor. Mai pot apărea fluctuații de preț din cauza cursului euro. Dacă moneda europeană se apreciază, tendința prețurilor va fi una descendentă, pentru că ne raportăm la leu“, subliniază Ciprian Pruteanu, broker în cadrul companiei Casa Ta din Iași. El a mai spus că proprietarii care doresc să vândă, nu cei care doar prospectează piața, pot ajunge să încheie o tranzacție în circa două luni și jumătate.

Băncile ar putea produce surpriza

Clujenii au ținut prețurile constante pe parcursul anului trecut și nu se grăbesc să le scadă nici în 2011. Chiar dacă tendința este mai curând descendentă, ritmul de scădere a prețurilor este temperat. „În ultimul an, majoritatea cumpărătorilor s-au orientat spre achiziționarea de apartamente situate în imobile noi; cele din blocurile vechi au putut stârni interes doar prin prețurile atractive, în raport cu zona și cu gradul de finisare. Considerăm că se vor înregistra în continuare ușoare scăderi, în procentaje diferite, în funcție de mai mulți factori“, spune Ramona Atena Cuc, directorul de vânzări al companiei Re/Max Grup de Lux din Cluj-Napoca. Potrivit acesteia, prețul de tranzacționare a unei garsoniere confort I este cuprins între 18.000 și 28.000 de euro, al unui apartament semidecomandat cu două camere se cifrează la aproximativ 40.000 de euro, iar al unuia cu trei camere, tot semidecomandat, la 55.000 de euro.

Aceste prețuri sunt similare cu cele practicate în urmă cu un an. Potrivit Ramonei Cuc, astăzi, cumpărătorii studiază ofertele pieței săptămâni sau chiar luni de zile înainte de a lua decizia de achiziționare, pentru că nu mai există o presiune de creștere pe prețuri. Dacă apartamentele mici se pot vinde în două-trei luni de la apariția ofertei pe piață, în cazul apartamentelor mari, proprietarii sunt nevoiți să aștepte, în unele cazuri, chiar și patru luni.

Consultanții imobiliari din Timișoara prevăd o continuare a scăderii prețurilor apartamentelor vechi și în acest an, însă într-un ritm de 5-7%, care s-ar putea regăsi la nivel național. „Anul 2011 ar putea cunoaște o corecție severă a prețurilor pe segmentul rezidențial, în situația în care băncile vor decide să pună în vânzare toate apartamentele pe care le-au executat deja. Este binecunoscut faptul că pentru cele câteva mii de locuințe aflate într-o astfel de situație și scoase pe piață în 2010 s-au găsit puțini cumpărători interesați, motiv pentru care a fost nevoie ca licitațiile să fie repetate în nenumărate rânduri“, amintește Cătălin Novac, evaluator în cadrul companiei Darian Timișoara.

Cele mai ieftine apartamente din Timișoara pot fi găsite în zona Calea Șagului, unde prețul minim al unei garsoniere este de 28.000 de euro, cel al unui apartament cu două camere, de 38.000 de euro, iar al unuia cu trei camere, de 50.000 de euro.


Sursa: Capital.ro


Taguri  
Imobiliare


Stiri Anterioare  
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori

Imobiliare  
Ce cred jucatorii din real estate despre Prima Casa
Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Cum se modifica programul Pirma Casa in 2011
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Scorpion

Scorpion

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
01 Junie 2020
D L Ma Mi J V S
  12 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
01 Junie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
HOTEL FORTUNA 3 STELE EFORIE NORD – OFERTA START SUMMER!
LANTURI DE ANCORARE SI INTINZATOARE DE LANT
LANTURI DE ANCORARE CU LUNGIMI LA CERERE
DISPOZITIVE DE ANCORARE DIN LANT SISTEM COMPLET 13 MM LC = 10000 DAN
LANTURI DE ANCORAT MARFA PE CAMIOANE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme