Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Oradea Oradea Online  
19 Martie 2010 12:52:48   Podul Iosia, intors pe toate fetele: Stiri Oradea
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Podul Iosia, intors pe toate fetele: Stiri Oradea
Stiri Oradea: Viceprimarul Gheorghe Carp a dat față cu contestatarii ideii construirii unui nou pod în zona Arena Alexe - Sovata

Viceprimarul Gheorghe Carp a dat față cu contestatarii ideii construirii unui nou pod în zona Arena Alexe - Sovata


Al doilea om din Executivul de pe malul Crișului a intrat joi pe ușa Sălii Traian Moșoiu din clădirea Primăriei hotărât să combată toate ideile ce urmau a fi avansate de cei care s-au opus și în 2005 ideii administrației Filip de a uni malurile Crișului între Splaiul Crișanei și Sovata, spre folosul mașinilor. Atunci era Filip. Azi e Carp și Bolojan. Lângă Carp a stat directorul Ghitea, care s-a enervat însă destul de repede pe fostul său coleg din Primărie, Orlando Balaș, ce s-a alăturat joi contestatarilor.

Observând nervozitatea colegului său din Executiv, Carp și-a asumat integral sarcina de a susține teza necesității stringente pentru noul pod. Însă atitudinile concertate ale ecologiștilor, susținuți și de alți orădeni din sală, au avut darul de a-l scoate din sărite pe Carp. Mai cu seamă că la un moment dat adversarii podului insinuaseră interese personale ale unora din Executiv pentru noul pod! La un moment dat, viceprimarul le-a cerut acestora să vină cu soluții! Aceasta după ce în prealabil Orlando Balaș vorbise despre utilitatea automatizării intersecțiilor din oraș, ce ar putea conduce la fluidizarea traficului. Vecinii de la Debrețin au fost dați drept exemplu.

Nu încape îndoială. Podul rutier dorit de municipalitate în Ioșia Nord naște pasiuni. Și pro și contra. Joi, Primăria Oradea a organizat o dezbatere publică la care firma proiectantă Search Corporation a prezentat datele tehnice ale podului precum și cele cinci variante de construcție a acestuia. În fapt, s-a arătat un studiu de fezabilitate revizuit, după cel din 2005, când și administrația Filip a propus acolo o punte rutieră, ce ar lega Ioșia Nord de Rogerius.

După ce s-au prezentat datele tehnice, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a dat cuvântul asistenței. Primul care a luat cuvântul a fost reprezentantul ONG-ului ecologic CRSE - Munții Apuseni, Paul Iacobaș, care a pus problema utilității podului și a gradului de poluare pe care l-ar aduce cu sine în zonă. Viceprimarul Gheorghe Carp i-a răspuns lui Iacobaș, spunând că noul pod ar lega două cartiere importante din Oradea, Ioșia și Rogerius, contribuind, în același timp, la degrevarea podurilor Decebal și Densușianu.

Mai mult, Carp a susținut că, prin construirea unui nou pod, s-ar reduce gradul de poluare, prin timpi mai scurți de deplasare și mai puțină vreme pierdută la semafoare. Același Carp nu s-a putut abține să nu-l întrebe pe Iacobaș, cu o doză evidentă de ironie, izvorâtă din numele ONG-ului: „Dumneavoastră sunteți din Munții Apuseni; dar cunoașteți și Oradea?!”. Viceprimarul mandatat de Bolojan să dea piept cu contestatarii podului a ținut să spună că se dorește un pod în zonă încă de acum 40 de ani! „Atunci, Oradea avea 80.000 de locuitori. Azi are 204.000. Iar numărul de mașini s-a înzecit. Oradea se extinde. Astfel, e normal și logic să se construiască poduri”, a mai argumentat Carp.

„Dacă dumneavoastră considerați că după 40 de ani Oradea nu are nevoie de un nou pod, atunci e părerea dumneavoastră, dar nu e și logică”, a arătat viceprimarul.

Balaș, anti-pod

A intrat în scenă apoi Orlando Balaș, universitar orădean, ecologist, membru PNL și fost consilier al primarului Ilie Bolojan. Acesta a avut o alocuțiune cu tentă clară anti-pod. Punctăm în continuare câteva din aspectele semnalate de Balaș: „Porțiunea de mal dintre Podul Decebal și Podul Densușianu, cu o lungime de aproximativ un kilometru și jumate, e un ecosistem important pentru locuitorii din zonă, a cărui funcționalitate se pierde în mare măsură dacă ar fi divizat de un pod rutier. Să nu uităm că un ecosistem e important nu doar dacă acolo trăiesc specii de melci sau de broscuțe protejate de lege, ci și dacă el are o funcție de relaxare sau de sănătate pentru oameni. (...) Cu banii pe care Primăria vrea să îi investească în acest pod se poate amenaja malul Crișului ca loc de agrement. (...)
Se susține că un nou pod rutier e necesar pentru a fluidiza circulația. E un fals argument. Sunt orașe cu o populație mult mai mare ca a Oradiei, străbătute de fluvii, care au un număr mic de poduri rutiere și totuși au un trafic auto mult mai fluent ca Oradea”. Iată exemplele date de Orlando Balaș:

Belgrad - doar 5 poduri rutiere peste Dunăre; Bratislava - doar 4 poduri rutiere; Viena - doar 5 poduri rutiere. Balaș: „Cu toate acestea, traficul în Viena e foarte fluent datorită sincronizării semafoarelor, a transportului în comun excelent și a drumurilor fără gropi. Cum se pot descurca oare aceste capitale cu doar maximum 5 poduri rutiere peste Dunăre, iar Oradea nu se poate descurca, la o populație de 200.000 de locuitori, cu 4 poduri rutiere cu câte 4 benzi?”, a întrebat Balaș, precizând că, înainte de a se construi un pod rutier între alte două poduri rutiere aflate la doar un kilometru și jumătate distanță unul de altul, există alte măsuri „mult mai la îndemână, care costă mai puțin, dar sunt ignorate în mod paradoxal de administrația locală. Printre acestea menționez: sincronizarea semafoarelor, liberalizarea intersecțiilor și asfaltarea de calitate a străzilor”.

Carp, enervat

Menționăm că directorul Ghitea a avut o tentativă de a-l întrerupe brutal pe Balaș dar, la intervenția viceprimarului Carp a renunțat la idee... Însă tot Carp a respins cele spuse de Balaș, arătând că situația din Oradea nu e aceeași cu cea din orașele pomenite. Cât despre automatizarea semafoarelor, viceprimarul a arătat că aceasta e complementară cu fluidizarea circulației prin construirea unui nou pod. Așadar, aceste soluții nu se resping una pe alta... Carp a estimat că în 4-5 ani vom avea și în Oradea semaforizare automatizată. Însă tot viceprimarul spune că până când nu vom avea un trafic fluent pe Centură, nu se va putea purcede la treaba aceasta.

A mai luat cuvântul și ecologista Ioana Lucaciu, tot de la CRSE - Munții Apuseni, care a susținut teze similare cu cele ale lui Iacobaș și Balaș, exasperându-l pe viceprimarul Gheorghe Carp, care a avut câteva replici nu foarte elegante.
Au urmat și alte opinii pro și contra pod. Reprezentanții asociațiilor din zona Sovata - Oneștilor - Cazaban, Florian Pipiș și Ioan Gherdan s-au declarat împotriva podului, la fel ca și riveranul Sergiu Savin, în timp ce Adrian Abrudan și Clara Vereș, alți orădeni domiciliați în zonă, au clamat utilitatea podului. Desigur, opiniile acestora au fost cât se poate de subiective, având în vedere faptul că podul îi afectează în mod direct. Celor ce s-au arătat a fi împotrivă, viceprimarul Carp le-a cerut să treacă peste interesele personale și să se gândească la binele întregii comunități. „Cei din Decebal nu au același drept la liniște și, totuși, nimeni nu a venit să ne facă reclamație până acum?!”, a punctat Carp, convins că majoritatea orădenilor își doresc noul pod.


Sursa: Bihon.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Pod Oradea


Stiri Anterioare  
Theodor Nes versus Traian Blajovici: Nu-i pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste
Podul Iosia, intors pe toate fetele: Stiri Oradea
Socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea de pe pod: Stiri Oradea
Eco-prudenta fata de poduri: Stiri Oradea
Pod la sugestia lui Carp: Stiri Oradea
Primarul isi vrea un pod in palmares: Stiri Oradea
Doua poduri rutiere noi peste Crisul Repede: Stiri Oradea
Oradea celor unsprezece poduri
Podul de pontoane, reparat: Stiri Oradea
Reparatii la podul de pontoane: Stiri Oradea
Incep lucrarile la noul pod peste Cris: Stiri Oradea
„Ataca” Podul Densusianu: Stiri Oradea
O noua parcare, pe Densusianu: Stiri Oradea
Podul rutier peste Bulevardul Dacia a fost inchis: Stiri Oradea
Podul Densusianu Oradea

Stiri Oradea  
ROBINSON ORADEA - RESTAURANT MEXICAN
Incaseaza cu spor la punga municipiului: Stiri Oradea
Plopii raman in picioare - Amenajarea malului stang intra in linie dreapta
Procesul de divort al lui Tokes, repus pe rol la Judecatoria Oradea
Rectorul Cornel Antal nu si-a facut temele: Stiri Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Podul Iosia, intors pe toate fetele: Stiri Oradea
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Rac

Rac

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
16 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 1617 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
16 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
BENE SI CUPE DE BETON DIFERITE CAPACITATI PANA LA 2 MC TOTAL RACE
BENE BETON PRODUCTIE ITALIA TOTAL RACE
CUPE DE BETON, BENE DE BETON, CUPE MACARA TOTAL RACE
BENE BETON CU DESCARCARE CENTRALA SI FURTUN CAUCIUC
BENE BETON , CUPE MACARALE, BENE MACARA , CUPA BETON TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme