După reacțiile orădenilor la aflarea veștii că șirul de plopi de pe malul stâng al Crișului Repede, de pe tronsonul Pod Dacia - Pasarela Intelectualilor, ar putea fi sacrificat, conducerea Administrației Bazinale de Apă Crișuri Oradea și a Primăriei Oradea par să fi renunțat la această variantă. În schimb, noul tronson de 500 de metri va beneficia de trei alei: noua banchetă pietonală care se va amenaja în luciul apei, o alee între primul șir de copaci și plopi, respectiv actualul trotuar, reabilitat anul trecut.
Directorul ABA Crișuri, Pasztor Șandor, declara în urmă cu o săptămâna faptul că pe malul stâng se pretează un taluz înierbat, cu pantă blândă, unde să fie amenajat un amfiteatru de lemn pentru tineri, investiția presupunând tăierea șirului de plopi, motivând că respectivii copaci au oricum 40 de ani, iar în 4-5 ani vor trebui tăiați. O astfel de declarație a stârnit reacții în rândul comunității locale, lucru care a determinat conducerea ABA Crișuri și a Primăriei Oradea să revină la sentimente mai bune față de acești arbori. "Aveam în discuție două variante. Una dintre ele viza amenajarea unui taluz înierbat, cu pantă lină. Am renunțat la această variantă. Nu vom tăia niciun plop", a dat asigurări, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizată pe malul Crișului, Pasztor Sandor. La întâlnirea de ieri a fost de față și biologul Anna Marossy, care s-a arătat nemulțumită de modul în care edilii prioritizează investițiile. "Malul stâng de lângă clădirea Primăriei este pe cale să se prăbușească. De ce nu se face aici prima dată amenajarea?", se întreba Anna Marossy. Explicația a venit din partea primarului Ilie Bolojan care a precizat că, atât în zona Primăriei, cât și a parcării de pe Independenței trebuie efectuate, în prealabil, lucrări de înlocuire a rețelelor de apă și canalizare. Revenind la tronsonul Pod Dacia - Pasarela Intelectualilor, după ce spiritele s-au mai calmat, Pasztor Șandor a prezentat proiectul tehnic al noii investiții. Pe malul stâng, în zona Podului Dacia se va face o subtraversare, iar după ce se rezolvă problemele de proprietate cu terenul din zona clădirii dezafectate din spatele Gojdu, aici va fi amenajată o cafenea. "Pe luciul apei vom costrui un prism cu piatră de anrocament, peste care vom amenaja o zonă pietonală până la Pasarela Intelectualilor. Nu vom afecta acest șir de copaci, cu excepția unuia singur, care este ieșit înspre apă. Și mai propunem ceva: pentru fiecare copac afectat vom planta zece", a promis Pasztor Sandor. Lucrarea de amenajare a banchetei circulabile va fi executată de către firma Repcon, cea căreia i-a fost încredințată și amenajarea aleii pietonale de la Podul Ferdinand la Centrul de Calcul. Valoarea investiției se ridică la 2,5 milioane de lei, lucrările ar urma să înceapă zilele următoare și să fie finalizate în toamnă. Proiectul mai prevede ca între primul șir de copaci și al doilea șir de plopi să se mai amenajeze o alee, cu pietricele și cu materiale naturale.
Pe malul drept, nivelul de intervenție va fi minim. Aici se dorește pe marginea apei să se aștearnă un strat relativ mic de piatră, pentru stabilizarea malului. "Pe malul drept vom avea intervenții minime. Aici nu se va mai construi o nouă alee pietonală, în fața apei se va veni cu piatră brută pentru a stabiliza malul. Lucrările vor putea demara în cursul lunii mai", a mai adăugat directorul ABA Crișuri.
Sursa: Crisana.ro