Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Oradea Oradea Online  
11 August 2009 08:59:15   Oaze de liniste in Oradea
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Oaze de liniste in Oradea
Stiri Oradea: Un loc pentru fiecare

Un loc pentru fiecare

Istoria ne spune că fostul parc 23 August (azi cunoscut sub denumirea de 1 Decembrie) a fost încă din secolul al XIX-lea unul dintre primele locuri de relaxare și promenadă din Oradea. Situat între Piața Mare și strada Mihai Viteazu, Parcul 1 Decembrie are un mini-teren de baschet, loc de joacă pentru cei mici, alei destinate plimbărilor pe bicicletă sau pe role. Principalele atracții sunt cele două fântâni arteziene și statuia Eroului Necunoscut. Există și ronduri de flori multicolore plantate pe marginea spațiilor verzi. În perioada verii, putem întâlni vânzători ambulați ce oferă porumb fiert sau răcoritoare. Parcul nu este însă deschis non-stop.

parc_dendrologic_02.jpg

Parc Dendrologic OradeaPorțile se închid în jurul orelor 23 - vara și 22 - iarna. Parcul are beneficiul de-a fi amplasat aproape de stațiile tuturor liniilor de tramvai și a câtorva de autobuze, astfel încât este ușor accesibil.

parc_dendrologic_03.jpg

Parc Dendrologic OradeaParcul iubitorilor de sport

Situat între Hotelul Continental și Ștrandul Municipal, Parcul I.C. Brătianu (cunoscut în trecut și ca Parcul Orășenesc sau Parcul Muncitoresc) se prezintă ca o pădure în miniatură. Așezat în apropierea Bazinului Olimpic, parcul Muncitoresc a fost, cândva, un teren mlăștinos. Nu e de mirare că, ajutată de mâna omului, flora s-a dezvoltat cu repeziciune aici, devenind cel mai mare parc din Oradea...

parcul_1_decembrie_01.jpg

Parcul 1 Decembrie OradeaSpre deosebire de parcul 1 Decembrie, parcul Orășenesc dispune un terenuri îngrădite pentru baschet și fotbal și de un spațiu special amenajat cu rampe și țevi pentru tinerii amatorii de bikeing și skateboarding. Iubitorii mișcării în aer liber se pot bucura și de o masă de ping-pong și de alei pentru alergat. Adepții sportului vor găsi acest parc potrivit pentru a se relaxa pe timpul verii.

parcul_1_decembrie_01_(1).jpg

Parcul 1 Decembrie OradeaSubteranu-i găzduiește câteva izvoare de apă termală ce alimentează ștrandul aflat în apripiere. Parcul poate fi vizitat fie cu autobuzul 15 (care oprește în apropierea Parculului Botanic), fie cu tramvaiele de pe linia 3 și 1, ale căror stații pot fi accesate de pe bulevardul General Magheru.

parcul_linistei_01.jpg

Parcul linistei OradeaSufletele hippy dansează la cetate

Nu departe de parcul Brătianu întâlnim una dintre piesele de rezistență ale Oradiei: Parcul dendrologic din șanțurile Cetății. Cu o istorie de peste 900 de ani, cetatea Oradiei a văzut suișuri și coborâșuri, asedii și perioade de pace. În 2003 a fost inaugurat Centrul de Informare Turistică – Cetatea Oradea, cu scopul de a păstra valoare istorică, arhitectonică și culturală a acestui patrimoniu. Însă abia din primăvara acestui an s-au deschis porțile parcului dendrologic, adăpostit la umbra zidurilor de 40 de metri ai cetății.

O așezare perfectă pentru iubitorii de istorie și natură. Fanii atmosferei medievale se vor simți în largul lor înconjurați de potecile și aleile parcului. Dotat cu țâșnitori și un lac decorativ, parcul dendrologic nu și-a uitat utilitatea informativă. La fiecare plantă înrădăcinată în solul fertil, găsim plăcuțe cu denumirile în latină și o mică descriere. Nu e de mirare că parcul cetății a devenit o atracție pentru turiști. Pentru a-l vizita, puteți lua tramvaiul de pe liniile 3 și 2 cu oprire la Piața Mare sau 1 cu oprire la Parcul 1 Decembrie.

Proiectul finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, Parcului Dendrologic din șanțul cetății i-au fost montate panouri de informare cu istoricul Cetății Oradea, stâlpi de iluminat, cișmele de apă, bănci și coșuri de gunoi. Interesant de știut că pentru pavajele deosebite ale aleilor s-a folosit lemn și piatră ecologică.

Dacă îndrăgiți plantele, o altă opțiune potrivită pentru calm și relaxare ar fi parcul dendrologic din incinta Universității Oradea, dotat și cu un lac cu nuferi. Pentru a ajunge la parcul dendrologic din Universitate, puteți lua autobusul 14 de la stația cu Palatul Episcopiei Greco-Catolice.

Schimbare la față pentru Parcul Liniștii

Fostul Cimitir Olosig s-a transformat peste noapte din Cenușăreasa parcurilor orădene în Parcul Liniștii pentru o după-amiază petrecută cu familia, pe o bancă, la umbrac unui copac voluminos. Printr-un protocol încheiat cu Episcopia Romano-Catolică Oradea, primăria Oradea a luat parcul în folosință gratuită pentru următorii 15 ani. Aici s-au realizat lucrări de amenajare suportate de firma RER Ecologic și de primărie astfel încât rezultatul final nu se aseamănă deloc cu înfățișarea anterioară: buruienile au fost scoase, s-a plantat gazon și s-au amplasat alei.

Neîngrădit, parcul este dotat cu primul țarc din Oradea amenajat special pentru câini, astfel încât posesorii de patrupede se pot juca și socializa în liniște. Cuprins între străzile Spartacus și Corneliu Coposu, parcul Olosig (în traducere italiană, "italienimea Oradiei") oferă un refugiu celor în căutare de liniște, într-o după-amiază călduroasă de vară. Pentru a-l vizita puteți opta fie pentru tramvaiele de pe linia 1, fie de cele de pe linia 3, ambele având stațiile aproape de parc.

Rudele interesate în a transfera osemintele din fostul cimitir Olosig în Cumitirul Municipal Rulikovski sunt invitate de primărie să depună o cerere cu detaliile persoanei decedate la magazinul de pompre funebre Rapas de pe strada Primăriei nr. 34, de luni până vineri, între orele 8.00-19.00, sâmbătă între orele 8.00-15.00, iar duminică între orele 8.00-2.00.

Cu copiii în Parcul Bălcescu

Atât bunicii cât și copii se pot bucura de băncuțe și locurile de joacă din parcul Nicolae Bălcescu (înconjurat de strada Sucevei și Matei Basarab). Iar dacă vreți să aveți cu adevărat o zi captivantă alături de nepoți sau copii, puteți vizita Grădina Zoologică situată în imediata vecinătate. Prețul unui bilet este de 0,5 lei pentru copii și 2 lei pentru adulți, iar programul de vară este de la 9 la 17.

Cu toate că imaginea Grădinii Zoologice nu este una tocmai roz, puteți să îi bucurați pe cei mici la vederea urșilor, poneilor, păunilor sau a altor animale dintre cele 700 de specii adăpostite. Totuși, unele zone sunt închise publicului datorită reparațiilor, iar municipalitatea promite finalizarea executării lucrărilor în 2012. Cea mai apropiată stație de autobus (numărul 14) care duce la parcul Nicolae Bălcescu și la Grădina Zoologică este situată la intersecția stradei Armatei Române cu Sucevei.

Rebelii au revendicat fostul sediu al Muzeului Țării Crișurilor

Bikerii, rollerii, skateborderii și-au făcut reședință permanentă în incinta Palatulul Baroc pentru exchibiții și contorsionări echilibristice. Cu Muzeul Țării Crișurilor mutat pe strada Armatei Române (în locul fostei Garnizoane) și Palatul Baroc retrocedat Episcopiei Romano-Catolice, tinerii vin aici pentru a se relaxa sau pentru a-și afișa talentul în ale manevrării rolelor sau a biciletei. Pentru romantici, scările amfiteatrului încă spun povești de iubire, cu toate că zac în paragină de ani de zile. Părăsind Palatul Baroc la închidere (în jurul orelor 22), puteți să vă încheiați periplul celor mai relaxante parcuri orădene vizitând parcul Petofi Sandor de vis-a-vis. Pe lângă țarcul destinat copiilor și a băncilor retrase, tot fântâna arteziană rămâne punctul forte al parcului. Iubitori șahului se pot chiar "aventura" în a juca o partidă pe mesele ruginite și vandalizate.

Nu putem vorbi de oaze de liniște fără a aminti un simbol al orașului, Dealul Ciuperca. Pentru cei care vor să se aventureze cu mașina pe drumul anevoios, peisagistica încântătoare, în special seara, merită orice efort. În următorii ani, "Golgota Oradiei" va fi reamenajată ca parc tematic sub denumirea de Drumul Calvariei (însemnând drumul crucii) pentru ca mai mulți vizitatori locali și dinafara orașului să îi poată admira priveliștea.

Cu plus și minus

Singurele puncte în minus ale parcurilor sunt lipsa iluminatului public în anumite locuri, a toaletelor publice, a coșurilor de gunoi și a gardienilor publici care să asigure siguranța cetățenilor.

De reținut că plimbările sau orele lungi petrecute în soare, în intervalul orar 12-16, pot cauza dureri de cap, insolații și senzații de vomă sau sufocare, în special pentru persoanele care suferă de diabet sau probleme cardiovasculare. Motiv pentru care este indicat consumul a minim 2 litri de apă pe zi, protejarea dermei cu o crema de protecție solară și acoperirea creștetului în cazul în care ieșiți în soare.


Sursa: Bihoreanul.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Parc Oradea


Stiri Anterioare  
De acord cu terasele in parcuri: Stiri Oradea
Si-au dat mana ca sa calce parcurile in picioare: Stiri Oradea
A inceput inlocuirea bancilor din parcuri: Stiri Oradea
Festivalul Luminii 2010 in Parcul 1 Decembrie
Si-a dorit ieftin si a primit rugina: Stiri Oradea
Plantari in noul parc oradean Seleus: Stiri Oradea
Opt firme isi disputa parcurile: Stiri Oradea
Dacardi castiga iar la Primarie: Stiri Oradea
Nasterea Parcului Seleus, poveste cu happy-end: Stiri Oradea
Lac exotic pentru Parcul Salca: Stiri Oradea
Au spart bancile: Stiri Oradea
Spatii verzi pentru picnic: Stiri Oradea
200 de milioane lei pentru parcuri: Stiri Bihor
Oaze de liniste in Oradea
Parcul de copii din Nufarul, un pericol pentru cei mici: Stiri Oradea
Exhumari in prelungiri: Stiri Oradea
Oradenii vor parcuri mai curate: Stiri Oradea
Salubrizarea fostului cimitir, aproape de final: Stiri Oradea
Pregatiri de primavara in zonele verzi: Stiri Oradea
Primaria imparte pamant oradenilor!: Stiri Oradea

Stiri Oradea  
ROBINSON ORADEA - RESTAURANT MEXICAN
Incaseaza cu spor la punga municipiului: Stiri Oradea
Plopii raman in picioare - Amenajarea malului stang intra in linie dreapta
Procesul de divort al lui Tokes, repus pe rol la Judecatoria Oradea
Rectorul Cornel Antal nu si-a facut temele: Stiri Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Oaze de liniste in Oradea
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Berbec

Berbec

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
29 Mai 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 2930
31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
29 Mai 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
MASINA DE SPALAT AUTOMATA BOSCH, GARANTIE
HOTEL FORTUNA 3 STELE EFORIE NORD – OFERTA START SUMMER!
LANTURI DE ANCORARE SI INTINZATOARE DE LANT
LANTURI DE ANCORARE CU LUNGIMI LA CERERE
DISPOZITIVE DE ANCORARE DIN LANT SISTEM COMPLET 13 MM LC = 10000 DAN


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme