Măsura de oprire a alimentării cu petrol a fost luată de Transneft, compania de stat care deține conducte petroliere rusești, pe motiv că Belarus ar fi "furat" din petrolul rusesc.
În replică, Belarusul susține că Rusia refuză să plătească taxa de tranzit asupra petrolului rusesc care trece prin conductele de pe teritoriul său.
Taxa a fost introdusă recent, după ce Rusia a dublat prețul la gazele pe care le livrează în Belarus.
Autoritățile poloneze și germane au anunțat că alimentarea cu petrol rusesc s-a întrerupt din noaptea de duminică spre luni.

Ambele țări au dat asigurări că nu sunt in pericol de a rămâne fără petrol, fiindcă au rezerve suficiente pentru câteva săptămâni.
Dacă Rusia nu repornește alimentarea, Germania și Polonia pot oricând cere ajutor de la alte țări europene.
Uniunea Europeană a insistat că există rezerve strategice de petrol și că întreruperile nu ar reprezenta un risc imediat.
Autoritățile rusești au promis informații clare și s-au scuzat declarând că au decis oprirea alimentării cu petrol din motive de forță majoră.
Dependența Europei de energie
Acest nou episod al disputei dintre Rusia și Belarus e însă de natură să amintească din nou țărilor europene de rolul tot mai crescut al Rusiei în domeniul energetic.
'Războiul gazelor' devine 'războiul petrolului'
Rezervele Rusiei sunt enorme: are cele mai mari rezerve de gaze din lume și ocupă locul al doilea, după Arabia Saudită, în exporturile de petrol.
Multe guverne europene se arată îngrijorate de această dependență energetică de Rusia.
Un oficial de rang înalt din guvernul polonez a declarat că incidentul arată, din nou, că Rusia nu e un partener de nădejde, amintind astfel de episodul petrecut în urmă cu un an, când Gazpromul a închis conducta de gaze care alimenta Ucraina și, implicit, bună parte din Europa.
Uniunea Europeană ar vrea să se asigure că energia Europei vine din mai multe resurse, nu doar de la Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene în probleme energetice, Ferran Tarraldelas Espuny, a declarat că menține permanent legătura cu statele afectate sau pe cale de a fi afectate.
"Sunt în contact cu autoritățile poloneze, germane, slovace și cu alte autorități europene, spre a evalua impactul acestei paralizări în livrarea petrolului - a explicat reprezentantul CE. Am contactat și autoritățile rusești și bieloruse, cerându-le explicații urgente și detaliate asupra cauzelor acestui blocaj", a spus Ferran Tarraldelas Espuny.
Care e mărul discordiei?
Simplu spus - Rusia acuză Belarus că deturnează ilegal petrolul. Belarus declară că nu are nici o responsabilitate.
Problema e că, recent, Rusia a dublat prețul la gaze în Belarus.
Partea belarusă a anulat acordurile asupra livrărilor de petrol către rafinăriile sale, pe luna ianuarie. De ce au făcut asta? Fiindcă și-au închipuit că vor sifona petrolul, îl vor lua în chip neautorizat; asta face partea bielorusă la ora actuală, ca să utilizăm un limbaj diplomatic!
Transneft
Belarus, în replică, a impus o taxă de tranzit asupra petrolului rusesc care trece prin conductele de pe teritoriul său.
Semen Vainștok, de la compania rusească de stat care deține conductele petroliere, Transneft, a acuzat direct republica Belarus că ar "sifona" petrolul.
"Partea belarusă a anulat acordurile asupra livrărilor de petrol către rafinăriile sale, pe luna ianuarie. De ce au făcut asta? Fiindcă și-au închipuit că vor sifona petrolul, îl vor lua în chip neautorizat, asta face partea bielorusă la ora actuală, ca să utilizăm un limbaj diplomatic!", a declarat Semen Vainștok.
El a precizat că, în urma "furturilor" de petrol, Transneft a oprit livrările prin conducta care trece prin Belarus.
"Am luat toate măsurile posibile spre a mări productitvitatea pe alte trasee" - a spus reprezentantul Transneft.
Iar ministrul adjunct al dezvoltării economice și comerțului din Rusia, Andrei Șaronov, s-a referit, în termeni neechivoci, la un război comercial între cele două țări adăugând: "suntem gata să avem negocieri cu Belarus, dar numai după ce aceasta anulează taxa impusă ilegal asupra petrolului rusesc în tranzit. În caz contrar, Rusia are deschise o serie de alte opțiuni".
"Bineînțeles că putem lua contramăsuri. Să nu uităm că Rusia e cea mai mare piață de vânzări și partenerul economic nr. 1 al Republicii Belarus. Și, evident, avem posibilitatea de a lua măsuri împotriva producătorilor bieloruși, din nevoia de a renunța la această taxă ilegală.", a declarat Andrei Șaronov.
Autoritățile din Belarus avertizaseră încă de săptămâna trecută, după un acord privind livrările de gaze cu Moscova, că decizia Rusiei de a mări prețul la gaze va avea consecințe serioase.
Legături politice
Analiștii politici sunt de părere că e vorba de o acțiune întemeiată și emotiv și strategic.

Președintele Lukașenko s-ar putea confrunta și cu o criză politică
Rusia a spus clar că vechile legături de prietenie dintre cele două țări nu mai înseamnă automat energie la prețuri subvenționate sau mici, sau sprijin politic necondiționat.
Disputa energetică s-ar putea transforma într-o criză politică pentru președintele Lukașenko care, total lipsit de prieteni în Occident, nu are multe căi de a evita noi și noi concesii făcute Rusiei.
Printre altele, el a sugerat însă o serie de măsuri în replică și a cerut guvernului o evaluare a costurilor prezenței militare rusești pe teritoriul bielorus.
BBC
Trimite o felicitare : Felicitari
Sponzorul acestui articol :
Ce este Internet –> MCOnet Romania : www.MCOnet.ro