Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Bihor Oradea Online  
19 Januarie 2007 08:24:51   Nesimtire si tupeu la Casa de Pensii! - Judetul bihor
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   

Judetul bihor - O pensionara grav bolnava din Oradea trebuie sa scoata din buzunar peste 40 de milioane de lei vechi din cauza unei greseli comise ...

O pensionara grav bolnava din Oradea trebuie sa scoata din buzunar peste 40 de milioane de lei vechi din cauza unei greseli comise de angajatii Casei de Pensii Bihor

· Elenei Vinter i-a fost calculat gresit cuantumul pensiei de boala, astfel ca, în ultimii aproape cinci ani, a încasat cu un milion de lei vechi mai mult în fiecare luna

· Reprezentantii institutiei sustin ca nu au cum sa afle cine a gresit, deoarece arhiva din respectiva perioada nu mai exista, si considera ca este normal ca femeia sa plateasca

Greseli peste greseli

Ca sa-ti faci o idee despre ceea ce poate însemna birocratia dusa la extrem si mai ales indiferenta dusa pâna la grad de nesimtire fata de omul de rând, nu trebuie decât sa treci pragul Casei Judetene de Pensii Bihor. Cea mai cunoscuta problema sociala înregistrata la nivelul pensionarilor este cea legata de recalcularea pensiilor. În Bihor exista câteva mii de pensionari care au solicitat în scris celor de la Casa de Pensii recalcularea pensiilor si asta în urma unor erori de calcul initiale. Astfel, unora dintre acestia nu li s-au luat la socoteala lungi perioade de activitate, cu toate ca dosarele cuprindeau documente care atestau acest lucru.

Altora le-au fost calculate punctele de pensie în functie de alte repere, ceea ce a dus la diminuarea excesiva a pensiilor etc. Acestora, dar nu numai, Casa de Pensii le-a trimis, drept raspuns la petitii, scrisori de tip sablon, cu un continut ambiguu, din care rezulta ca unica solutie de rezolvare a problemelor este instanta de judecata. Potrivit unor surse din cadrul Casei Judetene de Pensii Bihor, calculul pensiilor se face prin intermediul unui program care are numeroase erori. Coroborând cele aflate din mai multe surse, rezulta urmatoarele: programul computerizat de calcul al pensiilor este susceptibil de a da erori.

Programul a fost elaborat de angajati ai Casei de Pensii si a fost modificat de zeci de ori. Unii specialisti spun însa ca nu toate erorile sesizate sunt si îndreptate, astfel ca versiunea considerata finala este departe de a fi perfecta. Pe de alta parte, numeroasele modificari aduse Legii Pensiilor i-au zapacit pe functionarii caselor de pensii. Nu mai poate fi vorba de o aplicare unitara a legii – exista diferente de interpretare de la o casa teritoriala la alta, de la un specialist la altul. Putem deduce de aici ca majoritatea deciziilor de pensionare sunt gresite. Multi pensionari se trezesc ca sunt penalizati, pusi sa plateasca sume pe care le-ar fi încasat „necuvenit”, pentru ca calculul pensiei s-a facut gresit.

Un caz revoltator

Un caz revoltator este cel al dnei Elena Vinter din Oradea, care, pe lânga ca este lovita de soarta, fiind grav bolnava, a ajuns si victima nevinovata a birocratilor de la Casa Judeteana de Pensii. Dna Vinter ne-a vizitat la redactie, cu rugamintea de a face public modul scandalos în care înteleg sa îi trateze pe pensionari angajatii CJP Bihor, desi acestia, în loc de pretentii si somatii, ar trebui sa-si ceara scuze pentru greselile cauzate de propria incompetenta.

„M-am pensionat de boala în anul 2002, în urma diagnosticarii cu cancer. Pensia de boala mi s-a stabilit atunci la 2.320.982 de lei si, apoi, considerând ca am dreptul si eu la sporul de noapte ca si toti cetatenii care au lucrat în trei schimburi, m-am prezentat cu actele la Casa de Pensii. Atunci au descoperit ca pensia mi-a fost calculata gresit! În 2002, în loc de 1.387.750 mi-au calculat-o la 2.320.982, deci mie îmi revine acum obligatia de a plati înapoi suma de 43 de milioane de lei. ªi-au dat seama ca au gresit pe data de 17 noiembrie 2006, când mi s-a taiat punctajul. De la un punctaj de 99842 am ajuns la un punctaj de 59797. E din greseala lor, eu nu am bagat mâna în buzunarul lor sa fur nici cinci bani.

Eu m-am prezentat cu extrasul de cont, pe care mi l-au trimis dânsii acasa, potrivit caruia eu trebuie sa platesc 50% din valoarea de 43 de milioane, desi eu nu sunt vinovata cu nimic, nu eu mi-am calculat acea pensie, nu eu singura m-am diagnosticat. Sunt de acord sa platesc 50% din suma respectiva, dar totusi cineva trebuie sa raspunda pentru acea greseala facuta. Ma trimit de la Anna la Caiafa, iar cei de la Contabilitate îmi spun ca daca vreau pot sa îi dau în judecata. Sunt foarte revoltata ca eu trebuie sa platesc aceasta suma. Nu ma deranjeaza faptul ca mi-a taiat din punctaj. Nu vor sa spuna cine a gresit, toti dau din umeri.”

„Eu gresesc si tu platesti!”

În replica, Cornelia Maghiar, sef serviciu stabilire pensii din cadrul CJP Bihor, încearca sa justifice prostia si incompetenta colegilor ei cu o energie demna de o cauza mai buna.

„Anul trecut, în noiembrie, când doamna Vinter a adus actele doveditoare ale sporului de noapte pentru a i se anexa la dosarul de pensie, s-a depistat eroarea în dosarul dânsei. Greseala s-a facut în 2002, când i s-a calculat gresit punctajul mediu anual, stabilindu-i-se o pensie mai mare decât îi revenea în mod normal. Conform legii, Casa Judeteana de Pensii este obligata sa recupereze banii primiti în plus de catre pensionari în decurs de trei ani. Nu va pot spune concret cui apartine eroarea, deoarece nu mai detinem arhiva acelor ani. Din pacate, desele modificari legislative, dar mai ales schimbarile si testarile programelor informatice, au provocat destule inadvertente. Din nefericire, nu am vesti bune pentru doamna Vinter.

Pe lânga faptul ca, prin corectarea punctajului mediu anual, pensia sa a scazut, suntem nevoiti sa-i si retinem, esalonat, o parte din bani pâna la acoperirea sumei de 4.303 RON, reprezentând pensia platita fara temei pe perioada 01.12.2003-30.11.2006. Suma i se va retine lunar din pensie, pe o perioada de trei ani. Singurul sfat pe care îl pot da este fie ca dânsa sa faca rost de bani si sa plateasca o parte din aceasta suma, fie sa aduca acte în plus la dosar, pentru a-i majora pensia. Nu pot spune, desi am verificat, cui apartine vina în acest caz. Desigur, doamna nu este culpabila, dar legea ne impune recuperarea banilor”, ne-a declarat Cornelia Maghiar.

Salvarea, doar la UE!

Desi nu are nicio vina, Elena Vinter trebuie sa restituie statului peste 40 de milioane de lei vechi. Sau sa se adreseze Justitiei, solutie pe care o sfatuim si noi sa o urmeze, existând mari sanse ca pretentiile ridicole ale birocratilor de la „Pensii” sa fie anulate în instanta.

Norma tehnica de aplicare a prevederilor Legii nr. 544/2003 pentru scutirea de la plata a unor debite catre bugetul asigurarilor sociale de stat prevede ca CJP Bihor ar putea decide scutirea de la plata a sumei care i se imputa acum Elenei Vinter din cauza neglijentei functionarilor institutiei. Însa acestia nu sunt deloc dispusi sa-si asume raspunderea pentru greselile proprii, pe care acum trebuie sa le plateasca, în mod ridicol, o pensionara grav bolnava. Exista însa institutii europene carora dna Vinter se poate plânge împotriva abuzului reprezentantilor Casei de Pensii si speram ca acestea îi vor face dreptate. Fiindca numai în România, pentru greselile si incompetenta unor birocrati tupeisti, trebuie sa plateasca victimele acestora!


Informatia de Vest


Trimite o felicitare : Felicitari


Jocuri : TotalGames


Sponzorul acestui articol :
Ce este Internet –> MCOnet Romania : www.MCOnet.ro


Taguri  
Casa de pensii Bihor Pensie pensionar


Stiri Anterioare  
Fondurile de pensii autorizate - Intern
Mai mult la pensie! - Stiri Intern
Taloane speciale de calatorie pentru pensionari - Casa Judeteana de Pensii Bihor
Nesimtire si tupeu la Casa de Pensii! - Judetul bihor
Nesimtire si tupeu la Casa de Pensii! - Judetul bihor
Inghesuiala la biletele de tratament - Judetul Bihor - Sanatate
Inghesuiala la biletele de tratament - Judetul Bihor - Sanatate
Anevoiosul drum al drepturilor banesti catre pensionari - Oradea

Stiri Bihor  
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Nesimtire si tupeu la Casa de Pensii! - Judetul bihor
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Gemeni

Gemeni

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
15 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 1516 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
15 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
TRICOURI BUMBAC FETITE CU PERSONAJE DESENE
TRICOURI PENTRU BAIETI CU PERSONAJE DIN DESENE
GAMBETI / SHACKLES TIP OMEGA REZISTENTA RIDICATA CROSBY
GAMBETI / SHACKLES , ECHIPAMENTE DE RIDICAT CROSBY
PIJAMALE BAIETEI DE VARA


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme