Dupa Corso, Armatei Romane, Universitatii, Primariei, Cuza Voda, Kogalniceanu, Piatra Craiului, Mestesugarilor, Ana Ipatescu, Izvorului, Plevnei si alte peste 50 de strazi in care lucrarile au fost intarziate si cu sapte luni, un nou termen asumat de edilii oradeni a fost incalcat: sistematizarea rutiera din fata Pietei Cetate. Investitia trebuia finalizata pe 31 octombrie a.c., ieri, insa, muncitorii se aflau in toiul lucrarilor de asfaltare si de montare a semafoarelor.
In acest an din cele 35 de lucrari de canalizare finalizate, 30 dintre ele au fost predate peste termenul initial prevazut. In alte 20 de cazuri lucrarile sunt inca in curs de finalizare, termenele fiind deja depasite. Astfel, lucrarile de canalizare ISPA de pe strada Gh. Pop de Basesti demarate in 23 ianuarie trebuiau finalizate pe data de 31 martie, in realitate lucrarile au fost finalizate pe data de 13 septembrie. Acest exemplu nu este singular, lucrarile de pe Plevnei au fost realizate cu o intarziere de sase luni. Si aceste cazuri sunt unele fericite, pe strada Piatra Craiului, unde lucrarile au inceput in martie si aveau ca termen de finalizare 29 septembrie, nici la aceasta ora, dupa sapte luni, nu figureaza ca fiind gata. Pe alte strazi care in documentele Primariei Oradea sunt trecute ca fiind incepute, ieri pe acestea nu se zareau nici urma de utilaje. In Iosia, in acest an, sapte dintre arterele principale trebuiau racordate la reteaua de canalizare. Pe strada Barcaului, ieri, doar utilajele firmei Keviep si conductele de apa erau rasfirate de-a lungul drumului si un singur muncitor maghiar care pazea baracile. In ce priveste restul angajatilor Keviep, acestia isi luasera in grup cateva zile libere, profitand de Ziua Mortilor. Nici pe strada Argesului, care figura in tabelul Primariei ca e in reabilitare inca din 1 august, nu s-a efectuat nici o lucrare de canalizare. In aceeasi situatie se afla strazile adiacente, Furnicii, Greierului, Carasului, Hategului si Zarandului. "Pe strada Zarandului nu s-a facut in acest an nici o lucrare de canalizare. Familiile din zona au introdus pe banii lor niste conducte in urma cu cativa ani", ne-a declarat M. Rosoga. Insa raspunderea pentru aceste lucrari cad in sarcina Companiei de Apa Oradea pentru care cel mai important lucru e "ca se lucreaza" nu si sa se finalizeze la termen.
Aceeasi atitudine o au si edilii oradeni care se lauda cu investitiile realizate in acest an, fara sa mai tina cont si de termenele angajate. In ce priveste sensul giratoiu de langa Biserica Emanuel, care trebuia finalizat inca din septembrie, ieri, lucratorii de la Drumuri Orasenesti turnau ultimul strat de uzura, in speranta ca peste cateva ore autovehiculele sa o poata lua la dreapta spre Gradina Zoologica. In ce priveste nefinalizarea sistematizarii intersectiei din fata Pietei Cetate surpriza a fost cu atat mai mare cu cat edilii oradeni nici macar o data nu au recunoscut ca aici ar fi vreo problema. Insa, ca de fiecare data, adevarul a iesit la iveala, abia peste o saptamana intersectia urmand sa fie semaforizata corespunzator. "Daca vremea o sa ne permita va fi gata intr-o saptamana. Mai trebuie sa turnam ultimul strat de uzura si sa montam corpurile de la semafoare", a precizat Leontin Patcas, sef Serviciu Drumuri si Poduri din cadrul Primariei Oradea.
In ce priveste investitiile pe Corso ce aveau ca termen de finalizare 20 septembrie, nimeni nu mai isi face iluzii ca acestea vor fi terminate mai repede de sfarsitul lunii noiembrie. Cu toate acestea, cand vine vorba de penalizari edilii oradeni dau din umeri si se feresc sa ofere informatii clare despre sanctiunile ce trebuie aplicate antreprenorilor care nu s-au prea obosit sa respecte termenele angajate.
Oferit de Crisana
Sponzorul acestui articol :
Ce este Internet –> MCOnet Romania : www.MCOnet.ro