Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Oradea Oradea Online  
22 Januarie 2008 14:39:01   Mafia Creditelor Oradea - Adrian Stefan - Teapa cu credite bancare in Oradea
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Adrian Stefan Oradea - Teapa cu credite Bancare Oradea
Adrian Stefan - Că zicala e adevărată, s-au convins cel puțin 200 de bihoreni care sunt la un pas de a-și pierde propriile locuințe.

“Domnia și prostia se plătesc!”, spune o vorbă din popor. Că zicala e adevărată, s-au convins cel puțin 200 de bihoreni care sunt la un pas de a-și pierde propriile locuințe.

BIHOREANUL a descoperit că un orădean a scos credite bancare de până într-un milion de euro girând cu proprietățile altora. Ca să-și atragă victimele în capcană, individul le-a promis locuri de muncă la firma lui, cotă-parte din împrumuturile bancare și returnarea creditelor în maxim o săptămână. Pentru că au avut încredere, giranții sunt acum buni de plată. Fiindcă, între timp, omul a și dispărut!

Angajări fictive

Toată “șarada” ține de prin 2005, când Adrian Ștefan, administrator al unei firme, Leoleta Comimpex, a dat sfoară-n țară că face angajări. Primii care au mușcat momeala au fost puștani abia trecuți de vârsta majoratului. “Am auzit de la prieteni că mă pot angaja la o firmă, cu carte de muncă, cu tot. Am intrat în legătură cu Ștefan, care mi-a spus că afacerea e abia la început, dar mă angajează pe post de agent. Eram vreo 10 cărora ne promisese că ne ia la firma lui”, povestește D.S., 23 de ani.

Într-o zi, Ștefan le-a zis băieților, fiecăruia în parte: “Bă, dacă voi mă ajutați, vă ajut și eu”. Sub pretextul că le face actele de angajare, afaceristul le-a cerut câte o copie după cărțile de identitate. Și, cu un drum, le-a spus că vor trebui să și scoată niște credite pentru nevoi personale pe numele lor, în semn de recunoștință că-i va angaja și să-l ajute să-și pornească afacerea. Totul s-a desfășurat cu o viteză amețitoare. “Eu, de exemplu, azi i-am dat copia și mâine m-a și sunat să mergem la bancă să scot creditul”, spune D.S.


Pe-o mână

Ștefan avea o “slăbiciune” pentru filialele Băncii Romexterra (foto). “Nu ne cerea nimeni niciun act. Nu ne întreba nici unde lucrăm, nici ce salariu avem și nici pentru ce ne trebuie creditul. Prima dată am scos în jur de 120 de milioane, pe care i-am primit pe loc. I-a luat Ștefan și mi-a dat și mie 5 milioane din ei. Însă, de la bancă n-am primit niciodată vreo copie a contractului”, zice C.C., un alt păgubit.

“Tranzacțiile” mergeau ca pe bandă, fiindcă mecanismul era bine uns. Dovadă, faptul că actele erau completate de funcționarii băncii, care doar vârau hârtiile sub nasul fraierilor indicându-le locurile pentru semnat. Iar ei semnau, fără să citească vreun rând. Nici după ridicarea banilor nu trebuiau să aștepte. “Pur și simplu ne mutam de la ghișeu sau din birou, la casierie”.

Corect, deci pedepsit!

S-a dovedit, însă, că nu toți angajații Romexterra intraseră în filiera pusă pe picioare de Adrian Ștefan. Unii dintre ei au plătit scump pentru că au refuzat să se mânjească. “În aprilie 2005, doi băieți au mers să scoată credite pentru Ștefan de la filiala Romexterra de pe bulevardul Dacia. Surprinzător, angajatul care s-a ocupat de ei le-a răsfoit dosarele și le-a spus că nu întrunesc condițiile necesare”, povestește același D.S. ”Speriați, oamenii l-au sunat pe Ștefan, acesta a dat telefon la bancă și, după câteva minute, dosarele au fost preluate de un alt funcționar, care le-a aprobat pe loc. Peste câteva zile, am auzit că omul care le-a refuzat creditul a fost dat afară”.

mkb_banca_romexterra_oradea_bdul_dacia_353_20080123143619_232.jpg
Banca Romexterra OradeaȘpagă la vedere

La sucursala Romexterra - Dacia nu conta cine ia creditul. Îl puteau obține chiar și cei care mai aveau unul, la o altă bancă. Cu condiția să-l facă uitat. “În decembrie 2005 m-am dus să scot un credit pentru Ștefan de la BRD, iar peste două zile mi-a zis să merg și la Romexterra, să scot și de acolo unul. O femeie ne-a băgat într-un birou, ne-a completat actele, noi am semnat și m-a întrebat: . , i-am răspuns. ”, susține C.C. că i-ar fi impus o angajată a băncii.

Ștefan era atât de sigur pe el încât nu se ferea de niciunul dintre zecile de “aghiotanți” pe numele cărora scosese, în doar câteva luni, împrumuturi de zeci de mii de euro. În fața lor număra șpaga. “După ce am scos banii de la banca de pe Dacia, a pus câteva bancnote într-un plic și mi-a spus să stau lângă mașină, că el trebuie să intre la directoare să-i dea . Am rămas stupefiat când am văzut că n-are nicio jenă”, i-a povestit BIHOREANULUI A.M., prins și el în mecanismul murdar.

Fraiereală cu repetiție

Nimeni nu știe ce făcea Ștefan cu atâta bănet. Cert este că niciunul nu mergea la serviciu, iar când îi aduceau aminte de promisiunea de angajare le spunea să mai aibă răbdare. Cu toate acestea, escrocul a reușit să le câștige încrederea, făcându-i pe toți să creadă că le e prieten. Plătea la timp ratele la credite, iar banii pe care li-i mai cerea împrumut îi înapoia înainte de termenul stabilit.

Doar că “micile“ credite de nevoi personale nu i-au fost de-ajuns. În 2006, Ștefan a început să le ceară oamenilor să-și ipotecheze locuințele ca să scoată credite pentru el. Firește, tot de la Romexterra. Valoarea unui împrumut varia, în funcție de suprafața și confortul apartamentului, între 32.000 și 50.000 de euro.

“N-am așteptat deloc după bani. Am semnat contractul de împrumut, de la bancă m-a pus să semnez că am primit un exemplar, deși nu-mi dăduseră nimic, și ne-am dus direct la casierie. S-a și certat cu fata de acolo că i-a dat contravaloarea în lei în bancnote prea mici. Și i-a îndesat într-o sacoșă, am trecut drumul la casa de schimb valutar, i-a dat ceva și fetei de acolo și mi-a zis să-l aștept că merge cu la bancă”, povestește M.D., pensionar.

În belea

Ca să-i convingă să scoată creditele, țeparul i-a amăgit pe mulți dintre creduli. “Mi-a spus că vrea să-și pună la punct un apartament în care va fi sediul firmei”, zice o femeie. Altuia i-a arătat niște schițe de case pe care spunea că vrea să le ridice, ca mai apoi să le vândă. “Dacă nu le vedeam, nu credeam. Dar așa, n-am mai avut motive să nu-l cred”.

Suveica mergea ca pe roate și nimic nu părea să strice liniștea oamenilor. “N-am avut probleme cu băncile. Plătea ratele, fiindcă noi nu am primit niciodată somații de plată”, povestesc oamenii. Și totuși, cum era de așteptat, afacerea s-a spulberat cu totul, în urmă cu o lună!

“Ultima dată l-am văzut pe 30 octombrie. Era bărbos și neîngrijit. Nu-l mai văzusem niciodată în halul ăla. Mi-a zis că are probleme mari. A doua zi m-a sunat să mă întrebe de unde poate cumpăra otravă de șobolani. De atunci n-am mai putut să dau de el”, povestește M.A., un vecin păgubit.

scrisoarea_de_adio_adrian_stefan_mafia_creditelor_oradea_teapa_oradea_878_20080123150210_949.jpg


A șters-o!

În scurt timp au început să curgă somațiile de la bancă, iar creditorii, speriați că nu aveau de unde să plătească ratele, au întrebat în stânga și-n dreapta unde e Ștefan. Așa au aflat că sunt cu zecile cei pe care i-a fraierit și, mai grav, că omul dispăruse. Nu înainte însă de a-i lăsa nevestei o scrisoare de adio, din care se înțelege că a ales să moară pentru că are grave probleme financiare. “Te-am iubit mai mult ca pe orice în lumea asta, dar nu mai pot îndura zbuciumul ăsta... Nu trebuie să-ți faci griji pentru credite, pentru că fiecare și-a folosit banii și m-au tras în jos cât au putut… Îmi pare rău că nu mai am altă soluție, dar nu mai pot recupera banii mei, nu mi-i dă nimeni înapoi… Nu ți-am spus niciodată nimic, am făcut cum m-a tăiat capul pentru că m-au omorât dobânzile”, scria Ștefan în scrisoarea datată 1 noiembrie. Surprize, surprize!

Când au văzut că nu mai e chip să dea de urma lui Ștefan, oamenii, disperați și fără a avea măcar actele pe care le-au semnat, au mers pe la bănci să ceară îndurare. S-au izbit însă de un zid de gheață. “Ne-am dus la doamna Moise, directoarea de la Romexterra de pe Dacia, să-i spunem ce s-a întâmplat și că noi nu avem bani să plătim. ”, povestește disperată M.A. Ea e încă în putere, însă Ștefan n-a avut milă nici de pensionari. “Mi-au evaluat apartamentul la 47.000 de euro. Pe toți i-a luat Ștefan, iar mie mi-a făcut banca rată de 400 de euro pe lună timp de 25 de ani”, plânge un bătrânel în fața reporterului BIHOREANULUI. “M-am dus la bancă să le spun că apartamentul e toată agoniseala mea de-o viață și nu vreau să-l pierd. I-am rugat să-mi facă o rată măcar de 200 de euro, să pot s-o plătesc. Nu m-a ascultat nimeni. Ba mai mult, s-au și răstit la mine că dacă nu plătesc, după trei somații vom fi evacuați”. Asta se va întâmpla prin februarie…

Lăsați pe drumuri

Pe aceia care “n-au pus botul” să gireze creditele cu propriile apartamente, Ștefan tot i-a mințit ca să-și atingă scopul. “Mi-a spus să scot eu credit, că el girează cu apartamentul lui de pe Decebal. Abia după ce a dispărut am aflat că, de fapt, prostise o altă persoană să gireze cu locuința ei împrumutul”, spune un orădean. Mai ghinionist, un alt tânăr riscă să rămână pe drumuri. A semnat actele crezând că Ștefan, de bună credință, îi arată ce trebuie să facă să-și ipotecheze propriul apartament pentru a obține un credit. “A venit cu mine la notar, la Ilie Drăgoiu. Am semnat un contract făcut de bancă, în prezența lui Ștefan și a juristei de la Romexterra. În afară de unde să semnez, notarul nu mi-a explicat nimic”.

notarul_ilie_dragoiu_oradea___adrian_stefan_324_20080123145828_311.jpg

Notarul Ilie Drăgoiu

Tânărul a vrut să meargă la bancă să se intereseze ce e cu creditul, însă Ștefan l-a tot frânat. Ba că e directorul în concediu, ba că merge el în vacanță, ba că nu se mai poate face nimic. “I-am spus atunci să-mi dea actele înapoi. Un an m-am tot rugat de el, degeaba. După ce-a dispărut am scos contracte de la bancă și de la Cartea Funciară. Atunci am văzut că, de fapt, la notar am semnat un contract de ipotecă pe casa mea, de pe care luase el credit de 32.000 de euro și, ca să nu știu nimic, a plătit el ratele”. Și cum Ștefan a dispărut, somațiile de la bancă au început să curgă, iar tânărul e bun de plată!

directoarea_mirela_moise_banca_romexterra_oradea.jpg

directoarea Mirela Moise Banca Romexterra Oradea

Mucles

BIHOREANUL a încercat să stea de vorbă cu Ilie Drăgoiu (foto), însă notarul s-a dat lovit de amnezie când a auzit de Adrian Ștefan. “Nu-mi amintesc de acest individ. Eu nu stau să studiez oamenii. La câtă lume vine pe-aici…”, a ridicat din umeri Drăgoiu. Cât despre refuzul de a-i da o copie tânărului, notarul susține că “așa e procedura”: “Toate copiile le trimitem la CF și de acolo merg la bancă. De aici oamenii-și pot scoate câte copii vor”.

Nici Mirela Moise, directoarea de la Romexterra suspectată că era “pe-o mână” cu țeparul, n-a fost plăcut surprinsă de vizita BIHOREANULUI. Dacă inițial a lăsat impresia că e dispusă se stea de vorbă, după câteva minute s-a răzgândit. “Aaaa, deci dumneavoastră ați venit aici în numele ziarului. Atunci nu pot să vă dau niciun fel de relații. Să vină clienții ăia cu care ați vorbit la bancă, să vedem ce nelămuriri au”, a zis femeia, în timp ce-i poftea afară pe reporteri. Sub amenințare! Mirela Ștefan, soția lui Adrian Ștefan, nici n-a vrut să audă de ziariști. “Nu sunt obligată să vorbesc cu nimeni! N-am nimic de comentat. Da, e adevărat că soțul meu este plecat de acasă și că mi-a lăsat o scrisoare. Dar și asta mi-a fost furată din casă”, s-a răstit femeia, după care a trântit ușa. Pentru ca, după câteva ore, să-l sune cu tupeu pe reporterul BIHOREANULUI pentru a-l amenința: “Dacă apare ceva în ziar, eu îți garantez că nu-ți va mai sta capul pe umeri!”. La fel cum zice și “scrisoarea de adio”, pe care au pus mâna creditori de-ai lui Ștefan, femeia susține că habar n-avea de afacerile dubioase ale soțului ei. Însă, cel puțin unul dintre creditele obținute prin ipotecarea locuințelor altor persoane e pe numele ei. “Adi m-a luat în grabă de la facultate și m-a dus la bancă. N-am știut ce semnez”, s-a scuzat Mirela Ștefan celui care acum riscă să-și piardă acoperișul de deasupra capului.

Tata răniților Disperate, 69 de persoane țepuite de Adrian Ștefan și-au angajat deja un avocat. “Luate individual, cazurile nu prea au sorți de izbândă. Cumulate însă, trăsăturile deosebite ale fiecăruia vor evidenția mecanismul afacerii”, spune Cosmin Vidican (foto), avocatul pățiților. Apărătorul a depus miercurea trecută plângerile oamenilor la Parchetul Oradea, cerând cercetarea lui Adrian Ștefan pentru înșelăciune, fals și uz de fals. Că afacerea este dată naibii, o demonstrează chiar și numărul de înregistrare al dosarului: 666.

cosmin_vidican__avocatul_patitilor___adrian_stefan.jpg

Cosmin Vidican , avocatul pățiților

Pe lângă cele 69 de persoane care au semnat deja plângerea împotriva lui Ștefan, Vidican a mai primit telefoane de la încă 70. Iar numărul lor, spune avocatul, e încă departe de cifra exactă. “După cum cred eu că stă treaba, sunt cel puțin 200”. Buni de plată Până una-alta, creditele obținute de Ștefan nu-și văd concretizarea. În toți acești ani, escrocul a condus același BMW X5, firma nu și-a deschis-o practic niciodată, iar de angajat n-a angajat pe nimeni. Toată “afacerea” s-a redus, de fapt, la un simplu “aspirator” de bani, din care a trăit o întreagă rețea, formată din țepari, cămătari, funcționari bancari și notari. Sute de oameni, fraieriți să garanteze cu acoperișul de deasupra capului credite cu care nu aveau nicio legătură, riscă acum să fie azvârliți în stradă. În vreme ce creierul afacerii a dispărut în ceață, iar complicii săi, fie ei funcționari bancari sau notari, ridică nepăsători din umeri. Poate, totuși, cineva va reuși să le schimbe și lor “domiciliile”... “Dacă vor fi cumulate toate acuzațiile, de înșelăciune, fals și uz de fals, Adrian Ștefan ar putea fi încadrat, având în vedere și valoarea prejudiciului, la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi” Cosmin Vidican, avocat Boală veche Adrian Ștefan și-a luat, după căsătorie, numele soției. Pe numele lui adevărat Adrian Mugurel Sărătoc, el a mai fost cercetat, în 2006, pentru înșelăciune, fals și uz de fals, după o sesizare din oficiu a ofițerilor Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Bihor. “În calitate de reprezentant al societății Leoleta Comimpex SRL, emisese mai multe adeverințe de venit, deși oamenii nu luau salariu. Contractele de muncă le înregistra la ITM și, după trei luni, le anula printr-o declarație rectificativă. La vremea respectivă, la filialele băncii Romexterra am găsit adeverințe de venit emise pe numele a 43 de persoane, cu ajutorul cărora Ștefan ridicase credite pentru nevoi personale în valoare de aproximativ 215.000 de euro”, a declarat BIHOREANULUI comisarul Ioan Brândaș, șeful Serviciului. În loc de 43 de salariați, polițiștii au descoperit că firma lui Ștefan nu avea decât 5. “La vremea respectivă noi am întocmit acte premergătoare urmăririi penale pentru înșelăciune, fals și uz de fals, și am înaintat dosarul, în august 2006, Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub supravegherea procurorului Mihai Chirilă”, spune comisarul Brândaș. De mai bine de un an, însă, dosarul zace fără soluție. Ba mai mult, procurorul Chirilă susține… că nici nu l-a văzut: “La mine n-a ajuns niciodată”. În tot acest timp, nederanjat de nimeni, Ștefan a dat “tunurile“ cele mai mari.

Bihoreanul - Adrian Stefan - Teapa cu credite bancare in Oradea


Taguri  
Adrian Stefan


Stiri Anterioare  
Teapa cu credite bancare in Oradea - Adrian Stefan - Mafia Creditelor

Stiri Oradea  
ROBINSON ORADEA - RESTAURANT MEXICAN
Incaseaza cu spor la punga municipiului: Stiri Oradea
Plopii raman in picioare - Amenajarea malului stang intra in linie dreapta
Procesul de divort al lui Tokes, repus pe rol la Judecatoria Oradea
Rectorul Cornel Antal nu si-a facut temele: Stiri Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Mafia Creditelor Oradea - Adrian Stefan - Teapa cu credite bancare in Oradea
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Leu

Leu

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
25 Mai 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 2526 27 28 29 30
31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
25 Mai 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
DISPOZITIV LANT GRAD 100 4 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU 3 BRATE
DISPOZITIV LANTURI GRAD 100 2 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU UN BRAT CU CARLIGE CU AUTOBLOCARE TOTAL RACE
DISPOZITIV RIDICARE LANT GRAD 100 SISTEM MACARA TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme