Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Épitkezési hirek Oradea Online  
11 Januarie 2008 14:32:10   Laszlo Borbely: La sfarsitul anului 2008 cheltuielile vor ajunge la 35-40% din sumele contractate
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat pentru euROpeanul ca, estimativ, la sfarsitul anului 2008 ...

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo BORBELY, a declarat pentru euROpeanul ca, estimativ, la sfarsitul anului 2008, rata de contractare a sumelor alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional va fi de circa 75-80% din bugetul alocat anilor 2007-2008. El a mai spus ca strategia de comunicare va fi orientata cu precadere catre potentialii beneficiari de finantare.

euROpeanul: Care este, in opinia dv, rata ideala de absorbtie pentru fondurile alocate in 2007 si 2008? Cat estimati ca se poate realiza, in termeni reali? Eventual, va rugam sa ne indicati un interval, de la minim la maxim, pentru aceasta rata.

Laszlo Borbely: Pentru Romania, 2007 a reprezentat primul an ca stat membru al Uniunii Europene si, in acelasi timp, primul an al perioadei de programare 2007-2013 pentru instrumentele structurale. In acest context, prioritatile Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au constat in transmiterea Programului Operational Regional 2007-2013 la Comisia Europeana spre aprobare, pregatirea mecanismelor de implementare si lansarea cererilor deschise de proiecte.

Pentru doua domenii de interventie au fost lansate cererile deschise de proiecte: este vorba de domeniul "Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane" inclusiv constructia si reabilitarea soselelor de centura al Axei 2, si domeniul "imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale de interventie in situatii de urgenta" al Axei 3. Pentru celelalte domenii majore de interventie care nu intra sub incidenta ajutorului de stat cererile de depunere de proiecte vor fi lansate pana la sfarsitul anului.

Revenind la intrebare, estimam ca, la sfarsitul anului 2008, rata de contractare a sumelor alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional va fi de circa 75-80% din bugetul alocat anilor 2007-2008, iar nivelul cheltuielilor va fi de circa 35 - 40% din sumele contractate. Consideram ca aceste estimari sunt in egala masura realiste si acoperitoare pentru atingerea obiectivelor programului in termeni de consumare a fondurilor.


euROpeanul: Care sunt dificultatile cu care estimati ca se va confrunta sistemul de gestionare a fondurilor europene, in 2008?

Laszlo Borbely: Dupa cum stiti, MDLPL gestioneaza mai multe programe operationale in perioada de programare 2007 – 2013, finantate din fonduri structurale : POR si programele de cooperare teritoriala europeana.

Cu toate acestea, o sa fac referire mai mult la POR intrucat absorbtia fondurilor prevazute depinde in primul rand de de noi. Cand spun noi, ma refer atat la reprezentantii ministerului, cat si la organismele intermediare sau potentialii beneficiari.

Astfel, in privinta Programului Operational Regional, anul 2008 va reprezenta anul in care va trebui sa facem proba functionarii sistemului de implementare. Ne bazam aici pe experienta acumulata, in perioada de implementare a proiectelor PHARE, de agentiile pentru dezvoltare regionala, organisme intermediare pentru programul nostru.

Un factor de ingrijorare il poate reprezenta sistemul legislativ si administrativ extrem de stufos in toate domeniile in Romania, care ar putea sa prelungeasca termenul pentru pregatirea documentatiilor in vederea depunerii spre analiza si finantare.

Trebuie sa avem in vedere, ca element de risc, capacitatea beneficiarilor de a-si gestiona resursele financiare pentru a putea raspunde exigentelor mecanismului financiar al fondurilor structurale : cheltuire si apoi rambursare, cu respectarea regulilor nationale privind achizitiile publice. Potentiale dificultati pot fi considerate si evenimentele politice din anul 2008 care pot influenta derularea utilizarii fondurilor. Ma refer la alegerile locale si generale.

euROpeanul: Care sunt sub-sectoarele care, in opinia dumneavoastra, vor fi "aspiratoare" de finantari?

Laszlo Borbely: In ceea ce priveste Programul Operational Regional, bazandu-ne pe analiza nevoilor imediate, cu siguranta primul domeniu care va contracta fondurile desponibile il reprezinta infrastructura de transport. Este si primul domeniu major de interventie pentru care cererea deschisa de proiecte a fost lansata in 10 septembrie, iar pana in prezent au fost depuse 25 de proiecte in valoare totala de peste 400 de milioane de euro.

Din mesajele primite in perioada de consultari privind ghidurile solicitantului, am dedus ca exista un portofoliu important de idei si proiecte in diferite etape de pregatire pentru domeniile majore de interventie deschise initiativei private: sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor si crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale cu potential turistic si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice.

Axa prioritara 3, care vizeaza imbunatatirea infrastructurii sociale, va consuma de asemenea relativ repede banii, deoarece si aici nevoile de finantare la nivel national in domeniul sanatatii, educatiei, serviciilor sociale sunt mult mai mari decat fondurile care au putut fi alocate prin POR.


euROpeanul: Cum ati comunicat despre fonduri europene pana acum? Cum v-ati planificat campania de comunicare pe fonduri, pentru o absorbtie cat mai buna, in 2008?

Laszlo Borbely: Comunicarea este componenta esentiala in cresterea gradului de absorbtie a fondurilor. Nu este suficient sa avem acesti bani, este important ca oamenii sa stie de ei, sa stie cum pot avea acces la ei si cum pot face proiecte solide, care sa beneficieze de finantare. Prin urmare, in 2007 am dus o campanie intensa de informare a potentialilor beneficiari asupra intregului sistem de functionare a POR.

Prin intermediului proiectului „Campanie de constientizare pentru POR”, finantat prin programul PHARE 2004, am realizat o serie de materiale care sa vina in sprijinul celor care doresc sa acceseze aceste fonduri: "Programul Operational Regional - Scurt ghid practic", brosuri pentru categoriile de aplicanti eligibili in cadrul POR.

Am creat un site dedicat POR (www.inforegio.ro), unde se gasesc toate informatiile necesare realizarii unui proiect. Deasemenea, am editat la sfarsitul lunii noiembrie o noua brosura "Programul Operational Regional: fonduri pentru regiuni" cu informatii utile pentru cei care doresc sa pregateasca proiecte. incepand din septembrie am organizat mai multe conferinte regionale care au avut ca scop informarea potentialilor beneficiari. Nu am neglijat nici rolul mass-media in popularizarea acestei surse de finantare.

Astfel, am avut intalniri cu jurnalisti din toata tara, in cadrul carora expertii Autoritatii de Management pentru POR au explicat mecanismul de functionare a programului, pentru ca aceste informatii sa ajunga intr-un mod clar si accesibil la cei interesati. De asemenea, vom organiza o caravana de promovare a programelor, caravana care va ajunge in toate judetele.

\Pentru anul 2008, actiunile de comunicare vor fi directionate, cu precadere, catre potentialii beneficiari. Vom continua sa organizam sesiuni de informare la nivel local, la care vor fi invitati reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai IMM-urilor si ai ONG-urilor.
Contributia regionala este deosebit de importanta in facilitarea accesului la informatie a celor interesati.

Astfel, am inclus printre actiunile noastre de comunicare crearea unei retele de comunicatori la nivelul intregii tari, care sa asigure o informare unitara si sa poata veni in sprijinul celor interesati sa acceseze fondurile alocate prin POR. De asemenea, vom publica mai multe materiale adresate grupurilor tinta identificate prin Planul de Comunicare pentru POR.

In ceea ce priveste mass-media, vom continua seria intalnirilor cu jurnalistii din presa locala, intrucat consideram ca popularizarea proiectelor implementate cu succes poate fi un factor motivant pentru alti posibili aplicanti. La sediului MDLPL functioneaza un punct de informare unde oricine este interesat de realizarea unui proiect poate solicita informatii sau ajutorul expertilor din minister.

euROpeanul: Ce va ingrijoreaza si ce va multumeste cel mai mult din actiunile intreprinse de dv. in 2007? Ce greseli veti avea grija sa nu se repete in 2008 ?

Laszlo Borbely: Sunt multumit pentru ca am reusit sa pregatim intr-un timp relativ scurt de la aprobarea Programului Operational Regional documentele necesare Comitetului de Monitorizare al POR pentru aprobarea criteriilor de selectie a proiectelor pentru toate domeniile majore de interventie.

Am reusit, de asemenea, sa publicam foarte repede pentru consultare ghidurile solicitantului, comentariile si observatiile primite fiind extrem de importante pentru finalizarea documentelor in perspectiva lansarii cererilor deschise de proiecte.

Am finalizat o etapa a pregatirii unui portofoliu de proiecte care pot fi depuse in vederea evaluarii, respectiv 97 de proiecte, in valoare de peste 1 miliard de euro pregatite prin HG nr. 811/ 2006. Din cele 97 de proiecte, 54 vizeaza infrastructura de transport regionala si locala, 14 sunt pentru dezvoltarea mediului de afaceri regional si local, iar alte 29 de proiecte vizeaza domeniul dezvoltarii durabile si a promovarii turismului.

De asemenea, am initiat si a fost aprobata o noua hotarare de guvern prin au fost alocate fonduri pentru pregatirea a 221 proiecte. Programul este multianual si are o valoare de 110.075.000 lei din care in 2007 a fost alocata suma de 34.560.000 lei, iar in anul 2008 va fi alocata suma de 75.515. 000 lei. Nu stiu daca se poate vorbi de greseli care sa nu se repete. Nu consider ca am facut greseli. Este o experienta noua din care cu totii avem de invatat.Sursa : Hotnews - Laszlo Borbely


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely


Taguri  
apartamente Laszlo Borbely


Stiri Anterioare  
Pretul unui apartament, la jumatatea celui din 2008. Expertii spun ca ieftinirea nu e suficienta
Care este momentul optim sa cumperi o locuinta
Care este momentul optim sa cumperi o locuinta
Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum
Criza creste oferta de apartamente : Imobiliare
Criza creste oferta de apartamente : Imobiliare
Criza creste oferta de apartamente : Imobiliare
Mii de case predate la cheie - Imobiliare
Mii de case predate la cheie - Imobiliare
Mii de case predate la cheie - Imobiliare
Cumparam apartamente vechi sau apartamente noi? : Intern
Cumparam apartamente vechi sau apartamente noi? : Intern
Cumparam apartamente vechi sau apartamente noi? : Intern
Deprecierea leului creste valoarea locuintelor - Imobiliare
Deprecierea leului creste valoarea locuintelor - Imobiliare
Deprecierea leului creste valoarea locuintelor - Imobiliare
Laszlo Borbely: La sfarsitul anului 2008 cheltuielile vor ajunge la 35-40% din sumele contractate
Laszlo Borbely: La sfarsitul anului 2008 cheltuielile vor ajunge la 35-40% din sumele contractate
Laszlo Borbely: La sfarsitul anului 2008 cheltuielile vor ajunge la 35-40% din sumele contractate
Preturile apartamentelor ceausiste s-ar putea dubla in cinci ani - Imobiliare

Épitkezési hirek  
Tarle stinge lumina la firma Selina?!: Constructii Oradea
Guvernul vrea sa reabiliteze blocurile vechi: Imobiliare Oradea
Apartamente predate la cheie: ANL Oradea
Preturile locuintelor ar putea sa scada cu inca 30%: Imobiliare
Criza ca un joc de domino: Imobiliare Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Laszlo Borbely: La sfarsitul anului 2008 cheltuielile vor ajunge la 35-40% din sumele contractate
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Scorpion

Scorpion

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
12 Noiembrie 2019
D L Ma Mi J V S
 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 1213 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


   Arhiva Stiri 2019 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
12 Noiembrie 2019
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
VAND, SCHIMB MOTOCICLETA SUZUKI BANDIT 1200N
OCHET INSURUBABIL DIN 580 STOC BUCURESTI TOTAL RACE, 8+2 GRATIS
INEL DE RIDICARE CU FILET EXTERIOR DIN 580, 8+2 GRATIS
INEL DE RIDICARE CU FILET EXTERIOR DIN 580, 8+2 GRATIS
REPARATII ELECTROCASNICE MARI ORADEA


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme