Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
11 Octombrie 2010 11:19:00   Kazahii de la Rompetrol ies la atac: Am facut mai multe propuneri statului. Nu am primit niciun raspuns
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
KazMunaiGaz
KazMunaiGaz

KazMunaiGaz, compania de stat care controlează integral grupul petrolier Rompetrol, iese la atac după ce statul român a pus sechestru asupra rafinăriei Petromidia și a catalogat ca ilegală plata parțială a datoriei de 571 de milioane de euro și conversia în acțiuni a restului datoriei.

Kazahii spun că de un an au venit cu mai multe propuneri de rezolvare a problemei datoriilor a căror scadență a expirat în septembrie anul acesta, dar că niciodată nu a primit un răspuns ferm din partea autorităților de la București.


Mai mult, compania susține că răscumpărarea acțiunilor de la statul român, care acum a ajuns să controleze peste 44% din Rompetrol Rafinare, este un compromis pe care KazMunaiGaz îl face și nicidecum o obligație.
Pe de altă parte, deși statul a spus că va ataca decizia luată de kazahi privind răscumpărarea parțială a obligațiunilor pe motivul că legal nu puteau să achite doar o parte din datoria de 571 de milioane de euro, până acum nu a fost luată nicio măsură concretă în acest sens, amenințările fiind deocamdată doar la nivel declarativ.

Benzină și motorină în loc de bani

"Discuțiile pe acest subiect cu oficialii statului au început de acum un an și speram că vom găsi o acceptare a mesajului nostru din partea Guvernului. Am făcut mai multe propuneri. Prima a fost să amânăm termenul de răscumpărare cu 3-5 ani. A doua a fost să răscumpărăm în parte cu produse petroliere aceste obligațiuni. Nu am primit niciun răspuns. Noi facem un compromis în ceea ce privește manifestarea interesului privind achiziția acțiunilor de la statul român. Până acum am investit deja 1,5 miliarde de dolari în companie. Nu avem niciun semnal din partea statului român privind intenția acestuia de a-și vinde acțiunile", spune Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol.

KazMunaiGaz a luat decizia ca la sfârșitul lunii septembrie să plătească numai 54 de milioane de euro din datoria de 571 mil. euro către Ministerul Finanțelor, restul sumei fiind convertit în acțiuni. Astfel, Ministerul Finanțelor devine acționar minoritar al Rompetrol Rafinare, cu un pachet de 44,6%, în baza unei ordonanțe de urgență emisă în 2003 în favoarea Rompetrol, controlată pe atunci de Dinu Patriciu, și semnată de Mihai Tănăsescu, Adrian Năstase și Dan Ioan Popescu.

"Înainte de a realiza conversia obligațiunilor, am avut o întâlnire cu viceministrul kazah al petrolului și gazelor și cu premierul Emil Boc. Guvernul a venit cu propunerea amânării cu trei luni a termenului de 30 septembrie printr-o ordonanță de urgență. Legal, acest lucru nu a fost posibil, așa că singurul lucru legal pe care l-am putut face a fost ca la sfârșitul lunii septembrie să luăm decizia conversiei celor 22,7 milioane de obligațiuni în acțiuni", a mai spus oficialul Rompetrol.

Răscumpărarea acțiunilor? Compromis, nu obligație

În ceea ce privește răscumpărarea acțiunilor de la statul român, kazahii spun că nu sunt obligați să facă acest lucru.

"Conform convenției de emisiune, există un drept de preferință legal la o eventuală vânzare a acțiunilor de Ministerul de Finanțe. Am spus că sutem dispuși să le cumpărăm, dar nu suntem obligați. La început credeam că avem un parteneriat cu statul român, dar după sechestrul pus asupra activelor Rompetrol Rafinare e dificil de înțeles această poziție de parteneriat. Totuși, în sensul acesta, ne-am întors cu propunerea de a răscumpăra aceste acțiuni de la statul român în următorii cinci ani. Aceasta a fost propunerea noastră la care nu am primit niciun răspuns", mai spune Grigoryev.

Ce a observat observatorul statului?

Deși la nivel declarativ reprezentanții statului sunt extrem de activi, la nivelul acțiunilor concrete măsurile lipsesc. Kazahii spun că încă de la aprobarea acestui instrument cu obligațiuni agreat în 2003 de autoritățile din România, un observator al statului a avut mereu un loc în consiliul de administrație al companiei. Același observator era și în 2007 când Patriciu a vândut cu 1,6 miliarde de dolari Rompetrol către KazMunaiGaz cu tot cu datoriile Petromidia.

"De când au fost emise aceste obligatiuni, Guvernul României putea avea un observator pe lângă consiliul de administrație. Când a fost vândut pachetul inițial de 75% din Rompetrol către noi, acel reprezentant nu era acolo. Puteau participa la orice decizie cu un observator, dar cu toate acestea nu au făcut-o niciodată. Puteau să listeze aceste obligațiuni pe Bursă și puteau câștiga sute de milioane de dolari, dar la fel nu au făcut acest lucru", explică reprezentantul Rompetrol.

Rompetrol nu are deloc bani, iar fondurile vin de la kazahi

Problema este că în 2007 România încă mai avea creștere economică și nimeni nu-și punea problema că trei ani mai târziu va rămâne fără bani de pensii, astfel că va fi obligată să împrumute miliarde de euro de la FMI, context în care datoriile Rompetrol au devenit o sursă importantă de venituri.

Nici kazahii nu au anticipat acest lucru, în 2007 spunând că nu va fi nicio problemă legată de achitarea acestor datorii, pentru ca acum să admită că nu mai au bani iar guvernul de la Astana este din ce în ce mai nemulțumit privind această achiziție care până acum și ani buni de acum încolo va genera doar pierderi.

"Toate fondurile care intră acum în Rompetrol sunt de la compania-mamă. Rompetrol nu are bani și mi-e teamă că prin achiziția acțiunilor de la statul român fondurile pentru investiții se vor diminua. Cred că mai avem câțiva ani până vom ajunge pe profit. Funcționăm acum sub presiune din partea guvernului kazah. KazMunaiGaz este o companie de stat, iar guvernul nu este mulțumit de modul în care merg lucrurile din punctul de vedere al pierderilor financiare", mai spune Grigoryev. El vorbea în urmă cu două luni și de o posibilă închidere a rafinăriei Petromidia.

Reprezentantul Rompetrol a mai precizat că modul de a acționa al statului român poate escalada la final într-un conflict diplomatic.

"Nu sunt bani în companie. Încercăm să facem tot posibilul și faptul că până acum am menținut un low profile nu înseamnă că suntem slabi. Sper ca guvernul să găsească o soluție. Noi am respectat legislația, am venit cu multe propuneri, dar nu am primit niciun răspuns. Ceea ce se întâmplă acum poate escalada până la urmă la un conflict diplomatic, dar suntem deschiși la dialog în continuare", a conchis CFO-ul grupului Rompetrol.

Ce spune convenția de emisiune

Art. 5 (...) Dobânzile datorate conform art. 3 din Ordonanța de Urgență, sumele rezultate din transferul obligațiunilor, precum și cele aferente răscumpărării acestora, prevăzute în același act normativ, sunt supuse regimului juridic al creanțelor bugetare. Aceste sume care se cuvin statului se virează la bugetul de stat, pentru nevirarea lor la scadență, datorându-se și calculându-se accesoriile prevăzute de lege pentru neplata la scadență a creanțelor bugetare și aplicându-se, în mod corespunzător, procedura de executare silită prevăzută de reglementările în vigoare privind colectarea creanțelor bugetare(...)
Art. 9 Având în vedere că, la opțiunea Emitentului, obligațiunile nerăscumpărate în condițiile art 5 din Ordonanța de Urgență sunt convertibile în acțiuni la Data Scadenței, iar Obligatarul sau Obligatarul Dobânditor nu poate determina modalitatea răscumpărării obligațiunilor, acestea vor fi convertite în acțiuni având un rang pari passu cu acțiunile ordinare existente la Data Emisiunii.
Art. 10 Investitorul care deține pachetul majoritar de acțiuni al Rompetrol Rafinare are drept de preferință la cumpărarea acțiunilor rezultate din conversie.


Sursa: ZF.RO


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Business Rompetrol


Stiri Anterioare  
Cum sa ai un magazin mai mic, dar eficient
Cei mai tineri milionari ai Romaniei
Teszari ii sufla in ceafa lui Micula: Financiar
Kazahii de la Rompetrol ies la atac: Am facut mai multe propuneri statului. Nu am primit niciun raspuns
Care au fost cele mai scumpe proiecte de branding in 2010, cel mai sarac an din ultimii 10
Bucurestiul, vizat de expansiunea marilor companii europene
Mesajul unui executiv de 76 mld. dolari: Am alege si acum tot Romania pentru fabrica de sampoane
Doi miliardari romani se lupta pentru 5 la suta din portul Constanta
Companiile romanesti domina topul celor mai mari 100 de firme din Europa de Sud Est la venituri, dar si la pierderi
Top zece cele mai mari afaceri hoteliere din România în 2009
Customer Service Excellence Club
Miele considera Romania cea mai importanta piata din regiune
Reteta germana de facut bani in criza. In Romania
In absenta strainilor, investitorii autohtoni in turism pariaza doar pe hoteluri boutique
TOP: Filmele cu cele mai mari pierderi
TOP: Filmele cu cele mai mari pierderi
Topul celor mai profitabile companii din Romania.
Investitiile straine directe au scazut cu 28,9 la suta in primele sase luni
Cum se fac bani din gunoi: Business
Primul pas spre ieșirea Minvest din afacerea aurului: Business

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Kazahii de la Rompetrol ies la atac: Am facut mai multe propuneri statului. Nu am primit niciun raspuns
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Leu

Leu

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
11 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
11 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
SEPCI SI PALARII PENTRU FETITE CU PERSONAJUL PREFERAT
SEPCI CU ARICI PENTRU BAIETI
CHEIE TACHELAJ FORJATA 21 TONE G2140 CROSBY
SHACKLES OMEGA G2130A
CHEI TACHELAJ, CHEI TACHELAJ OMEGA, GAMBETI G2130 TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme