Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Sanatate Oradea Online  
13 Septembrie 2010 09:23:57   Interviu cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Cseke Attila
Cseke: Sprijin spitalele fără diferență politică!


Cseke: Sprijin spitalele fără diferență politică!

În unele județe, cum e și Bihorul, există o luptă între politicieni pentru acapararea puterii de decizie în sistemul sanitar județean. Vă simțiți prins la mijloc de această luptă între interese divergente?
Cseke: Încerc să ajut cât pot. Nu m-am implicat în ceea ce se spune că există. Cifrele arată că am încercat să sprijin fără culoare politică, la nivelul întregului județ, fără diferență, un spital sau altul. Deși dacă mă uit la alte perioade, e evident că sprijinul s-a acordat pe alte criterii. Refuz o asemenea atitudine. Trebuie să privim sănătatea la nivelul întregului județ. Nu am fost solicitat să mă implic și nici nu doresc acest lucru.


Prefectul de Bihor consideră că stă în puterea președintelui CJ să stabilească regulamentul de concurs pentru Spitalul Județean. Cum comentați această luare de poziție?
Cseke: Există în Legea 95 regulamentul de organizare pentru funcția de manager se aprobă de către președintele Consiliului Județean. Acesta însă nu poate să aprobe un regulament care conține prevederi ce se află în actele în vigoare.


Noi reduceri de paturi ?
Cseke: Va fi necesară o nouă reducere de paturi, dar sub nicio formă acum. Abia am finalizat cea mai mare reducere de paturi (9.200 paturi reduse în toate cele 430 de spitale din țară) din ultimii 20 de ani. Dar susțin orice măsură de eficientizare care vine din partea autorităților locale, județene la spitalele descentralizate și vom aviza reduceri de paturi cerute argumentat (și cu scop de eficientizare) de primării.


Oamenii sunt tot mai săraci, iar coplata riscă să sufoce serviciile medicale de urgență. Ce rezolvă cardul de sănătate?
Cseke: Problema e foarte complexă și ție și de mentalitatea societății. Oricum, cine nu va avea card de sănătate, deci cine nu va fi asigurat nu va mai beneficia de servicii medicale, ci doar de rezolvarea urgențelor. Nu este corect ca un cetățean care a cotizat zece ani la CAS să nu primească nimic din banii lui, iar o persoană care nu a plătit nimic în ultimii zece ani să fie tratat. Aplicarea cardului trebuie efectuată rigid.
De altfel, introducerea cardului trebuia făcută între anii 2006 – 2008, asta scrie clar în Legea 95, dar nimeni nu a cutezat să o aplice. E vorba de cardul ce îl va primi fiecare asigurat, costul va fi de circa 2 euro, cititoare de card ce vor fi în toate unitățile și cabinetele medicale și de un sistem informatic. Iar beneficiile vor viza în primul rând pacienții: vor dovedi pe loc, fără drumuri la CAS că e asigurat, medicul va vedea istoricul medical și tratamente și va putea mai bine și mai ușor să diagnosticheze pacientul, se elimină birocrația.
Despre aglomerațiile de la Urgențe, aici probabil că vom decide ca persoanele care sar ceilalți factori medicali și se prezintă aici, fără ca să reprezinte urgențe, vor primi îngrijirile necesare, dar la sfârșit vor avea surpriza că trebuie să le plătească.


În țară sunt spitale prost dotate unde se cumpără ustensile de construcții din piață cu care sunt operați bolnavii, inclusiv copiii (cum e cazul din Arad, mediatizat recent)...
Cseke: Nu comentez. Ce pot să spun este că voi propune suplimentare de bani pentru ca să continuăm măcar pe două – trei domenii procesul de dotare mai accentuat în servicii ca radiologia, oncologia, laborator, terapie intensivă, urgențe.


Doar asistenta să fie de vină în cazul Maternității Giulești?
Cseke: Da, acolo erau și probleme de management și legate de atribuțiile de serviciu. Până vineri, managerii de spitale trebuiau să întocmească rapoartele privind controlul pe care l-am dispus în toate spitalele vizavi de măsurile existente ce se iau pentru prevenirea incendiilor, Lucrăm la un program de achiziții pentru sisteme de apărare și prevenirea incendiilor, detectoare de fum etc. Achizițiile se vor face cu sprijin masiv de la Ministerul Sănătății, dar și cu co-finanțare de la primării.

Deblocați după ani de zile posturi, dar va fi cine să le ocupe pe toate? Ce veți face dacă cele peste 3000 de posturi ce vor fi scoase la concurs în această toamnă nu vor fi ocupate?
Cseke: Deblocarea posturilor a fost pentru mine o cauză nobilă. Este un prim pas. Până în 20 septembrie adunăm date, apoi vom oferi informații despre concurs și sperăm la secțiile delicate să se ocupe. Deblocarea de posturi medicale însă nu exclude reducerea de personal TESA, prea mare în Sănătate.


Vreți să subordonați Casa de Asigurări Miisterului Sănătății...
Cseke: Anul acesta ar trebui decis dacă se dorește sau nu acest lucru. Cert e că din contribuțiile adunate nu se poate susține sistemul medical. Sunt 18 milioane de români care contribuie lună de lună la fondul de asigurări și nu de puține ori, aceștia ajung să beneficieze de servicii medicale gratuite mai puțin decât cei care nu plătesc contribuția. Și sunt 3 milioane de români care nu contribuie la CAS. Nu intră în discuție categoriile asigurate prin lege (copii, studenți, pensionari etc). Și de câte ori se întâmplă o nenorocire, Ministerul Sănătății e de vină, dar această instituție nu are toate pârghiile necesare în mână, mai ales resursele financiare.


Cazul lui Norbert, tânărul decedat la Spitalul Județean Oradea după fractură la tibie, al fetiței de cinci ani moartă în primăvară la Oradea, după o toxinfecție banală, cazul băiatului din Slatina mort tot după fractură la tibie par ca s-au soldat cu sancțiuni ușoare pentru cei care sunt suspectați că ar fi vinovați?
Cseke: Din nefericire, în cazul lui Norbert, eram la început de mandat. Acum, dacă s-ar întâmpla, aș face altfel. În cazul băiatului din Slatina decedat tot după fractură de tibie, știam deja ce trebuie să fac și ce pot face. Prin urmare, am trimis Corpul de Control al Ministerului la fața locului inspectorii aceștia și-au făcut corect treaba, iar în urma controlului, am decis desfacerea contractului de muncă pentru doi medici și demisia conducerii spitalului. Sancțiunile trebuie să fie exemplare și corecte, pentru ca societatea să nu mai creadă că se tergiversează rezolvarea unui caz sau al altuia. Degeaba iei măsuri după doi ani pentru că dai impresia că tergiversezi respectivul caz.


Cât de grave evenimente ar trebui să se petreacă, politice sau medicale pentru ca să “depuneți armele”?
Cseke: Îmi voi da demisia atunci când voi constata că nu mai pot face nimic pentru sistemul medical românesc.


Totuși, conduceți ministerul de puțin timp, dar multe unități au beneficiat de ajutorul dvs. În primele luni ale mandatului dvs de ministru, în Bihor funcționează, prin program național, centrul de investigație computerizată cu emisie de pozitroni, vitale pentru suspiciuni sau în tratament oncologic etc, angiograful lucrează la fel, fără ca pacienții să mai plătească investigațiile, sprijiniți deschiderea unui centru oncologic la Oradea și al unuia de cardiologie intervențională....
Cseke: Spre deosebire de mulți alți miniștri predecesori de-ai mei, nu am promis nimic până nu am putut să și fac ce promit. Ideea e că într-un județ nu se pot face de toate, fiindcă în general un om nu poate excela în toate domeniile și atunci trebuie ca în fiecare județ să se axeze, în măsura disponibilităților medicilor, managerilor, autorităților locale și județene, pe domenii vitale pacienților din zona respectivă.
Să luăm exemplu Bihorul. Centrul PET/CT poate salva multe vieți și în timp poate aduce și faimă județului prin calitatea serviciului medical unic de aici. Sunt foarte mulți bolnavi cu cancer și suspecți de diferite afecțiuni în această zonă din țară, iar PET/CT și un centru oncologic sunt absolut binevenite. La fel și crearea unui centru de cardiologie intervențională. Era aparatul de angiografie, dar nu exista finanțare; acum am dat drumul la finanțarea serviciilor de la angiograf, vom vedea și rezultatele, funcție și de care se va realiza centru de angiografie.


Ce vă place și ce vă displace în sistemul sanitar românesc?
Cseke: Îmi displace opoziția structurală din sistem, mă refer la cei care se opun reformei, inclusiv la cei care s-au opus procesului de descentralizare. Îmi place că sunt în sistemul medical românesc foarte mulți profesioniști care își fac treaba și salvează vieți. Îi vedeam înainte doar la TV, acum pot spune că sunt oameni deosebiți.


Ce transmiteți pacienților ?
Cseke: Să aibă încredere în măsurile pe care le iau. Poate nu se vede azi efectul deciziilor pe care le-am luat, dar în câțiva ani – cu siguranță. Rezolvarea punctuală a cazului unui pacient sau a altuia nu va rezolva niciodată problema sistemului.FACT BOX
Ce a făcut ministrul Cseke pentru sănătatea bolnavilor din vestul țării
- finanțare prin program național a investigațiilor cu emisie de pozitroni, vitală pentru bolnavii oncologici și în diagnosticarea precisă a afecțiunilor
- pregătește sprijin pentru înființarea la Oradea a unui centru oncologic, venind în ajutorarea a mii de bolnavi cu cancer de pe granița de vest a țării
- finanțare prin program național a investigațiilor de angiografie, ca prim pas înainte de înființarea unui centru de cardiologie intervențională la Oradea
a achitat 100.000 euro pentru repararea tomografului și a unui aparat de cobaltoterapie de la Spitalul Județean
- a direcționat bani către toate spitalele din Oradea și județ pentru reabilitări


Sursa: Bihon.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Cseke Attila Cseke Attila Cseke Attila


Stiri Anterioare  
Interviu cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila
Cseke cere deblocarea a 5.000 de posturi, Boc spune ca e nevoie de acordul FMI si aproba doar 1.000
Ministrul Sanatatii vine la Oradea
Tratamente indiferent de varsta: Sanatate
Noul sistem de acordare a concediilor medicale
Persoanele care isi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de autoritati
Da afara directori de spital: Sanatate
Administratiile locale, santajate de Guvern: Stiri Oradea

Sanatate  
Cinci portii de legume sau fructe si doua cesti de cafea zilnic – reteta pentru a fi in forma
Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
Primavara, pielea are nevoie de ingrijire speciala: Sfaturi de Sanatate
Care este sapunul ideal: Sfaturi de Sanatate
Cum poti sa-l faci sa te iubeasca


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Interviu cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Balanta

Balanta

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
20 Februarie 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 2021 22
23 24 25 26 27 28 29


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
20 Februarie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
CLESTI DE RIDICAT, DISPOZITIVE DE RIDICARE TUBURI BETON
DISPOZITIVE MANEVRARE CAMINE BETON, CLESTI DE RIDICARE
DISPOZITIVE MANEVRARE TUBURI DE BETON DIFERITE DESCHIDERI
PLIMBARI PE MARE CU AMBARCATIUNILE OFERITE LA PRETURI ACCESIBILE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme