Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Sanatate Oradea Online  
17 Januarie 2011 12:04:43   Cum scapam de stresul financiar: Sfaturi de Sanatate
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Cum scapam de stresul financiar: Sfaturi de Sanatate
Peste jumătate dintre români simt că nu dețin controlul propriei situații financiare.

Peste jumătate dintre români simt că nu dețin controlul propriei situații financiare. Totuși, foarte mulți țin o evidență clară a cheltuielilor. Bugetul pe termen scurt crește nesiguranța financiară, susțin psihologii. Sunt însă și români care trăiesc „periculos“: își planifică banii de la o zi la alta.

Călin S., 26 de ani, din București face parte din categoria celor cărora le place să se descurce de azi pe mâine. Nu are bani puși deoparte și, dacă apare ceva neprevăzut, „vede el cum se descurcă".

Călin lucrează la o firmă din Capitală ca specialist IT, însă, când vine vorba de programarea bugetului personal, este „mult depășit", după cum glumește chiar el. „La fiecare început de an îmi propun să gândesc pe termen lung, să-mi planific lunar banii și să nu-mi mai fac datorii. Nu îmi iese însă niciodată", spune tânărul.

1.jpg

StresUltima dată când s-a împrumutat a fost chiar acum câteva zile, când a primit o amendă de circulație și mai avea doar 20 de lei în buzunar. „E de înțeles. Mai erau doar două zile până la salariu. Și după o perioadă ca cea a Sărbătorilor de iarnă, cum să mai ai bani la ciorap?", se întreabă Călin.

Când trebuie să se împrumute are două surse: un șef sau părinții. Susține însă că toată situația aceasta instabilă nu îl stresează prea rău. Nici în privința asigurărilor nu a avut prea mare grijă. În afară de polița pentru pensie privată nu-și amintește să fi semnat ceva.

TAGURI
criza financiarafamiliedepresiesfaturicumparaturibuget
„Doar RCA pentru mașină", glumește din nou tânărul. Nu-și amintește nici să aibă „cultura" economisitului din familie. „Mama și tata n-au avut niciodată depozite la bancă și țin minte că au fost nevoiți de multe ori să se împrumute când apărea câte ceva. Nu săreau însă concediile și nici mofturile mele, când eram copil", mai povestește Călin.

De partea cealaltă, șeful lui, de la care se mai împrumută din când în când, este cel mai calculat om pe care l-a cunoscut, spune Călin. Ion F., superiorul său ierarhic la serviciu, are 46 de ani și cunoaște bine termenii bancari ai depozitelor, dar și metoda economisitului pe termen lung. „Am început să economisesc de acum șapte ani și tot de atunci am început să țin o evidență clară a bugetului personal", spune Ion.

Acesta afirmă că a luat hotărârea de a avea grijă de bugetul personal pe termen lung, după ce a contractat un credit pentru o casă de vacanță situată la Breaza, în Prahova. „O rată lunară de câteva sute de euro înseamnă o responsabilitate, iar ca să-mi permit această casă a trebuit să-mi planific clar cheltuielile", mai spune Ion, manager de proiecte. Tot de atunci a început să înțeleagă și rostul asigurărilor - are mai multe pentru locuințe, una de viață pentru el și o pensie privată pentru soția sa.

Codași la asigurări

Ion F., nu este singurul însă care își face griji în privința bugetului personal. Potrivit unui studiu ING, peste jumătate dintre români simt că nu dețin controlul asupra propriei situații financiare. Cu toate acestea, consumatorii români sunt disciplinați în ceea ce privește evidența bugetului personal: aproape 80% păstrează o astfel de planificare, peste media globală de 70%. Principalele trei motive care îi determină să se gândească la viitorul financiar sunt insuficiența sistemului de pensii în a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), îngrijorarea privind siguranța financiară (36%) și dorința de a-și întreține familia (36%).

Pe termen scurt, consumatorii români sunt mai expuși riscurilor financiare decât cei din alte țări, 42% din gospodăriile din România neavând un fond de urgență. În același timp, doar un sfert dintre respondenți au un fond de urgență suficient pentru a acoperi cheltuielile pe mai mult de șase luni. În privința asigurărilor, românii nu sunt încă siguri că au nevoie de serviciile companiilor de profil. Doar o treime dintre români dețin o asigurare de viață, comparativ cu 54% din populația lumii, 36% au un cont de economii, jumătate față de media globală, și doar 25% au un plan de pensii.

Cât economisesc românii

Românii economisesc cel mai puțin din cele zece țări incluse în studiul ING. Potrivit cercetării, economisim aproximativ 7% din veniturile lunare, în comparație cu o medie globală de 12%. În Olanda, Belgia și Mexic, consumatorii alocă economiilor 10% din venitul lunar, în Spania, 11%, în Japonia, 14%, iar în India și Coreea, peste 20%. Potrivit unui alt studiu, realizat de IMAS, în 2010, doar un sfert dintre români au reușit să economisească ceva bani. Cele mai mari cheltuieli lunare sunt alocate în România alimentelor - 32% din venitul lunar.

Planificarea bugetului personal, pas cu pas

Lista de cumpărături este importantă pentru planificarea bugetuluiSă ai o evidență clară a veniturilor personale și să-ți creezi propriul buget poate fi un lucru dificil, dar este singura metodă pentru a-ți
ține sub control cheltuielile, spun specialiștii citați de themoneytimes.com. Aceștia dau mai multe sfaturi pentru cei care încearcă să-și planifice bugetul.

Evidența trebuie să fie simplă. Primul pas este legat de identificarea surselor de venituri și de cheltuieli. Lista cu acestea trebuie făcută pe categorii. De exemplu, la tabelul cheltuieli ar trebui trecute chiriile, ratele la bancă, asigurările, dar și alocările bugetare pentru mâncare, distracții și servicii medicale.

Calcule realiste. Când vine vorba de buget, nu este bine „să ne păcălim pe hârtie". Nu are sens ca pe bugetul planificat să apară cheltuieli cu mâncarea sau cu distracțiile mult mai mici decât în realitate, pentru că golurile vor fi mult mai greu de umplut.

Ține cont de planurile de viitor. Dacă planificarea acoperă mai multe luni, este bine să luăm în calcul diverse planuri pe termen lung, cum ar fi cumpărarea unei case, cheltuielile pentru concediul de vară sau chiar achiziționarea unor haine pentru un anumit sezon.

Actualizarea bugetului. Specialiștii recomandă ca evidența financiară să fie verificată lunar și modificată în funcție de schimbarea unor surse de venituri sau a unor cheltuieli.

Fondul de rezervă. Analiștii spun că oricine trebuie să aibă un astfel de fond, care te-ar putea salva din situații neprevăzute.

Riscul financiar este mai mare în cazul familiilor tinere, care au tendința de a risipi banii aproape inconștient. De multe ori, aceștia uită responsabilități precum plata creditului ipotecar sau plata ratei la mașină, se mai arată pe themoneytimes.com.

În general, tinerii fac mai multe greșeli care se răsfrâng asupra siguranței lor financiare, precum estimări greșite, datorii necontrolate sau lipsa de griji pentru mai târziu. De multe ori, aceștia nu își fac un fond de pensii, nu încheie o poliță de asigurare de viață pe motiv că sunt tineri și nu li se poate întâmpla nimic și încep să economisească pentru școlarizarea copiilor abia după ce îi nasc.

Neliniștea financiară duce la depresie

Psihologii susțin că nesiguranța financiară ne poate determina să facem gesturi disperate. „La situații dificile, oamenii aleg să se raporteze diferit și, în consecință, reacționează diferit. Unii reușesc să găsească soluții mai ușor, alții întâmpină dificultăți atât în rezolvarea problemei practice, cât și în soluționarea problemei emoționale", spune psihologul Aniela Minu.

Aceasta afirmă că, în ultimii doi ani, problemele financiare au fost tot mai frecvente și au afectat din ce în ce mai mulți români. „Aceste probleme pot genera un stres intens ca reacție de răspuns la situația problematică", mai spune specialistul.

O parte dintre cei care sunt supuși stresului financiar au tendința de a percepe situația ca fiind gravă, uneori chiar groaznică, nu văd nicio rezolvare posibilă, gândesc catastrofic și astfel au tendința de a reacționa emoțional prin stări de anxietate, chiar de panică. „Uneori se ajunge chiar la depresie când situația se prelungește", mai spune Aniela Minu. În astfel de situații, păstrarea calmului duce la o gândire mai echilibrată, rațională, ceea ce va determina un mod de reacție mai sănătos.

„Dacă reușim să ne gândim că orice problemă are o soluție, să nu ne descurajăm, dacă ne păstrăm vie încrederea și speranța, evităm să ajungem copleșiți de stres", adaugă psihologul. În cazul în care problemele cu care ne confruntăm generează tulburări precum panică, neliniște generalizată, gânduri obsesive, tristețe profundă, disperare sau tulburări ale somnului, psihologii recomandă ajutorul unui specialist.

"O parte dintre cei care sunt supuși stresului financiar au tendința de a percepe situația ca fiind gravă, uneori chiar groaznică, și nu văd nicio rezolvare posibilă."
Aniela Minu
psiholog

80% din români păstrează o evidență clară a bugetului personal, cu 10% mai mult decât media globală.

6% din români își planifică bugetul deoarece sunt îngrijorați de situația lor financiară și tot atâția pentru că vor să asigure o situație stabilă familiei.

42% din gospodăriile din România nu au un fond de urgență. Totuși, 25% din români declară că au o rezervă financiară pentru următoarele șase luni.

33% din români dețin o asigurare de viață, comparativ cu 54% la nivel global. 36% au un cont de economii, jumătate față de media globală.

63% din români au un card de credit, nivel similar cu cel global, și aproximativ 15% au o ipotecă, procent de două ori mai mic decât media generală din celelalte state.

32% din venitul lunar al românilor este alocat alimentelor, comparativ cu 26% la nivel global. Pe locul doi se situează produsele pentru întreținerea locuinței - 28% în România.


Sursa: Adevarul.ro


Taguri  
Stres


Stiri Anterioare  
Barbatii si femeile reactioneaza diferit la stres: Sfaturi de Sanatate
10 simptome pe care nu trebuie sa le ignori
Noua simptome care indica stres cronic: Sfaturi de Sanatate
Stresul – vinovat de aparitia firelor de par alb: Sfaturi de Sanatate
Cum sa scapi de stres - Sanatate
Oamenii mananca prost cand sunt stresati - Sanatate
Boli digestive cauzate de stres - Sanatate

Sanatate  
Cinci portii de legume sau fructe si doua cesti de cafea zilnic – reteta pentru a fi in forma
Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
Primavara, pielea are nevoie de ingrijire speciala: Sfaturi de Sanatate
Care este sapunul ideal: Sfaturi de Sanatate
Cum poti sa-l faci sa te iubeasca


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Cum scapam de stresul financiar: Sfaturi de Sanatate
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Fecioara

Fecioara

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
01 Junie 2020
D L Ma Mi J V S
  12 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
01 Junie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
COFRAJE TEGO. IMPORTATOR TEGO. TRANSPORT GRATUIT
IMPORTAM ACUMULATORI, BATERII, UPS-URI, STABILIZATOARE, BEC
HOTEL FORTUNA 3 STELE EFORIE NORD – OFERTA START SUMMER!
LANTURI DE ANCORARE SI INTINZATOARE DE LANT
LANTURI DE ANCORARE CU LUNGIMI LA CERERE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme