Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
14 Februarie 2008 13:59:18   Cum investim cu bani de la banca : Financiar
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Cum investim cu bani de la banca
Financiar : Băncile oferă credite pentru investiții în acțiuni

Băncile oferă credite pentru investiții în acțiuni
Brokerii spun însă, că trebuie să investești doar banii pe care poți să-i pierzi
Jocul la Bursă nu este pentru oricine, deoarece presupune o investiție cu posibilitate mare de câștiguri, dar și de pierderi. Banii deja investiți la Bursă nu sunt ușor de scos imediat, deoarece câștigurile nu vin repede, iar fondurile pot fi blocate din cauza unor scăderi de moment. De pe urma acțiunilor cumpărate la Bursă sunt obținute profituri nu doar prin tranzacțiile făcute, ci și din primirea de dividende ca rezultat al profitului obținut de societatea la care sunt deținute acțiunile. Pentru o investiție eficientă, suma alocată achiziției de acțiuni trebuie să fie în medie de 10.000 RON, dar sunt societăți de investiții care acceptă și sume de 1.000 RON.
Cei interesați să intre pe acest domeniu, dar care nu dispun de fonduri suficiente, se pot orienta spre bănci, de unde pot contracta credite de nevoi personale sau credite special destinate cumpărării de acțiuni.
Pe piața financiară, doar două bănci oferă credite destinate investițiilor în valori mobiliare tranzacționate pe piața de capital din România. Acestea sunt Banca Transilvania și Libra Bank, instituții care acordă un astfel de credit numai în moneda națională.


Banca Transilvania finanțează 100% din valoarea acțiunilor cumpărate, dar nu mai mult de 250.000 EURO pe o perioadă maximă de 5 ani. Printre avantajele produsului Băncii Transilvania se numără lipsa aportului propriu și a comisionului, posibilitatea achitării creditului în avans fără a suporta comisioane suplimentare și cea a achitării ratelor direct din contul curent.
Limita maximă a liniei de creditare pe care solicitantul o poate obține de la Libra Bank este stabilită în funcție de o valoare ponderată a portofoliului de acțiuni deținut și constituit drept garanție în favoarea băncii. Odată ce banca acordă linia de credit, solicitantul poate da ordine de tranzacționare către Vanguard în baza sumelor neutilizate din această linie de credit, decontarea operațiunilor făcându-se la o dată stabilită. Pentru obținerea liniei de credit, solicitantul folosește drept garanție acțiunile deținute în portofoliu la Vanguard.
Ambele bănci solicită clientului să lucreze cu firme de intermediere financiară agreate. Astfel, clienții Băncii Transilvania sunt îndreptați să lucreze cu firma de intermediere BT Securities, în timp ce clienții Libra Bank vor lucra cu Vanguard.
Capitolul costuri ridică o problemă: nevoi personale sau pentru investiții?
În momentul în care ne punem problema costurilor pentru aceste produse însă, începem să căutăm și alte posibilități de finanțare. Soluția ar putea veni tot din partea băncilor prin creditul de nevoi personale fără garanții. Costurile aferente acestui tip de credit sunt ușor mai temperate decât cele necesare unui credit de cumpărare acțiuni. Astfel, rata medie a dobânzii pe piață pentru acest tip de credit este de 9% și se mai percepe un comision de acordare, aplicat inițial la valoarea creditului în medie de 4%. Unele bănci pot percepe comisioane lunare de administrare de aproximativ 0,2%.


Banca Transilvania acordă creditul numai în moneda națională și percepe o dobândă de 12,% variabilă. Un singur comision este aplicat acestui produs, comisionul de risc de 1% din suma aprobată. Pentru polița de risc financiar mai este oprit un comision de 1,2% pe an la suma asigurată (valoarea creditului+dobânda pe 3 luni).
Creditul Smart de la Libra Bank are are dobândă de 11,75%, la care se adaugă comisionul lunar de administrare.
Garanții solicitate: acțiunile în sine și polițe de acoperire risc
Garanția principală o reprezintă, pentru ambele credite, chiar acțiunile care sunt calculate, însă la valori mai mici față de cele ale pieței. Totuși, sunt necesare un avans sau garanții suplimentare pentru a putea cumpăra un anumit pachet de acțiuni. În cazul în care valoarea portofoliului acțiunilor unui client Libra Bank scade sub un anumit plafon stabilit în funcție de valoarea creditului acordat, rambursarea se face prin vânzarea automată a acțiunilor deținute de client.


Este necesară încheierea unei polițe de risc financiar care să acopere suma creditului și dobânda pe trei luni, poliță ce va fi cesionată în favoarea băncii.
Creditul pentru nevoi personale fără garanții este, pe cât de practic, pe atât de ușor de obținut. Banca nu solicită a fi menționat scopul creditului sau dovezi ale utilizării acestuia (facturi, contracte, avize, bonuri fiscale etc). Actele necesare sunt: adeverința de venit și cererea de credit, formulare tip ușor de obținut de pe site-urile oficiale, copie după cartea de muncă, o factură de utilități și, bineînțeles, cartea de identitate. Durata de aprobare a unui credit pentru nevoi personale fără garanții este în medie de 2 zile.
De la începutul anului, piața de capital românească a intrat pe un trend descendent, influențat în cea mai mare parte de crizele externe. Cea mai mare parte din prețurile acțiunilor a ajuns la un nivel apropiat de cel de la sfârșitul anului 2005 - începutul lui 2006. Brokerii și o parte din investitori consideră aceste prețuri atractive, fiind o perioadă bună să înceapă să deschidă poziții de cumpărare. De partea cealaltă, scăderile au determinat pierderi importante pentru cei care au ales să își lichideze portofoliile. Piața financiară românească oferă câteva soluții pentru cei care vor bani să îi investească la bursă.
Împrumutul pentru investiții în acțiuni
Una din soluțiile pentru cei care aleg să intre la cumpărare dar nu au suficienți bani ar fi un credit pentru investițiile în acțiuni. Condițiile de creditare diferă de la bancă la bancă, garanția fiind în general acțiunile. Instituțiile bancare care oferă aceste credite fie au o divizie de brokeraj, fie lucrează cu un SSIF. Un exemplu concret este cel al produsului oferit de Libra Bank în parteneriat cu SSIF Vanguard.


"Nu este un credit, ci mai degrabă o linie disponibilă timp de un an, cu posibilitate de prelungire. Nu este necesar ca cel care face împrumutul să fie deja client al firmei noastre, dar el se obligă să utilizeze acești bani prin serviciile noastre. Practic, creditul este dat de Libra Bank. Garanția banilor va fi portofoliul clientului, dar nu trebuie justificat nimic. Pe bancă nu o interesează ce acțiuni sunt, ci valoarea de piață a acestora. Clientul poate investi în ce acțiuni dorește atât timp cât garanția acoperă linia de credit", ne-a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.
În aceste cazuri, care se repetă și în cazul celorlalte bănci ce lucrează cu diviziile lor de brokeraj, banca este cea care dă banii, iar echipa de brokeri asigură garanția portofoliului. "Este important pentru orice client să se uite la nivelul total al costului creditelor și cât de ușor poate fi previzibil", a mai spus Ciubotaru. Acesta ne-a declarat că din 2005, de când a fost lansat acest produs, au fost folosite "câteva milioane bune de euro".
Aceste împrumuturi sunt avantajoase numai pe trend crescător
Când un potențial investitor decide să ia un credit, este foarte important să analizeze toate aspectele și să facă alegerea cea mai bună. Pentru un credit în investiția pe piața de capital, garanțiile sunt reprezentate de acțiunile cumpărate, deși dosarul de creditare trebuie să conțină situația financiară a emitenților unde vrei să cumperi, pe lângă un calcul exact al portofoliului. Aceste date sunt variabile, mai ales ținând cont de volatilitatea excesivă a bursei românești.


Teoretic, ar fi mai ușor de obținut un credit de nevoi personale. Dar în aceste cazuri, garanția nu mai este dată de acțiunile cumpărate și trebuie să îți asiguri un venit lunar fix pentru a acoperi rata și dobânda. Și cum la bursă nu e nimic sigur, investirea de bani împrumutați din bănci aduce un plus de risc.
Totuși, brokerii spun că nu este recomandat să investești bani împrumutați, mai ales în condițiile în care ai o rată și o dobândă de plătit, indiferent cât de jos se duce piața.
"Aceste tipuri de împrumuturi sunt avantajoase numai pe un trend crescător, în momentul în care se confirmă acest lucru. Când piața scade, pierzi și bani, și acțiuni și trebuie să plătești și rata plus dobânda", ne-a declarat brokerul Adrian Caramiha.
"Nu mi se pare o idee foarte bună, dar cred că sunt destui care fac lucrul acesta. O regulă nescrisă a piețelor de capital recomandă să nu investești bani împrumutați. Aceasta derivă de la o vorbă a americanilor, care spune să investești la bursă banii pe care îți permiți să îi pierzi, deși este prea mult spus", crede Paul Brendea, analist la Prime Transaction.


Curierul National : Financiar


Taguri  
financiar


Stiri Anterioare  
Cat de bine se traia pe vremea lui Ceausescu: Financiar
Presedintele Basescu: Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, ci doar pe cea de la UE
Tinerii care infiinteaza firme vor primi ajutor nerambursabil de pana la 10.000 euro
Romanii castiga cu 3,5 miliarde euro mai mult decat in scripte
Staer, concurentul IKEA si Mobexpert, a intrat in insolventa
Cum ar putea fi reduse accizele la carburanti
Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an
Tigarile s-au scumpit din nou: Financiar
Cum poti sa primesti salariul mediu net pe un an, stand degeaba
Amenzi de circa 450.000 de lei pentru nereguli in sectorul comunicatiilor in 2010
Peste jumatate dintre romani cred ca situatia lor financiara se va inrautati in 2011
Cum sa faci rost de 10.000 de euro. Ce afaceri poti incepe cu ei
Mai iese Romania din criza ...
Cinci sfaturi pentru a evita controalele fiscale
Firmele mici spun adio fondurilor europene
Creste inflatia, scade puterea de cumparare. Ce mai faci cu salariul tau
Creste inflatia, scade puterea de cumparare. Ce mai faci cu salariul tau
BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime: Financiar
Cresteri salariale de pana la 18 la suta dupa 1 ianuarie
Ce joburi sunt cel mai bine platite - de la business analyst la bucatar

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Cum investim cu bani de la banca : Financiar
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Taur

Taur

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
31 Mai 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
31 Mai 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
HOTEL FORTUNA 3 STELE EFORIE NORD – OFERTA START SUMMER!
LANTURI DE ANCORARE SI INTINZATOARE DE LANT
LANTURI DE ANCORARE CU LUNGIMI LA CERERE
DISPOZITIVE DE ANCORARE DIN LANT SISTEM COMPLET 13 MM LC = 10000 DAN
LANTURI DE ANCORAT MARFA PE CAMIOANE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme