Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
07 Februarie 2011 14:01:38   Criza globala a alimentelor trebuie combatuta prin interzicerea speculatiilor
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Alimente
România, în schimb, are nevoie de modernizare

O idee interesantă născută (parțial) de pe urma arestărilor de la Vama Siret ne spune că nu întotdeauna ilegalitatea este imorală, în acest caz fiind vorba de un produs supraimpozitat (țigările) și contrabanda cu respectivul produs. Bogdan Glăvan susține că eliminarea accizelor și ridicarea restricției de import (se importă și în prezent, dar în condiții speciale, cu timbrarea pachetelor și achitarea accizelor) ar duce la dispariția contrabandei.
Ceea ce este de bun simț și foarte adevărat. Din păcate nu ar rezolva problema vămilor românești, unde șpaga pare încetățenită de mai bine de 20 de ani. Nu doresc să jignesc pe nimeni, dar bancurile cu șpaga enormă de la vamă au apărut în anii ’90.
Bogdan Glăvan greșește însă atunci când duce teoria mai departe, adică o vede aplicabilă oricărui produs în virtutea comerțului liber. Nu de alta, dar ne confruntăm, teoretic, cu o criză alimentară, care ar putea deveni critică în cazul în care scumpirea alimentelor continuă. Vorbim deja de foamete și malnutriție, mai ales în țările sărace în care populația își cheltuie aproape toate veniturile pe mâncare.
Traderii internaționali versus producătorii locali
Am văzut, recent, la unul dintre posturile TVR un documentar realizat anul trecut prin vară, unde arătau cum afectează prețul alimentelor primare de pe piațele internaționale traderii din Austria și săracii din state africane. În timp ce compania austriacă făcea bani din speculații pe prețul grâului și al orezului, săracii din Africa și din America de Sud erau loviți puternic de prețul majorat al fasolei.
Inclusiv șeful companiei austriece considera anormală situația. Dar nu este vina lui sau a traderilor, ci a sistemului. Documentarul mai arăta cât de puțin câștigă cultivatorii de cafea care nu aparțin unui lanț de distribuție și depind de intermediari. Și mi-a amintit și de problemele de acum mai bine de 10 ani de prin Africa, unde legume produse în Belgia sau Franța erau mai ieftine decât cele locale (datorită subvențiilor statelor europene pentru proprii producători), ceea ce a dus la distrugerea agricultorilor africani.
Politici naționale, nu globale
Zilele trecute am stat de vorbă cu Lucian Isar, fost vicepreședinte al Banc Post, actualmente analist economic, viitor antreprenor. Discutam despre cum se aplică politica economică internațională standard, care este foarte potrivită pentru economiile din vârful piramidei, care au toată baza pusă la punct. Pentru restul țărilor (adică majoritatea, inclusiv România) politicile trebuie să fie mai degrabă naționale, îndreptate către crearea rapidă a bazei existente în statele dezvoltate (adică educație, sistem fiscal, sistem sanitar, infrastructura etc.)
Economiile emergente pot utiliza experiența deja dobândită de cele dezvoltate și pot crește mult mai repede. Dar este obligatoriu ca politica să fie orientată către interior, către cerere.
„Dezvoltarea trebuie să depindă de feed-backul primit de la piață, adică să creezi infrastructură acolo unde este nevoie, nu peste tot. Altfel riscăm să avem autostrăzi pe care nu le folosește nimeni“, spune Lucian Isar.
Politicile naționale înseamnă însă și protecția față de exterior atunci când este nevoie. Cu o atenție specială pentru sectorul agricol, de care depind atât milioanele de oameni care lucrează în agricultură, cât și restul populației. Și este preferabil să găsim soluții pentru asigurarea alimentelor de bază prin producția internă. Nu statul trebuie să găsească soluția, ci doar să creeze sistemul necesar dezvoltării.
Banii și lăcomia
Să ne întoarcem la piețele internaționale de comerț. Pe la începutul secolului trecut, adică pe la 1900, producătorii agricoli au decis să se protejeze de secetă sau de supraproducție, ceea ce înseamnă prețuri prea mari sau prea mici, și au preluat sistemul de „contract al termen“. Sau „futures“ cum este mai comun acum.
Eu, morar, stabilesc că am nevoie de o tonă de grâu pentru făină la un preț convenabil (care să îmi permită o marjă suficientă de profit) și închei un contract cu un fermier pentru respectiva cantitate, la un anumit preț. Livrarea mărfii și plata se fac la termenul stabilit (peste șase luni, să zicem). Eu mă angajez să cumpăr, el se angajează să vândă. Amândoi suntem mulțumiți și afacerile merg indiferent cum fluctuează prețul grâului.
Numai că, în timp, pe fir au intrat și intermediarii. Care au spus așa: „noi cumpărăm nu o tonă de grâu ci o mie, adică tot grâul pe care îl ai tu și restul fermierilor din județ și apoi îl vindem morarilor și brutarilor la prețurile stabilite.“ Sistemul funcționează și așa, ba chiar îl ușurează. De bani, pentru că va percepe un comision. Dar îl facilitează pentru că vânzătorii găsesc mai ușor cumpărători, iar cumpărătorii găsesc marfă.
Am zis lăcomie? Da. Probleme legate de intermediari care licitau prea mult și majorau artificial prețul au fost și în secolul trecut. Dar apogeul a fost atins în ultimii 20 de ani (în anii ’90 au fost inventate majoritatea instrumentelor derivate așa cum le cunoaștem acum). Derivate cu suport activ pe prețul alimentelor, intermediari care cumpără și vând non-stop (adică termenul există în continuare, dar marfa este vândută de zece ori înainte de a ajunge la un utilizator final), speculatori care au bani și nu au în ce să-i bage, așa că achiziționează mărfuri primare și alimente.
De ce avem acum o problemă cu speculatorii? Pentru că prețul alimentelor a crescut prea mult în ultimele șase luni, scumpire nejustificată de seceta din Rusia și din Australia și alte fenomene climaterice. Este clar că o componentă serioasă vine și din speculații. Ca la petrol, unde vârful din 2008 a fost de aproape 150 de dolari pe baril strict din cauza speculatorilor.
Am putea interzice la nivel global speculațiile cu mărfuri primare sau măcar cu cele alimentare? Bineînțeles că am putea; piețelor de capital și traderilor le rămân mii de alte instrumente cu care să se „joace“. Se va întâmpla așa ceva în viitor? Nu, singura excepție fiind o criză alimentară care să ducă la spargerea geamurilor tuturor companiilor de profil din cauza foametei. Nu se va întâmpla, deoarece oamenii se duc mai degrabă să spargă geamurile guvernului (nu că nu ar avea de ce să le spargă).
România și-ar putea rezolva problemele destul de repede
Să ne uităm mai degrabă la ce am putea face noi pentru noi. Lăsăm speculațiile și ne întrebăm de ce avem, conform declarațiilor unora și altora, pământ suficient pentru o populație de 80 de milioane, dar noi, cu doar 20 de milioane, trebuie să importăm.
NaanDanJain (NDJ) este un gigant internațional în domeniul irigațiilor, cu sediul în Israel, afaceri în peste 100 de țări și o experiență de peste 70 de ani. Anul trecut, în vară, au venit și în România. Care sunt principalele probleme identificate de NDJ în agricultura românească?
Numărul prea mare de ferme de mici dimensiuni (1-5 hectare), care reprezintă aproximativ 85% din suprafața cultivabilă;
Accesul limitat la fonduri;
Costurile mari la energie și apă.
Conform datelor oficiale, în țara noastră sunt irigate scriptic circa 300.000 de hectare, iar 2,96 milioane ha sunt neirigate.
„În prezent, ajutorul oferit de stat și subvențiile pentru micii fermieri nu sunt suficiente și indicat ar fi un program de creditare și/sau subvenție coerent pentru tehnologizare în domeniul irigațiilor. Suma pe care un fermier român o primește sub formă de subvenție este de aproape patru ori mai mică decât suma primită de un fermier din Europa (80 de euro comparativ cu 300 de euro)“, spune Ileana Stanciu, director general al NaanDanJain România.
Modernizare în România și să nu mai depindem noi de ploile de peste an? Neah, nu e de noi așa ceva. Mai bine facem ca pe vremea experimentelor comuniste și turnăm apă cu ibricul la rădăcina porumbului decât să instalăm linii de picurare.
Ceva optimism pe final. În ultimele luni am auzit de investitori ruși, turci, evrei, arabi, danezi, norvegieni și mulți alții care cumpără pământ agricol la noi sau sunt interesați să cumpere. Aceasta ar fi, cred, singura soluție pentru o agricultură eficientă în România.


Sursa: Businesscover.ro


Taguri  
Alimente


Stiri Anterioare  
Alimente si bauturi diuretice: Sfaturi de Sanatate
Mancarurile nesanatoase functioneaza ca un drog: Sfaturi de Sanatate
TVA de 5 la suta la alimente ar fi benefica
Lista alimentelor care par sanatoase, dar nu sunt: Sfaturi de Sanatate
E-urile din alimentatie, benefice pentru organism: Sfaturi de Sanatate
Asocieri nocive. Lista alimentelor care taie efectul medicamentelor
Trucuri alimentare care-ti taie pofta de mancare: Sfaturi de Sanatate
Alimentele organice, un lux sau o necesitate
Care e doza zilnica optima de sare in alimentatie: Sfaturi de Sanatate
Cinci alimente riscante pentru sanatatea ta: Sfaturi de Sanatate
Alimente care cresc buna dispozitie: Sfaturi de Sanatate
Supa detoxifica si intareste sistemul imunitar: Sfaturi de Sanatate
Lista superalimentelor care-ti dau energie si alunga oboseala: Sfaturi de Sanatate
Alimentatia dicteaza starea de sanatate: Sfaturi de Sanatate
Produse retrase de pe piata oradeana: Stiri Oradea
Alerta cu branza in Bihor!: Sfaturi de Sanatate
Teapa cu paste: Politia Oradea
Hamburgerii, cele mai poluante produse din industria alimentara
Pretul alimentelor va creste cu pana la 25%: Intern
Noi norme privind etichetarea alimentelor : Intern

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Criza globala a alimentelor trebuie combatuta prin interzicerea speculatiilor
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Berbec

Berbec

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
13 August 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 1314 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
13 August 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
CHINGI FIXARE MARFA LIVRARE STOC BUCURESTI
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme