Autor al proiectului, arhitectul Tamas Emodi și-a început expunerea cu un scurt istiorc dar și cu o încercare de a prezenta „defrișarea” centrului ca parte dintr-un trend internațional care a ajuns din Vest și în orașele importante din Transilvania. A oferit ca exemple Berlinul, Cracovia, Brașovul, Sibiul sau Clujul.
Exces de verdeață
„Vegetația este total improprie zonei și de o densitate excesivă. Este rezultatul neimplicării, al netoaletării arborilor. Avem o creștere total necontrolată și total aiurea a vegetației”, consideră arhitectul, referindu-se și la contestații arborii de tisa din fața Teatrului.
Se arată, totuși, binevoitor față de ideea de verdeață în Piața Unirii. „Statistic vorbind, acum sunt 38 de tufișuri, brazi și altele. Ne propunem să păstrăm maxim 10 dintre ei și să plantăm 87”, propune arh. Emodi precizând că aceștia ar avea coronament redus, ca să se vadă clădirile.
Centrul are probleme și cu funcțiuniule clădirilor, „șapte sedii de bancă și o reprezentanță auto” ocupă spații care ar trebui să fie destinate serviciilor pentru turiști, crede arhitectul.
Propunerea acestuia pentru Piața Unirii este refacerea pavimentului și lărgirea pietonalului cu strada V. Alecsandri ;i parcările de la Vulturul Negru și Biserica cu Lună, reamenajarea fântânilor din stanga și dreapta statuii lui Mihai Viteazul, păstrarea tuturor copacilor de pe linia Vulturul Negru – Biserica cu Lună, amenajarea a încă 3 fântâni, montarea de lampadare și mobilier stradal noi.
Piata Unirii
Teatru vs Tisa
„În Piața Ferdinand, aranjamentul actual consacră mai mult tisa decât clădirea Teatrului. Propunem păstrarea arborilor în proproție de 80%, dat fiind că vârsta nu permite toaletarea”, spune arhitectul. Strada Madach Imre ar deveni pietonală iar trotuarul de la Restaurantul Oradea până la podul Ferdindand ar fi lățit până la 3, 5 sau șase metri, în diferite porțuni. Noul spațiu pietonal ar fi ocupat de terase și locuri de odihă. Zona din spatele teatrului ar urma să devină un amfiteatru.
Daniel Vulcu, Directorul Teatrului a deschis lista vorbitorilor din public cerând parcări mai aproape de teatru, atât pentru publicul căruia i-ar fi greu sa vină pe jos din Piața Unirii, unde și-ar putea lăsa mașinile dar mai ales pentru activitatea teatrală.
Piata Unirii
„Prezența tiselor nu e mai valoroasă ca și a clădirii teatrului”, a punctat Vulcu. Ideea sa a fost dezvoltată de arh. Pafka Ernest, care a sugerat că actualele tise ar puea fi înlocuite cu unele mai tinere, care să poată fi toaletate.
Păstrați arborii sănătoși
Fost consilier al primarului pe probleme de mediu, Orlando Balaș a prezentat poziția Academiei Civice vizavi de proiect. Aceasta se conturează pe două idei. Prima este cooptarea unor arhitecți de renume internațional în realizarea lucrării, dat fiind că ansamblul central, la vremea sa, a fost ridicat de arhitecți de la diverse curți imperiale. A doua, mai imperativă, ar fi ca „în tema de proiectare să fie prinsă o tendință ca spațiul verde să crească atțt calitativ cât și cantitativ”. „Dorim ca arborii sănătoși să fie păstrați”, cere fostul consilier al primarului.
În același spirit a continuat biologul Ana Marosi. „Cele două exemplare de tisa din stanga și din dreapta statuii nu se scot de acolo. E lege europeană, nu se discută”, a insistat experta, cu precizarea că acești arbori sunt de sex femeiesc. „Am un deosebit respect pentru viața sexuală a acestui arbore dar și clădirea Teatrului este protejată prin lege”, a venit, ulterior, un răspuns din partea arh. Pafka.
40 de grade celsius
Biologul a punctat și realitatea încălzirii globale: „Țineți minte! Vor fi 40 – 50 de grade acolo. Va bate soarele în neștire acolo.”
Piata Unirii
Amenajarea să se facă ținând cont de locație, a cerut Ildiko Șmit. „În Brașov și Sibiu cade pădurea pe ei. La noi prima pădure e departe. Orice spațiu verde contează”, consideră orădeanca. Femeia a propus inventarierea fir cu fir a copacilor și arborilor din centru și salvarea celor care au valoare chiar și numai pentru curățarea aerului.
Se va face
Partizan al proiectului, arh Pafka a oferit lămuriri despre graba cu care se derulează evenimentele: „În Vest se poate discuta și doi, trei, patru ani până când se ajunge la un proiect final. Noi suntem condiționați de faptul că banii pentru asta trebuie accesați cât mai repede”.
„Se va face”, a venit declarația lui Ilie Bolojan ca răspuns final. Edilul a spus că până la sfârșitul acestui an se va depune proiectul pentru cele 3,5 milioane euro din fonduri nerambursabile. Păstrarea arborilor sănătoși și găsirea unei soluții pentru parcarea cerută de Vulcu sunt între obiecțiunile pe care și le-a însușit primarul.
Sursa: Bihon.ro
Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania
Actualitate Financiara
Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor