Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Sanatate Oradea Online  
07 Septembrie 2010 10:50:35   Centrul Oncologic Oradea - o fata morgana
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Centrul Oncologic Oradea
Orgoliile politice mai presus de interesele pacienților

Sub privirile indiferente ale decidenților politici bihoreni, preocupați, mai degrabă, să găsească în domeniul sanitar de curând transferat în sfera lor de interese un teren fertil pentru propriile afaceri, bolnavii oncologici din județ sunt condamnați să-și facă tratamentul în cele mai decadente condiții în secția de profil a Spitalului Județean. Tavane infiltrate cu apă, mucegaiul care se întinde pe pereții saloanelor nou renovate, tencuiala care se prăbușește peste pacienții imobilizați în pat și geamurile termopan care dublează vechile ferestre mâncate de carii sunt doar câteva dintre imaginile cotidiene ale secției. În plus, un medic are de consultat zilnic, în medie, 35 de pacienți, cu toate că media prevăzută de legislația în vigoare este de 8 pacienți/medic.

Bihorul, în top la numărul de bolnavi

Județul nostru ocupă printre primele locuri pe țară în ce privește media înregistrărilor în evidențele Registrului de Oncologie, cu câte 2.500 pacienți noi pe an. După bolile cardiovasculare, bolile oncologice ocupă locul doi în județ, Bihorul având 17.800 astfel de pacienți. Localizarea cu cea mai mare incidență este bronhopulmonarul, colo-rectalul, mamarul, respectiv zona ORL. Potrivit statisticilor, bărbații sunt mai predispuși la bolile oncologice. Viețile celor 17.800 pacienți bihoreni sunt strâns legate de vizitele, uneori lunare, la Secția de Oncologie a Spitalului Județean. Tratamentul decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate se ridică la zeci de milioane pe lună pe pacient, dar chiar și așa, nu ajungela nivelul cheltuielilor din țările din vest, unde se alocă pentru aceste tratamente 70.000 de euro pe pacient. Însă pacienții de la noi nu se plâng, mulțumiți fiind de calitatea actului medical orădean. În schimb, dincolo de solicitudinea celor patru medici oncologi și a celor doi medici radioterapeuți, condițiile în care sunt tratați acești pacienți sunt sub limitele decenței. Pentru mulți pacienți spitalizați ultimele imagini, cu care pleacă din această lume, sunt legate de tavanul plin de igrasie, decojit, gata să se prăbușească peste paturile în care sunt imobilizați. Saloanele, fără excepție, holurile, cabinetele medicilor și asistentelor au pereții plini de mucegai. Instalațiile electrice sunt supuse unui permanent pericol, în multe saloane, șefii Secției de Oncologie văzându-se nevoiți să renunțe la becurile din tavan, mutând instalațiile de iluminat mai jos pe perete, acolo unde infiltrațiile de apă nu au ajuns. Dacă pacienții vin și pleacă, personalul medical rămâne și se confruntă zilnic cu acestă atmosferă îmbâcsită, cu aerul irespirabil din saloane și cabinete.

crisana_oncologie_(16).JPG

Centrul Oncologic OradeaLucrări de mântuială

Dorind să facă un bine, în urmă cu un an vechea conducere a montat geamuri termopan la toate saloanele. O lucrare, din păcate, făcută de mântuială: geamurile din exterior, mâncate de carii, au fost păstrate, iar pe interior au fost montate cele de PVC, astfel că pe timp de ploaie apa se scurge în continuare în saloane. Mai mult, la un an de la finalizarea investiției, firma care a executat lucrarea a uitat să mai vină să zidească geamurile, buretele expandat începând să se corodeze, existând riscul ca aceste noi ferestre să se prăbușească peste pacienți. "Întregul perete dinspre exterior, de la tavan până la geam, este plin de igrasie, mucegai. Apa se prelinge printre buretele de la termopan, iar instalația de căldură nu face față. Eu în fiecare lună fac câte o faringită de la mucegai", ne-a declarat dr. Bereczki Szilard, medic specialist în oncologie medicală. În unele saloane, aerisirea este imposibil de realizat, noul sistem modern de instalare a ferestrelor nepermițând acest lucru, astfel că zeci de pacienți întreaga vară au fost nevoiți să suporte tratamentul cu citostatice într-o atmosferă îmbâcsită cu vapori de medicamente amestecați cu igrasie și mucegai. "Este foarte neplăcut ce se întâmplă aici. Vin destul de des și mă internez pentru tratamentul la gât. Nu mă simt în siguranță când deasupra patului meu stă se se prăbușească tavanul plin de infiltrații", ne-a declarat Gyongy Filip.

Centrul Regional de Oncologie, o idee care a murit în fașă

În timp ce personalul medical, implicit și pacienții, trăiesc zilnic acest coșmar, autoritățile locale au declanșat o luptă internă pentru a pune mâna pe această Secție de oncologie. Ideea unui Centru Regional de Oncologie a murit în stadiul de embrion, lăsând deschisă calea unei lupte între factorii politici dornici să-și impună pe acest "cadavru în descompunere" propriile interese financiare. Cu o zi înainte de data stabilită pentru deschiderea ofertelor către firmele interesate de construirea unui nou spațiu care să adăpostească Secția de Oncologie, conducerea UDMR a decis anularea procedurii, motivând că "se impune o strategie comună între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor" în domeniul sanitar. În realitate, sunt două tabere care încearcă să-și promoveze proiectul cu propriul grup de interese. "Din păcate, ani în șir, indiferent de cine a fost la guvernare, finanțarea sitemului de sănătate din România a avut de suferit. În acest context, secțiile de oncologie au fost neglijate, considerându-se că aceste boli, cele mai crunte ale secolului, duc oricum la deces. De aceea cred că noua hotărâre a Guvernului de a trece spitalele la administrațiile publice locale impune responsabilizarea decidenților în ce privește finanțarea sistemului și, în mod special, crearea de condiții civilizate pentru tratarea bolnavilor. Deși avem profesioniști în sănătate, din păcate nu știm să-i apreciem. În ce privește viitorul oncologiei bihorene, cred că Primăria Oradea și Consiliul Județean ar trebui să aibă o strategie comună pentru realizarea unei noi secții de oncologie. Din cauza lipsei finanțărilor, parteneriatul public-privat este cea mai bună soluție pentru a ieși din impas", a declarat consilierul județean Alexandru Retegan, unul dintre pacienții Secției de oncologie.

Mii de pacienți tratați anual

Proiectul privind o nouă secție de oncologie are susținerea personalului medical al Secției existente, care în primele șase luni ale anului 2010 a consultat în Ambulatoriu 8.627 bolnavi, la care se adaugă alți 3.606 bolnavi internați în spitalul de zi, respectiv 1.387 pacienți internați în formă continuă. În medie, pe zi fiecărui medic îi revin 35 de bolnavi, în condițiile în care normativul prevede ca un medic să se ocupe de 8 pacienți/zi. O nouă construcție, în opinia specialiștilor oncologi, ar asigura toate funcțiunile necesare. "Clădirea a fost ridicată acum câteva secole. Teoretic, una e să renovezi o secție dintr-un imobil în descompunere și alta e conceptul de centru oncologic. Acest centru ar aduce la un loc toate specialitățile, de la chirurgie la radioterapie, laborator, farmacie, ATI, ambulatoriu, arhivă etc. Foarte greu s-ar putea realiza aceste funcțiuni în acest spațiu în care funcționăm acum. Saloanele pacienților trebuie să fie prevăzute cu grupuri sanitare, acutualele saloane ar fi greu de recompartimentat", a precizat Simona Mihuțiu, șefa Secției de oncologie.

Orgoliile politice care s-au născut în jurul acestui subiect par să fie mai mari decât interesul bolnavilor și personalului medical. "Astăzi, când vedem întâmplându-se tragedii în spitale mult mai dotate decât e al nostru, privim cu și mai multă groază când plouă și apa se infiltrează prin pereți, ne gândim înspăimântați la grinzile putrede, la bucățelele de plafon lipsă, la rețeaua electrică și ea foarte veche, la lipsa constantă de personal, dar și la acuzele care ni se aduc: 'personalul medical e vinovat pentru că a acceptat să lucreze în aceste condiții' și concluzionăm: tragediille pot fi iminente. Dorim respect pentru suferința bolnavilor de cancer. Câte generații de bolnavi mai trebuie să se stingă pentru ca dreptul de a fi tratat în condiții demne să fie respectat și iluzia să devină realitate?", semnează dr. Simona Mihuțiu, în numele personalului medical al Clinicii de Oncologie, al Societății Române de Cancer Bihor "Vasile Păcurar" și al bolnavilor.


Sursa: Crisana.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Centrul Oncologic Oradea


Stiri Anterioare  

Sanatate  
Cinci portii de legume sau fructe si doua cesti de cafea zilnic – reteta pentru a fi in forma
Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
Primavara, pielea are nevoie de ingrijire speciala: Sfaturi de Sanatate
Care este sapunul ideal: Sfaturi de Sanatate
Cum poti sa-l faci sa te iubeasca


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Centrul Oncologic Oradea - o fata morgana
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Pesti

Pesti

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
05 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
56 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
05 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
CHEI TACHELAJ FORJATE G209A CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA G209 CROSBY
GAMBETI / SHACKLES OMEGA CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA CROSBY
COFRAJE TEGO. IMPORTATOR TEGO. TRANSPORT GRATUIT


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme