Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Tehnică Oradea Online  
31 Januarie 2011 10:40:24   Casio Green Slim XJ-A145 - proiectorul care merge 10 ani cu aceeasi lampa
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Casio Green Slim XJ-A145
Casio Green Slim XJ-A145

Casio nu este un nume consacrat pe piața proiectoarelor, cel puțin nu în țara noastră. Asta nu înseamnă că nu pot aduce o tehnologie foarte performantă într-un domeniu care devine din ce în ce mai accesibil chiar și utilizatorilor de rând. Prețul proiectoarelor este în scădere continuă de câțiva ani și tendința pare să continue. Trebuie menționat însă că ceea ce oferă Casio nu este un proiector clasic cu lampă cu mercur. Ei pleacă de la premiza că sursa de lumină nu ar trebui să fie schimbată pe durata vieții produsului și intensitatea luminoasă ar trebui să rămână constantă. De asemenea, consumul de curent electric ar trebui redus cât mai mult, fără a fi însă afectată calitatea imaginii. Așa a apărut seria de proiectoare Casio Green Slim, iar în continuare vă vom prezenta un reprezentant al ei, modelul XJ-A145.


Casio Green Slim XJ-A145 - un proiector aparte

Construcție

În comparație cu un proiector obișnuit, Casio XJ-A145 este mai compact și mai subțire. Cu doar 43 mm grosime și o greutate de 2,3 kg, el poate fi considerat portabil și poate fi înghesuit într-o geantă mai voluminoasă alături de un laptop. Vom vedea însă mai departe că pentru prezentări nu este neapărat necesară prezența unui PC. Obiectivul proiectorului este amplasat de-a lungul unei laturi și este acoperit cu un capac magnetic. Pentru reglajul pe înălțime este oferit un picior ajustabil în partea din față, iar în partea din spate avem două piciorușe de tip șurub. În mod clasic conectorii sunt amplasați în partea din spate, iar butoanele se găsesc pe fața superioară. Sursa de alimentare este integrată în corpul lui Casio XJ-A145, fiind de apreciat lipsa unui alimentatator în plus.

Specificații:

Tehnologie: cip DLP 0.55"
Rezoluție: XGA (1024x768)
Luminozitate: 2.500 de lumeni
Contrast: 1.800:1
Zoom optic: 2x (1,4 - 2,8:1 raport de proiecție)
Distanța minimă: 0,84 m
Dimensiune imagine: 0,38 - 7,62 m
Sursă de lumină: LED + laser
Durată de viață: 20.000 de ore
Garanție sursă lumină: 3 ani sau 6.000 de ore
Keystone: +/- 30 de grade, automat sau manual
Intrări video: HDMI, D-Sub, A/V
Altele: 1 x USB 2.0, WiFi
Difuzoare: 1 x 1 W
Zgomot: 35 / 29 dB (Eco1/Eco 2)
Consum: 270 W standard, 190 W Eco 1, 130 W Eco 2, <1 W stand-by
Dimensiuni: 297 x 210 x 43 mm
Greutate: 2,3 kg

Casio XJ-A145 - carcasă compactă

Dotări

Casio XJ-A145 este un proiector bazat pe un chip DLP de 0.55". Ceea ce-l face diferit de alte dispozitive similare este sursa de lumină. În cazul de față nu mai avem o lampă cu mercur, ci un sistem hibrid cu LED și laser, ale cărui avantaje le vom discuta pe larg ceva mai jos. Rezoluția imaginii redate de proiector este 1024x768 de pixeli (XGA), dispozitivul fiind catalogat ca Data Projector. El este astfel recomandat pentru prezentări business, săli de conferințe și săli de clasă.

Obiectivul lui XJ-A145 este un alt mare plus pentru dispozitiv. El oferă zoom optic 2x, o facilitate cu care nu se pot lăuda proiectoarele ieftine. Atât zoom-ul, cât și focalizarea se ajustează digital cu ajutorul telecomenzii ori a butoanelor de pe carcasă. Distanța minimă până la suprafața de proiecție este de 84 cm, iar dimensiunile imaginii proiectate pot varia între 38 cm și 7,62 m. Pe panoul de conectori din spate găsim o intrare video HDMI, o intrare VGA, o intrare AV, o mufă USB și una serială cu un format special.


Casio XJ-A145 - zona conectorilor

Sursa de lumină aparte

În mod normal, un proiector folosește o lampă cu mercur ca sursă de lumină pentru imaginea proiectată. Modelele mai scumpe și mai performante folosesc chiar două astfel de lămpi. Casio Green Slim XJ-A145 diferă total în această privință. Pentru a obține cele trei culori de bază RGB sunt folosite două surse diferite de lumină. Lumina roșie este obținută de de la un LED puternic. Lumina albastră și cea verde sunt obținute de la un laser albastru. Raza acestuia se reflectă pe un disc similar cu cel de culoare de la proiectoarele clasice. Diferența față de ele este că pe o parte din disc se află o oglindă care reflectă raza albastră a laserului, iar pe cea de-a doua parte a discului se află fosfor care transformă raza albastră în rază verde. Cele două raze reflectate de disc și cea dată de LED-ul roșu sunt direcționate apoi spre chip-ul DLP care formează imaginea vizibilă pentru utilizator.


Casio XJ-A145 - iluminarea se face LED și laser

Acest sistem complicat crește costul proiectorului, însă îi oferă lui Casio XJ-A145 o serie de avantaje importante. În primul rând, durata de viață a sistemului de iluminare este de până la 20.000 de ore, probabil într-unul din cele două moduri Eco, în comparație cu lămpile cu mercur care trebuie schimbate la 2.000-4.000 de ore. Apoi, sistemul de iluminare nu mai are nevoie de răcire după ce a fost oprit. Este drept că proiectorul se încălzește semnificativ în timpul utilizării, însă el poate fi scos din priză imediat după ce a fost oprit. Proiectoarele clasice au nevoie de un timp pentru răcirea lămpii. Mai mult, deși nu oferă neapărat un consum mai redus,acest sistem hibrid de iluminare permite redarea mai bună a culorilor. În comparație cu lămpile cu mercur care ajung la 50% din nivelul inițial de luminozitate la sfărșitul duratei de funcționare, sistemul de iluminare descris mai sus își păstrează până la 80% din nivelul inițial.

Calitatea imaginii

Vom continua ideea de mai sus. În testele realizate de noi cu imagini obișnuite și de tip șablon am observat culori cu o saturație bună, un plus pentru un proiector care ar trebui să fie destinat doar prezentărilor. Pe un ecran de proiecție aflat la 3 m de proiector, imaginea la zoom maxim a fost foarte clară în aproape toate colțurile. Obiectivul primește o bilă albă pentru această performanță, oferind foarte multe trepte intermediare de focalizare. În condițiile descrise mai sus, o persoană cu vederea bună poate detecta o mică spațiere între pixeli de la o distanță de 3,5 m. Folosind imaginile de test oferite de aplicația DisplayMate am fost plăcut impresionați de contrastul bun oferit de Casio XJ-A145.

Deși se comportă foarte bine în mediul office, nu recomandăm proiectorul de față pentru aplicații care necesită precizie de culoare. Un colorimetru ar putea fi folosit pentru ajustarea separată a componentelor de culoare. În cazul vizionării filmelor, rezoluția pare să fie singurul inconvenient al proiectorului. Chiar și un film 720p trebuie procesat pentru ca imaginea să încapă în rezoluția XGA a chipului DLP. Vestea bună este că producătorul Casio are ofertă și modele similare cu rezoluție de 1280x720 de pixeli (seria XJ-A200). Timpul de răspuns nu este o problemă pentru Casio XJ-A145, însă am observat o foarte mică întârziere de afișare, datorată probabil procesării interne. Ea este vizibilă însă doar pentru ochiul antrenat.


Casio XJ-A145 - carcasa se încălzește semnificativ

Facilități speciale

Mufa USB pe care am văzut-o în spatele lui Casio XJ-A145 poate fi folosită pentru conectarea unui stick USB pe care se află perzentări sau imagini. În acest fel, prezența unui PC nu mai este necesară în unele cazuri. Proiectorul este dotat și cu o placă de rețea wireless compatibilă 802.11b/g/n. Ea este folosită pentru conectarea a maxim patru PC-uri la proiector. În acest fel, proiectorul poate afișa imagini de la patru calculatoare, fie alternativ, fie concomitent pe câte un sfert de ecran. Pe CD-ul oferit în pachet se află un utilitar mic ce trebuie instalat pe fiecare calculator în parte. El intermediază conexiunea. Așa cum era de așteptat, calitatea imaginii nu este la fel de bună prin conexiune wireless precum cea prin cablu HDMI. În plus există o întârziere foarte vizibilă de afișare a imaginii, care nu va fi deranjantă însă în cazul prezentărilor.

Pentru momentele când este necesară prezentarea unui conținut cu sunet, Casio XJ-A145 este dotat cu un difuzor de 1 W. El se aude destul de bine pentru dimensiunile sale. Jack-ul de 3,5 mm de pe panoul din spate are funcție dublă. El permite conectoarea unui cablu A/V, dar și a unei perechi de căști sau boxe pentru a prelua sunetul venit prin cablul HDMI.


Telecomanda proiectorului Casio Green Slim XJ-A145

Zgomot, consum și căldură

Casio XJ-A145 dispune de două moduri Eco alături de cel standard. În lista de specificații, consumul are trei trepte: 270 W standard, 190 W Eco 1 și 130 W Eco 2. Când este în modul stand-by, consumul procesorului este mai mic de 1 W. În aceeași listă am găsit și specificațiile pentru zgomot, însă doar pentru cele două moduri Eco: 35 dB și 29 dB. Nivelul de zgomot pentru modul standard fost probabil omis deoarece nu dădea bine. Proiectorul este zgomotos la nivelul maxim de luminozitate și se recomandă fixarea lui pe tavan sau amplasarea departe de audiență.

Pentru a obține un flux de aer cât mai bun în carcasă, aceasta dispune de fante pe toate laturile. Aerul cald este direcționat în partea din față a proiectorului. Carcasa lui Casio XJ-A145 se încălzește destul de mult în timpul funcționării, însă se pare că aceasta nu este o problemă pe termen lung. Comparativ cu proiectoarele clasice, modelul de față nu elimină un flux foarte mare de aer fierbinte în timpul funcționării.

Prețuri și modele

Dacă ne uităm doar la rezoluție și luminozitate, Casio XJ-A145 este un proiector foarte scump comparativ cu alte modele clasice de pe piață. Totuși, celelalte facilități și avantaje justifică pe deplin prețul ridicat. Ținând cont că prețurile unei lămpi cu mercur încep de la 150 € și ea oferă cel mult 4.000 de ore de lucru, rezultă că pentru 20.000 de ore de funcționare trebuie să plătești cel puțin 4x150=600 € pe lângă prețul proiectorului. Casio XJ-A145 are un preț de 870 € fără TVA. Cei care doresc să facă economii pe termen lung pot să ia în considerare acest tip de proiectoare. Prețurile încep de la 630 € fără TVA pentru modelul XJ-A130, fără mufă USB, modul WiFi și cu o luminozitate de doar 2.000 de lumeni. Ele depășesc 1.000 € pentru modele cu luminozitate de 3.000 lumeni și rezoluție de 1200x800 de pixeli.


Casio Green Slim XJ-A145 are multe avantaje de partea sa

Concluzii

La final, Casio XJ-A145 ne-a lăsat o impresie foarte bună. Sistemul hibrid de iluminare al cipului DLP merită un premiu pentru inovație. Dotările acestui proiector merită să fie luate în seamă atunci când este comparat cu altele. De la pornirea rapidă și oprirea fără timp de răcire a lămpii, până la obiectivul cu zoom optic 2x și placa de rețea wireless integrată, toate acestea îl plasează într-un segment mainstream al proiectoarelor XGA. Durata de viață a sistemului de iluminare este însă de departe cea mai importantă facilitate. Ce alte proiectoare cunoașteți care pot funcționa aproape 10 ani într-un regim de lucru de 6 ore pe zi fără a fi necesară schimbarea lămpii cu mercur? Din calculele noastre, prețul de 870 € fără TVA îl face mult mai atractiv pentru o investiție pe termen lung decât un proiector clasic.

Casio Green Slim XJ-A145 ne-a fost oferit pentru testare de firma Magic View, importator al proiectoarelor Casio în România.

Plusuri și minusuri:

[+] sistem de iluminare cu o durată de viață de 20.000 de ore (~10 ani, 6 ore/zi)
[+] compact și relativ ușor
[+] modul wireless pentru patru conexiuni simultane de la distanță
[+] prezentări direct de pe stick USB
[+] nu are nevoie de timp de răcire
[+] zoom optic 2x și focalizare manuală, controlate digital
[-] se încălzește mult carcasa în modul standard
[-] zgomotos atunci când nu este activat un mod Eco


Sursa: Go4it.ro


Taguri  
Casio


Stiri Anterioare  
Noul Ferrari al camerelor foto si video : Stiri Tehnica
Noul Ferrari al camerelor foto si video : Stiri Tehnica

Tehnică  
Sony Ericsson Xperia Play a primit o data oficiala de lansare
Canon lanseaza doua noi DSLR-uri pentru incepatori
Vezi cum arata primul telefon full 3D din lume, LG Optimus 3D
Topul producatorilor de telefoane mobile pe 2010
Compania lui Liviu Nistoran a lansat un tablet PC cu ecran de 7 inch la pretul de 750 lei


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Casio Green Slim XJ-A145 - proiectorul care merge 10 ani cu aceeasi lampa
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Taur

Taur

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
09 August 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 5 6 7 8
910 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
09 August 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
CHINGI FIXARE MARFA LIVRARE STOC BUCURESTI
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme