Legislativul local a aprobat ieri, în ciuda Opoziției PDL-PSD, majorarea prețului plătit de orădeni pe energia termică. Astfel, din 1 ianuarie a.c., prețul pentru gigacalorie a săltat de la 123,75 lei noi la 145 lei.
Executivul local spune că banii din majorarea suportată de către populație și de agenții economici vor fi direcționați spre Electrocentrale SA, pentru plata datoriilor imense acumulate către furnizori. În fapt, scumpirea gigacaloriei este urmarea directă a reducerii subvenției de la bugetul local. Pentru populație subvenția s-a micșorat de la 45,77 lei/Gcal la 24,46 lei/Gcal, în timp ce subvenția acordată agenților economici (9 lei/Gcal) a fost eliminată.
Chiar și în condițiile acestei scumpiri, Executivul condus de Bolojan subliniază faptul că Oradea are, în continuare, cel mai mic tarif pentru energia termică din nord-vestul țării. Au fost date exemple în acest sens Aradul (176 lei/Gcal), Cluj-Napoca (169 lei/Gcal), Timișoara (162,62 lei/Gcal) și Baia Mare (160 lei/Gcal).
Propunerea Executivului PNL-UDMR de mărire a tarifelor percepute pentru energia termică cu 17,1% nu a fost digerată ușor de către Opoziția din Consiliul Local al Oradiei.
Primul care a ieșit la rampă a fost consilierul PSD Bogdan Hossu. Acesta a atacat argumentul conducerii Primăriei, ce scoatea în evidență faptul că Oradea, în ciuda acestei scumpiri, va avea în continuare cel mai mic preț între orașele din nord-vestul țării. „Da, domnilor, dar la Oradea este vorba despre monopol în livrarea energiei termice. CET-ul are monopol. În orașele pe care le-ați pomenit în raportul de specialitate există concurență pentru aburul termic produs de CET. Acolo există rețele extinse de gaze naturale”, a atras atenția Hossu. În contrapartidă, șeful Direcției Economice, Eduard Florea, a ținut să spună că toți banii pe care-i va încasa municipalitatea vor merge pentru a acoperi din datoriile pe care le are CET-ul, de ordinul milioanelor de euro.
Ovidiu Mureșan, șeful grupului consilierilor PSD, a ținut să informeze Executivul că pesediștii sunt conștienți de problemele financiare pe care le are CET. „De aceea am și votat punctul 1 de pe ordinea de zi”, a declarat Mureșan. Punctul la care se referea Mureșan viza tocmai aprobarea de către Consiliul Local a valorificării certificatelor de emisii de dioxid de carbon din portofoliul Electrocentrale SA către terți. Și prin această măsură, municipalitatea intenționează să aducă bani la buget, în același scop: diminuarea datoriilor acumulate în ultimii de către Electrocentrale Oradea.
Și Vasile Petruț (PDL) a ținut să ia cuvântul, pentru a spune că problemele CET „sunt mult mai mari” și că pentru a le rezolva ar fi nevoie să se ridice de la zero (!) o altă centrală termică. Sigur, o investiție pe care acum Oradea nu și-o permite.
În cele din urmă, PDL și PSD au propus amânarea hotărârii propuse de Executiv, până când noile tarife vor fi avizate de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei (ANRE). „Dacă acest aviz e obținut rapid, săptămâna viitoare, la următoarea ședință, hotărârea ar fi votată și de către noi”, a subliniat Petruț.
Propunerea Opoziției nu a avut succes, PNL și UDMR votând în corpore pentru noile tarife. Primarul Bolojan a anunțat că întâlnirea cu ANRE pentru obținerea avizului va avea loc azi.
Sursa: Bihon.ro