Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Cultura Oradea Online  
24 Januarie 2008 16:39:04   1968 - 1978 - 1988: cum s-a umflat cultul lui Ceausescu - Cultura
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Ceausescu
Cultura - PRESA, CA UN PRES. Pe 26.01.68, nu era foarte rasfatat de mijloacele de propaganda. Dupa 20 de ani, aproape fiecare cuvant din „Scanteia” ...

PRESA, CA UN PRES. Pe 26.01.68, nu era foarte rasfatat de mijloacele de propaganda. Dupa 20 de ani, aproape fiecare cuvant din „Scanteia” era despre „Carmaci”.

Pe 26 ianuarie 2008, Nicolae Ceausescu, omul care a condus tara spre marginea prapastiei, ar fi implinit 90 de ani. EVZ continua astazi serialul dedicat acestei personalitati care inca dezbina societatea romaneasca. In ultimii ani, mai multe sondaje de opinie
l-au desemnat pe Nicolae Ceausescu deopotriva cel mai iubit si cel mai urat, cel mai bun si cel mai rau dintre liderii romanilor. Intr-o astfel de disputa radicala, nuantele par pierdute, desi, dupa cum arata un simplu periplu prin presa vremii, ceausismul din anii ‘60 e diferit de cel din anii ‘70 si cu totul altceva decat cel din anii ‘80.

Povestea ascensiunii unui taran semianalfabet si sarac la statutul de primul presedinte al Romaniei (functie detinuta din 1974 pana la moarte) poate fi citita cel mai bine in gazetele din epoca. „Scanteia” din 26 ianuarie 1968 ii dedica o pagina. Acelasi ziar, peste fix 20 de ani, avea toate cele opt pagini pline de omagii „fierbinti”.

1989

Aniversare cu bilant

Lipsa „realizarilor” de ultima ora si telegramele de felicitare trimise, mai ales, din Somalia si Benin, au facut ca presa din 1989, ultimul an din viata dictatorului roman, sa fie, in ianuarie, incarcata de un bilant al intregii sale activitati.

„Romania libera” (26 ianuarie 1989) tragea linie: Ceausescu a dus „o vasta opera de indrumare a culturii”; a creat „o opera grandioasa: metroul bucurestean”; a contribuit la „o puternica afirmare a domeniilor industriale de varf”, a dat „un nou destin Dambovitei”; a „creat magistralele albastre care schimba fata tarii” s.a.m.d. Fireste, niciun cuvant despre cealalta fata a dictaturii, nimic despre bisericile daramate, despre frigul din apartamente, despre lipsa alimentelor, nimic despre crimele regimului. Pe 26 ianuarie 1990, ziarele nu au mai prezentat ode. Se implinea o luna si o zi de cand dictatorul fusese condamnat la moarte si executat.

CEAUSESCU - 50

„Un scump tovaras” printre altii

1968. Liderul comunist implinea 50 de ani. Inca foarte departe de puterea absoluta viitoare, tanarul secretar general era „serbat” relativ discret in „Scanteia”. Principala publicatie scrisa a regimului, organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, „Scanteia” se deschidea cu o informare banala - „Tovarasul Nicolae Ceausescu a implinit 50 de ani” - care, la randul ei, deschidea o scrisoare de felicitare catre „scumpul tovaras” din partea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, Consiliului de Stat al Republicii si Consiliului de Ministri. Ceausescu inca nu facea singur totul, iar alti „camarazi”, precum Maurer, prindeau si ei „trimitere” la prima pagina.

1968___1978___1988__cum_s_a_umflat_cultul_lui_ceausescu_2.jpg


Nu lipseau telegramele de felicitare adresate lui Ceausescu de „conducatorii altor state”. Pe lista figurau lideri din „lumea buna” a relatiilor internationale. Desi nu avusese inca „momentul sau de glorie” din august 1968, cand a condamnat „de la balcon” invazia din Cehoslovacia atragandu-si respectul occidentalilor, Ceausescu era privit ca marea promisiune a „lagarului socialist” pentru ca aratase deschidere in relatiile cu Vestul (cu RFG, Israel, SUA). Asa ca diplomati importanti il curtau pentru a-l folosi ca intermediar in relatiile cu state altfel greu accesibile (China) si ii scriau „din inima”.

Tinu scria despre India, un cetatean reclama partidul

„Scanteia” din ‘68 avea rubrica permanenta de „reclamatii si sesizari”. Asa a fost posibil ca, in chiar ziua de nastere a secretarului general, cetateanul Traian Costea, de pe Buciumului, nr. 12, din Targu-Mures, sa ia la rost Partidul, pentru ca blocul in care se mutase recent nu avea caldura. Scrisoarea sa de protest se termina sugestiv si amenintator: „Va intreceti cu gluma, tovarasi!”.

Pe pagina „de viata internationala”, tanarul Dumitru Tinu, peste ani director la „Adevarul”, isi expunea impresiile despre o minunata calatorie in India.

Si tot pe 26 ianuarie ‘68 s-a inaugurat, in Berceni, „o rulota mobila” care a inceput deservirea cu produse textile pentru marginea de sud a orasului. Viata nu insemna doar Ceausescu-Partidul-Romania. Era inca in alta parte. La Televiziune, programul nu cuprindea doar doua ore de ode desantate. Pe 26 ianuarie ‘68, de la 18.30 a fost programat filmul pentru copii „Globul de cristal”.

1968___1978___1988_cum_s_a_umflat_cultul_lui_ceausescu_3.jpg


Nici cei mari n-au avut o seara exclusiv tovaraseasca. De la 20.20 se puteau delecta cu varietati ale celebrului Gilbert Becaud. Teatrele si cinematografele propuneau filme bune. Pe 26 ianuarie ‘68, de la ora 20.00, la Nottara, spectatorii puteau viziona piesa „Cand luna e albastra”. In zilele Revolutiei din ‘89, „Hartia va fi albastra” a fost un cod care te putea tine in viata. Sau nu.

In presa dintre martie ‘65 (anul in care Ceausescu a ajuns la putere) si iulie ‘71, de cand „cultul personalitatii” in stil nord-coreean devine, treptat, „politica de stat”, „manifestarile” dedicate aniversarii lui Nicolae Ceausescu nu durau decat o zi, cel mult doua. Un element a ramas neschimbat in intreaga retorica din epoca: numarul de ani impliniti de Ceausescu se sarbatorea obligatoriu „la pachet” cu cei de „activitate revolutionara” intreprinsa de acelasi tovaras. Mesajul: viata unui comunist adevarat trebuie sa se confunde cu focul sau „revolutionar”.

CEAUSESCU - 60

Cina festiva alaturi de Ion Iliescu

1978. Zece ani dupa 1968, situatia era radical schimbata. Cu o zi inainte de aniversarea presedintelui, Academia „Stefan Gheorghiu”, pepiniera de cadre instruite a Partidului, si-a facut datoria. Nicolae Ceausescu devenea doctor in stiinte economice si in stiinte politice. Doua piese dintr-un sirag de titluri, in goana nebuna dupa „recunoastere” a unui semidoct. N-a fost o misiune usoara pentru reporterul „Scanteii” care trebuia sa redea atmosfera „inflacarata” din „cadrul solemn”.

Dincolo de limba de lemn, el trebuia sa diversifice tipul aplauzelor care-l slaveau pe Ceausescu pentru „exceptionala contributie la imbogatirea tezaurului gandirii”. Astfel, bataile ritmice din palme au fost, pe rand: aplauze puternice, aplauze prelungite, aplauze vii, vii aplauze, aplauze indelungate, aplauze hotarate. La final, epuizat, autorul nesemnat al articolului s-a predat: „In sala s-a lasat o animatie de nedescris”.

Aceleasi decoratii, acordate din nou

Imaginatia comunistilor era totusi limitata: tovarasului Nicolae Ceausescu i-au fost oferite titlul de onoare suprem „Erou al Republicii Socialiste Romania” si Ordinul „Victoria Socialismului”. Pentru a doua oara. Si pentru ca alte distinctii mai inalte RSR nu avea, i le-au mai dat tot pe acestea!

Conform legislatiei atunci in vigoare, cel mai mare „beneficiu” pentru detinerea unor asemenea titluri era scutirea totala de impozit. Cultul personalitatii „Genialului conducator” arata si mai had pe covoarele trimise de fabricile de postav din tara sau pe busturile realizate de „renumiti artisti ai poporului”. Parca in contradictie cu stradaniile oamenilor muncii, indiferent la ziua deosebita, la cinema „Flamura” a rulat toata ziua filmul „Mateias Gascanul”.

Paunescu si Vadim, din dragoste de „Carmaci”

„Scanteia” din 26 ianuarie ‘78 e doar despre Ceausescu. Urarile tovarasesti incepusera insa cu mai bine de o saptamana inainte. De remarcat poezioara publicata sub semnatura lui Corneliu Vadim Tudor pe 20 ianuarie. Retinem nemuritoarele aspiratii ale acestuia din acel glorios ianuarie: „Fara de moarte este crezul nostru/decat orice pe lume ni-i mai sfant/el fi-va-ne indemn si calauza,/si far stralucitor si legamant”.

Revista „Flacara” (pe atunci intr-un format mai mic - incepuse o scurta perioada de „tabloidizare” a presei ceausiste, pentru a se economisi hartie) nu putea lipsi din corul de osanale inchinat „Carmaciului”. Grosul omagiilor a fost revarsat, fireste, de poetul Adrian Paunescu. De la inaltimea talentului sau, Paunescu ridica odele cele mai melodioase.

La ceas aniversar, de la masa tovaraseasca data de secretarul-general Nicolae Ceausescu colegilor din inaltele structuri de „partid si stat”, la Sala Palatului Republicii n-a absentat Ion Iliescu. Celor prezenti, Ceausescu le-a spus aceste vorbe: „Va adresez cele mai calde multumiri”. In iunie ‘90, Ion Iliescu a reluat mesajul, mai departe, adresandu-l minerilor veniti sa planteze, cu bata, panselute in Piata Universitatii.

ceausescu_32423.jpg


CEAUSESCU - 70

„Scanteia” - in opt pagini pline de elogii

1988. Ultima varsta „rotunda” pe care Nicolae Ceausescu a mai apucat sa o implineasca, 70 de ani, a fost omagiata ca niciodata. Presa a facut eforturi mari pentru a marca „asa cum se cuvine” momentul. „Scanteia” si „Scanteia tineretului” - organ al Comitetului Central al UTC - s-au dedicat in exclusivitate lui Ceausescu.

„Scanteia” chiar a sporit la opt numarul de pagini, desi in mod obisnuit ziarul avea doar sase pagini. „Scanteia tineretului” s-a concentrat pe vizita intreprinsa de Nicolae si Elena Ceausescu la mormantul parintilor „Carmaciului”, in Scornicesti. A rezultat o alaturare de cuvinte pentru eternitate, din pacate nesemnata: „Cinstirea parintilor (...), intalnirea cu locuitorii comunei natale s-au constituit in momente de profunda semnificatie, ce vor ramane in constiinta oamenilor acestor locuri, a intregii natiuni”.

In „Scanteia tineretului”, omagiile nu durau pana in februarie, ca in publicatia-”mama”. Pe 27 ianuarie, deja, Marina Almasan, viitoarea realizatoare de studiouri TV, facea un amplu reportaj despre peripetiile celulozei la Fabrica de Hartie din Busteni.

Desi „savanta de renume mondial” si „exemplara tovarasa de munca si de viata”, Elena Ceausescu, nascuta pe 7 ianuarie, n-a cunoscut niciodata aniversari ca ale sotului. Insa, mai ales in anii ‘80, era prezenta in 90a dintre propozitiile-oda scrise despre Ceausescu.


evz – Cultura : Nicolae Ceausescu


Taguri  
Ceausescu


Stiri Anterioare  
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu - cel mai bun documentar est-european
Biletul la premiera filmului Autobiografia lui Nicolae Ceausescu poate fi cumparat si cu bancnota comunista de 5 lei
Biletul la premiera filmului Autobiografia lui Nicolae Ceausescu poate fi cumparat si cu bancnota comunista de 5 lei
Oasele Ceausestilor, macinate pentru ADN
Mircea Oprean, ginerele lui Ceausescu, i-a vazut, printre morminte, pe criminalii socrului sau
Sotii Ceausescu sunt deshumati miercuri
Ceausescu inca mai e la televizor - Cultura
1968 - 1978 - 1988: cum s-a umflat cultul lui Ceausescu - Cultura
Ceausescu, cel mai bun si cel mai rau conducator - Cultura
Ceausescu, in carti pentru Bienala - Cultura
Cuplul Ceausescu, adus pe scena newyorkeza de dramaturgul Saviana Stanescu - Cultura
Sotii Ceausescu nu sunt inhumati in Capitala - Cultura

Cultura  
Spectaculosul Turn Taiwan, constructia SF proiectata de un roman
Nu-l plangeti pe Paunescu
Adrian Paunescu a murit
A murit poetul Adrian Paunescu
ADN-ul confirma. Sotii Ceausescu, ingropati in cimitirul Ghencea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: 1968 - 1978 - 1988: cum s-a umflat cultul lui Ceausescu - Cultura
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Balanta

Balanta

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
22 Mai 2018
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 2223 24 25 26
27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2018 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
22 Mai 2018
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
HOTA INOX DE CENTRU 4 M PROFESIONALA
COMBINA FRIGORIFICA HOTPOINT ARISTON 4 USI, CU GARANTIE
FELIATOR INOX DIAM. 300 MM AUTOMATIC SECOND
GRATAR INOX CU PLACA NETEDA CU SUPORT SH
CHINGI CU URECHI DIVERSE CAPACITATI SI LUNGIMI


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme