Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Cultura Oradea Online  
10 Januarie 2008 10:41:46   158 de ani de la nasterea luceafarului poeziei romanesti (I) - Cultura - Mihai Eminescu
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Mihai Eminescu
Cultura - Într-un registru al membrilor "Junimii" Eminescu însuși și-a trecut data nașterii ca fiind 20 decembrie 1849, iar în documentele ...

Într-un registru al membrilor "Junimii" Eminescu însuși și-a trecut data nașterii ca fiind 20 decembrie 1849, iar în documentele gimnaziului din Cernăuți unde a studiat Eminescu este trecută data de 14 decembrie 1849. Totuși, Titu Maiorescu, în lucrarea Eminescu și poeziile lui (1889), citează cercetările în acest sens ale lui N. D. Giurescu și preia concluzia acestuia privind data și locul nașterii lui Mihai Eminescu la 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Această dată rezultă din mai multe surse, printre care un dosar cu note despre botezuri din arhiva Bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani; în acest dosar data nașterii este trecută ca "15 ghenarie 1850", iar a botezului, la data de 21 în aceeași lună. Data nașterii este confirmată de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care însă susține că locul nașterii trebuie considerat satul Ipotești.

Copilăria

Copilăria a petrecut-o la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și prin împrejurimi, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și cu natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu ("Fiind băiet..." sau "O, rămâi"). Între 1858 și 1866, a urmat cu intermitențe școala la Cernăuți. A urmat clasa a III-a la "Nationale Hauptschule" din Cernăuți, fiind clasificat al 15-lea între 72 de elevi. A terminat clasa a IV-a clasificat al 5-lea din 82 de elevi, după care a făcut două clase de gimnaziu.
Între 1860 și 1861 a fost înscris la Ober-Gymnasium, liceu german din Cernăuți. Elevul Eminovici Mihai a promovat clasa I, fiind clasificat al 11-lea în primul semestru și al 23-lea în cel de-al doilea semestru. În clasa a II-a, pe care a repetat-o, l-a avut ca profesor pe Ion G. Sbiera, succesorul lui Aron Pumnul la catedră, culegător din creație populară și autor de studii de ținută academică. În 16 aprilie 1863 a părăsit definitiv cursurile, deși avea o situație bună la învățătură. Avea note foarte bune la toate materiile. Ion G. Sbiera i-a dat la română calificativul "vorzüglich" (eminent). Plecând de vacanța Paștelui la Ipotești, nu s-a mai întors la școală.
În 1864 elevul Eminovici Mihai a solicitat Ministerului Învățământului din București o subvenție pentru continuarea studiilor sau un loc de bursier. A fost refuzat, "nefiind nici un loc vacant de bursier". În 21 martie 1864, prin adresa nr. 9816 către gimnaziul din Botoșani, i s-a promis că va fi primit "negreșit la ocaziune de vacanță, după ce, însă, va îndeplini condițiunile concursului". Elevul Eminovici a plecat la Cernăuți unde trupa de teatru Fanny Tardini-Vlădicescu dădea reprezentații. La 5 octombrie 1864, Eminovici a intrat ca practicant la Tribunalul din Botoșani, apoi, peste puțin timp, a fost copist la comitetul permanent județean.
La 5 martie 1865, Eminovici a demisionat, cu rugămintea ca salariul cuvenit pe luna februarie să fie înmânat fratelui său Șerban. În 11 martie tânărul M. G. Eminovici a solicitat pașaport pentru trecere în Bucovina.

Debutul literar

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broșură, "Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști" ("Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesoriu"), în care apare și poezia "La mormântul lui Aron Pumnul", semnată M. Eminoviciu, privatist. La 25 februarie/9 martie (stil nou) debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-aș avea". Iosif Vulcan îi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat și de poet, și, mai târziu, și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în "Familia" alte cinci poezii.
Din 1866 până în 1869, a pribegit pe traseul Cernăuți - Blaj - Sibiu - Giurgiu - București.
A intenționat să-și continue studiile, dar nu și-a realizat proiectul. În iunie 1866 a părăsit Bucovina și s-a stabilit la Blaj cu intenția mărturisită de a-și reîncepe studiile. În perioada 27 - 28 august 1866, a participat la adunarea anuală a ASTREI, la Alba Iulia. În toamnă, a părăsit Blajul și a mers la Sibiu, unde a fost prezentat lui N. Densușianu. De aici a trecut munții și a ajuns la București.
A continuat să publice în Familia; a scris poezii, drame ("Mira"), fragmente de roman ("Geniu pustiu"), rămase în manuscris; a făcut traduceri din germană ("Arta reprezentării dramatice", de H. Th. Rötscher). Este angajat în 1868 ca sufleur în trupa lui Mihai Pascaly, care concentrase mai multe forțe teatrale: Matei Millo, Fanny Tardini-Vlădicescu și actori din trupa lui Iorgu Caragiale. În timpul verii, aceasta trupă a jucat la Brașov, Sibiu, Lugoj, Timișoara, Arad și alte orașe bănățene. Iosif Vulcan l-a întâlnit cu ocazia acestui turneu și a obținut de la Eminescu poeziile "La o artistă" și "Amorul unei marmure", publicate apoi în "Familia" din 18/30 august și 19 septembrie/1 octombrie. Văzând aceste poezii în "Familia", căminarul Gheorghe Eminovici află de soarta fiului său, rătăcitor în lume. Stabilit în București, Eminescu a făcut cunoștință cu I. L. Caragiale. Pascaly, fiind mulțumit de Eminescu, l-a angajat ca sufleur a doua oară și copist al Teatrului Național. În 29 septembrie, Eminescu semnează contractul legal în această calitate.

Student la Viena și Berlin

Între 1869 și 1872 este student la Viena. Urmează ca "auditor extraordinar" Facultatea de Filozofie și Drept (dar audiază și cursuri de la alte facultăți). Activează în rândul societății studențești (printre altele, participă la pregătirea unei serbări și a unui Congres studențesc la Putna, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la zidirea mănăstirii de către Ștefan cel Mare), se împrietenește cu Ioan Slavici; o cunoaște, la Viena, pe Veronica Micle; începe colaborarea la Convorbiri literare; debutează ca publicist în ziarul Albina, din Pesta. Apar primele semne ale bolii. Între 1872 și 1874 a fost student "extraordinar" la Berlin. Junimea i-a acordat o bursă cu condiția să-și ia doctoratul în filozofie. A urmat cu regularitate două semestre, dar nu s-a prezentat la examene.
În vară se întâlnește întâmplător în Cișmigiu cu fratele său Iorgu, ofițer, care l-a sfătuit să reia legăturile cu familia. Poetul a refuzat hotărât. În vară, a plecat cu trupa Pascaly în turneu la Iași și Cernăuți. Cu ocazia ultimului turneu, Eminescu se împacă cu familia, iar tatăl său i-a promis o subvenție regulată pentru a urma cursuri universitare la Viena, unde se aflau mai toți colegii lui de la Cernăuți. În 2 octombrie, Eminescu s-a înscris la Facultatea de Filosofie ca student extraordinar, ca simplu auditor deci, deoarece i-a lipsit bacalaureatul. Aici a făcut cunoștință cu Ioan Slavici și cu alți studenți români din Transilvania și din Bucovina. (va urma)


a href=http://www.crisana.ro>Sursa : Crisana - Cultura - Mihai Eminescu

Galerie Foto : Poze Oradea


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


158 de ani de la nasterea luceafarului poeziei romanesti


Taguri  
Mihai Eminescu


Stiri Anterioare  
Aniversare Eminescu la Biblioteca: Programe Culturale Oradea
Un an bogat pentru Colegiul National "Mihai Eminescu" : Stiri Oradea
Romeo si Julieta, in varianta moderna : Stiri Oradea
'Ne pasa de viitorul Terrei' : Stiri Oradea
Ziaristul George Damian s-a intalnit cu elevii de la "Eminescu" : Stiri Oradea
Colegiul National 'Mihai Eminescu' Proiectul de legi ale educatiei, in dezbatere publica : Stiri Oradea
La ziua de nastere a Luceafarului poeziei romanesti - Statuia lui Mihai Eminescu Oradea
158 de ani de la nasterea luceafarului poeziei romanesti (I) - Cultura - Mihai Eminescu
Mihai Eminescu a fost omagiat la Oradea
Program omagial dedicat poetului Mihai Eminescu - Casa de Cultura Oradea
Educatie sexuala la elevii de liceu - Stiri Oradea
Eleva al Colegiului National Mihai Eminescu, castigatoare a premiului I la olimpiada de desen - Stiri Oradea
Concurs Mihai Eminescu - Judetul Bihor
Mihai Eminescu va fi sarbatorit la Stei - Judetul Bihor

Cultura  
Spectaculosul Turn Taiwan, constructia SF proiectata de un roman
Nu-l plangeti pe Paunescu
Adrian Paunescu a murit
A murit poetul Adrian Paunescu
ADN-ul confirma. Sotii Ceausescu, ingropati in cimitirul Ghencea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: 158 de ani de la nasterea luceafarului poeziei romanesti (I) - Cultura - Mihai Eminescu
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Leu

Leu

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
10 Aprilie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 1011
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
10 Aprilie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
CHINGI DE LEGAT MARFA STOC BUCURESTI TOTAL RACE
ELEMENTE DE FIXARE SI ANCORARE A INCARCATURII PENTRU CAMIOANE, CHINGI ANCORARE TOTAL RACE
CHINGI ANCORARE CIRCULARE LIVRARE STOC BUCURESTI
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
CHINGI DIN POLIESTER PENTRU ANCORAREA MARFURILOR ECHINGI.RO


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme