Nu numai ridurile dezvăluie vârsta unei persoane. Un studiu publicat de LiveScience arată că și schimbările structurii osoase a feței pot sugera câți ani are, în medie, o persoană. Deși oamenii de știință știau că structura facială se modifică odată cu vârsta, studiul arată în detaliu cum au loc aceste transformări.
Utilizând tomografii computerizate, cercetătorii au studiat structurile faciale a 60 de bărbați și a 60 de femei din categorii de vârstă diferite (20-40 de ani, 41-64 de ani și peste 65 de ani) și au observat că osatura arată altfel după un anumit interval. Schimbările influențează modul în care pielea și țesutul muscular se așază pe oase, contribuind la îmbătrânirea feței.
Orbitele oculare au devenit mai late și mai lungi în timp, distanța dintre partea cea mai proeminentă a frunții și vârful nasului a scăzut, în timp ce pomeții au devenit mai puțin evidenți, iar maxilarul inferior a scăzut și el atât în lungime, cât și în înălțime. Schimbările orbitelor oculare contribuie la apariția ridurilor de pe frunte și de la colțul ochilor, spun cercetătorii. Scăderea mărimii maxilarului aplatizează bărbia și provoacă ridurile de la baza gâtului, adaugă ei. Oamenii de știință precizează că la femei aceste modificări au loc mai devreme decât la bărbați din cauza schimbărilor de la menopauză.
TAGURI
Structura facialavarstasocietateviata
Persoanele care merg mai repede trăiesc mai mult
Modul în care merg persoanele în vârstă de peste 65 de ani pare să fie asociat cu longevitatea acestora. Aceasta este concluzia unui studiu făcut de cercetătorii americani, notează AFP. Potrivit oamenilor de știință, speranța de viață așteptată la o anumită vârstă începe să crească în cazul ambelor sexe dacă viteza cu care se deplasează persoanele în cauză depășește un metru pe secundă. „Mersul necesită energie, un control al mișcărilor și pune la lucru mai multe organe“, au declarat autorii studiului. Un mers încet e semn al deteriorării felului în care funcționează aceste organe și sisteme.
Sursa: Adevarul.ro