Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
11 Octombrie 2010 10:07:39   Pensia, un obiectiv chiar atat de indepartat...
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Pensii
Indiferent daca sunteti in floarea varstei iar "pensia" e pentru dvs. doar o notiune indepartata sau, dimpotriva, momentul retragerii ...

Indiferent daca sunteti in floarea varstei iar "pensia" e pentru dvs. doar o notiune indepartata sau, dimpotriva, momentul retragerii din activitate se apropie cu pasi repezi (si) pentru dvs., e bine sa nu neglijati sa va ganditi un pic la ceea ce ati putea face chiar acum pentru a va mentine, si la varsta pensionarii, un nivel de trai decent.

In ultimii doi ani, sistemul de pensii de stat a avut de trecut un test destul de dificil; chiar si in absenta crizei financiare, insa, disproportia in crescendo dintre numarul de contributori (angajati) si beneficiari (pensionari) e o problema acuta. De ce e bine sa va preocupati de problema pensiei si sa alocati de acum o parte a veniturilor dvs. pentru acest obiectiv (aparent) indepartat? De ce ati economisi niste bani pentru o situatie cu care va veti confrunta peste 5, 10, 20 de ani - in loc sa-i folositi acum pentru o vacanta sau a va cumpara ceva ce va doriti? Raspunsul vine chiar din principiul de functionare a sistemului public - asa numitul pilon 1 sau de stat.

In primul rand, trebuie sa stiti faptul ca acesta functioneaza dupa principiul redistributiv, adica statul colecteaza contributii sociale de pensii de la salariati si le plateste imediat, sub forma de pensii, actualilor beneficiari. Este eronat, asadar, sa va ganditi ca ceea ce platiti dvs. acum reprezinta banii de care veti beneficia cand va veti retrage din activitate; de fapt, pensia dvs. va fi platita de salariatii de la acel moment. Si, daca nu dispuneti de un glob de cristal, e tare greu sa anticipati acum cati salariati vor mai participa la sistem la momentul respectiv, si cu ce sume... La nivel mondial, tendinta este una de imbatranire a populatiei si, de aceea, este de asteptat ca numarul de salariati sa se reduca, in timp ce acela al pensionarilor sa creasca. Pe scurt, acest lucru inseamna ca nu aveti cum sa anticipati - oricat ati contribui dvs. acum - care va fi pensia de stat pe care va veti putea baza.

Pe langa pensia de stat, participantii pana in 35 de ani contribuie in mod obligatoriu, iar cei intre 35 si 45 de ani in mod optional, la pensia privata obligatorie (pilonul II). In acest sistem, o parte din contributia care ajunge la stat este redistribuita catre o companie privata autorizata conform legii sa administreze aceste fonduri, aleasa de dvs. - astfel ca pentru ea nu faceti un efort financiar suplimentar. Banii acumulati in contul de la firma care administreaza privat aceste fonduri (care, de aceasta data sunt strict proprietatea dvs. si numai dvs. veti beneficia de ei la pensie) sunt investiti si va vor fi platiti peste ani sub forma unei sume suplimentare pilonului I. Aveti insa in vedere faptul ca, in acest pilon II, contributiile sunt inca extrem de reduse (2% in 2010 din baza de calcul stabilita potrivit legii), iar calendarul cresterii lor este decis de autoritati (si, in prezent, destul de incert). Pe lista motivelor pentru care nu este bine sa va bazati exclusiv pe pensiile de la stat si din pilonul II puteti sa mai adaugati si obligativitatea ca, pentru a beneficia de ele, sa indepliniti o varsta standard de pensionare - care, din nou, nu depinde de dorinta dvs., ci este impusa strict prin lege.

Cum va puteti construi un plan de pensie care sa va scape de aceste griji, fara un efort financiar urias? Incepeti prin a nu va mai pacali ca veti rezolva aceasta problema "mai incolo, cand va fi cazul". Amanand momentul in care incepeti sa economisiti, nu faceti decat sa cresteti efortul pe care va trebui sa il depuneti. Cu cat incepeti mai devreme, cu atat sumele se pot inmulti mai usor pentru ca, investindu-le, obtineti un randament si, in plus, efortul va fi mai redus, pentru ca perioada de economisire este mai indelungata. In ceea ce priveste suma pe care ar trebui sa o puneti deoparte, aici puteti gandi in doua feluri.

Odata - pornind de la o suma suplimentara de care ati dori sa beneficiati o perioada data, calculati cat ar fi necesar sa puneti lunar deoparte - acest calcul se poate dovedi insa destul de dificil, dat fiind ca e greu sa stiti de pe acum cat timp veti avea nevoie de acei bani, cand veti iesi la pensie, ce randamente puteti sa obtineti pentru economiile dvs. etc. Mai simplu este sa urmati o regula de baza a planificarii financiare: stabiliti o suma pe care o puteti pune deoparte fara sa faceti un efort urias (de exemplu, 5-10% din veniturile dvs.) si alocati-o cu strictete planului de pensie.

Ce instrumente financiare puteti folosi? Pe scurt, orice va permite sa acumulati treptat bani si sa obtineti un randament pentru acestia este un bun punct de pornire; modul in care calibrati plasamentele trebuie sa corespunda insa apetitului dvs. pentru risc - care depinde, din nou, de perioada pe care o mai aveti pana la pensie -, comportamentului dvs. de economisire, veniturilor, dorintelor si asteptarilor dvs. etc.

Daca, de exemplu, nu sunteti dispus sa va asumati riscul unei investitii, si preferati un castig mai mic dar foarte sigur, aveti la dispozitie clasicul depozit bancar sau contul de economii. Luna de luna, puteti directiona o mica suma catre banca dvs. cu obiectivul precis al pensiei; atentie insa, in acest caz aveti nevoie de auto-disciplina si consecventa, pentru a economisi constant si a nu "sparge" plasamentele la prima dificultate cu care va confruntati. Daca alegeti un depozit, optati pentru scadente cat mai lungi si pentru reinnoire automata - astfel veti fi mai putin tentat sa umblati la bani si veti cunoaste de la bun inceput dobanda de care beneficiati.

Un cont de economii va permite, spre deosebire de depozitul clasic, sa faceti depuneri succesive - insa dobanda se poate modifica pe parcurs. Unele banci ofera chiar produse dedicate obiectivului de economisire pentru pensie - oferind facilitati specifice, precum o dobanda progresiva etc. Informati-va cu atentie asupra beneficiilor specifice pe care vi le ofera aceste instrumente de economisire, dar si asupra costurilor si a conditiilor lor de functionare.

Daca momentul pensiei este inca indepartat - astfel ca va puteti permite riscul unor fluctuatii iminente ale pietelor financiare - puteti opta si pentru investitii diversificate, precum fondurile mutuale sau chiar plasamentele pe piata de capital. Atentie, insa, acest tip de instrumente presupune un minim interes si cunostinte din partea dvs. pentru a urmari evolutia pietelor financiare si a "jongla" cu investitiile atunci cand e nevoie.

Daca nu sunteti genul consecvent si stiti ca exista riscul de a "sari" deseori peste depuneri sau ca veti "atenta" la bani pe parcurs, optati pentru instrumente financiare ce va impun autodisciplina. In aceasta categorie pot intra asa numitul pilon III de pensie - sau pensia facultativa -, sau instrumentele dedicate oferite de companiile de asigurari (planurile financiare cu componenta pentru pensie). Fiecare dintre acestea are caracteristici specifice (legate de modul de functionare, garantii, strategii de investitii, conditiile in care obtineti pensia etc.), pe care este imperios necesar sa le intelegeti indeaproape.

Pensia facultativa este un produs pe care il puteti incheia daca sunteti angajat sau realizati venituri pe cont propriu; lunar, puteti pune deoparte pana la 15% din venitul dumneavoastra brut. Suma lunara pe care o platiti e fixa, dar o puteti modifica pe parcurs in orice sens doriti. In plus, puteti participa singur, poate sa contribuie si angajatorul dvs. sau puteti sa contribuiti impreuna, respectand insa limita de 15% din venitul brut lunar, iar contributiile sunt excluse de la plata impozitului pe venit/profit, intr-o limita maxima de cate 200 de euro1 pe an fiscal, atat pentru dvs. cat si pentru angajatorul dvs. Daca la un moment dat nu mai puteti plati, veti beneficia totusi de economiile dvs. si de randamentul obtinut din investirea lor; regulile sistemului spun ca, pentru a beneficia de banii stransi sub forma unei pensii, trebuie sa indepliniti simultan trei conditii: sa fi implinit varsta de 60 de ani, sa fi realizat cel putin 90 de contributii lunare, iar suma din contul dvs. sa depaseasca o anumita valoare. Daca la implinirea varstei de 60 de ani nu indepliniti cele trei conditii, primiti suma acumulata fie sub forma unei plati unice, fie sub forma de rente timp de cinci ani.

In prezent, la trei ani de la lansarea pilonului III, pe piata romaneasca exista 13 fonduri de pensii facultative, administrate de 10 companii; in functie de strategia de investitii adoptata, acestea se impart in fonduri cu grad de risc ridicat, mediu sau scazut. In timp, puteti opta sa va transferati de la un fond la altul, insa daca transferul are loc in primii doi ani de la aderare, veti suporta o penalitate de transfer2. Mai mult, aveti in vedere ca participarea la un fond presupune anumite costuri - informati-va cu atentie asupra comisioanelor de administrare, a celor de depozitare, de custodie si de audit. Inainte de a opta pentru un fond sau altul, solicitati cat mai multe informatii atat despre functionarea sistemului in sine cat si despre fiecare fond in parte (un punct de plecare il constituie autoritatea de supraveghere - www.csspp.ro -, companiile, sau asociatia de profil - www.apapr.ro).

Nu in ultimul rand, exista politele de asigurare cu componenta de pensie; spre deosebire de produsul precedent, acesta reprezinta o asigurare de viata. Ca atare, principalul lor rol este de a asigura un venit urmasilor dvs. in situatia decesului dvs. (iar acest beneficiu presupune un cost) si doar in plan secund de a permite acumularea pentru pensie. Ca atare, desi modalitatea de functionare este similara pilonului III, la prima vedere, polita de viata presupune costuri si beneficii diferite. Un avantaj al planurilor financiare oferite de companiile de asigurare tine de faptul ca va puteti alege singur perioada la care incepeti sa beneficiati de bani (pe care ii puteti incasa toti odata sau sub forma de rente pentru o anumita perioada); atentie, insa, daca umblati la economii inainte de perioada stabilita prin contract, puteti inregistra pierderi. Ca principiu, planurile financiare din aceasta categorie oferite de companiile de asigurare pot presupune strategii de investitii variate - mai riscante sau mai putin riscante - pe care este imperios necesar sa le intelegeti pe deplin inainte de a cumpara un produs. Informati-va cu privire la: tipul politei de viata, costurile pe care le presupune, programele de investitii adoptate, soliditatea si istoricul companiei etc.

Acestea sunt, in mare, principalele variante pe care le puteti lua in calcul pentru a va suplimenta veniturile de la pensie; nimic nu va opreste, insa, sa le combinati asa cum credeti de cuviinta pentru a va asigura ca, si peste ani, veti reusi sa va mentineti nivelul de trai la standardele la care v-ati obisnuit.

1 A se vedea art. 76 (8) și (9) din Legea 406/2006 privind pensiile facultative. Astfel, potrivit acestor prevederi, suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal. De asemenea, suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator, proporțional cu cota acestuia de participare, este deductibilă, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal.


Sursa: Hotnews.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Pensii


Stiri Anterioare  
Scutiti de impozit: Stiri Bihor
Care sunt fondurile de pensii private cu cele mai mari investitii in actiuni romanesti
Ai muncit la negru in ultimii cinci ani... Afla cum ai putea sa ai o pensie!
Legea pensiilor reintra in dezbaterea plenului Senatului pe 2-3 noiembrie
In 2011, pensiile raman la acelasi nivel
Contributia la pensiile private va creste la 3 la suta in 2011
Pensiile raman la fel si in 2011. Contributiile de asigurari sociale nu vor scadea
Pensia, un obiectiv chiar atat de indepartat...
Randament bun la pensiile private
Tinerii de azi, pensionarii-lefteri de maine: Financiar
Fondurile de pensii private, profituri duble fata de inflatie
Autogol cu legea pensiilor: scutire surpriza de contributii sociale
Zilele de consultanta romano-maghiare la Casa de Pensii: Stiri Bihor
CC a amanat pentru 6 octombrie sesizarile PNL si PSD privind neconstitutionalitatea Legii pensiilor
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, contestatiile depuse la Legea pensiilor
Toata clasa politica este responsabila pentru situatia in care a ajuns bugetul de pensii
Studiu: Fiecare roman care se pensioneaza in urmatorii 40 de ani trebuie sa economiseasca in medie 3.700 euro anual pentru un trai similar celui dinainte de pensie
Legea pensiilor, contestata de PNL la Curtea Constitutionala
Casa Judeteana de Pensii: Ghiseu comun pentru declaratiile de contributii individuale
PSD intentioneaza sa conteste la Curtea Constitutionala noua Lege a pensiilor, adoptata miercuri de Parlament

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Pensia, un obiectiv chiar atat de indepartat...
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Rac

Rac

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
11 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
11 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
SEPCI SI PALARII PENTRU FETITE CU PERSONAJUL PREFERAT
SEPCI CU ARICI PENTRU BAIETI
CHEIE TACHELAJ FORJATA 21 TONE G2140 CROSBY
SHACKLES OMEGA G2130A
CHEI TACHELAJ, CHEI TACHELAJ OMEGA, GAMBETI G2130 TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme