Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Oradea Oradea Online  
14 Januarie 2008 11:13:41   Opt secole de justitie oradeana - Stiri Oradea
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Opt secole de justitie oradeana - Stiri Oradea
Stiri Oradea - Primul proces civil judecat de instanta locala a avut loc in 1208 .

Primul proces civil judecat de instanta locala a avut loc in 1208. Litigiul se referea la incalcarea proprietatii unui mosier de catre vanatorii de bouri din satul Ip. Ca si in zilele noastre, potentatii Evului Mediu beneficiau de un tratament juridic special. Acestia recurgeau adesea la recuzarea magistratilor si cereau inlocuirea lor cu judecatorii lor favoriti.


In Oradea a functionat o instanta suprema de judecata inca din Evul Mediu, primele procese fiind inregistrate in 1208. Cunoscuta sub denumirea de "Capitlul de la Oradea", instanta oradeana a avut competenta de judecata in intregul tinut al Bihorului, care
se intindea, la vremea respectiva, de la Huedinul de azi, pana la Berettyóújfalu, Debretin, si in sud de la Arad pana la orasul Gyula din Ungaria. Din paginile "Registrului de la Oradea" (document istoric in care sunt consemnate toate procesele civile si penale desfasurate intre anii 1208 si 1235), se poate constata o izbitoare similitudine intre cauzele deduse judecatii in perioada Evului Mediu si cele aflate acum pe rolul instantelor oradene. Dreptul de proprietate asupra mosiilor sau a bunurilor mobile facea, si in urma cu 800 de ani, obiectul celor mai multe pricini de judecata. Si atunci, ca si acum, solutiile, atat in civil, cat si in penal, se pronuntau in functie de pozitia sociala a impricinatilor ori marimea averii acestora. Reprezentantii nobilimii, ai clerului, voievozii, "oamenii cetatii" sau "oamenii regelui" se inscriau in categoria subiectelor juridice speciale, proceduri oarecum similare cu sistemele de judecata prevazute in prezent pentru parlamentari, magistrati, diplomati sau, din ce in ce mai frecvent, oameni din clasa avuta. In toate procesele mentionate in "Registrul de la Oradea", potentatii Evului Mediu apelau, de regula, la recuzarea justitiarilor care nu le conveneau, procedura frecvent intalnita inca din acea perioada, inlocuindu-i cu propriii judecatori. Acestia, aflati sub protectia Bisericii Catolice, pronuntau solutii in functie de interesele celor care-i angajasera, interese care, nu de putine ori, erau izvorite din ura sau conflictele personale pe care acestia le aveau.


Registrul de la Oradea

Intr-o perioada in care sistemul inchizitorial practicat dupa anii 1200 castiga teren in instantele din intreaga Europa, cel mai cunoscut fiind "vanatoarea de vrajitoare", judecatorii Capitlului din Oradea aplicau instrumentarul si metodele de tortura doar in cazuri de exceptie. Proba "fierului inrosit" a fost aproape singura procedura utilizata in instanta suprema din Oradea, atat in faza probatorie, pentru a smulge marturisirea invinuitului, cat si ca pedeapsa, in faza finala a procesului. De cele mai multe ori, partile aflate in proces preferau sa se impace inainte sa ajunga la proba fierului inrosit. Pana la pronuntarea verdictului final, instanta suprema oradeana urma o serie de proceduri prealabile care erau savarsite de preoti inca de la deschiderea procesului. In prima etapa, se trecea la investirea fierului, care era facuta de episcop dupa o anumita formula. Apoi, era sfintit locul unde urma sa se desfasoare judecata, in biserica sau in curtea acesteia, si ultimul din aceasta serie era binecuvantarea focului. Cea mai lunga parte a procesiunii era cea ocupata de savarsirea liturghiei, urmata de o rugaciune de inchidere a impartasaniei.
Preotul, avand in maini crucea si apa sfintita, se deplasa la locul unde urma sa se desfasoare judecata. Ultima etapa a procedurii cuprindea o serie de trei rugaciuni. Era consacrat cu putere fierul destinat a fi purtat de invinuit, cu alte cuvinte, erau transferate asupra acestuia prerogativele justitiei divine:
"Dumnezeule, judecator drept, pe Tine, care dai pacea si imparti dreptatea. Rugandu-Te, Te imploram sa binevoiesti a binecuvanta si a sfinti acest fier inrosit, spre a se desavarsi prin el dreapta cercetare a oricarui lucru indoielnic. Astfel ca, daca omul acesta este nevinovat in pricina pomenita, a carei dovedire trebuie cercetata, atunci sa ramana nevatamat cand va apuca cu mana fierul acesta inrosit. Iar daca este vinovat, prea dreapta Ta putere sa faca sa se arate intr-insul adevarul, pentru ca dreptatea sa nu fie stapanita de nedreptate, ci totdeauna minciuna sa se supuna adevarului, prin Hristos. Amin."
In cele din urma, preotul i se adresa invinuitului cu urmatoarea intrebare:
"Frate, esti nevinovat de aceasta crima de care esti invinuit? - la care acesta raspundea - Sunt nevinovat". Era din nou intrebat: "Esti curat ? - iar acesta raspundea - Sunt curat".


Judecata medievala
Primul proces consemnat in Registrul de la Oradea a avut loc in 1208 si face referire la un litigiu civil iscat intre vanatorii de bouri din satul Ip (judetul Salaj) si fiii mosierului Günter pe seama dreptului de proprietate asupra unei parcele de pamant, din comitatul Crasna. Reclamantii s-au adresat cu plangerea regelui Andrei, iar monarhul a incredintat judecarea cauzei judecatorului Nicolae de la Capitlul din Oradea.


In fata instantei, vanatorii au recunoscut ca pamantul nu le apartine. Modalitatea de administrare a probelor se pare ca a fost cea a juramantului, avand in vedere ca erau implicate subiecte juridice speciale, slujbasii regelui, respectiv un nobil. O alta cauza dezbatuta de Capitlu in acelasi an se refera la procesul initiat de Chekez, comitele curial al comitatului Misca, si trei iobagi ai stapanului Iordan, pe care reclamantul i-a invinuit de neplata unei datorii de cate patru marci pentru fiecare. Judecati in prima instanta de stapanul lor, iobagii au fost trimisi la Oradea. Aici, Tecus, primul dintre invinuiti, s-a inteles cu comitele sa-i plateasca datoria inainte de a fi supus probei, al doilea, Demetrius, a purtat fierul rosu si nu s-a ars, dovedindu-si astfel nevinovatia, iar al treilea, Sumpou, s-a ars la proba ordalica. In finalul procesului a fost gasit vinovat doar ultimul invinuit.


Primele cai de atac
Din cazuistica prezentata in paginile Registrului se poate constata ca, inca din perioada Evului Mediu, in instantele de judecata din jurisdictia Capitlului din Oradea se practicau procedurile cailor de atac. Astfel, intr-o situatie litigioasa aparuta intre "oamenii regelui" si clericii Biserici Catolice, gestionara actelor de judecata, procesul supus solutionarii comitelui palatin Moch, care s-a pronuntat asupra lui in instanta de fond, a fost supus rejudecarii pe motiv ca principalului martor nu i s-a aplicat procedura juramantului. "Instanta de apel" din Oradea a satisfacut cererea solicitantilor, in plus, pentru ca "oamenii regelui" au recuzat si judecatorul, le-a oferit acestora posibilitatea sa isi alcatuiasca singuri completul de judecata, prin selectarea justitiarilor preferati din intregul corp al asesorilor regali.
Drept de proprietate asupra slujnicei
O categorie aparte a litigiilor din perioada medievala o reprezinta dreptul de proprietate asupra fiintelor umane, slugi sau iobagi. Primul caz semnalat in 1208, proces in care mosierul Simon din satul Septei (localitate aflata in prezent in Ungaria), i-a reclamat pe Medeus, Farcas si Ludugerus din satul Boit ca i-au luat prin violenta doua slujnice, pe Maria si Draga, opt boi, treizeci de oi si un cal. Partile s-au impacat inaintea probei cu fierul inrosit. O cauza similara a avut loc in anul 1213, Kaluz l-a invinuit pe bunicul sau vitreg ca i-ar fi "luat cu sila pe sotia sa, pe slujnica sa si hainele sotiei sale". Judecator in prima instanta a fost comitele palatin Banc, care i-a trimis pe cei doi la Oradea, unde s-au inteles ca paritul sa-i restituie nepotului nevasta, slujnica si vesmintele pana la sarbatoarea Sfantului Gheorghe, sa-i achite o despagubire in valoare de o marca si sa se angajeze ca pana la termenul convenit nu-i va face niciun rau femeii.


Matrimonialele Evului Mediu
In Evul Mediu, femeile de rand erau lipsite de cele mai elementare drepturi, indiferent daca erau slujnice sau liberte. Si intr-o situatie, si-n cealalta, ele erau maritate prin vointa stapanului, respectiv a parintilor sau a tutorilor. De aici, si caracterul exceptional al cazurilor judecate de Capitlul din Oradea. Spre exemplu, in anul 1213, Gheorghe din satul Buht (Ungaria), "sprijinit de preotul Simeon din satul Sanmartin", l-a invinuit pe Micu din Cetariu ca i-ar fi rapit fiica Margareta prin silnicie, fapt sustinut si de femeie. Paritul a tagaduit afirmand ca a luat-o de sotie in chip legiuit, prin mijlocirea petitorului Deac, acesta din urma nominalizand si cativa martori in acest sens. Judecata din Oradea a decis ca fata sa fie data de sotie lui Micu, iar petitorul si tatal fetei sa-si imparta cheltuielile de judecata.


Vrajitoria, delict penal
Registrul de la Oradea consemneaza o serie de fapte penale care atenteaza la viata sau integritatea corporala a persoanei, cum ar fi atacurile cu mana armata, omorurile si "vrajitoria". Primul judecator specializat in procesele penale apare in 1213 si se numea «bilot». Un prim proces intemeiat pe o acuzatie de omor a fost consemnat in anul 1213. Reclamantul Vetea a invinuit patru persoane de uciderea fiului sau Eccy. Vicearhidiaconul Albeus i-a trimis la Oradea unde si-au dovedit nevinovatia la proba cu fierul inrosit.
Procesele de vrajitorie apar consemnate in Registrul de la Oradea incepand cu anul 1213. In primul caz de acest fel, Echy din satul Moyzun, i-a parit pe doi vecini ai sai la comitele curial de Dobaca, Zakeus, pentru furt. La randul lor, cei doi au denuntat-o pe mama reclamantului la arhidiaconul Ioan. Invinuitii si-au dovedit nevinovatia purtand fierul rosu, dupa care au recunoscut ca au invinuit-o in chip mincinos pe femeie.


In acelasi an avem insa si prima condamnare cu pedeapsa capitala. Sicu, din satul Birtin, a invinuit-o pe consateanca sa Benedicta, sotia lui Vendeg, de vrajitorie. A fost judecata de vicearhidiaconul Beniamin, fiind arsa - spune documentul. Aceeasi soarta era cat pe ce s-o impartaseasca si o alta femeie. Paul, comitele vanatorilor de bouri, a invinuit-o pe Fehera din Soimus de vrajitorie. Vicearhidiaconul de Satmar, Nicolae, a trimis-o la Oradea, unde acuzata s-a dezvinovatit la proba ordalica.


Intr-un alt caz, invinuita este o femeie nobila, motiv pentru care - asa dupa cum era de asteptat - solutia a fost diferita de procesele mai sus enumerate. Mathel a invinuit de "farmece" pe doamna Genuruch. Judecatorul Nicolae, comite al episcopului Transilvaniei, l-a trimis la Oradea unde reclamantul a renuntat la proba, adica si-a retractat acuzatia. Acelasi deznodamant l-a avut un alt proces, cu diferenta ca reclamantul nu si-a mai sustinut acuzatia, neprezentandu-se in fata instantei. Paul din Urhud a invinuit-o pe consateanca sa Vyes, sotia lui Farcas, de vrajitorie. Pousa, arhidiaconul de Bihor, a trimis-o la Oradea, dar reclamantul nu s-a prezentat la termenul fixat. «In 1220 este consemnat ultimul proces de vrajitorie judecat la Capitlul de la Oradea, pentru perioada de timp cuprinsa in Registru, ceea ce nu inseamna ca s-a pus capat acestui gen de fapte socotite ca fiind cu caracter penal. Anul 1235 marcheaza sfarsitul consemnarilor facute in Registru. Este posibil ca apropiata invazie mongola sau alte tulburari sa fi grabit evacuarea instantei de la Oradea spre centrul Ungariei», se specifica in lucrarea- document «Ordaliile», sub semnatura lui Agustin Tarau. Cartea va aparea in luna martie, cu ocazia sesiunii stiintifice «Oradea, loc de judecata», organizata de omul de cultura Mircea Bradu.


Sursa : Realitatea Bihoreana - Stiri Oradea

Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Opt secole de justitie oradeana - Stiri Oradea


Taguri  
Stiri Oradea justitie


Stiri Anterioare  
O noua reglementare legislativa : Intern
Procese verbale, 'tamponate' in tribunale : Politia Rutiera
'Expeditia - chemare in necunoscut' : Stiri Oradea
Indicatiile lui Vida - gafa "neconstitutionala" : Intern : Curtea Constitutionala
Inselati de vanzarile cu soldare : Stiri Oradea
Bihoreni trimisi de procurori in fata instantei : Tribunal Bihor
Oradea a pierdut investitii masive din strainatate : Stiri Oradea
Unde nu-i cap e vai de covorul asfaltic! : Stiri Oradea
Supermarketul face legea : Stiri Oradea
Un cetatean roman de origine sudaneza 'asuda' pentru infratirea Oradiei cu localitatea sa natala - Stiri Oradea
Pasajul subteran de pe Bulevardul Dacia, tinta distrugatorilor de bunuri - Stiri Oradea
Opt secole de justitie oradeana - Stiri Oradea
Modernizarea serviciilor de urgenta se apropie de final - Stiri Oradea
Alternativa internet banking - Stiri Oradea
Dupa ce le-a cedat casa, Un oradean a fost lasat in mizerie de cei care trebuiau sa il intretina
Politisti, lichidatori judiciari si oameni de afaceri, cercetati de DNA Oradea, in 2007
Donato Chiarini, la Oradea - Stiri Oradea - Politica
Chiuariu pleaca de la Ministerul Justitiei - Intern
Primele ghirlande luminoase s-au aprins in Parcul 1 Decembrie
Lege calcata in picioare - Stiri Oradea

Stiri Oradea  
ROBINSON ORADEA - RESTAURANT MEXICAN
Incaseaza cu spor la punga municipiului: Stiri Oradea
Plopii raman in picioare - Amenajarea malului stang intra in linie dreapta
Procesul de divort al lui Tokes, repus pe rol la Judecatoria Oradea
Rectorul Cornel Antal nu si-a facut temele: Stiri Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Opt secole de justitie oradeana - Stiri Oradea
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Leu

Leu

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
02 Junie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 23 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
02 Junie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
BATERII, ACUMULATORI, INCARCATOARE, LANTERNE
COFRAJE TEGO. IMPORTATOR TEGO. TRANSPORT GRATUIT
IMPORTAM ACUMULATORI, BATERII, UPS-URI, STABILIZATOARE, BEC
HOTEL FORTUNA 3 STELE EFORIE NORD – OFERTA START SUMMER!
LANTURI DE ANCORARE SI INTINZATOARE DE LANT


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme