FMI și UE cer flexibilizarea procedurilor de angajare și concediere. Banca Mondială cere diferențe mai mari între salarii. Ministerul Muncii spune că cerința Băncii Mondiale ar putea fi îndeplinită, dar e mai rezervat în privința Codului Muncii
Legea salarizării unitare în sectorul bugetar va fi modificată substanțial, la niciun an de la intrarea în vigoare. Proiectul care va fi lansat în dezbatere publică spre mijlocul lunii august va arăta sensibil diferit față de legea în vigoare. Gândul vă prezintă principalele modificări preconizate.
Se unifică titulaturile date posturilor în care se prestează aceeași activitate. De pildă, nu vor mai exista șoferi și conducători auto, ci doar șoferi. Nu vor mai exista secretare și asistent manageri, ci doar secretare.
Se elimină diferențele salariale între persoane angajate în diferite sectoare bugetare pe același post. Șoferul de la Apărare va câștiga la fel cu cel de la Muncă, Sănătate, Educație ș.a.m.d.
Crește punctajul maxim în grila de salarizare, respectiv cresc diferențele dintre treptele de salarizare din grilă. În condițiile în care, per ansamblu, cheltuielile salariale trebuie să rămână aceleași, pentru a crește salariile mari, Guvernul va fi obligat să taie din salariile mici.
Pe de altă parte, nu este deloc o certitudine flexibilizarea Codului Muncii, în sensul dorit de FMI și UE, care cer insistent Guvernului să simplifice procedurile de concediere și angajare. Dar Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, arată că, pe de o parte, Guvernul s-ar putea lovi de opoziția inflexibilă a sindicatelor, iar pe de alta, există temeri că flexibilizarea pieței muncii ar putea crește evaziunea fiscală.
Banca Mondială: salarizarea nu corespunde muncii prestate
Creșterea punctajului maxim în grila de salarizare, respectiv creșterea diferențelor dintre treptele de salarizare din grilă, nu este încă decisă. Surse guvernamentale au declarat, pentru Gândul, că s-ar putea da curs solicitărilor Băncii Mondiale, care consideră grila din legea în vigoare prea "aplatizată", diferența dintre salariul minim și salariul maxim fiind prea mică. Daniel Kozak, însărcinat cu afaceri externe al Biroului din România al Băncii Mondiale, nu a putut confirma, dar nici infirma această informație. Însă Kozak a dat de înțeles că, din punctul de vedere al BM, salarizarea nu corespunde muncii prestate. "În ceea ce privește legislația secundară pentru implementarea legii cadru (nr. 330), Banca dorește ca aceasta să fie în concordanță cu principiile legii: salarizare egală la muncă egală, salarizare în funcție de conținutul muncii prestate, salarizare în funcție de salarizarea existentă pe piața muncii".
Noile grile de salarizare vor putea oferi multe surprize. Este evident că cei mai mulți vor fi nemulțumiți, întrucât, pentru a crește diferențele de salarii, adică pentru a crește salariile mari, trebuie să se taie din salariile mici. Motivul e simplu: cheltuielile salariale nu pot crește. Trebuie să rămână aceleași sau chiar să scadă. "Trebuie luate în considerare schimbările din structura salarială pentru a fi asigurată sustenabilitatea fiscală", a declarat, joi, Jeffrey Franks, reprezentantul FMI.
Mocanu: "Codul Muncii respectă directivele europene"
Mai problematică pare să fie modificarea Codului Muncii și a legislației aferente (legea contractelor colective de muncă, legile de organizare a sindicatelor și patronatelor, legea conflictelor de muncă). Valentin Mocanu admite posibilitatea ca acestea să fie schimbate "din temelii", dar nu a putut da detalii. Totuși, el a precizat că se conturează negocieri dure cu patronatele și sindicatele, lăsând să se înțeleagă că cerințele FMI și UE, exprimate de ambasadori ai statelor membre și, chiar zilele trecute, de șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, ar putea să rămână fără o soluționare favorabilă. Oficialul citat spune că o cerință a patronatelor este ca, în Codul Muncii, contractul de muncă pe durată nedeterminată și normă întreagă de 8 ore pe zi să nu mai fie considerat drept forma de bază a angajării, ci să fie pe același plan cu alte tipuri contractuale - pe durată determinată, cu timp parțial de muncă.
Sursa: Gandul.info
Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania
Actualitate Financiara
Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor