Potrivit datelor statistice ale Oficiului Național al Registrului Comerțului, județul Bihor este fruntaș la insolvențe în 2010, după București, cu 1.188 de firme trecute în insolvență. La nivel național, au fost declarate insolvente 21.692 de firme.
Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bihor ne-a informat concret ce înseamnă acest lucru.
„Din punctul nostru de vedere este o activitate pe care am desfășurat-o pentru a ne face ordine în evidența fiscală. Nu am făcut decât să respectăm Codul fiscal și Codul de procedură fiscală”, a precizat Vasile Farc. Astfel, agenții economici au fost puși sub incidența Legii 85 a insolvenței. Ăsta nu este neapărat un lucru rău. „Când un agent economic trece în insolvență, se stopează automat penalitățile de întârziere la obligațiile pe care le are”, a declarat reprezentantul Finanțelor bihorene. Agenții economici în insolvență au posibilitatea să-și facă, împreună cu lichidatorul judiciar, un plan de reorganizare a activității. În unele cazuri, lichidatorul poate aproba ieșirea societăților din insolvență.
Referitor la cifra mare a firmelor insolvente din Bihor, Vasile Farc spune că este o situație mai specială. „Multe societăți care munceau în lohn au dispărut după intrarea în Uniunea Europeană. Mai erau o serie de firme prin care se desfășurau afaceri oneroase. Lucrau două-trei luni și apoi dispăreau. Noi am eliminat astfel de firme, aducând evidența fiscală cât mai aproape de realitate. De aici rezultă cifra mare a insolvențelor”, explică Vasile Farc.
Sursa: Bihon.ro