Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
14 Januarie 2011 08:47:09   Isarescu: Se va reduce costul creditului. Sper la o dobanda de 6 la suta
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Isarescu
Banca Națională a României (BNR) va începe să reducă dobânda de politică monetară și, odată cu aceasta ...

Banca Națională a României (BNR) va începe să reducă dobânda de politică monetară și, odată cu aceasta, se vor reduce și cele de creditare, a declarat, într-un interviu acordat The Money Channel, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.


Consiliul de administrație al băncii centrale a decis, la 5 ianuarie, să mențină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, după ce, în 2010, a redus de trei ori dobânda cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu încă un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cât este în prezent.

BNR reducea dobânzile, băncile nu

Guvernatorul BNRa declarat că Banca Națională a României a încercat anul trecut să stimuleze creșterea economică prin reducerea dobânzii de politică monetară, însă băncile nu au redus la rândul lor dobânzile.

"Anul trecut am încercat noi, prin politica monetară, să stimulăm creșterea economică. Am redus dobânzile, uneori chiar perseverent, până la acea majorare de TVA, pentru a avea o politică monetară anticiclică, menită să stimuleze economia. Băncile nu au crezut. Și am ajuns în situația în care noi reduceam dobânzile, ei nu. Aveau o motivație a lor", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a menționat că banca centrală lasă un exces de lichiditate în piață pentru a împinge băncile spre creditare.

"În definitiv, noi puteam să facem foarte multe. Și acum facem. Probabil că nu realizați cât de mult facem, în sensul că lăsăm acest exces de lichiditate și împingem băncile spre creditare. Suntem aproape la o limită a prudenței din punct de vedere al unei bănci centrale. Cu toate acestea, creditarea nu vrea să pornească pentru că are și ea legitățile ei", a spus Isărescu.

Nici 2011 nu va fi ușor pentru BNR

Isărescu consideră că nici anul acesta nu va fi unul ușor pentru Banca Națională a României, în condițiile în care vor trebui să fie luate decizii importante, iar obiectivul principal al BNR rămâne stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară.

"Anul trecut a fost un an greu pentru noi, pentru Banca Națională. Nu va fi nici 2011 un an ușor, va fi un an dificil din punct de vedere al deciziilor, pentru că am o previziune că multe dintre decizii vor trebui să pună cu foarte mare atenție în balanță mai mulți factori și mai multe obiective, cu toate că obiectivul nostru principal rămâne stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a atras atenția că și România poate fi o țară în care să nu intre banii, în condițiile în care nu reușește să-și consolideze credibilitatea.

"Pericolul este să mergem pe terenuri aride. Și, din punct de vedere al fluxului de bani, în condițiile în care nu reușim să consolidăm credibilitatea, să trecem în partea cealaltă, în secetă. Ați văzut cum este și cu seceta, mai ales după majorarea TVA-ului. Chiar dacă există bani în lume, și nimeni nu poate să spună că nu există bani în lume - Brazilia este inundată pur și simplu, nu numai de inundații naturale, de ploi, dar este inundată de bani - poți să rămâi o țară în care să nu intre banii și să treci printr-o secetă aspră. Există acest risc în orice țară care nu respectă disciplina financiară și, pe cale de consecință, sperie investitorii", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a amintit că a transmis și mesaje "deloc optimiste" în anii de creștere economică.

"Noi am dat și alte mesaje, când economia mergea pe cifre foarte tare, foarte repede, mesajele noastre nu erau deloc optimiste. Îmi aduc aminte că atunci am făcut o comparație care a generat și un fel de eseu: suntem în pericol de a ne îneca într-un butoi cu miere", a spus guvernatorul.

Update 23:34Isărescu: Corecțiile dureroase de la jumătatea lui 2010 sunt suficiente pentru acest an
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că sunt suficiente pentru acest an "corecțiile dureroase și brutale" făcute la jumătatea anului trecut și consideră că, odată cu reluarea creșterii economice, există posibilitatea unei îmbunătățiri în sectorul bugetar. "Percepția mea este următoarea: corecțiile făcute abia la jumătatea anului, cu întârziere, brutal, dureros și cu pericol social sunt, dacă le-am extrapola, le-am dubla, pentru că fiind numai jumătate de an... sunt suficiente pentru 2011 și concomitent cu o reluare ușoară a creșterii economice dau posibilitatea unei îmbunătățiri în sectorul bugetar, fără a veni cu noi corecții. Pericolul este din aceste nerăbdări: 2012 nu e prea târziu? (pentru reluarea consumului n.r.). Dacă vom pune problema într-o asemenea manieră, s-ar putea să avem noi surprize", a spus Isărescu.
Update 22:50Consumul poate să crească, dar nu cel social și bugetar, susține Isărescu
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a declarat că se poate înregistra o creștere a consumului, dar nu a celui bugetar și social, ci al angajaților din acele sectoare care vor înregistra creștere, dar a explicat că o stagnare a consumului nu ar anula creșterea economică. "Sunt convins că, în ultimă instanță, și consumul trebuie să crească, dar nu acel consum despre care unii speră că va crește: consumul social, consumul bugetar. Va crește în mod inevitabil, pe baza creșterii de producție, pe baza creșterii de productivitate, pa bază de inovație, pe bază de performanță", a spus Isărescu în interviul acordat The Money Channel. Guvernatorul a explicat că o stagnare a consumului nu ar anula creșterea economică. "Consumul reprezintă 70-80% din PIB, dacă el nu crește poți să spui că creșterea economică va fi foarte înceată, dar nu înseamnă că nu poți să ai creștere economică în condiții de stagnare a consumului", a spus Isărescu.
Update 22:34Isărescu: Fără infrastructură nu putem avea export în domeniul serviciilor, nu putem avea turism
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat într-un interviu acordat The Money Channel că nu există speranțe să avem exporturi în domeniul serviciilor, cum ar fi turismul, până nu vom crea infrastructura necesară. "Hai să fim realiști, ce servicii poate să ofere România, de transporturi, turism...turism da. Poți să faci turism fără drumuri, fără autostrăzi? Este șocul pe care îl întâmpină oricine trece granița de vest a țării. Faptul că am întârziat zece ani în dezvoltarea infrastructurii, a unui traseu european care ar fi legat Europa de Marea Neagră...a fost și marele atu acum zece ani când s-a negociat intrarea României în UE. ..Nu avem speranțe să avem mari exporturi în domeniul serviciilor până când nu creăm infrastructura necesară", a mai declarat Mugur Isărescu.
Update 22:28Isărescu: În domeniul fiscalității trebuie evitate schimbările, este nevoie de predictibilitate
"Nu cred că fiscalul poate să facă ceva anul acesta pentru a ușura tensiunile din economia reală. Trebuie, pe de o parte, perseverență, acel TVA majorat a adus venituri o jumătate de an, trebuie să aducă un an ca să se lege lucrurile: Pe de altă parte, fără a le numi corecții, pentru că vor fi în sens de continuitate, în domeniul sanitar, unde se creează cele mai multe probleme și arierate, trebuie continuată reforma. Sunt orificii multe prin care se scurg banii publici acolo, în domeniul bugetelor de asigurări sociale, aici trebuie o perspectivă, un program, nu ai cum să creezi echilibre financiare pe un mare dezechilibru, l-aș numi fizic, un raport total disproporționat între numărul de contribuabili și numărul de beneficiari ai acestor sisteme, și aici, de asemenea, trebuie continuitate, nu ceva în plus, nu corecții, dar continuitate. Apoi, este necesară atragerea de fonduri comunitare, care să compenseze fiscalitatea încă împovărătoare pentru economia real", a spus Isărescu. Potrivit guvernatorului BNR, guvernul trebuie să evite schimbările și să mențină o predictibilitate în domeniul fiscalității. "Sectorul real are dorințe și are pretenții, însă pericolul cel mai mare e să promiti să îi dai și apoi să constați că nu poți, asta va bulversa totul. În domeniul fiscalității în domeniul real, ce poate să facă acum guvernul este să mențină o predicitibilitate și să evite schimbările, pentru ca anteprenorul să își poată face niște idei, și apoi, după ce Ministerul de Finanțe va face evaluările necesare și cu creditorii noștri externi, să le dăm o perspectivă că, probabil în perioada următoare, treptat-treptat, contriibuțiile de asigurări sociale, că ele sunt cele mai împovărătoare, vor putea să își reia scăderea", a adăugat Isărescu.


Sursa: Money.ro


Taguri  
Isarescu


Stiri Anterioare  
Mugur Isarescu: Agentiile de rating coteaza Romania pentru ceea ce face, nu pentru ceea ce nu face
Mugur Isarescu: Banii nu pica din cer...
Mugur Isarescu: Majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei
Isarescu a intrat in Cartea Recordurilor: Intern
Leul a fost afectat de un clar sentiment schimbat in rau al investitorilor internationali

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Isarescu: Se va reduce costul creditului. Sper la o dobanda de 6 la suta
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Berbec

Berbec

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
04 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
04 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
CHEI TACHELAJ FORJATE G209A CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA G209 CROSBY
GAMBETI / SHACKLES OMEGA CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA CROSBY
COFRAJE TEGO. IMPORTATOR TEGO. TRANSPORT GRATUIT


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme