Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Cultura Oradea Online  
26 Aprilie 2008 08:01:01   Invierea Domnului
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Invierea Domnului
Învierea Domnului, sărbătorită în fiecare an de Sfintele Paști, în fiecare duminică și cu fiecare Sfântă Liturghie pe care o celebrăm ...

Iubiți credincioși,

Învierea Domnului, sărbătorită în fiecare an de Sfintele Paști, în fiecare duminică și cu fiecare Sfântă Liturghie pe care o celebrăm, este cel mai mare examen de credință pe care trebuie să-l trecem. În aceste momente de celebrare liturgică trebuie să ne aducem aminte: „de cruce, de mormânt, de învierea cea de a treia zi, de suirea la ceruri, de șederea de-a dreapta, de a doua și preamărita iarăși venire" (Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur), de cuvintele Sfântului Pavel „dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința noastră" (cf. 1 Cor. 15, 17). Martorii Învierii Domnului sunt îngerii și mironosițele femei, Petru și Ioan care fug spre mormânt, Apostolii închiși de frica iudeilor și Toma necredinciosul, cei doi Apostoli, aflați în drum spre Emaus, și frații săi din Galilea, la Marea Tiberiadei.

Dragii mei,

Pe Marea Tiberiadei, în Galilea, „când s-a făcut dimineață", învățăceii erau la pescuit și încercau să continue munca apostolică începută de Isus în cei trei ani. Acestora Isus le apare din nou și îi îndeamnă să arunce mrejele pentru pescuit. Apoi, după ce mreaja plină „de mulțimea peștilor" a fost trasă pe uscat, „Isus le-a zis: Veniți de prânziți"(cf Io. 21, 1-12). Este de fapt o ultimă invitație pe care Isus o face învățăceilor la acest mic dejun de a mânca împreună, iar aceștia în momentul frângerii pâinii, al comuniunii, îl recunosc: „este Domnul". În frângerea pâinii, Apostolii, dar și noi împreună cu ei ne aducem aminte de dragostea cu care Domnul ne-a iubit și Și-a dat viața pe cruce pentru păcatele noastre și ni se deschid ochii pentru a-L recunoaște pe Hristos cel Înviat. Aici, pe malul Lacului Tiberiadei, la începutul misiunii Apostolilor, asistăm la un dialog mai neobișnuit - Isus, Domnul Înviat, îl întreabă pe Petru: „Simone, fiul lui Iona, mă iubești, tu, mai mult decât aceștia?" (Io. 21, 15). Întrebarea este șocantă cu atât mai mult cu cât este pusă în prezența celorlalți Apostoli și este repetată de trei ori: Mă iubești, tu, mai mult decât aceștia? Această întrebare ne face să ne gândim la momentul primei întâlniri a lui Isus cu Petru: „Tu ești Simon, fiul lui Iona, tu te vei numi Chefa" (Io. 1, 42) sau la momentul când Petru este primul care dă mărturie că Isus este „Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui Viu" (Mt. 16, 16), la care Isus îi răspunde: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea, și porțile iadului nu o vor birui" (Mt. 16, 18).


Dragi credincioși,
Doresc acum să fac o paralelă între ce a trăit Biserica noastră în cei 60 de ani de când a fost desființată și aceste momente cruciale datorate întrebării pe care Isus i-a adresat-o lui Petru: „Mă iubești, tu?".
Suntem în noaptea zilei de 28 octombrie 1948 - toți episcopii greco-catolici sunt arestați de Securitate; la 1 decembrie 1948 - Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, este desființată prin decretul - lege 348. Începe arestarea preoților; călugării sunt scoși din Mănăstirile de la Nicula, Moisei, Bixad; călugărițele din Congregația Maicii Domnului, de la Blaj, sunt duse cu camionul într-o noapte; călugării de la Beiuș sunt alungați din școli; credincioșii greco-catolici rămân fără păstori și li se cer să renunțe la credință; calea crucii începe pentru Biserica noastră. Întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, aude parcă din străfundul istoriei un ecou care sună ca o întrebare cât toate secolele: „Mă iubești, tu?".
Întristarea cade pe chipul Bisericii, pentru că printre chinuri și suferințe unii dintre episcopi încep să moară prin temnițe și gulaguri, preoți bătuți și batjocoriți mor de-a valma, călugări și călugărițe nu mai au dreptul să-și poarte haina; credincioși și credincioase sunt purtați cu duba neagră, iar unii nu se mai întorc la casele lor, neștiindu-li-se nici azi mormântul.Doamne, Tu erai Înviat chiar dacă ai trecut prin povara și suferința crucii. Doamne, Tu erai pe malul lacului Tiberiadei și întrebai această Biserică: Mă iubești, tu? Ai întrebat pe fiecare episcop: Mă iubești, tu? Ai întrebat pe fiecare preot: Mă iubești, tu? Ai întrebat pe fiecare credincios: Mă iubești, tu? Răspunsul și mărturia lor de credință a venit ca un balsam, Isuse, peste rănile-Ți pline de sânge. Vasile Aftenie: Tu știi că Te iubesc, Doamne - mutilat în bătăi a murit la Văcărești, în 1950. Valeriu Traian Frențiu: sunt al Tău, Doamne - înfometat și bătut, în zeghe și cu număr pe spate, a murit la Sighet, în 1952. Ioan Suciu, apostolul tinerilor: nu supărați pe instrumentele lui Dumnezeu pentru mântuirea mea - a murit la Sighet, în 1953. Tit Liviu Chinezu: bolnav și înghețat de frig, dar cu lumina credinței în ochi - a murit la Sighet, în 1955. Ioan Bălan: avem și noi convingerile noastre, Tu știi, Doamne - a murit la București, în 1959. Alexandru Rusu: Doamne, Tu știi că Te iubesc - condamnat la munca silnică, a murit la Gherla, în 1963. Iuliu Hossu: credința noastră este viața noastră, Doamne - mort la Căldărușani, în 1970.
O veste bună, plină de speranță, doresc să vă transmit tuturor: astăzi, după 60 de ani de continuă persecuție și pătimire a Bisericii noastre, pe care mulți au dorit cu orice preț și mijloc să o îngroape pe veșnicie, încep să răsară și zorii învierii unei stări de normalitate atât de mult așteptate de credincioșii noștri. Îndelunga răbdare, credință și luptă neîncetată pentru Adevăr și Dreptate a comunității greco-catolice din Vălanii de Beiuș a dat rod: pe data de 6 aprilie 2008 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie greco-catolică în biserica din localitate, confiscată de statul comunist ateu în 1948. Există semnale pozitive că o situație similară de normalitate se va așterne și în alte localități. Iată, că Domnul răsplătește, asemenea lui Avraam, credincioșia și îndelunga răbdare cu făgăduința (cf. Ev. 6, 15).
Astăzi, în Sfânta zi de Paști, fiecare dintre noi, suntem întrebați de Hristos cel Înviat: „Mă iubești, tu, mai mult decât aceștia?"
Să căutăm în adâncimea sufletelor noastre locul unde s-a ascuns frica și să o izgonim. Deschideți-vă larg inima și dați frâu liber iubirii prin răspunsul: Doamne, Tu știi că Te iubesc!
Astăzi, în Sfânta zi de Paști, vă îndemn prin cuvântul Domnului: „Dați de veste fraților mei": Hristos a Înviat!
Vă doresc un Praznic fericit și binecuvântat!


Sursa : Crisana : Cultura


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Invierea Domnului


Taguri  
Paste Invierea Domnului


Stiri Anterioare  
Oua liberale, incondeiate pe Corso: Stiri Oradea
Evreii sarbatoresc Pastile: Pesach Oradea
A inceput Postul Pastelui
Bihorenii au sarbatorit Invierea in liniste si pace : Stiri Bihor
Invierea Domnului
In Saptamana Patimilor nici o umilinta nu-i prea mare
Au inceput zilele cutitelor lungi : Stiri Oradea
De azi, se vand miei in Piata Iosia : Stiri Oradea
Prescolarii se pregatesc pentru Sarbatorile Pascale : Stiri Oradea
Aproximativ 60.000 de oradeni vor sarbatori duminica Pastile : Stiri Oradea
In Piata Iosia din Oradea a inceput sacrificarea mieilor : Stiri Oradea
Elevii vor avea doua zile libere de Pastele catolic : Stiri Oradea
Astazi incepe Postul Pastelui
Astazi incepe Postul Pastelui
Iepurasul de Paste - Cultura
Dublu eveniment la Epsicopia Ortodoxa a Oradiei Expozitie de pictura si spectacol inchinat Sarbatorilor de Paste
Dublu eveniment la Epsicopia Ortodoxa a Oradiei Expozitie de pictura si spectacol inchinat Sarbatorilor de Paste

Cultura  
Spectaculosul Turn Taiwan, constructia SF proiectata de un roman
Nu-l plangeti pe Paunescu
Adrian Paunescu a murit
A murit poetul Adrian Paunescu
ADN-ul confirma. Sotii Ceausescu, ingropati in cimitirul Ghencea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Invierea Domnului
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Fecioara

Fecioara

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
03 August 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 34 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
03 August 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
LANTURI RIDICARE CU ACCESORII GRAD 100 TOTAL RACE
LANTURI RIDICARE CU ACCESORII GRAD 100 TOTAL RACE
LANTURI RIDICARE CU ACCESORII GRAD 100 TOTAL RACE
LANTURI RIDICARE INDUSTRIALE GRAD 100 TOTAL RACE
LANTURI RIDICARE INDUSTRIALE GRAD 100 TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme