Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
15 Septembrie 2010 12:08:48   Interviul saptamanii - Dan Sucu: Bancile sunt responsabile pentru 80 la suta din socul cu care a lovit criza economica
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Dan Sucu
La doi ani de la căderea Lehman Brothers, omul de afaceri Dan Șucu (foto), care controlează grupul de firme Mobexpert ...

La doi ani de la căderea Lehman Brothers, omul de afaceri Dan Șucu (foto), care controlează grupul de firme Mobexpert, este de părere că șocul în economia românească a fost provocat în proporție de 80% de bănci pentru că s-a creat o dorință de economisire disproporționată în raport cu posibilitățile, iar consumul a frânat nejustificat de brusc.

"Băncile au trecut de la trage complet volanul spre stânga, adică de la lupta pentru cota de piață la credite, la complet volan dreapta, adică la restrângerea creditării și majorarea dobânzilor la credite și la depozite. Acest șoc a destabilizat economia la începutul anului 2009", a spus Dan Șucu într-o discuție cu Ziarul Financiar despre ultimii doi ani din economia românească, în care a luat din nou o poziție dură vizavi de sistemul bancar.

Dan Șucu, care conduce o afacere de 115 mil.


euro, a făcut cronologia evenimentelor din economia românească la doi ani de la căderea băncii de investiții Lehman Brothers, momentul care marchează începutul crizei economice globale.
Cum a început totul

Dan Șucu este de părere că în toamna anului 2008 când au apărut primele semnale legate de o criză mondială, băncile aveau mult mai multe informații decât oamenii de afaceri și în general restul mediului de business. Atunci acestea au decis să schimbe complet strategia și de la câștigarea cotei de piață prin credite au trecut la atragerea de depozite, oprirea creditării și majorarea dobânzilor la credite.

"În perioada 2006-2008 băncile au căutat cotă de piață, astfel că s-a ajuns la un raport între credite și depozite de 3 la 1. Cei de aici (managementul băncilor - n.red.) execută ceea ce li se trasează de către băncile -mamă. La un moment dat au primit un nou target: trageți complet volanul spre stânga, adică nu faceți altceva decât să luați cea mai mare parte din cota de piață, la costuri mult mai ridicate. Numai că în momentul în care se trage puternic de volan dinspre stânga spre dreapta se dă peste cap mașina", este de părere proprietarul Mobexpert.

Omul de afaceri recunoaște că prima dată a sesizat dimensiunea crizei la sfârșitul aceluiași an când a participat la prezentări susținute de economiștii unor bănci "la care a rămas mască" și care arătau că filialele din România au luat împrumuri de 30 mld. euro de la băncile- mamă și că "ceva trebuie făcut".

"Nu mi-am dat seama la acea vreme că acel ceva va fi extrem de drastic și că ei vor lupta pentru cotă de piață luând bani de la clienții existenți. Ca orice român superficial, m-am uitat la contractele mele, negociate cu avocați, pe mai mulți ani, însă nu știam "filmul" în care evoluau clienții persoane fizice ai băncilor, care era mai important", afirmă Șucu.

Rolul băncilor în criză

Băncile au majorat în toamna anului 2008 și primăvara anului 2009 dobânzile la creditele aflate în sold, în primul rând la persoanele fizice, motivând că au crescut dobânzile la depozite ca urmare a crizei financiare.

Banca Centrală Europeană a micșorat rapid dobânda de referință pentru a ajuta la relansarea economică, dar în România nivelul dobânzilor nu a scăzut, ci dimpotrivă, pentru că dobânzile la credite erau în mare parte calculate pe baza unui indicator netransparent, care depindea de bancă și nu de Euribor.

Cu mai mulți bani dați pe rate, românii au tăiat consumul, care a scăzut cu 15% în 2009. Piețele de electrocasnice sau de mașini, bazate direct pe finanțare bancară, au scăzut însă și cu 60%, cum nu s-a întâmplat nici în Ungaria, nici în Cehia sau Polonia. România a intrat astfel în hard-landing, spre surprinderea chiar și a oficialilor Băncii Naționale, care au dat deseori asigurări că România nu va fi victima unui astfel de scenariu.

De altfel, însuși guvernatorul BNR Mugur Isărescum dădea asigurări în mai 2009 că România va avea creștere economică în 2009, în condițiile în care până la urmă anul avea să se încheie cu o scădere economică de 7%, cea mai dură din Europa de Est.

"A fost ca o mașină de curse care s-a izbit de un zid, în loc să frâneze pe pietriș", explică acum, retrospectiv, omul de afaceri Dan Șucu, cum s-au văzut primele luni din 2009.

Rolul băncilor în adâncirea crizei economice din România este pentru prima dată pus pe tapet de o voce puternică din business, în condițiile în care discursul public despre evoluțiile macroeconomice din România este "confiscat" în acest moment de oficiali ai băncilor.

"Băncile sunt un actor economic ca oricare altul. Nu văd de ce să nu discutăm rolul lor în evoluția economiei de doi ani încoace".

"Băncile își rezolvă problemele pe baza clienților bun-platnici"

În februarie 2009, omul de afaceri a fost primul care a ieșit și a vorbit despre faptul că băncile "au făcut un vapor de bani" astfel încât creșterile de dobândă nu se justifică.

Șucu spune că toți apropiații au interpretat această declarație ca având probleme cu creditele proprii, dar că de fapt el se referea la situația în care băncile își acoperă propriile greșeli din banii clienților existenți.

Concret, omul de afaceri exprimă atitudinea băncilor astfel: ele își rezolvă o problemă creată de entitatea mamă, cea care a decis câștigarea de cotă de piață prin credite și care practic este vinovată de raportul de 3 la 1 dintre credite și depozite, prin intermediul dobânzilor pe care clienții deja existenți le plătesc la credite, în loc să-și asume problema și să găsească o soluție.

Băncile nu au putut impune această strategie decât persoanelor fizice pentru că firmele au avut clauze negociate și avocați plătiți cu "400 de euro pe oră" care le-au apărat interesele.

Aceasta este situația creditelor pentru investiții pentru că la liniile de credit, adică acele linii de care companiile pot beneficia în orice moment, și care se renegociază anual, banca și-a impus politica.

Soluția lui Șucu pentru businessul propriu? "La magazinele mai vechi, care generează anumite venituri, am încercat să renunțăm sau să micșorăm liniile de credit, iar la celelalte am renegociat".

Pe de altă parte, Șucu mai spune și că a fost avantajat de faptul că nu avea investiții în derulare pentru că "banii de investiții sunt foarte scumpi".

"Băncile nu mai dau credite la această oră pentru investiții. Tot ce înseamnă credit nou înseamnă de fapt reînnoiri ale creditelor vechi. Situația este de așa natură încât companiile autohtone nu mai au finanțare la un preț destul de scăzut astfel încât să repornească investițiile. În acest moment numai companiile străine pot investi, pentru că se finanțează ieftin din străinătate", afirmă omul de afaceri.

"De ce nu există bănci noi? Pentru că majoritatea clienților sunt captivi"

"Mă uimește posibilitatea de a finanța cu clienți existenți, legați de contracte, câștigarea cotei de piață. Se vorbește despre competiția în sistemul bancar ca fiind puternică, dar de ce credeți că nu există nicio bancă nouă în România? Tot ansamblul de potențiali clienți sunt înregimentați. În condițiile de astăzi este puțin probabil să găsească o masă suficientă de clienți care să-i permită o cotă de piață de 3-4%", a afirmat Șucu.

Omul de afaceri a identificat în comisionul de rambursare anticipată principala problemă în ceea ce privește concurența dintre bănci și a spus în mai multe rânduri că este similar "legării de glie a iobagilor" .

"Dacă ar fi existat Ordonanța 50 (care elimină acest comision - n.red.) atunci (1998-n.red.) băncile nu și-ar fi permis mărirea dobânzilor la depozite, urmată de majorarea dobânzilor la credite. (...) Șocul în economie a fost provocat aproape în totalitate de bănci. S-a creat o dorință de economisire disproporționată în raport cu posibilitățile", este de părere omul de afaceri.

Care este în aceste condiții rolul BNR? Șucu afirmă că Banca Națională și-a îndeplinit rolul, acela de a păstra stabilitatea bancară, sistemul fiind chiar "prea sigur", în timp ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar trebui să gestioneze aspectele legate de comisionul de rambursare anticipată.

"De ce să nu existe falimente bancare?" se întreabă Șucu, care apoi afirmă că se așteaptă ca astfel de lucruri să se întâmple sau să existe investiții ale băncilor-mamă pentru a-și susține filialele.

El a mai spus că pe baza profiturilor pe care băncile le-au făcut în România s-au obținut "bonusuri mai mult decât serioase acasă".

1 miliard de euro trebuie eliberat în consum

Pentru relansarea consumului, dacă ar fi consilierul primului-ministru, ar propune finanțarea singurei bănci de stat, CEC Bank, care ar putea să finanțeze clienți nemulțumiți de faptul că finanțarea altor bănci s-a scumpit. CEC ar putea refinanța credite cu o dobândă la Euribor plus 6%, de exemplu, pentru clienții care nu au avut întârzieri la rată. În plus, trebuie atrase și alte bănci în România. În acest fel economiile pe care clienții le-ar face ar merge în consum și s-ar relansa și alte businessuri. "Consider că cel puțin un miliard de euro se poate elibera pentru consum, ceea ce ar antrena afaceri în cascadă de 10 miliarde de euro în total".

Șucu spune că băncile pot fi convinse să micșoreze dobânzile dacă clienții se grupează și negociază dobânzi mai bune. În plus, statul ar trebuie să încurajeze competiția dintre bănci și prin posibilitatea transferării garanției între bănci sau micșorarea taxei notariale.

Cum arată situația în 2010

Proprietarul Mobexpert spune că în 2010 s-a schimbat dramatic comunicarea băncilor, care justifică menținerea dobânzilor prin creșterea costurilor, generate la rândul lor de creșterea provizioanelor. Numai că această abordare este în opinia lui Șucu complet greșită.

"Tu, ca bancă, ai decis să crești dobânzile, când era clar că vei omorî, dar vii acum și spui că nu poți să scazi costurile pentru că ți-au crescut provizioanele. Adică tu ca bancă spui că nu poți să micșorezi dobânda pentru că trebuie să-i susții pe cei care nu pot plăti. (...) Cu cât ești mai corect, cu atât ai mai mult de suferit. Statul de ce nu face nimic pentru cei care își văd de treabă?", adaugă Șucu.

Omul de afaceri spune totuși că a realizat în timp că statul are un rol important în reglementarea sistemului, dând ca exemplu Ordonanța 50/2010 care transparentizează contractele de credit și introduce competiția prin eliminarea comisionului de rambursare anticipată.

"Dacă o bancă nu poate avea pierderi, să o facem regie autonomă, să fie declarată furnizor de utilități publice. Dacă banca a dat credite mai mult decât depozite nu este vinovat clientul. De ce trebuie să plătească pentru asta clientul care aduce rata la timp la bancă?", a spus Șucu.

Totuși, nu este rațiunea băncilor de a funcționa pe profit?

"Este adevărat, dar dacă este un profit fals, nesustenabil, trebuie să plătească pentru asta, nu să transmită mai departe costurile către clienții bun-platnici. Boom-ul creditelor a fost creat de bănci, în lupta pentru cotă de piață la credite, împrumutând scump aici. Înainte de cel mai bun preț, de calitate, clientul dorește respect", a încheiat omul de afaceri.

Ce prevede Ordonanța 50/2010 și cum a apărut nevoia de transparență la contractele de credit

Ordonanța 50/2010 are două mize principale: transparența contractelor prin introducerea dobânzii de referință Euribor și creșterea competiției prin limitarea comisionului de rambursare.
Când au început să scoată pe piață contractele de credit în valută sau lei pe termen lung, pentru locuințe, termenul standard în contractele de credit era "dobândă fixă, dar banca își rezervă dreptul de a modifica dobânda în funcție de condițiile de pe piață".
Ulterior, în 2008, tot ca urmare a legislației introduse de Agenția pentru Protecția Consumatorului, care a avut și inițiativa Ordonanței 50/2010, băncile au fost obligate să introducă în contracte indici de care să fie legată evoluția dobânzilor.
Unele bănci au ales "să transparentizeze" dobânda la credite legând-o de un indice de referință original: "indicele intern de referință". Acestea au venit pe piață cu credite la un indice intern de referință plus o marjă de 2,5%, spre deosebire de alte bănci care au propus clienților dobânzi sub forma Euribor plus 7%, cu adevărat transparente.
Acum, prin Ordonanța 50, băncilor li se cere să treacă într-adevăr la un calcul transparent al dobânzii, iar din textul ordonanței se poate interpreta ca dobânda internă de referință să fie înlocuită cu dobânda Euribor, cu adevărat o dobândă de referință.
Bancherii se apără spunând că utilizarea dobânzii de referință nu este abuzivă și că este vorba de o dobândă de bază, așa-numita dobândă "prime rate", utilizată și în Occident. De asemenea, ei afirmă că la momentul când se ia creditul, costul creditului calculat cu dobândă internă de referință și cel cu Euribor este egal.
Problema este însă că, în cazul dobânzii interne de referință, clienții nu au posibilitatea de a urmări dacă banca ajustează rata conform condițiilor de pe piață, cum se întâmplă în cazul când dobânda este legată de Euribor.
Banca poate menține dobânda la credit neschimbată, chiar dacă Euribor scade, ceea ce de altfel s-a și întâmplat. Mai mult, poate crește nejustificat.
Astfel, costul creditului în cazul dobânzii transparente va fi diferit de cel al dobânzii legate de un indice netransparent.


Sursa: ZF.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Banci Criza Financiara


Stiri Anterioare  
Mic ghid pentru a-ti rezolva problemele cu bancile
Aproape 10 la suta dintre utilizatorii de Internet realizeaza tranzactii bancare online
Ai imprumuturi in franci elvetieni... Afla ce solutii de refinantare iti ofera bancile
Bancile incep sa plateasca pentru criza financiara
Bomba ascunsa in seifurile bancilor
Ce-si doresc romanii de la o banca...
Cu ce oferte promit bancile sa va scape de grija facturilor
Ne apropiem de faza de acceptare a recesiunii. BNR face primul pas
Bancile nu au dreptul sa majoreze dobanzile
Emil Boc: Romania ar putea iesi din criza cu cel putin sase luni mai tarziu decat restul tarilor
Ce sfaturi are statul pentru datornicii bancilor: Financiar
Nu mai platesti ratele si nu ai nimic pe numele tau. Mai poate face banca ceva
Din toate tarile din Est, doar Romania nu vorbeste despre taxarea bancilor
Bancherii sustin ca, din cauza neclaritatilor din OUG 50 din 2010, ar putea inregistra pierderi de pana la 900 de milioane de euro
Verifica daca banca ta e pe lista celor care spun ca te-au chemat pentru actul aditional
CAT TE COSTA DACA VREI SA DAI iN JUDECATa BANCA
Ce trebuie sa stii despre procesele impotriva bancilor
S-au strans 2.400 de oameni gata sa se judece cu bancile
Recesiunea din SUA a luat sfarsit in iunie 2009 - oficial
Ce promotii au bancile: Financiar

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Interviul saptamanii - Dan Sucu: Bancile sunt responsabile pentru 80 la suta din socul cu care a lovit criza economica
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Varsator

Varsator

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
05 August 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 56 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
05 August 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
VAND JOCURI PS4 FIFA MORTAL ASSASSINS GRAN TURISMO
LANTURI RIDICARE CU ACCESORII GRAD 100 TOTAL RACE
LANTURI RIDICARE CU ACCESORII GRAD 100 TOTAL RACE
LANTURI RIDICARE CU ACCESORII GRAD 100 TOTAL RACE
LANTURI RIDICARE INDUSTRIALE GRAD 100 TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme