Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Imobiliare Oradea Online  
22 Septembrie 2010 13:26:52   Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Po演a
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Gara de Nord
Surprinz綟or, companiile cu cele mai mari portofolii imobiliare din Rom滱ia nu au ca principal obiect de activitate acest domeniu.

Surprinz綟or, companiile cu cele mai mari portofolii imobiliare din Rom滱ia nu au ca principal obiect de activitate acest domeniu. Unele dintre cele mai importante surse de spaii comerciale (birouri, retail, depozite) sunt companii precum CFR, Romtelecom 槐, mai nou, Po演a Rom滱.

Dac acum patru ani Rom滱ia era pe ultimele locuri din Europa la suprafaa de spaii comerciale raportat la mia de locuitori, acum balana s-a schimbat. Rom滱ia se apropie de media regiunii cu un stoc de 110 mp la mia de locuitori. 姷 Suceava, Pite演i, Oradea sau T漷gu-Mure volumul de spaii comerciale dep蒪e演e nivelul unor capitale europene precum Budapesta sau Berlin. Dezvoltatorii 槐 fondurile de investiii locale 槐 internaionale au construit 螽 ultimii ani peste 40 de centre comerciale de tip mall, dar chiar 槐 a榮 stocul cumulat al primilor juc綟ori din pia nu dep蒪e演e suprafaa comercial administrat de CFR.

Compania naional de c緅 ferate are scoase pe pia spaii comerciale 螽 suprafa total de 1,7 milioane mp, aproape dublu fa de spaiile gestionate de primii zece juc綟ori de pe piaa mallurilor din Rom滱ia la un loc. Dac Iulian Dasc緄u, Immoeast, Argo Real Estate sau BelRom scot anual sute de milioane de euro din propriet裻ile pe care le 螽chiriaz, CFR are 螽 prezent venituri medii lunare de doar trei milioane lei, potrivit informaiilor furnizate de companie pentru Capital. Recent, oficialii CFR au anunat c vor s 螽chirieze spaiile din 15 g綖i unor lanuri mari de magazine, urm滱d s fie disponibile fast-food-uri, restaurante, farmacii, libr綖ii, flor綖ii 槐 unit裻i bancare, pe o suprafa reprezent滱d 30% din cea a staiilor. „Am elaborat un ghid de bune practici comerciale pe modelul c緅lor ferate din Germania, 螽 care am identificat proceduri de 螽chiriere 槐 gestionare a spaiilor din g綖i. Vrem s licit緆 pentru g綖ile din primele 15 ora榷 ca num綖 de locuitori spaiile 螽 lan 槐 pe calupuri. C綦t緆 firme mari care ofer o calitate mai bun 槐 dau un alt aspect g綖ii 槐 din punctul de vedere al cur裻eniei“, a declarat la acea dat Emil Sabo, fostul director general al CFR. Acesta a mai anunat c a fost elaborat un ghid de bune practici 槐 pentru 榷fii de gar care vor avea 螽 responsabilitate s schimbe aspectul cl緂irii. Potrivit lui Andrei V綷aru, senior consultant retail leasing 螽 cadrul Jones Lang LaSalle, spaiile scoase pe pia de c綟re CFR nu reprezint o ameninare pentru proprietarii de 衫alluri, deoarece calitatea lor 螽c las de dorit.

„Mi-e greu s cred c va merge cineva 螽 gar s 蹎i fac cump綖綟urile. Aceste spaii sunt adresate strict fluxului de c緄綟ori. E posibil ca ele s aib o influen pentru spaiile din proximitate. Dac s-ar transforma aceste g綖i 螽 malluri, cum s-a 螽t滵plat 螽 alte 綖i, atunci ar putea exista o concuren, 螽s 螽 acest moment, calitatea acestor spaii nu se compar cu cele din centrele comerciale moderne“, a explicat acesta.

Magazine 螽 foste sedii Romtelecom

La patru ani dup ce grecii de la OTE au devenit acionari majoritari ai celui mai mare operator de telefonie fix - Romtelecom, compania 槐-a 螽fiinat o divizie imobiliar: Romtelecom Real Estate. Procesul de restructurare a reelei comerciale a condus la cumularea unei suprafee de peste 100.000 mp de spaii de retail, birouri, depozite, apartamente 槐 terenuri pe care compania a fost nevoit s le scoat pe pia pentru a le valorifica.

„Romtelecom deruleaz periodic analize de eficien 槐 redimensionare a reelei comerciale deinute (螽 special magazine). 姷 urma unor astfel de analize se pot lua diferite decizii: de a investi 螽 noi formate care s r綼pund mai bine clienilor, de reamplasare a unor spaii comerciale existente sau de 螽chidere a celor care nu mai r綼pund standardelor stabilite de companie“, a explicat Cristina Popescu, director relaii publice 螽 cadrul Romtelecom. Bine螽eles, spaiile excedentare sunt scoase pe piaa imobiliar. 姷 prezent, compania are contracte de 螽chiriere cu 700 de persoane fizice 槐 juridice. Luna trecut a fost lansat 槐 o platform online prin care persoanele interesate pot consulta lista cu imobilele scoase pe pia. Numai 螽 trimestrul doi al acestui an Romtelecom a raportat venituri non-telecom de zece milioane euro, care se refer 槐 la veniturile obinute din 螽chirierea spaiilor deinute. „Suntem deschi槐 槐 altor tipuri de tranzacii imobiliare, printre care 槐 v滱zarea 槐 parteneriatele de dezvoltare imobiliar. Analiz緆 toate propunerile primite, le corel緆 cu strategia Romtelecom 槐 cu tendinele pieei imobiliare. Valorizarea spaiilor deinute de companie este parte a unui proces complex de cre演ere a eficienei, tocmai de aceea deciziile privind anumite spaii pot fi 槐 punctuale“, a mai spus Cristina Popescu.

Printre ofertele Romtelecom Real Estate se num綖 o cl緂ire cu patru etaje, 螽 suprafa de 5.000 mp amplasat l滱g Bucure演i Mall, un teren de 13.200 mp, de l滱g Casa Presei Libere, sau un imobil de 7.600 mp, localizat pe 榣seaua de centur a ora滾lui C緄綖a槐 – pretabil pentru spaii de depozitare.

Po演a槐i constructori

Po演a Rom滱 a intrat la jum綟atea acestui an 螽tr-un amplu proces de restructurare pentru a evita colapsul financiar. Compania a 螽registrat anul trecut pierderi de 43 mil. euro, iar pentru acest an se estimeaz c nivelul acestora va cre演e la 60 mil. euro. Procesul de reorganizare pe care 螿 traverseaz Po演a ar putea scoate pe piaa 螽chirierii suprafee importante de spaii comerciale. Compania gestioneaz la nivel naional o reea de 7.100 de puncte de lucru, majoritatea amplasate 螽 zone cu vad comercial. „姷 perioada de restructurare prin care trece 螽 acest moment Po演a Rom滱, obiectivul structurii imobiliare a companiei este valorificarea spaiilor sedentare. 姷 aceast perioad, se identific 槐 ce suprafa poate fi scoas la 螽chiriat. Totodat, se face 槐 o analiz a reelei po演ale, ce va fi definitivat 螽 data de 30 noiembrie, 槐 trebuie v罳ut dac se justific reorganizarea unor structuri prin modificarea lor. Nu cred c vor fi puncte 螽chise, dar pot fi modificate, iar suprafeele 螽 plus rezultate dup aceast organizare s fie scoase la 螽chiriat“, a subliniat Victor 波mon, director executiv al Po演ei Rom滱e. Po演a nu este str緅n de zona de real estate. Ea deine 40% din firma Imopost Developments, companie care se ocup cu dezvoltarea unor spaii comerciale 槐 de birouri pe dou terenuri din Bucure演i aflate 螽 proprietatea Po演ei. Omul de afaceri Sorin Creeanu deine prin intermediul Procema restul de aciuni 螽 cadrul Imopost. 姷 luna aprilie a acestui an, firma Apolodor a finalizat demolarea fostului Oficiu Po演al nr. 1 螽 locul c綖uia se va ridica un imobil de birouri cu 12-14 etaje. Deocamdat terenul, 螽 suprafa de 2.000 mp, din spatele hotelului Novotel a fost transformat 螽 parcare privat.

Al doilea teren pe care Imopost a preg綟it construcia unui imobil 螽 suprafa de 55.000 mp este amplasat pe Calea Victoriei nr. 133-135. Pe terenul de 8.200 mp din centrul Bucure演iului se va ridica un complex format din hotel, birouri 槐 parc綖i.

Proprietari de top

Omul de afaceri ie榷an Iulian Dasc緄u r緆滱e 螽 continuare cel mai mare proprietar de spaii comerciale de tip mall din Rom滱ia. Prin intermediul centrelor din Cluj-Napoca, Timi榣ara, Ia槐 槐 Suceava, Dasc緄u administreaz o suprafa total 螽chiriabil de 175.000 mp. Pe locul doi 螽 clasament se situeaz fondul austriac de investiii Immoeast care controleaz trei malluri: Polus Center din Cluj, Euromall Pite演i 槐 Armonia Arad. Cumulat, suprafaa comercial a celor trei centre dep蒪e演e 127.000 mp. Investitorii britanici grupai sub umbrela fondului Argo Real Estate gestioneaz tot 127.000 mp 螽 dou proiecte: Shopping City Sibiu 槐 Suceava, urmai de belgienii de la BelRom, care mai dein pe piaa local dou parcuri de retail 螽 Foc榮ni 槐 Bac綦. BelRom este unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori de parcuri de retail. Pe l滱g cele dou centre pe care le mai are 螽 proprietate, compania a dezvoltat 槐 v滱dut alte trei 螽 Sibiu, T漷gu Mure 槐 Br緅la. Compania a 螽casat de pe urma celor trei tranzacii peste 230 milioane euro. De abia pe locul cinci se plaseaz Anchor Grup, companie care a dezvoltat primul mall din Rom滱ia: Bucure演i Mall. Cele dou centre comerciale ale turcilor 螽sumeaz 84.000 mp.

Consultanii imobiliari se a演eapt ca o serie de companii de stat care au portofolii imobiliare 螽semnate s ias pe pia cu spaii comerciale, pentru a-槐 optimiza fluxul de numerar prin 螽chiriere.

„Normal ar fi ca 槐 alte instituii de stat care dispun de portofolii extinse s 螽ceap s valorifice aceste spaii, pentru c este nevoie de bani 螽 acest moment 槐 statul are o serie de active nevalorificate, dar e greu de prezis cum va aciona statul“, a precizat Andrei V綷aru.

O alt companie de stat care are un portofoliu imobiliar 螽semnat este Loteria Rom滱. Compania care gestioneaz o reea de 1.900 de agenii la nivel naional ne-a informat c deine spaii goale, dar c le va folosi pentru extindere. „姷 vederea derul綖ii programului de extindere a punctelor de v滱zare, 螽 condiii c漮 mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, Loteria Rom滱 va utiliza, cu prioritate, spaiile aflate 螽 proprietatea CN „Loteria Rom滱“ SA 槐 care, 螽 prezent, nu sunt utilizate“, precizeaz reprezentanii companiei.

Pe lista societ裻ilor care mai dein spaii scoase la 螽chiriat pe pia mai pot fi enumerate Compania de Libr綖ii Bucure演i 槐 frizeriile Igiena. Pe l滱g unit裻ile reelei, cele dou au 螽chiriate o serie de spaii comerciale disponibile la parterul blocurilor din cartiere.

3 mil. lei este venitul mediu lunar al CFR rezultat din exploatarea spaiilor comerciale din portofoliu

姷 prima jum綟ate a anului, au fost inaugurate 64 de centre comerciale la nivel european, o sc緂ere cu aproape 50% fa de aceea槐 perioad a anului 2009


Sursa: Capital.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Imobiliare


Stiri Anterioare  
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Po演a
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Po演a
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori

Imobiliare  
Ce cred jucatorii din real estate despre Prima Casa
Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Cum se modifica programul Pirma Casa in 2011
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Po演a
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Berbec

Berbec

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
25 Mai 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 2526 27 28 29 30
31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
25 Mai 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
DISPOZITIV LANT GRAD 100 4 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU 3 BRATE
DISPOZITIV LANTURI GRAD 100 2 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU UN BRAT CU CARLIGE CU AUTOBLOCARE TOTAL RACE
DISPOZITIV RIDICARE LANT GRAD 100 SISTEM MACARA TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme