Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
31 Januarie 2011 09:59:13   Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an
Marin Cruțescu, antreprenorul care a adus, la mijlocul anilor ’90, brandul german de ferestre ...

Marin Cruțescu, antreprenorul care a adus, la mijlocul anilor ’90, brandul german de ferestre termoizolante Gealan în România, mizează acum pe o inovație eco‑tehnologică: casa viitorului.

Cum să plătești o întreținere de 400 de lei în jumătate de an? Întreabă-l pe Marin Cruțescu.
Cercetătorii britanici au inventat benzina artificială
Conducta de gaze dintre România și Bulgaria va fi finalizată în a doua parte a anului viitor
Isărescu: Privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic, din cauza scumpirilor la benzină
Prețul petrolului a crescut cu 4%, pe fondul protestelor din EgiptSă nu credeți cumva că Marin Cruțescu, omul de afaceri de numele căruia este legată afacerea cu ferestre termoizolante Corina Gealan (fondată împreună cu soția sa, Ruxandra, în 1994) și‑a schimbat domeniul și va deschide un lanț de cofetării. Oricât de tare l‑a afectat criza actuală – în ultimii doi ani, a concediat 130 de oameni, iar veniturile i‑au scăzut de la 12 milioane de euro (2008) la 4,5 milioane de euro (2010) –, Cruțescu (60 de ani) rămâne în domeniul de care este foarte pasionat (pe lângă aviație și apicultură) și în care s‑a consacrat ca antreprenor: construcțiile.

Doar că de data aceasta însă nu mai este vorba doar de ferestre, ci de o casă cap‑coadă. Construcția ei costă, e adevărat, cu 15–20% mai mult decât a unei case standard, dar scoate din buzunarul celui care o locuiește cu până la 80% mai puțini bani pentru plata facturii la utilități. Este vorba de așa‑numita casă pasivă, cel mai înalt standard în materie de eficiență energetică a unei clădiri: consumul anual pentru încălzirea unei case pasive se situează undeva în jurul valorii de 15kWh/mp, în timp ce la o casă clasică din cărămidă ajunge la aproape 120 kWh/mp.

În 1994, Cruțescu paria pe o piață inexistentă în România la acel moment, tâmplăria termoizolantă, dar care înainte de criză ajunsese până la pragul de un miliard de euro; a fost primul care aducea în România un brand de prestigiu, Gealan – „Trebuie să știți că în Germania se dă ora exactă la ferestre“, spune antreprenorul, râzând.

De data aceasta, pariază pe ceea ce el crede că va fi „next big thing“ în materie de construcții de case: construcția pasivă. Sau „casa viitorului“. Nu întâmplător acesta este chiar sloganul Amvic, una dintre cele trei firme din domeniul construcțiilor controlate de familia Cruțescu.

IDEEA. Trebuie spus că de prin 2004 Cruțescu cochetează cu acest concept, apărut prima dată în Germania, în 1988. Și, ca și în cazul ferestrelor termoizolante, s‑a gândit să îl aducă în România chiar dacă deocamdată nu poate fi vorba de o piață locală pentru acest concept avangardist.

Chiar și în țările dezvoltate, piața este încă „minusculă“, în formularea celor de „The New York Times“ într‑un articol din 2010 despre casele pasive. În SUA, unde putem spune că se dă ora exactă în materie de inovație tehnologică, erau certificate anul trecut doar 13 case pasive (Europa stă mai bine, cu 25.000 de case pasive certificate, numărul total – necertificate – fiind de peste 150.000, crede antreprenorul român).

Primul pas Cruțescu l‑a făcut chiar din 2004, când și‑a construit, undeva în Argeș, propria casă pasivă (100 mp): pe scurt, o construcție ecologică (cu consum extrem de mic de energie), perfect izolată termic și fonic, pe principiul „unei prăjituri învelite în ciocolată“, explică acesta.

Ceva mai recent, în 2008, a finalizat și propria clădire de birouri (2.400 mp pe cinci niveluri) după același standard al casei pasive (are instalate inclusiv zece panouri solare), iar costurile au fost de aproape 500 euro/mp.

Chiar în timpul interviului cu MONEY EXPRESS, Cruțescu a insistat să ne arate cu camera termografică (termică) faptul că nu există nici o pierdere de căldură prin nici un ungher al clădirii, lucru de care este foarte mândru (înăuntru erau cam 24 de grade, aer proaspăt și nici urmă de centrală termică sau fereastră deschisă). Și ne‑a dezvăluit și factura lunară pentru acest confort: sub 2.000 RON.

Dinu Buliga, un antreprenor din Caran­sebeș și unul dintre clienții lui Cruțescu din 2010, își petrece prima sa iarnă într‑o casă pasivă de 180 mp utili (etanșeizată cu izolație termică de 30 cm, cu încălzire prin podea, pompă de încălzire, celule solare, ventilație automată, ferestre cu triplu strat și cu gaz Krypton) pentru care a scos din buzunar aproximativ 700 euro/mp. Surpriza abia acum vine: din iulie 2010 până în prima săptămână a lunii ianuarie 2011, nota de plată pentru căldura și apa caldă folosite de familia Buliga (trei copii și doi adulți) a fost de 400 RON. „Am avut și –16 grade afară. Chiar și așa, dacă a fost soare, pompa de încălzire nu a pornit, fiind suficientă (pentru apă caldă și căldură – n.r.) energia furnizată de panouri solare“, spune Buliga.

BANI DIN PASIVITATE. Deocamdată, extrem de puțini. Nu se poate vorbi încă de un business, piața clădirilor cu consum mic de energie („low energy“) fiind cvasiinexistentă. În ultimii ani, Cruțescu spune că a furnizat cofraje termoizolante pentru aproape 150 de case (majoritatea nu sunt case pasive, ci doar de joasă energie). Abia din 2008, a început să simtă o cerere (nu mai mult de 4–5/an) oarecum constantă de case pasive, pe măsură ce conceptul capătă și la noi notorietate. Va crea însă o divizie separată de business abia atunci când va avea comenzi anuale de 40–50 de astfel de case, spune el.

Mai mult, businessul de construcții a șchiopătat cam peste tot în Europa, în ultimii doi ani. Cifrele din decembrie 2010 ale biroului european de statistică Eurostat arată că volumul construcțiilor de clădiri a scăzut în spațiul UE cu 4,6% în 2010 față de 2009 (unele țări au scăzut mai sever, altele au avut totuși o ușoară creștere). Potrivit unui studiu al Asociației Române a Antreprenorilor în Construcții, scăderea totală pe piața construcțiilor din România ar putea fi în 2010 de până la 25%, de la 12,6 miliarde euro în 2009, afectată în primul rând de dispariția aproape totală a investițiilor imobiliare.

Pentru 2011, prognozele sunt evident împărțite: autoritățile care susțin scenariul unei reveniri și jucătorii privați care rămân pesimiști și vorbesc de o stagnare în cel mai bun caz. Piața pe care activează și Cruțescu, cea a profilurilor și ferestrelor termoizolante, a atins chiar și un vârf de scădere de 45% în cei doi ani de criză.

PERSPECTIVE EURO. Totuși, noile directive ale Uniunii Europene sunt încurajatoare pentru antreprenorii de tipul lui Cruțescu. Până în 2020, consumul necesar de energie al UE trebuie scăzut cu 20%, iar România nu face excepție. Care e legătura cu piața construcțiilor? În majoritatea țărilor europene, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie, iar în România procentul este de 50, asta pentru că sunt foarte multe clădiri vechi, nereabilitate termic, cu consum energetic foarte mare.

Mai mult, din 2020 în tot spațiul UE nu vor mai putea fi construite decât clădiri foarte performante energetic, în cazul celor publice obligativitatea aplicându‑se chiar din 2018.

Trebuie spus că numărul tot mai mare de case pasive apărute în ultimii ani în UE (preponderent în Germania, Austria, Elveția, țările scandinave) are și o explicație: respectivele state au pus la punct deja câteva scheme de subvenționare pentru cei care vor să‑și construiască astfel de case. În Germania, ajutorul respectiv ajunge la 40.000 de euro.

Chiar dacă acum condițiile pentru acest business nu prea sunt coapte – în primul rând, contextul economic rămâne defavorabil investițiilor imobiliare –, Cruțescu e conștient că este o afacere cu bătaie lungă. În mai 2008, a cumpărat (cu două milioane de euro, din care jumătate credit bancar) aproape 90.000 mp la Glina pentru un proiect cu 400 de case pasive. „Totul e în stand‑by acum. Sunt în discuții cu un om de afaceri italian și cu unul israelian pentru a vedea ce putem face acolo când piața își va reveni“, mărturisește Cruțescu.


Sursa: Money.ro


Taguri  
Financiar


Stiri Anterioare  
Cat de bine se traia pe vremea lui Ceausescu: Financiar
Presedintele Basescu: Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, ci doar pe cea de la UE
Tinerii care infiinteaza firme vor primi ajutor nerambursabil de pana la 10.000 euro
Romanii castiga cu 3,5 miliarde euro mai mult decat in scripte
Staer, concurentul IKEA si Mobexpert, a intrat in insolventa
Cum ar putea fi reduse accizele la carburanti
Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an
Tigarile s-au scumpit din nou: Financiar
Cum poti sa primesti salariul mediu net pe un an, stand degeaba
Amenzi de circa 450.000 de lei pentru nereguli in sectorul comunicatiilor in 2010
Peste jumatate dintre romani cred ca situatia lor financiara se va inrautati in 2011
Cum sa faci rost de 10.000 de euro. Ce afaceri poti incepe cu ei
Mai iese Romania din criza ...
Cinci sfaturi pentru a evita controalele fiscale
Firmele mici spun adio fondurilor europene
Creste inflatia, scade puterea de cumparare. Ce mai faci cu salariul tau
Creste inflatia, scade puterea de cumparare. Ce mai faci cu salariul tau
BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime: Financiar
Cresteri salariale de pana la 18 la suta dupa 1 ianuarie
Ce joburi sunt cel mai bine platite - de la business analyst la bucatar

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Scorpion

Scorpion

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
05 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
56 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
05 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
CHEI TACHELAJ FORJATE G209A CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA G209 CROSBY
GAMBETI / SHACKLES OMEGA CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA CROSBY
COFRAJE TEGO. IMPORTATOR TEGO. TRANSPORT GRATUIT


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme