Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Intern Oradea Online  
31 August 2010 13:42:57   Continua meciul bancheri-clienti pe interpretarea ordonantei privind creditele
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Credite
Bancherii amână pe cât posibil aplicarea noilor reglementări pentru creditele pentru consumatori, în condițiile în care Ordonanța nr. 50 ...

Bancherii amână pe cât posibil aplicarea noilor reglementări pentru creditele pentru consumatori, în condițiile în care Ordonanța nr. 50 din iunie este interpretată de fiecare parte în mod diferit, însă în acest timp presiunile se acumulează în tabăra tot mai numeroasă a clienților nemulțumiți. Discuțiile pleacă de pe poziții de forță: în timp ce bancherii, cu aprobarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, vor să creeze formule de calcul care să le lase dobânzile la nivelurile din iunie, clienții cer reduceri semnificative, întrucât mulți dintre ei au văzut că dobânzile, prevăzute ca variabile în contractele de credit, au urcat vertiginos în 2008-2009, însă au rămas nemodificate de atunci, deși condițiile s-au îmbunătățit pe piețele financiare.

"Noi am chemat clienții în unități după data de 13 septembrie, momentan punem la punct ultimele detalii ale actelor adiționale", spune Ionuț Stanimir, șeful departamentului de comunicare externă la BCR, cea mai mare bancă locală.

Ordonanța, intrată în vigoare în iunie, permite băncilor să actualizeze contractele pentru creditele aflate în derulare până la data de 21 septembrie. Unii clienți consideră însă că, de vreme ce Ordonanța este în vigoare din iunie, și prevederile acesteia ar trebui să se aplice cu aceeași dată și nu odată cu semnarea actului adițional. Dacă odată cu semnarea actului adițional s-ar produce modificări de costuri, banca ar trebui să restituie sumele încasate de la clienți.

Prin noile reglementări, clientul are dreptul, dacă nu este de acord cu condițiile impuse de bancă, să renunțe la contract (adică să ramburseze integral creditul) fără costuri suplimentare. Majoritatea clienților sunt însă în imposibilitatea de a rambursa creditul, întrucât nu au nici sumele disponibile și nici nu pot obține o refinanțare de la o altă bancă, întrucât condițiile de finanțare au devenit mult mai restrictive.

Constantin Cerbulescu, președintele ANPC, a arătat recent că fiecare client ar trebui să negocieze cu banca, iar dacă nu ajunge la o înțelegere, poate să meargă în instanță. Aceasta ar însemna însă un potențial val de procese.

Stanimir spune că cel puțin deocamdată nu se vede un val de procese deschise de clienți, întrucât nu poate fi purtată o discuție până la prezentarea actului adițional.

În această încleștare, băncile au rămas neobișnuit de tăcute, preferând să negocieze cu fiecare client în parte.

Abordarea bancherilor este însă intransigentă. "Trecem la o formulă transparentă. Dar să fie clar, dobânda nu se modifică", spune un conducător de bancă.

Radu Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor, afirma săptămâna trecută că, fără o clarificare a modului de aplicare a ordonanței 50, există riscul instalării unei stări generale de "procesomanie".

"Există o lege, sunt diverse interpretări, fiecare își susține argumentele. ANPC însăși a oferit o interpretare, dar ar trebui să își asume responsabilitatea pentru ce a făcut, nu să arunce cartoful fierbinte în curtea altora. Între ele se va găsi un echilibru, pentru că dacă începe o serie de procese, nu știu dacă rezultatul va fi sustenabil", comentează un alt bancher.

Cine apără interesele clienților?

"Ordonanța va permite ca cetățenii României să poată plăti costul creditelor la dobânzi și la situații mai avantajoase. Vor putea obține refinanțări ale creditelor pentru a-și putea plăti ratele la bănci în condiții mai avantajoase", afirma premierul Emil Boc pe 9 iunie, după adoptarea în Guvern a Ordonanței 50.

A fost pentru prima dată când Executivul a intervenit printr-un act normativ cu un asemenea impact mare în favoarea unei largi categorii de clienți - cei ai băncilor, după ani de zile în care BNR, autoritatea de supraveghere a pieței bancare s-a concentrat pe impunerea unor reguli care priveau în principal stabilitatea financiară și prudențialitatea instituțiilor de credit, în timp ce probleme precum riscul de supraîndatorare a clienților sau condițiile abuzive impuse de multe ori de către bănci au rămas în planul secund.

După adoptarea Ordonanței oficialii guvernului nu au mai intervenit însă în această dispută iscată pe piață între bănci și clienții cu contracte de credit. Ba mai mult, au lansat un semnal generator de confuzie prin includerea în scrisoarea suplimentară de intenție către FMI a unui angajament de revizuire a actului normativ în sensul eliminării retroactivității, adică noile prevederi să fie aplicabile numai contractelor noi, după cum indică și directiva europeană de la care a pornit ordonanța.

Oficial, guvernul nici nu a confirmat, nici nu a negat existența unui asemenea angajament. Totuși, surse oficiale susțin că nu există intenția modificării ordonanței, deși băncile au făcut presiuni pe diferite canale în acest sens. Ba mai mult, au ajuns să amenințe cu intentarea de procese împotriva Autorității pentru Protecția Consumatorilor sau chiar împotriva României la nivelul forurilor europene, deși nu este clar ce anume ar putea reclama atât timp cât ordonanța nu încalcă directiva corespunzătoare a Comisiei Europene, ci doar îi extinde sfera de aplicare.

Băncile locale fac abstracție de faptul că în România s-au bucurat de una dintre cele mai libere piețe din regiune la nivelul reglementării contractelor de credit și astfel au fost posibile și abuzurile pe care atât de mulți clienți le reclamă astăzi.

BNR s-a mulțumit să acuze practici precum "creditul cu buletinul" sau practicarea de către unele bănci a unor grade de îndatorare care treceau dincolo de limitele prudenței, fără a se preocupa însă de exemplu de problema comisioanelor ascunse, multe inventate de bănci tocmai pentru a fenta unele măsuri de frânare a creditării introduse de banca centrală.

Banca Națională a ajuns astăzi să reprezinte deschis interesele industriei bancare, șeful Supravegherii Nicolae Cinteză susținând că ordonanța ar trebui modificată pentru că altfel tot mai multe bănci vor intra pe pierdere. De cealaltă parte, Asociația Română a Băncilor preferă să facă demersuri în aceeași direcție doar pe canale instituționale, fără a apărea cu poziții în presă care să pună și mai mult în evidență conflictul cu clienții. Rămâne de văzut dacă Guvernul va păstra ordonanța nemodificată pentru a nu arunca piața într-un haos și mai mare.

Noi formule descoperite de bancheri ca s lase dobĆnzile neschimbate

Costul creditelor aflate în derulare pentru persoanele fizice va rămâne neschimbat, chiar dacă băncile trec din septembrie la o formulă de calcul transparentă, legând dobânda de un indice independent - cum sunt Robor și Euribor.

Banca poate aplica, pe lângă marja percepută peste acești indicatori, un procent de ajustare a nivelului dobânzii de referință, astfel încât costul creditului să rămână nemodificat la momentul schimbării metodei de calcul.

Prin Ordonanța de Urgență numărul 50 din iunie anul acesta, băncile sunt obligate să ofere clienților persoane fizice credite cu dobândă fixă pe toată perioada de rambursare sau calculată în funcție de un indicator independent - respectiv indicatorii piețelor monetare Robor pentru lei, Euribor pentru euro - plus o marjă, de asemenea fixată pe toată durata contractului.

Însă clienții nu vor obține și costuri mai mici odată cu aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgentă nr. 50 din iunie anul acesta, care stabilește noi reglementări pentru creditele pentru consumatori, ci doar vor avea garanția că pe viitor costul împrumutului va fluctua exclusiv în funcție de nivelul indicatorilor de referință ai piețelor monetare interbancare.

Băncile trebuie să se conformeze până la sfârșitul lui septembrie, astfel că majoritatea jucătorilor au început să trimită clienților adrese prin care le prezintă alternativele și îi invită în unități, pentru a semna acte adiționale.

Prevederile se aplică inclusiv pentru creditele aflate în derulare, al căror număr se ridică la circa 8 milioane.

Ce spun cititorii ZF

"Nu este corect ca un client vechi să plătească niște dobânzi duble față de clienții noi. Să nu uităm că indicii de referință Euribor/ Libor/ Robor sunt la minimele istorice, iar băncile pentru a ajunge la dobânzile foarte mari pe care le practică la contractele în desfășurare ar trebui să adauge o marjă de minim 9%. Această marjă peste un Euribor de 0,68% este una foarte mare luând în calcul că evoluția acestui indice nu poate fi decât crescătoare și, în timp, dobânzile creditelor aflate în desfășurare ar fi foarte mari, iar populația României nu va mai putea suporta aceste credite și vor fi dați afară din casele lor." Lavinia B.

"Am plecat cu o dobândă de 10% în 2006 și de peste 15 luni este 18,2% cu DAE depășind 20%, în condițiile în care toți indicatorii după care se calculează dobânzile au atins minime istorice. Este un credit de nevoi personale. Sunt bugetar, salariul redus. Am un copil de șapte ani de crescut. Ce să fac? Banca ridică din umeri. Viu sau mort trebuie să plătești! Gândiți-vă și la oamenii de rând, călcați în picioare de sistemul băncilor care înșfacă dobânzi de trei ori mai mari decât în restul țărilor UE, la niște salarii cunoscute!" Luminița M.

"Băncile trebuie să-și facă puțină ordine și în curtea proprie (restructurat rețea, salariați, mod de business) înainte de a cere celor din exterior «să-i ajute». Exista legislație favorabilă consumatorului și înainte, iar OUG 50/2010 vine doar și clarifică acest lucru și pentru consumatorul mediu. OUG 50/2010 este greu de acceptat / implementat de către bănci, pentru că ar duce la o scădere semnificativă a unor venituri din trecut, venituri oricum necuvenite din punctul meu de vedere." Marian T.

"Nu este normal ca toate aceste acte adiționale să fie aplicabile începând cu data de 21.06.2010, adică de la data la care a intrat în vigoare respectivul act normativ (O.U. 50/2010)? Pe motiv că nu pot să întocmească atâtea acte adiționale băncile vor începe «din iuțeala lor de mână și nebăgarea de seamă a clienților» să aplice prevederile din actul adițional doar din 21.09.2010, nu-i așa??! Adică mai "fură" trei luni de la gura sărăntocilor de români… tot cu largul sprijin al ARB, BNR, ANPC și alte organisme." Dumitru R.

"În loc de ROBOR (menționat explicit în textul ordonanței), pentru cazurile creditelor în lei cu dobândă variabilă banca îți solicită să semnezi cu BUBOR!?!? În cazul în care nu semnezi, banca te face răspunzător și precizează că acest fapt va deveni aprobare tacită!?!? Ori în ordonanță este menționat precis că nu se pot face modificări în contractul existent decât cu acordul clientului. Și atunci, de unde această "aprobare tacită???" Dumitru R.

"Această ordonanță reprezintă șansa noastră de a intra în normalitate, de a avea șansa la o viață decentă. Se încearcă modificarea acestei ordonanțe în sensul dorit de bănci. Nu lăsați România și românii să fie permanent prinși în această capcană a creditelor și a intereselor străine și să trăiască în țara lor ca niște sclavi!" Nineta S.

"Este pentru prima dată când clienții băncilor din România au șansa de a fi tratați cu respect, ca parteneri ai unui contract de credit încheiat cu o bancă!
Este șansa noastră ca prin păstrarea acestei ordonanțe în forma în care a fost publicată în iunie 2010 să putem avea dobânzi decente similare cu ale altor țări din Uniunea Europeană și nu aberant de mari, calculate după bunul plac al creditorilor!" Viorica A.

"Suportăm cu greu plata ratelor din cauza diminuării considerabile a veniturilor, dar și din cauza abuzurilor băncii, care în vremuri de criză au mărit după bunul plac dobânzile. Din fericire, a apărut OUG 50/2010 care reglementează într-un mod corect relațiile dintre bănci și clienții acestora, făcând să înceteze abuzurile." Dorel A.

"Vă rugăm să susțineți menținerea OUG 50/2010 în forma actuală pentru a pune punct abuzurilor continue pe care le suportă cetățenii români din partea instituțiilor financiar-bancare. Acestea vor să profite de ambiguitatea textului legii în interesul lor, mai ales în ceea ce privește modalitatea de calcul a dobânzii variabile prin impunerea unor marje fixe foarte mari. Aceste clauze abuzive, nenegociate, ne creează dezechilibru financiar și chiar imposibilitatea de plată a ratelor." Lucia D.

Clienții speră să obțină cel puțin o reducere cu câteva puncte a dobânzii la creditele pe care le au în derulare, mai ales că s-a ajuns din nou în situația ca băncile să vândă împrumuturi noi la costuri mai mici decât le percep clienților vechi


Sursa: ZF.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Credite


Stiri Anterioare  
Ordonanta 50 a scumpit cu 30 la suta creditele ipotecare in euro: Financiar
Toti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte
Recuperatorii de credite, fantomele si Scooby-Doo. De ce nu se mai sperie restantierii
Continua meciul bancheri-clienti pe interpretarea ordonantei privind creditele
Dobanzile la creditele in lei incep sa creasca, in loc sa scada pentru incurajarea economiei
Tot mai multi romani vor ramane fara case
Credite cu acte false: Politia
Credite cu dobanda subventionata - Stiri Intern

Intern  
Cele mai mici preturi la Home Exclusive
Ponta: Dupa preluarea puterii, dosare precum Flota si Mihaileanu vor fi judecate corect
Surprinzatorul aliat european al Romaniei
Guvernul se intoarce la privatizarile din energie
Analistii Economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Continua meciul bancheri-clienti pe interpretarea ordonantei privind creditele
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Fecioara

Fecioara

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
27 Mai 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 2728 29 30
31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
27 Mai 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
FORD FOCUS MK2 1.8TDCI DIN 2006
DISPOZITIV LANT GRAD 100 4 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU 3 BRATE
DISPOZITIV LANTURI GRAD 100 2 BRATE
DISPOZITIV LANT GRAD 100 CU UN BRAT CU CARLIGE CU AUTOBLOCARE TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme