Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Sanatate Oradea Online  
09 Septembrie 2010 11:55:32   Cat te costa o zi de spitalizare in Romania
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Cat te costa o zi de spitalizare in Romania
O zi de spitalizare costă un pacient care nu face dovada plății la zi a contribuției la sănătate minimum 100 de lei ...

O zi de spitalizare costă un pacient care nu face dovada plății la zi a contribuției la sănătate minimum 100 de lei, dar poate ajunge și la 1.000 de lei în secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă. În acești bani intră doar cazarea, masa și asistența medicală oferită pacientului. Dacă adăugăm și cheltuielile cu investigațiile, medicamentele, intervențiile efectuate în spital, costul final al unei zile de spitalizare se dublează la anumite secții. Află dintr-o analiză MONEY.ro cât te costă o zi de spitalizare și de ce acest tarif este diferit la spitalele din țară.


Costul unei zile de spitalizare în România este teoretic același pentru pacienții care dovedesc plata contribuției la zi la fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și pentru asigurații indisciplinați (vorbim de cei care nu dovedesc plata la zi a contribuției la sănătate sau nu contribuie deloc la fond). În practică, pacienții asigurați nu achită acest cost, el fiind suportat din Fondul Național de Asigurări Sociale de Sănătate, în timp ce asigurații indisciplinați își plătesc integral costul zilei de spitalizare.

Costul zilei de spitalizare care acoperă cazarea, masa și îngrijirea pacientului (ce se referă strict la asistența medicală oferită pacientului de către personalul medical) se numește cost hotelier. Acest tarif nu acoperă cheltuielile cu investigațiile, cu intervențiile efectuate în spital, nici cu materialele medicale folosite ori cu medicamentele administrate pacientului pe perioada spitalizării. Se referă numai la “cazarea” pacientului în unitatea medicală.
Costul final al unei zile de spitalizare este semnificativ mai mare în realitate, pentru că acoperă și cheltuielile cu medicamentele, investigațiile medicale efectuate în spital, cu procedurile și materialele sanitare folosite pentru îngrijirea pacientului. Pentru fiecare secție a unui spital se calculează un indicator numit cost mediu pe zi de spitalizare. Tariful mediu al unei zile de spitalizare la secția X dintr-un spital e format din costul hotelier și din media aritmetică a cheltuielilor cu medicamentele, investigațiile, materialele sanitare și procedurile efectuate în luna de referință.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Tirgu-Mureș

Cel mai mic cost hotelier al unei zile de spitalizare la Spitalul de Urgență Tirgu-Mureș în luna iunie a fost de aproximativ 114 de lei (la secția Medicină Internă 2), în vreme ce la secția ATI copii (Anestezie și Terapie Intensivă) costul hotelier pentru o zi de spitalizare a atins cel mai ridicat nivel din spital, de circa 1.006 de lei.

Costul mediu pentru o zi de spitalizare (care include cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare, investigațiile și procedurile efectuate) în iunie la Spitalul de Urgență Tirgu-Mureș a fost de aproximativ 1.280 de lei la secția ATI copii (față de 1.006 de lei costul hotelier), 175 de lei la Medicină Internă II (față de 114 de lei, costul hotelier), la Cardiologie 1 a fost de 304 lei (față de 199 de lei costul hotelier) iar la Reumatologie de 170 de lei (față de 139 de lei costul hotelier).

La ce secții din Spitalul de Urgență Tirgu-Mureș tariful final plătit de pacient e dublu față de cel hotelier ?

Chirurgie Plastică I: 439 de lei tariful hotelier, 894 de lei costul mediu final.
Chirurgie I: 159 de lei tariful hotelier, 409 lei costul mediu final.
Chirurgie II: 176 de lei tariful hotelier, 395 de lei costul mediu final.

Sursa: Spitalul Clinic Județean de Urgență Tirgu-Mureș.

Spitalul Colentina

O zi de spitalizare la Spitalul Colentina te costă 294 de lei. Tariful nu acoperă costul medicamentelor, al analizelor de laborator, costul serviciilor de tomografie computerizată și R.M.N, nici al materialelor sanitare pentru fiecare pacient.

O spitalizare de zi în cazul pacienților acuți ajunge la 98 lei. (Spitalizarea de zi se referă la pacienții care sunt internați dimineața și externați seara. Nu petrec noaptea în spital). Pacienții cu afecțiuni cronice plătesc pentru o spitalizare de zi 355 de lei, în timp ce la recuperare medicală o zi de spitalizare ajunge la 260 de lei.

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Marie-Curie

Costul mediu al unei zile de spitalizare la Spitalul Marie-Curie se ridică la 331 de lei (la secțiile Chirurgie Pediatrică, Nefrologie Pediatrică, Oncologie Pediatrică, O.R.L, Ortopedie Pediatrică și Pediatrie).
Costurile cuprind cheltuieli cu salarii, utilitați, hrană, medicamente, materiale sanitare, alte cheltuieli materiale, inclusiv radiografii, analize medicale, potrivit site-ului spitalului.

Tarifele au fost confirmate pentru MONEY.ro de oficialii spitalelor.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov

Tariful mediu pentru o zi de spitalizare la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brașov ajunge la circa 1.325 de lei, o zi de spitalizare la secția de Medicină Internă a spitalului te costă, în medie, 272.97 lei, în vreme ce costul unei zile de spitalizare la secția Reumatologie se ridică la aproximativ 117 lei, în medie.
O zi de spitalizare la secția Cardiologie I a spitalului te costă, în medie, 176.62 de lei, în timp ce tariful mediu pentru o zi de spitalizare la Cardiologie II ajunge la aproximativ 186 de lei.

Vezi mai jos cât te costă în medie o zi de spitalizare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, dacă nu includem în tarif cheltuielile cu medicamentele administrate pe perioada internării.

Secția ATI: circa 1.122 de lei.
Secția Medicină Internă: aproximativ 246 de lei.
Secția Reumatologie: circa 113 lei.
Secția Cardiologie I: aproximativ 154 de lei
Secția Cardiologie II: 160.82 de lei.

Sursa: oficialii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

De ce o zi de spitalizare costă diferit la spitalele din țară

Din cauza cheltuielilor care alcătuiesc aceste costuri, care sunt diferite la spitalele din țară. Mecanismul e simplu: în costurile unei zile de spitalizare se descarcă pe de o parte cheltuielile directe ale unui spital, adică cele cu personalul medical, reactivii pentru investigații, medicația și hrana. Cheltuielile directe ar trebui să fie egale, indiferent de spital, susține Adina Geană, fost director al Casei de Asigurări de Sănătate București și în prezent în structura de conducere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la Direcția Generală de Management. Pentru că nu sunt diferențe mari între spitale la consumul de medicamente, explică ea.

Pe de altă parte, în costurile zilei de spitalizare se descarcă cheltuielile indirecte ale spitalului, adică regia. Concret: cât plătește un spital ca să țină în funcțiune X saloane. Cheltuielile indirecte diferă foarte mult de la unitate la unitate, funcție de configurația ei. Cu alte cuvinte, cu cât e mai mare și mai prost gestionată, cu atât cheltuielile cu regia vor fi mai mari, implicit costul final per serviciu medical va fi mai mare.

“Gândiți-vă cât de diferite sunt ca spații spitalele din România, cât costă să iluminezi și să încălzești rezerve ca cele din Fundeni, unde saloanele sunt imense, și nu la fel costă la Universitar, un spital monobloc, nu multipavilionar. Și atunci categoria cheltuielilor indirecte face ca aceste costuri să fie foarte diferite de la un spital la altul”, a spus pentru MONEY.ro Adina Geană.

Tarifele serviciilor se stabilesc funcție de cele din anul precedent, ajustate cu inflația.

“Dacă e un spital finanțat în sistem DRG, adică sistem care are la bază grupele de diagnostic, aceste tarife sunt stabilite la nivel național, sunt în Monitorul Oficial și ele sunt stabilite ca urmare a unor mecanisme de evaluare matematică, nu de evaluare a activității, pe care le face anual Școala Națională (n.red. Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar), în baza unui contract pe care ea îl are încheiat cu CNAS”, explică Adina Geană.
Școala Națională adună date la nivelul fiecărui spital din DRG și la final de an, funcție de activitate de categoriile de cheltuili, se face acest calcul și ies niște tarife. Există și acele tarife negociate cu Casele de Asigurări la care mecanismul de calcul e următorul: la Case (Casele Județene de Asigurări de Sănătate) se cere nivelul de cheltuieli din anul precedent pentru acele tipuri de servicii la care Casa are acces să negocieze, și lucrurile stau așa: dacă anul trecut ai cheltuit 10 lei ca să faci aceste servicii, anul acesta pornesc de la premisa că îți trebuie tot 10 lei și plus rata inflației, înseamnă că la un număr estiamt de servicii, tariful pe care putem avea în vedere e X, conchide Adina Geană.


Sursa: Money.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Sanatate Financiar


Stiri Anterioare  
Tratamente moderne pentru eradicarea monturilor: Sanatate
Structura facial iti dezvaluie varsta
Topul celor mai bogati directori executivi din lume
Basescu spune ca trebuie concediati mai multi bugetari: Financiar
Miliardarii, obligati sa-si declare averile
Ne apropiem de faza de acceptare a recesiunii. BNR face primul pas
Emil Boc: Romania ar putea iesi din criza cu cel putin sase luni mai tarziu decat restul tarilor
Guvernul va impune un plafon maxim pentru ajutoarele sociale, sub nivelul venitului minim garanta
Board-ul FMI discuta vineri ultimul raport privind Romania, pentru acordarea celei de-a sasea transe de imprumut
Sanatatea spitalelor bihorene, luata la bani marunti
Recesiunea din SUA a luat sfarsit in iunie 2009 - oficial
Unde isi trimit milionarii romani copiii la studii
Primii doi ani de criza au trecut. Cati mai urmeaza.
Bihorul isi trimite halatele albe la protest
Compenseaza doar medicatia ieftina
Statul pe scaun e daunator, chiar daca faci sport in timpul liber
Buget. Cheltuielile statului vor continua sa scada pana in 2013
Interviul saptamanii - Dan Sucu: Bancile sunt responsabile pentru 80 la suta din socul cu care a lovit criza economica
Cat te costa o zi de spitalizare in Romania
Din septembrie, se scumpesc biletele de tren si de metrou: Financiar

Sanatate  
Cinci portii de legume sau fructe si doua cesti de cafea zilnic – reteta pentru a fi in forma
Topul bolilor provocate de telefonul mobil: Sfaturi de Sanatate
Primavara, pielea are nevoie de ingrijire speciala: Sfaturi de Sanatate
Care este sapunul ideal: Sfaturi de Sanatate
Cum poti sa-l faci sa te iubeasca


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Cat te costa o zi de spitalizare in Romania
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Rac

Rac

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
06 August 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 5 67 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
06 August 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
ECHIPAMENTE PENTRU FIXARE SI ANCORARE MARFA TOTAL RACE
CHINGI FIXARE MARFA LIVRARE STOC BUCURESTI
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE
CHINGI ANCORARE MARFA PENTRU TRANSPORT RUTIER ECHINGI.RO / TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme