Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Bihor Oradea Online  
11 Martie 2010 13:01:39   Castelul de la Balc - un simbol furat si lasat in paragina: Stiri Bihor
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Castelul de la Balc
Stiri Bihor: Castelul de la Balc și domeniul aferent stau cu lacăt la poartă și se degradează pe zi ce trece.

Castelul de la Balc și domeniul aferent stau cu lacăt la poartă și se degradează pe zi ce trece. Intrată pe căi dubioase în proprietatea Petrom SA, clădirea a fost renovată în urmă cu vreo zece ani pentru a fi despuiată mai apoi de toate investițiile făcute aici. Exact în urmă cu un an Petrom a încercat să vândă la licitație castelul de la Balc și terenul aferent, de vreo 20 de hectare, cerând 2,5 milioane de euro. Tranzacția nu a mai avut loc, deși compania a coborât prețul până la vreo 500.000 de euro. Zona are un potențial turistic uriaș, în subteran existând izvoare termale sărate, unice în țară. Posibilității de dezvoltare pentru localitate sunt evidente, deoarece la doi kilometri de localitate va trece Autostrada Transilvania. Conducerea județului nu pare însă dispusă să încerce recuperarea unei proprietăți care aparține de drept județului, respectiv locuitorilor din Balc.
În martie anul trecut, cea mai mare companie românească, Petrom SA, anunța că va scoate la licitație un imobil compus din patru corpuri de clădire și o suprafață de teren de 20 ha din comuna Balc. În anunțul companiei se preciza că obiectivul este parțial modernizat, valoarea minimă de la care va porni licitația fiind 2,5 milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor era 31 martie 2009, compania rezervându-și dreptul de a retrage oferta, fără nici un motiv.
O propunere rămasă fără ecou
Intenția Petrom nu a trecut neobservată. Fostul senator Vasile Duță a stârnit valuri după ce, anul trecut, a declarat că este gata să reprezinte gratuit ca avocat Consiliul Județean Bihor pentru a recupera castelul de la Balc. "Am fost complet dezamăgit de modul în care a reacționat conducerea județului la inițiativa mea. Am scris atunci o scrisoare de intenție, pe care au făcut-o publică ziare locale. Scrisoarea are și număr de înregistrare la CJ, dar nici până în ziua de azi nu am primit vreun răspuns", ne-a declarat avocatul Duță. "Vă căutăm noi, mi-a transmis președintele Radu Țîrle. Și de atunci mă tot caută", continuă avocatul. Fostul senator mai spune că este singurul care poate recupera domeniul de la Balc deoarece are toate documentele necesare.
"Castelul și terenul respectiv au fost luate în mod fraudulos de Petrom, printr-o simplă acțiune în constatare care nu certifică însă un drept de proprietate. De drept el aparține comunității locale și Consiliului Județean. Or, fără a fi angajat de către partea direct interesată în recuperarea acelui bun, eu nu pot deschide un astfel de proces. Prin urmare, reiterez public oferta mea, exprimându-mi totodată profunda dezamăgire față de conducerea județului care nu face nimic pentru a-și recupera proprietatea", spune avocatul.
De la biroul de presă al Consiliului Județean am fost informați că juriștii instituției nu au întreprins niciun demers pentru recuperarea castelului de la Balc și că, într-adevăr, avocatul Vasile Duță nu a fost mandatat în vreun fel să reprezinte interesele județului în acest caz.
Simbolul comunei, gestionat de București
Primarul localității, Arsenie Maroșan, oftează adânc atunci când i se cer amănunte despre simbolul localității pe care o păstorește, dar care, culmea ironiei, nu este în patrimoniul comunei.
"Castelul este închis de trei ani, are un paznic la poartă și încă unul în interiorul domeniului. Nu avem nici cea mai mică idee ce are de gând Petrom să facă cu clădirea, atâta știm și noi, că au vrut să-l vândă. Dacă îl vindeau ar fi trebuit să-și scoată de la Primăriei certificat fiscal, dar nu au venit după el, deci încă aparține de Petrom", ne-a declarat primarul Balcului. Edilul regretă că simbolul localității nu aparține comunității, așa cum ar fi corect. Este conștient că ar fi dificil pentru primărie să-l gestioneze, dar cu o finanțare externă s-ar putea începe exploatarea economică și turistică a complexului.
Fațada a fost refăcută în urmă cu zece ani, s-au instalat geamuri termopan, s-a respectat modelul inițial pentru că clădirea este monument istoric, dar pentru că nu este întreținută, a început să se strice și exteriorul.
În interior însă, clădirea e făcută praf. Surse locale ne-au relatat că au fost scoase ușile, mobilierul și întreaga bază de tratament, totul a fost cărat din interiorul clădirii. Din zvonurile ajunse la urechile localnicilor, prețul clădirii și al domeniului a scăzut de la 2,5 milioane la 500.000 de euro.
Scurt istoric
Primul castel din Balc a fost construit în 1484 de către Pruisz János, episcopul Oradiei. Urmele construcției au fost vizibile până la mijlocul secolului XIX. Actualul castel construit în stil romantic a fost ridicat la comanda familiei Degenfeld în 1896, iar mai târziu a ajuns în posesia familiei Károlyi. După 1918 bancherul orădean Iosif Pincaș - provenit dintr-o familie evreiască cu descendență spaniolă - a cumpărat castelul de la Károlyi Imre, groful stabilindu-se în Ungaria.
După naționalizarea din 1948, în castel s-a înființat un spital-sanatoriu pentru nevrotici, care a funcționat până în 1978. Odată cu intensificarea exploatării zăcămintelor de țiței din zonă factorii de decizie ai regimului comunist au hotărât mutarea sanatoriului la Nucet și trecerea castelului în administrarea Ministerului Economiei. Imobilul a căpătat și o destinație militară, aici fiind cantonați soldații în termen care serveau patria prin muncă la schela de extracție din Suplacu de Barcău.
Cum l-a pierdut județul
După Revoluție, imobilul și domeniul au rămas în administrarea Regiei Autonome a Petrolului Petrom SA, societate controlată de stat. În aprilie 1996 Consiliul Județean Bihor își dă acordul ca domeniul și castelul să treacă "în administrarea operativă" a Petrom, regia de stat intabulând pe această bază proprietățile în luna mai, același an.
Petrom este transformată ulterior în Societate Națională, investind sume enorme în refacerea castelului și amenajarea parcului dendrologic dimprejurul complexului de la Balc. Între 1998-2000 se amenajează aici o bază de tratament ultramodernă, dar care nu va funcționa niciodată. În 2002 sunt stopate toate investițiile, iar clădirea va fi folosită sporadic drept casă de protocol a companiei până în 2004, anul privatizării. În acest răstimp clădirea este efectiv devalizată, dispărând întreaga bază de tratament, ușile interioare și mobilierul.
Crișana a solicitat conducerii Petrom să precizeze ce intenționează să facă în viitor cu domeniul și castelul de la Balc. Biroul de presă ne-a transmis că "analizează" de două zile problema, urmând ca șefii companiei să emită un punct de vedere pe care îl vom face public, imediat ce va fi transmis redacției.


Sursa: Crisana.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Balc


Stiri Anterioare  
Decid daca iau sau nu Castelul
Scoala cu clasele I-VIII Nicolae Balcescu: Scoala, castelul din poveste
Copac cazut peste toboganele copiilor: Stiri Oradea
Ateliere de creatie pentru elevii din ciclul primar: Stiri Oradea
Castelul de la Balc - un simbol furat si lasat in paragina: Stiri Bihor
Fondul de vanatoare, atribuit direct: Stiri Bihor
Castelul de la Balc, de vanzare: Stiri Bihor
Vanatoarea organizata de Ion Tiriac la Balc s-a incheiat: Stiri Bihor
Absolventii claselor a VIII-a si-au luat ramas bun de la scoala gimnaziala : Stiri Oradea
Premiile si momentele artistice au incununat Zilele Scoli : Stiri Oradea
'Micul european', la Scoala 'Nicolae Balcescu' : Stiri Oradea
Copilaria fericita, 'zugravita' pe asfaltul din curtea scolii : Stiri Oradea
Zilele Scolii la Nicolae Balcescu Oradea
Scoala 'Nicolae Balcescu' isi deschide portile pentru viitorii sai elevi : Stiri Oradea
200 de mistreti cu pielea pe bat - Judetul Bihor - Balc
Balcon extensibil - Tehnica
Balcon extensibil - Tehnica

Stiri Bihor  
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Castelul de la Balc - un simbol furat si lasat in paragina: Stiri Bihor
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Fecioara

Fecioara

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
29 Januarie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 2930 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
29 Januarie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
IMPORTAM ACUMULATORI, BATERII, UPS-URI, STABILIZATOARE, BEC
+40768358807 CAUT FATA CU VARSTA INTRE 18 - 28 ANI PENTRU CASATORIE SAU RELATIE DE LUNGA DURATA STABILA CAUT FATă CU VùRSTA ßNTRE 18 - 28 ANI PENTRU CăSăTORIE SAU RELAƣIE DE LUNGă DURATă STABILă . SUNT BUN. BUN BAIAT OFER IUBIRE GRATIS GRA
+40768358807 CAUT FATA CU VARSTA INTRE 18 - 28 ANI PENTRU CASATORIE SAU RELATIE DE LUNGA DURATA STABILA CAUT FATă CU VùRSTA ßNTRE 18 - 28 ANI PENTRU CăSăTORIE SAU RELAƣIE DE LUNGă DURATă STABILă . SUNT BUN. BUN BAIAT OFER IUBIRE GRATIS GRA
+40768358807 CAUT FATA CU VARSTA INTRE 18 - 28 ANI PENTRU CASATORIE SAU RELATIE DE LUNGA DURATA STABILA CAUT FATă CU VùRSTA ßNTRE 18 - 28 ANI PENTRU CăSăTORIE SAU RELAƣIE DE LUNGă DURATă STABILă . SUNT BUN. BUN BAIAT OFER IUBIRE GRATIS GRA
COMBINA FRIGORIFICA INDESIT FULL NO FROST, 396 L, A+, 190 CM, GARANTIE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme