Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Imobiliare Oradea Online  
15 Octombrie 2010 10:11:56   Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Apetitul dezvoltatorilor pentru segmentul rezidențial s-a redus drastic de vreme ce stocul de apartamente noi nevândute ...

Apetitul dezvoltatorilor pentru segmentul rezidențial s-a redus drastic de vreme ce stocul de apartamente noi nevândute a crescut la 8.000 de unități. Puținii dezvoltatorii care mai riscă să investească în acest sector s-au reorientat spre construcții al căror preț să coboare la jumătate față de ofertele existente pe piață.

Majoritatea ansamblurilor rezidențiale care s-au lansat în ultima perioadă sunt bazate pe sisteme de construcții neconvenționale. O caracteristică similară tuturor acestor proiecte este faptul că sunt dezvoltate exclusiv din sursele proprii ale dezvoltatorilor. Tendința globală de ecologizare a fondului locativ pare să fie tot mai pregnantă și la nivel local. Surprinzător, România are cele mai multe case ecologice din Europa. Explicația vine din faptul că 20% din fondul locativ al țării, adică circa 1,6 mil. de unități, sunt case construite din chirpici.

„Pe date statistice, România se situează pe locul unu în Europa privind numărul de case ecologice, deoarece 20% din fondul locativ al țării sunt case construite din chirpici. La noi s-au construit din sărăcie, la ei se construiesc din convingere“, a declarat Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).

Împrumutate din Statele Unite și Canada, sistemele de construcții bazate pe materiale neconvenționale (lemn, OSB, oțel, vată minerală, spume poliuretanice și polistiren) încep să își facă loc printre casele și blocurile din cărămidă și BCA.

„Dezvoltatorii au realizat că nu mai pot vinde cu 1.000 de euro/mp. Casele din prefabricate sunt o soluție de reducere a costurilor, practic este o corelare cu puterea de cumpărare reală. Este adevărat că și locuințele pe structură tradițională sunt mai ieftine, mai ales că pe un teren mic poți construi un bloc de zece etaje, deci costul terenului este redus, însă problema în București este lipsa acestor terenuri“, mai spune Georgescu.

Cea mai nouă tehnologie pomovată pe piață este cea a construcțiilor din panouri SIP (Structural Insulated Panel). Panourile din care se construiesc pereții sunt alcătuite din două plăci din fibre orientate (OSB) sau plăci armate pe bază de magneziu de circa 15 mm la exterior și spumă poliuretanică la interior. Un dezavantaj al acestei tehnologii este că nu se poate utiliza în regie proprie, deoarece spuma poliuretanică trebuie injectată în interiorul plăcilor ce formează pereții cu ajutorul unei mașini al cărui cost se ridică la circa 3 mil. euro. De regulă, aceste construcții se realizează în sistem industrial. Coeficientul de transfer termic al materialului este de 0,022 W/mK, iar grosimea acestora variază între 90 și 210 mm. Densitatea materialului este de 46 kg/mc.

Panourile SIP au o lățime cuprinsă între 122 mm și 1.250 mm, o lungime maximă de 2.800 mm și o grosime ce variază între 120 și 240 mm.

Diferențe față de sistemul tradițional

„Dacă aș fi fost întrebat acum un an sau doi, aș fi spus că această tehnologie nu va prinde la români, dar acum nu există obiecții. Motivul principal constă în reducerea costului de întreținere cu minimum 50%, facilitate foarte tentantă în condițiile în care o parte importantă din salariu merge lunar pe întreținere“, explică George Prelea, președintele South Pacific, companie care dezvoltă ansamblul Avalon Residence, bazat pe panouri SIP. Potrivit acestuia, în România, 18% din suprafața unui apartament se pierde din cauza grosimii pereților, care sunt în medie de 40 cm. Grosimea pereților apartamentelor construite din panouri SIP este de circa 16 cm.

Un alt motiv care înclină balanța spre astfel de construcții este prețul. Proiectul este structurat pe parter și etaj. La parter este amplasat un apartament cu două camere și grădină proprie, la un preț de 49.875 euro, iar la etaj un alt apartament cu două camere și terasă, la un preț de 47.775 euro, cu TVA inclusă.

„Prețul de vânzare al unei astfel de locuințe este de 550-580 de euro/mp, incluzând mobila de bucătărie și baie. În comparație, prețul unei case din BCA, fără nimic în ea, nu poate fi scos mai jos de 650-700 de euro/mp, iar cărămida este și mai scumpă“, susține Prelea.

Emisia de gaze a materialelor folosite în acest sistem de construcție este zero, rezistă la foc 120 de minute și la un vânt de 250 km/h. Climatizarea este diferită de cea a caselor clasice. Sistemul de gaze a fost înlocuit cu unul pe electricitate. Sistemul de încălzire este similar cu cel al clădirilor de birouri. La proiectare, se lasă o distanță între plafon și placa tavanului, loc unde se introduce tubulatura de ventilație. O astfel de locuință se poate construi în trei zile, iar un cartier, în trei luni. Șantierul poate fi deschis și iarna, cu condiția ca fundația să fie deja turnată.

„De când am început să îl promovăm, am strâns 80 de cereri și noi avem doar 46 de case în proiect. Deocamdată, trebuie să vedem câte cereri vor fi aprobate de bancă, dar cred că sistemul va avea succes. Intenționăm să extindem acest sistem de construcție și în alte orașe din țară. Discutăm cu primăriile pentru a primi în concesiune terenuri pe care să facem case pentru comunitate“, a mai spus președintele South Pacific. Un sistem similar este folosit și în cazul proiectului Apollonia Gardens din Corbeanca, dezvoltat de compania elenă Phoenix Real Estate, care realizează în parteneriat cu Helios Properties, cinci parcuri logistice pentru General Electric. Panourile utilizate în construcția caselor sunt produse în propria fabrică a dezvoltatorului, localizată în Clinceni. Casele care dispun de un teren ce variază între 80 și 200 mp sunt vândute la un preț de 750 de euro/mp.

Casă din fier

O altă categorie de locuințe construite din materiale neconvenționale sunt cele care se bazează pe structură metalică. În cazul acestui tip de locuințe, pereții de închidere sunt de tip sandvici, formați din structură metalică tip casetă de 15 cm cu umplutură de vată bazaltică, placare cu plăci din gipscarton pe structura metalică la interior și placare cu polistiren expandat de 10 cm la exterior. Pereții de compartimentare se realizează din gipscarton pe structură de susținere din elemente metalice, cu grosimea finală de 15 cm. Aceștia sunt căptușiți în interior cu vată bazaltică. La pereții băilor și la cei ai fronturilor de lucru din bucătării se folosește gipscarton rezistent la apă (tip Rbi). „Costul de construcție al unei case pe structură metalică, nemobilată, este de 370-380 de euro/mp. Prețul este similar cu cel al caselor din zidărie, însă pentru construcția acestora din urmă e nevoie de șapte-opt luni, timp în care este suficientă o echipă de cinci oameni, plătiți cu ora. Cele pe structură metalică se construiesc în 90 de zile, de la tarla la cheie, și costurile scad per total“, explică Anca Axente, marketing manager al Arh Ventures, dezvoltatorul ansamblului Maple Place din Balotești, construit pe structură metalică. La o casă de 164 de mp construiți, P+1 și pod, se folosesc circa 11-12 tone de oțel. Locuințele din Maple Place au o suprafață utilă de 136 mp și o grădină de 200 mp. Prețul de vânzare al unei case cu mobilă, electrocasnice, aer condiționat și două locuri de parcare este de 150.000 de euro, TVA inclusă. Fără mobilă, se scad circa 10.000 de euro. Dezvoltatorul este dispus să negocieze prețul cu persoanele care plătesc „cash“. „Am construit până acum patru case, din care am vândut două. Primele le-am adus din SUA și Canada, iar acum construim cu materiale locale, de la fabrica Transberg din Brașov. Avem fundațiile turnate pentru încă patru case și ne pregătim de alte șase. În total, prima fază va avea 14 case“, a menționat Anca Axente.

Prețuri mai accesibile pentru locuințe construite tot pe structură metalică pot fi găsite în cadrul proiectului Casa Felice din Mogoșoaia. Dezvoltatorul Metropolitan Capital Group a început în 15 septembrie construcția proiectului ce va cuprinde 170 de locuințe pe structură de oțel al căror preț variază între 21.012 euro, pentru o garsonieră, și 35.800 de euro, fără TVA, pentru un apartament cu trei camere. Compania nu cere bani în avans, ci doar la finalizarea proiectului format din șapte blocuri de mici dimensiuni.

Clientelă - românii emigranți

Poate cel mai popular sistem de construcție care utilizează materiale neconvenționale este cel bazat pe structură de lemn. Fundația acestui tip de locuințe este din beton armat. Structura este formată din panouri prefabricate tip sandvici, placate pe ambele fațete cu OSB de 12 mm la exterior și miez de vată minerală. Panourile sunt rigidizate atât între ele, cât și de fundație cu elemente metalice de prindere și fixare. Planșeul este format din grinzi din lemn masiv, placate cu OSB de 22 mm și miez de vată minerală. Lemnul este tratat termic, fungicid, antiseptic și ignifug.

Potrivit președintelui APMCR, plăcile OSB au început să dispară din construcții, deoarece conțin formaldehidă – substanță toxică interzisă. Acestea sunt înlocuite cu cherestea curată.

„Costul de construcție a unei case pe structură de lemn este de 310 euro/mp, iar cel de vânzare, în jur de 400 de euro/mp. Costurile sunt similare cu cele ale construcțiilor din zidărie. Prețul mate rialelor de construcție a scăzut destul de mult, iar diferența este de circa 10-15 euro între o casă pe structură de lemn și una din cărămidă“, a subliniat Dragoș No hai, directorul de vânzări al Aced Group, constructorul ansamblului Victoria din apropierea stației de metrou IMGB.

În perioada 2006-2008, compania a construit la comandă și a vândut 50 de case pe structură de lemn. Potrivit reprezentantului firmei, reticența afișată în trecut față de acest tip de locuință a început să slăbească. El spune că cererea vine de la persoane care știu din start care sunt avantajele unei astfel de case.

„În ultima perioadă, am avut discuții cu persoane interesate, dar nu s-au concretizat, deoarece oamenii se așteaptă la un preț de 200-250 de euro/mp. La acest preț nu pot decât să construiesc din carton“, conchide Dragoș Nohai.

Potrivit acestuia, clienții caută în prezent case mici, de până în 120-130 mp, parter și etaj sau parter și mansardă, în locații bune și la prețuri cât mai mici.

„E normal ca oamenii să fie reticenți. Blocul comunist și-a pus amprenta mai mult decât ne putem imagina. Dar trebuie să înțeleagă că tehnologia a evoluat. Așa cum nu mai folosim telefoane cu roată, ci telefoane mobile, așa o să se obișnuiască și cu acest tip de locuințe“, a menționat Anca Axente. Cererile din cadrul Maple Place vin în principal din partea persoanelor care au călătorit în străinătate și care sunt deja familiarizate cu acest tip de construcții. O parte însemnată din solicitări vin de la români care au stat în Canada, spune Axente.

„Clientului de casă pe pământ nu îi plouă pe bagaje. Decizia de cumpărare în cazul unei case se ia mult mai greu, pentru că nu e o nevoie primară, ci o dorință de creștere a confortului. Însă începe să fie tot mai vizibilă migrarea clasei medii către marginea Bucureștiului, pentru a evita zona aglomerată. Incertitudinea climatului economic tergiversează însă finalizarea unei tranzacții“, încheie reprezentantul Arh Ventures. Chiar dacă prețul de vânzare al locuințelor construite din materiale neconvenționale se apropie de cel al construcțiilor din zidărie, perspectiva unei reduceri la întreținere ar putea atrage atenția persoanelor interesate să-și cumpere o casă.


Sursa: Capital.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Imobiliare


Stiri Anterioare  
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori

Imobiliare  
Ce cred jucatorii din real estate despre Prima Casa
Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Cum se modifica programul Pirma Casa in 2011
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Rac

Rac

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
26 Januarie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
2627 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
26 Januarie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
LA CAPELA SERVICII FUNERARE ORADEA BIHOR
CUPTOR CU ABUR ELECTRIC INCORPORABIL KĂŒPPERSBUSCH, INOX
CHINGI ASIGURARE MARFURI, PROTECTII CHINGI, PROTECTII MUCHII TAIETOARE TOTAL RACE
MACARALE SI DISPOZITIVE DE RIDICARE
MACARALE SI DISPOZITIVE DE RIDICARE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme