Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Cultural Oradea Online  
01 Februarie 2011 10:22:19   Bieti artisti: cand trasi pe roata, cand pe sfoara...
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Teatrul de Stat Oradea
Rămas la comandă în locul președintele Consiliului Județean, care a decissă-și ia zborul către SUA ...

Rămas la comandă în locul președintele Consiliului Județean, care a decissă-și ia zborul către SUA, pentru a se ruga la micul dejun alături de Obama, vicepreședintele Dumitru Voloșeniuc face cu greu față explicațiilor legate de desființarea Teatrului de Stat Oradea și a Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret "Arcadia".

crisana_teatru_(27).JPG

Teatrul de Stat OradeaNu mai sunt bani la buget!

Deși coordonează finanțele județului, Dumitru Voloșeniuc are mari dificultăți în a oferi date concrete vizavi de economiile care se fac la bugetul local odată cu restructurarea celor trei instituții de cultură. "Este o necesitate această restructurare. Nu mai sunt bani la buget", a explicat Dumitru Voloșeniuc reorganizarea Teatrului de Stat Oradea, a Teatrului "Arcadia", respectiv a Filarmonicii Oradea. Când vine vorba de cifre exacte pentru a justifica marile reduceri de cheltuieli, Dumitru Voloșeniuc nu poate oferi cifre exacte. În condițiile în care în următoarele 10 zile CJ Bihor trebuie să adopte bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs, cel care coordonează activitatea economică a județului nu a putut oferi un argument pertinent financiar cu privire la sumele ce vor fi economisite cu cele 32 de posturi care vor zbura din organigrama celor trei instituții. "În 2010, cheltuielile cu personalul la Teatrul de Stat Oradea au fost de 4,4 milioane lei, la "Arcadia" au fost de aproape 1 milion lei, iar la Filarmonică, de 5,8 milioane de lei. Această reducere de personal este doar o primă etapă. Am încercat să evităm concedierile colective, reducerile sunt de 9%, urmează o a doua etapă. Trebuie să ne încadrăm într-o reducere de 20-30% a cheltuielilor", a declarat Voloșeniuc, ferindu-se să vorbească de economia majoră care s-ar face la buget. În plus, Voloșeniuc nu crede că desființarea denumirii de Teatru de Stat Oradea, un simbol cultural al municipiului de mai bine de jumătate de secol, ar aduce un prejudiciu de imagine vieții culturale românești.

"Să fondăm un teatru național"

Înființarea la Oradea a unui Teatrul de Stat are în spate decenii întregi de eforturi, care au debutat cu anul 1869, când Iosif Vulcan publica în revista "Familia" o serie de articole sub titlul "Să fondăm un teatru național". Demersurile lui nu au rămas fără răspuns, urmașii săi onorând acest deziderat. Astfel, în vara anului 1955 a fost îndrumată spre Oradea o întreagă clasă de absolvenți. Prima stagiune putea să înceapă, aceasta fiind inaugurată, în mod oficial, la data de 26 noiembrie 1955. "Logoul instituției de cultură a fost încă de atunci Theatrum Civicum Varadinum Magni, adică Teatrul cetățenilor din Oradea Mare, pentru că este o instituție de cultură care se adresează tuturor cetățenilor din Oradea, fără niciun fel de discriminare", ne-a declarat Lucian Silaghi, directorul manager al Teatrului de Stat Oradea. Desființarea instituției Teatrului de Stat Oradea și a Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret "Arcadia" are, în opinia managerului Teatrului "Arcadia", un iz de ilegalitate, deoarece cele două instituții au fost înființate prin hotărâri ale puterii centrale, astfel că atribuția desființării acestora ar reveni tot instituțiilor guvernamentale, nu celor locale.

O mască plânge, altul râde la el

Argumentele economice care au dus la această reorganizare sunt greu susținute. De la "Arcadia" se vor desființa patru posturi, unul de actor mânuitor păpuși (de la secția română), două posturi de portar și unul de șef ateliere. De la Teatrul de Stat Oradea vor pleca 11 persoane: un consilier juridic, un șef formație, doi pompieri, trei portari, un muncitor magazie, un artist plastic, un muncitor tâmplar, respectiv un merceolog. Cele mai dramatice reduceri vor avea loc la Filarmonica Oradea, mai exact cei mai afectați vor fi angajații de la Ansamblul Profesionist "Crișana", de unde vor pleca 17 persoane: șase artiști instrumentiști, un instrumentist, un solist instrumentist, cinci soliști vocal, patru dansatori. În același timp, de la Ansamblul Profesionist "Nagyarad" nu pleacă nimeni. În urma reorganizării, Filarmonica va rămâne doar cu secția Orchestră Simfonică și Corul, iar cu personalul administrativ va avea 111,5 posturi. Nou înființata Instituție de Spectacole "Iosif Vulcan" va avea 126 posturi, iar Instituția de Spectacole "Szigligeti Szinhaz" - 125. Noile organigrame, conțin însă diferențe flagrante între secțiile române și cele maghiare. La secția muzică populară, la șase salariați se prevede un șef de secție, în timp ce la viitorul Ansamblul Profesionist „Oradea", la Secția muzică populară, la zece salariați nu este prevăzut niciun șef de secție. Același lucru se constată și la Secția dansatori, unde la 12,5 salariați ai Ansamblului "Nagyvarad" este prevăzut un șef secție, însă la secția română acest post nu mai există, deși numărul de angajați este același. Un alt aspect semnificativ este legat de faptul că în Instituția de Spectacole "Szigligeti Szinhaz", la Serviciul proiecte culturale, marketing și relații cu publicul, se prevăd 9,5 salariați, plus un șef serviciu, în timp ce în Instituția de Spectacole "Iosif Vulcan" se prevede un număr de cinci salariați, plus un șef serviciu.

Numărul de șefi crește cu 50%

Cinismul conducerii CJ Bihor a mers până într-acolo încât, în loc de opt funcții de conducere, noile instituții vor avea 12 funcții de conducere, cu salariile aferente. În ceea ce privește denumirea noilor instituții de cultură, dacă Institutul de Spectacole "Szigligeti Szinhaz" se traduce prin "Teatrul Szigligeti", Instituția de Spectacole "Iosif Vulcan" își pierde titulatura de "teatru". Toate aceste aspecte vor trebui să stea în atenția prefectului județului Bihor, Gavrilă Ghilea, care, prin atribuțiile ce revin Instituției Prefectului Județului Bihor, ar trebui să avizeze sau nu hotărârile luate de consilierii județeni săptămâna trecută.

"Încă nu mi-au fost transmise hotărârile de reorganizare a celor trei instituții de cultură bihorene. În baza dispozițiilor legale în vigoare, juriștii Instituției Prefectului Județului Bihor vor analiza hotărârile de înființare ale celor două instituții de spectacole și ne vom pronunța asupra legalității", ne-a declarat Gavrilă Ghilea, prefectul județului Bihor.


Sursa: Crisana.ro


Taguri  
Teatrul de Stat Oradea Teatrul de Stat Oradea Teatrul de Stat Oradea Teatrul de Stat Oradea Teatrul de Stat Oradea


Stiri Anterioare  
Priveghi pentru Teatrul de Stat Oradea
110 de ani de la inaugurarea cladirii Teatrului
A treia premiera a Teatrului de Stat Oradea
Personaje si eroi de poveste pe Corso
Festivalul de Teatru Scurt: Casatorii scurte, divorturi si mai scurte
Jos cu veacul de pe socluri! Se croiesc hainele cele noi ale dramei si comediei
Statui vivante si muzica klezmer pe pietonala oradeana
Prima premieră a Teatrului de Stat: Fetita cu chibrituri, urmarita cu interes de sute de copii
Duminica e ziua copilului: Teatrul de Stat Oradea
Teatrul de Stat Oradea
Istoria teatrului maghiar a fost insurubata in drepturi: Stiri Oradea
Teatrul de Stat
Descoperire veche de un secol.
Premiera ultimei stagiuni cu artisti in salopeta: la Teatru de Stat se monteaza Scaunele
Primaria Oradea ar salva macar Teatrul
Maitreyi a tras cortina peste stagiunea Teatrului de Stat
S-a finalizat etapa a doua a lucrarilor de renovare a Teatrului de Stat
Teatrul de Stat Oradea: Lucrarile din etapa a doua de executie au fost finalizate
O lectie de solidaritate cu destinul tragic al unui popor demn
Teatrul de Stat pregateste a cincea premiera a stagiunii: Cultura

Cultural  
Concert aniversar la Filarmonica
Bieti artisti: cand trasi pe roata, cand pe sfoara...
Lumanari pentru Teatrul de Stat Oradea
Vrajitorul din Oz, la Casa de Cultura a Sindicatelor
Concert de muzica ambientala, Gheorghe Iovu


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Bieti artisti: cand trasi pe roata, cand pe sfoara...
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Berbec

Berbec

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
02 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 23 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
02 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
CHEI TACHELAJ FORJATE G209A CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA G209 CROSBY
GAMBETI / SHACKLES OMEGA CROSBY
CHEI TACHELAJ OMEGA CROSBY
COFRAJE TEGO. IMPORTATOR TEGO. TRANSPORT GRATUIT


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme