Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Bihor Oradea Online  
10 Decembrie 2007 13:23:04   B O R O D - o noua calitate a vietii sociale - Stiri Bihor
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
B O R O D - o noua calitate a vietii sociale - Stiri Bihor
Stiri Bihor - Comuna Borod, situată în sud-estul județului Bihor, este alcătuită din șase sate: Borod, Borozel, Șerani, Cornițel, Valea Mare și Cetea ...

Comuna Borod, situată în sud-estul județului Bihor, este alcătuită din șase sate: Borod, Borozel, Șerani, Cornițel, Valea Mare și Cetea, având o suprafață de 10.524 ha și o populație de 4154 locuitori. Jumătate din suprafața comunei, 5000 ha, este împădurită, preocuparea principală a conducerii comunei fiind retrocedarea pădurilor pe vechile amplasamente, acțiune împlinită până acum pe circa 1700 ha. Dacă până în anul 2000 principala ocupație a locuitorilor comunei era mineritul în bazinul carbonifer Borozel, în prezent îndeletnicirile sătenilor, mai ales a celor de vârsta a doua și a treia, sunt legate de lucrarea terenurilor agricole și creșterea animalelor. Tineretul comunei, mai ales cel de vârstă școlară, scrutează noi orizonturi, fie îmbinând tradiția gospodărească și agricolă cu activitatea din industrie, fie părăsind ținutul natal pentru școli înalte și calificări superioare. Dar foarte importantă acum în comuna Borod este marea receptivitate a administrației comunei pentru cerințele și problemele fiecărei categorii de vărstă de la intrarea în vechile drepturi asupra pământurilor și pădurilor, încurajarea investitorilor și apariția a noi locuri de muncă la construcția și modernizarea edificiilor școlare, a așezămintelor de cultură. Însă la baza tuturor acestor lucrări, conducerea comunei, prin primarul SORIN PETRU SARCA și cei 13 consilieri locali, aleși prin vot majoritar în anul electoral 2004, situează rezolvarea cât mai urgentă a marilor probleme ale infrastructurii, în principal a consolidării și modernizării drumurilor comunale și vicinale (vezi Crișana din 6 decembrie 2007), a alimentării cu apă și a canalizării tuturor localităților componente. În acest fel, administrația comunei, în frunte cu primarul, înțelege să integreze Borodul pe harta localităților europene, să contribuie la ridicarea calității vieții cetățenilor la standardele civilizației moderne, contemporane.


Conducerea comunei Borod

Executivul:
- Primar - Sarca Sorin Petru
- Viceprimar - Cătană Aron
- Secretar - Butiri Ileana
- Contabil șef - Cătană Maria
Consilieri locali: Lung Viorel, Cacuci Ioan, Venter Mihai, Țepelea Ioan, Stizar Aron, Cătană Ioan, Hoble Ioan, Bochiș Vladimir, Topai Ioan, Simuț Victor, Pantiș Nicolae, Groza Nicolae, Crăciunea Aurel.

Proiectele administrației locale
- Modernizarea iluminatului public
- Construirea unui cămin cultural nou în satul Borozel
- Modernizarea căminului cultural în Borod
- Construcția unei noi grădinițe în satul Cornițel
- Extinderea alimentării cu apă în Borod și Cornițel
- Construcția unei săli de sport și amenajarea terenului de sport în Borod
- Construcția unui nou sediu pentru Primăria comunei


Forță de muncă locală, lucrări în regie proprie

„Din luna noiembrie 2004, când am început efectiv activitatea de conducere a comunei, până în prezent, am încheiat patru convenții cu AJOFM, pentru angajare de forță de muncă la lucrările de infrastructură, de construcții, de curățenie și amenajare a intravilanului comunal. Sigur că persoanele cuprinse în aceste convenții sunt locuitori ai comunei, fie români, slovaci sau romi, care doresc să obțină un venit pentru existența lor și a familiilor lor, asigurând, totodată, executarea tuturor acestor lucrări în regie proprie, ceea ce înseamnă utilizarea fondurilor bugetare proprii în circuit închis"- precizează primarul comunei. Perioadele angajării sunt în funcție de volumul lucrărilor, de la trei luni, spre exemplu, pânâ la aproape un an. Dar să nu se creadă că e vorba de unul, doi sau cinci oameni, ci de 20 și chiar 30 de lucrători, care zi de zi respectă cu rigurozitate programul de lucru normal, în condițiile unei execuții de bună calitate, ei fiind supravegheați de un specialist.

Alimentarea cu apă pentru întreaga comună

Una dintre lucrările făcute în regie proprie, cu lucrători în baza convențiilor cu AJOFM, constă în punerea în practică a proiectului alimentării cu apă a părții drepte a Borodului până la jumătatea satului Cornițel, lucrare începută în luna iunie 2006, an în care s-au executat 3,5 km, pentru ca în acest an să se execute alimentarea cu apă pe alți 5 km, constând în săpare de șanț, întinderea coloanei, aplicarea nisipului de protejare a coloanei, astuparea șanțului și nivelare, executarea bifurcațiilor la străzi și a racordurilor. Dacă în zona localității Borod mai sunt de executat circa 2 km alimentare cu apă, în satul Cornițel lucrarea mai trebuie făcută pe vreo 800 metri.
De fapt, aceste lucrări, care în prezent sunt în execuție, reprezintă doar începutul extinderii alimentării cu apă, care va cuprinde, potrivit proiectelor deja existente, toate satele comunei, astfel că, alături de proiectele de modernizare a drumurilor comunale, se constitue în evoluția faptică și garantată a dezvoltării infrastructurii într-un viitor foarte aproiat, respectiv de 1-3 ani. Primarul Sorin Petru Sarca oferă fotografierii proiectele acestor lucrări ce vor fi finanțate din fonduri structurale: „Alimentare cu apă și canalizare ape uzate menajere în satele Borozel, Cetea și Valea Mare de Criș", lucrare extimată la 3.761.717 euro, incluzând aici și stația de epurare de la Borozel. O altă extindere a alimentării cu apă este prevăzută pentru Cornițel, pentru cealaltă jumătate a satului, și canalizare Cornițel și Borod, cu stație de epurare la Borod, în valoare de peste 3 milioane euro. Sigur că și aceste lucrări vor fi făcute tot în regie proprie de către Primăria Borod.

Trotuare, pentru protecția copiilor și nu numai

În anul 2005 au fost executate, evident în regie proprie, trotuare pe o lungime de circa 700 m, iar în 2007, alte 700 m trotuare la DN nr.l, în scopul protejării copiilor atunci când merg la școală, dar și a oricăror pietoni, pentru că circulația auto, este deosebit de intensă prin localitățile comunei.

Ceva bani de la comunitatea minieră
„În anul 2006, am făcut demersurile necesare la Guvern pentru ca și Borodul să fie cuprins în schema de dezvoltare socială a comunităților miniere, fapt ce ne va permite ca, prin cofinanțare cu Consiliul local, să realizăm anul viitor încălzirera centrală la școala din Borozel. În baza aceleiași scheme de dezvoltare a comunităților miniere, s-au ales satele Borozel și Șerani pentru aplicarea emulsiei bituminoase pe o porțiune de drum de 2,2 km, urmând ca și comunitatea locală să contribuie cu circa 10 la sută din valoarea lucrării - aflăm de la primarul comunei.

Reabilitarea din temelii a școlii
Școala cu clasele I-VIII, cu personalitate juridică, din centrul comunei Borod, care are aproximativ 200 elevi, în baza unui proiect în valoare de circa 8 miliarde lei vechi, este supusă deja unui amplu program de reabilitare. Lucrările, care au început deja, vor cuprinde termoizolația pereților exteriori, schimbarea cu termopane a ușilor și ferestrelor, construcția centralei termice dotarea ei și montarea în școală a tuturor elementelor necesare încălzirii- calorifere și rețeaua de conducte, schimbarea completă a instalației electrice, modernizarea grupului sanitar, înlocuirea totală a acoperișului și hidroizolația clădirii. De asemena, se va amenaja terenul de sport al școlii.
O școală nouă, pentru clasele I-IV și o grădiniță nouă se vor construi, în baza unui proiect existent, la Borozel.

În atenție, căminele culturale
În data de 3 august a.c., a fost depus la Ministerul Culturii un proiect pentru constuirea unui nou cămin cultural în satul Borozel, în prezent, așteptându-se deschiderea finanțării. Un alt proiect privește reabilitarea și modernizarea căminului cultural din centrul de comună, Borod, fiind prevăzută extinderea așezământului cultural cu o sală pentru nunți, cu bucătărie și alte anexe necesare.


x Pentru starea de sănătate a locuitorilor comunei funcționează două dispensare medicale, cu medici de familie și asistența necesară. Există medic stomatolog, există o farmacie foarte bine dotată.
x În evidența primăriei există 120 dosare pentru ajutor social
x La Valea Mare s-a construit un podeț în valoare de 254.000 lei
x În anul 2006, în satul Cetea, Direcția Ape Crișuri a construit un pod și un podeț, iar în acest an a mai fost aprobată construirea altor două podețe.
x Și în satul Cornițel este prevăzută construirea a două podețe
x Din anul 2005, colectarea deșeurilor menajere este asigurată de sociatatea de profil Salubri, din Aleșd.
Pentru investitori, primăria asigură toate condițiile necesare, fiind preocupată în special de creșterea numărului de locuri de muncă în perimetrul ei.
x Dezvoltarea infrastructurii în comună, prin modernizarea drumurilor, introducerea alimentării cu apă și electrificarea zonelor îndepărtate vor fi tot atâtea argumente pentru dezvoltarea agroturismului, inclusiv a celui montan.


Sursa : Crisana - Borod - Judetul Bihor

Galerie Foto : Poze Oradea


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


B O R O D - o noua calitate a vietii sociale - Stiri Bihor


Taguri  
Borod Stiri Bihor


Stiri Anterioare  
Comuna Borod a imbracat haine de sarbatoare : Stiri Bihor
Seminar la Stei - "Centrele cetatenesti pentru dezvoltarea democratiei" : Stiri Bihor
Rromii din Suncuis reclama ca nu au primit ajutorul social! - Stiri Bihor
B O R O D - o noua calitate a vietii sociale - Stiri Bihor
Terapie ocupationala pentru tinerii din sistemul de protectie sociala - Stiri Bihor
Seminar de formare profesionala - Stiri Bihor
Cetariu - intrarea in zona urbana - Stiri Bihor
Au ajuns la spital dupa ce au consumat carne de la un cadavru de cal - Cherechiu - Stiri Bihor
Panouri electronice pe Piatra Craiului: soferi, cineva, acolo sus, va informeaza! - Stiri Bihor
La ARR Bihor, apele continua sa fie tulburi! - Stiri Bihor
Ghici cine vine la Prefectura? - Stiri Bihor
Vicepremierul Slovaciei trage un semnal de alarma: In Europa de Est nu traieste doar minoritatea maghiara!
Investitii masive in infrastructura de mediu pentru judetul Bihor
Depunerea cererilor pentru sprijin financiar in sectorul zootehnic - Stiri Bihor
aCADEAua banilor publici are gust amar - Judetul Bihor
Repartizarea cotei de lapte pentru producatorii bihoreni

Stiri Bihor  
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu


Comentarii  

Posteaza un comentariu: B O R O D - o noua calitate a vietii sociale - Stiri Bihor
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Varsator

Varsator

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
11 Julie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
11 Julie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
SEPCI SI PALARII PENTRU FETITE CU PERSONAJUL PREFERAT
SEPCI CU ARICI PENTRU BAIETI
CHEIE TACHELAJ FORJATA 21 TONE G2140 CROSBY
SHACKLES OMEGA G2130A
CHEI TACHELAJ, CHEI TACHELAJ OMEGA, GAMBETI G2130 TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme