Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Oradea Oradea Online  
06 Martie 2007 13:43:02   Angajatii Orser, amanati de instanta - Stiri Oradea
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Angajatii Orser in fata la Tribunal Oradea
Stiri Oradea - Procesul prin care fostii angajati ai serelor oradene isi cereau drepturile salariale restante in instanta a fost amanat, ieri...

Procesul prin care fostii angajati ai serelor oradene isi cereau drepturile salariale restante in instanta a fost amanat, ieri, de Tribunalul Bihor pana pe data de 16 aprilie. Cei 30 de angajati care au decis sa isi ceara banii in instanta au de recuperat de la Maria Shutz, patroana Orser, peste 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), bani reprezentand salariile aferente lunilor octombrie 2006-ianuarie 2007.
Supararea fostilor angajati ai Orser este amplificata si de modul in care acestia sunt tratati de conducerea societatii. "M-am dus sa intreb directorii cand o sa ne primim banii. Mi-au ras in fata si mi-au spus sa ma duc sa imi cer banii de la Dumnezeu sau de la tehnicianul care mi-a dat de lucru, nu de la ei", spune Stefan Maiernic. Un alt angajat al Orser care a avut "tupeul" sa isi ceara banii a fost trimis de conducerea unitatii "sa culeaga doi saci de spanac daca vrea bani".


Comitetul Sindicat al societatii a decis sa dea in judecata patronatul care conduce fostele sere, dupa ce tot personalul a fost disponibilizat fara sa primeasca salarii compensatorii sau sa beneficieze de indemnizatia de somaj. In tot acest timp, oamenii sustin ca, desi bunurile firmei au fost puse sub sechestru, conducerea a inceput sa vanda serele pe bucati, tocmai in mijlocul unei anchete penale demarate de DNA.


Niciun muncitor disponibilizat nu a beneficiat de vreo plata compensatorie, desi, conform contractului colectiv de munca, ar fi trebuit sa beneficieze. Mai mult, din cauza datoriilor pe care societatea le are la bugetul de stat, cei 400 de disponibilizati nu vor beneficia de indemnizatie de somaj. Disponibilizarile de la Orser nu au tinut cont de nicio lege in vigoare ele fiind facute dupa bunul plac al administratiei. Astfel, liderului sindical Vasile Morar i se comunica decizia conducerii SC Orser Oradea din 29 ianuarie, prin care "s-a rectificat contractul de munca inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca Bihor". Vasile Morar este schimbat din functia de conducator al organizatiei sindicale, oferindu-i-se un post de mecanic utilaje. "Avand in vedere ca in prezent SC Orser nu mai are decat 11 angajati, nu mai exista nici obiectul muncii", isi motiveaza conducerea Orser decizia.

Desi se fac ca ploua cand e vorba sa respecte ei legile, in momentul in care vine vorba de indatoririle angajatilor catre societate, juristii Orser dau dovada ca au auzit cel putin de Codul muncii. In decizia comunicata liderului de sindicat se precizeaza ca "incepand cu data de 8 februarie, cand expira concediul de odihna, sa va prezentati la locul de munca pentru a presta activitate pe postul de mecanic utilaje, in caz contrar vom proceda la desfacerea contractului de munca pentru motive imputabile dumneavoastra, in conditiile prevazute de Codul muncii".
Fostii angajati ai serelor oradene s-au intalnit in fata Tribunalului Bihor cu subprefectul Tódor Adalbert care le-a promis "ajutorul" Prefecturii. In cursul zilei de joi, fostii angajati ai Mariei Schutz vor avea o intrevedere cu prefectul Ilie Bolojan, intalnire in care se vor lua in discutie actiunile pe care Prefectura le poate intreprinde pentru a veni in sprijinul angajatilor de la Orser.


Serele, rase de pe fata pamantului
Demolarea serelor oradene a inceput in 2003, cand s-au daramat sapte hectare de sere din cauza zapezii. Atunci au inceput sa taie si sa vanda tot ce se putea. "Chiar la sugestia directorilor Orser s-a inceput demolarea pe alte 30 de hectare. Au fost taiate conductele, schelele, sticla de pe sera a fost toata sparta, numai ca sa poata taia cat mai repede. Toate lucrurile astea au fost facute cu muncitori adusi din alta parte de Maria Schutz, din Galati. Angajatii de aici au fost trimisi in somaj ca sa nu vada ce se intampla si unde sunt duse materialele respective", spune unul dintre fostii angajati ai Orser. "Operatiunea" de distrugere a serelor continua pana azi. Angajatii Mariei Schutz lucreaza din zor la taierea fermei 5, una dintre putinele care au mai ramas in picioare din 2003.


Investitii simulate
Odata intrata in posesia uneia dintre cele mai infloritoare unitati din tara, Maria "Lili" Schutz a trecut la devalizarea firmei. Schutz a "uitat" sa mai plateasca ratele la ADS, a mimat ca face investitii de 2,305 milioane USD asumate prin contract, a indatorat serele oradene pana peste cap, apoi a inceput sa vanda activele catre alte firme de-ale ei. Asta in conditiile in care activele respective nu au fost achitate integral niciodata, ba, mai mult, majoritatea fusesera puse sub sechestru de Directia Finantelor Publice Bihor, Primaria Oradea si Tribunalul Bihor, pentru neachitarea datoriilor. Cel mai important activ al Orser Oradea, fabrica de gheata, a fost vandut catre SC "Gini Transcom" Craiova - o alta firma a Mariei Schutz, imediat dupa incheierea contractului de privatizare dintre ADS si "Worldser" Tuglui.


"Nu s-a facut nicio investitie care sa revigoreze activitatea in sere. Toate asa-zisele investitii au constat in transfer intern, intre firmei de-ale doamnei, de geam tras, pe baza de bonuri interne si procese-verbale. Au fost emise facturi fictive de geam tras, in valoare de miliarde de lei, de catre SC Orser in contul Sere Codlea Brasov si de catre Gini Transcom Craiova in contul SC Orser, toate firme ale doamnei Schutz. De asemenea au fost emise facturi fictive, pe geam tras si de la Sere Codlea la Orser, ca si facturi fictive pe samanta de castraveti, de la Gini Transcom la Orser, in valoare de 4,2 miliarde de lei vechi. O alta asa-zisa investitie a reprezentat-o largirea bazinului de captare de apa pentru irigatii, de aproximativ sase ori, cu toate ca acest lucru nu era necesar. Contravaloarea acestei asa-zise investitii a fost evaluata la opt miliarde de lei, pe baza unui proces-verbal semnat de o comisie stabilita de administrator, neexistand niciun altfel de document fiscal", dezvaluie Vasile Morar.


Un alt pas in devalizarea serelor l-a constituit indatorarea acestora, prin efectuarea de tranzactii fictive sau la preturi mult peste cele ale pietei, catre alte firme ale Mariei Schutz. Toate acestea pentru ca activele SC Orser sa fie, mai apoi, vandute catre alte firme-fantoma ale patroanei, in contul datoriilor acumulate. Scopul final al acestor actiuni a fost ca statul sa nu mai poata recupera nimic, atunci cand va rezilia, pentru neplata si incalcarea obligatiilor asumate, contractul cu "Worldser" Tuglui.


Vanzare sub sechestru, marca "Lili" Schutz
Toate aceste actiuni ale patroanei au facut ca Directia Finantelor Publice Bihor si Primaria Oradea sa instituie sechestru pe activele SC Orser, pe 20 si, respectiv, 24 februarie 2004, in vederea recuperarii datoriilor. Tribunalul Bihor a instituit, de asemenea, sechestru asigurator pe Orser, pe 23 februarie 2004, ca urmare a cererii de faliment depuse de SC Electrocentrale SA.
Desi fusese instituit sechestru asigurator, iar conducerea Orser fusese instiintata, "s-a procedat la taierea tevilor din instalatiile de incalzire din sere, care au fost vandute, zilnic, in cantitati apreciabile, la fier vechi, instalatiile fiind, efectiv, distruse", spune Vasile Morar. Mai mult, in timp ce bunurile Orser se aflau sub sechestru, "Lili" Schutz a convocat Consiliul de Administratie al unitatii, obligandu-l sa aprobe vanzarea.
Pana la privatizarea, din anul 2002, a firmei, aceasta avea 15 ferme de productie, intinse pe cateva zeci de hectare, peste 1.600 de muncitori, iar in anii cu productie buna vindea intr-o singura zi aproape cat comercializa intr-un an ca 2004.


Realitatea Bihoreana - Stiri Oradea - SC Orser Oradea - Curtea de Apel Oradea

Trimite o felicitare : Felicitari

Jocuri :
Jocuri On - line : TotalGames

Sponzorul acestui articol :
Ce este Internet –> MCOnet Romania : www.MCOnet.ro


Taguri  
Curtea de Apel Oradea


Stiri Anterioare  
Procuror penal: Stiri Bihor
Si procurorii pun lacatul pe Justitie: Stiri Oradea
De azi, intre orele 9 si 11, judecatorii oradeni isi atarna robele in cui: Stiri Oradea
Functii de executie vacante in instantele si parchetele bihorene : Stiri Bihor
Dosare "uitate" ani in sir prin sertarele procurorilor bihoreni : Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor
Fost subofiter, Constantin Manoliu este noul presedinte al Tribunalului Bihor
Judecatorii bihoreni intra in vacanta : Stiri Bihor
Magistratii bihoreni fug de sefie ca dracul de tamaie : Stiri Bihor
Statul Roman, pus din nou la plata pentru erorile magistratilor oradeni : Stiri Oradea
Magistratii se pregatesc de evaluarea profesionala : Stiri Bihor
La Curtea Europeana a Drepturilor Omului : Curtea de Apel Oradea
Viorel Gavra, procuror-sef cu acte-n regula - Tribunalul Bihor
Magistrati bihoreni, numiti sau eliberati din functii - Stiri Bihor
Medici beiuseni, cercetati pentru luare de mita - Stiri Bihor - Tribunalul Bihor
Primul mandat european de arestare, executat de Curtea de Apel Oradea
Parchetul ia la "rindea" investitiile publice in imobilele retrocedabile - Curtea de Apel Oradea
Fugarul Priplata, trimis din nou in judecata - Stiri Oradea - Curtea de Apel Oradea
Procurorii anticoruptie bihoreni, in „topul” DNA - Directia Nationala Anticoruptie - Curtea de Apel Oradea
Angajatii Orser, amanati de instanta - Stiri Oradea
Episcopul Tokes sare gardul spre Inalta Curte - Curtea de Apel Oradea

Stiri Oradea  
ROBINSON ORADEA - RESTAURANT MEXICAN
Incaseaza cu spor la punga municipiului: Stiri Oradea
Plopii raman in picioare - Amenajarea malului stang intra in linie dreapta
Procesul de divort al lui Tokes, repus pe rol la Judecatoria Oradea
Rectorul Cornel Antal nu si-a facut temele: Stiri Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Angajatii Orser, amanati de instanta - Stiri Oradea
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Taur

Taur

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
26 Februarie 2020
D L Ma Mi J V S
 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 2627 28 29


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
26 Februarie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
FURCA MACARA MBRA REGLARE AUTOMATA CU ARC
FURCA MACARA MBRA REGLARE AUTOMATA CU ARC
FURCI PALETI MACARA, FURCA PENTRU EUROPALETI
FURCI PALETI MACARA, FURCA PENTRU EUROPALETI
FURCA DE MACARA, FURCI PALETI, CARLIGE MACARALE, ACCESORII FURCI


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme