Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Stiri Oradea Oradea Online  
04 Noiembrie 2010 10:08:05   Desi instanta a atribuit-o proprietarilor de drept
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Spitalul de Neurologie si Psihiatrie
Primaria Oradea tine morțis sa investeasca intr-o cladire retrocedata

Autoritățile locale nu învață nimic din propriile greșeli. Deși a pierdut un proces pentru retrocedarea Casei Învățătorului, Primăria Oradea se încăpățânează să investească în clădire pentru a muta aici secțiile reunite de boli infecțioase de la Spitalul Județean și Spitalul Municipal. Numai că, printr-o sentință din martie 2010, Tribunalul Bihor a decis că respectiva clădire trebuie restituită în natură proprietarilor de drept, adică cadrelor didactice din județ, reprezentați de Sindicatul Liber din Învățământ Bihor.

În conferința de presă din 27 octombrie, triumviratul Bolojan-Biro-Carp din fruntea Primăriei orădene și-a făcut publice planurile privind gestionarea sistemului sanitar din Oradea. Unul dintre punctele de pe agenda edililor se referă la reabilitarea clădirii de pe strada Pasteur nr. 26 în care a funcționat până recent o secție a Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Oradea. „S-a contractat realizarea proiectului tehnic de reabilitare a corpului de clădire de pe str. Pasteur nr.26, în care vor funcționa secțiile de boli infecțioase. Proiectul tehnic va fi finalizat la jumătatea lunii noiembrie, după care se va organiza licitația pentru execuția lucrărilor. În luna decembrie vor începe lucrările", se arată în mapa de lucru prezentată de primarul Ilie Bolojan.
Numai că imobilul respectiv este disputat în instanță într-un proces întins pe durata unui deceniu, a primit în primăvară un verdict, iar acum se află într-un alt stadiu procesual, departe însă de un soluție favorabilă pentru municipalitate.
Sindicatul din învățământ s-a judecat timp de aproape zece ani cu Primăria Oradea plus încă alte cinci autorități locale și instituții sanitare pentru a dobândi un imobil construit în perioada interbelică prin efortul fostei „Asociațiuni a Învățătorilor - Secția Bihor." Procesul a debutat în 2001, iar câștig de cauză au avut sindicaliștii din învățământ în 2004, când Tribunalul a admis cererea de restituire în natură a imobilului și a terenului aferent, decizie menținută de Curtea de Apel Oradea, însă casată în 2006 de Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul fiind rejudecat pentru niște chichițe avocățești. În fine, sentința din primăvara acestui an certifică un adevăr istoric și face o reparație morală și materială cadrelor didactice. Prin sentința civilă nr.71/C/2010 Tribunalul Bihor „obligă pe pârâtul Primarul municipiului Oradea să emită o decizie de restituire în natură, în favoarea reclamantului (SLÎ Bihor - n.r.) pentru imobilul înscris în CF nr. 6865 Oradea nr. topo 128/3 în natură reprezentând teren și construcție, iar pentru terenul cu nr. topo 128/4 să li se asigure măsuri reparatorii, teren în suprafață de 4.923 mp în intravilanul municipiului."

Asociațiunea Învățătorilor - scurtă evocare

Istoria constituirii unei asociații a dascălilor din zona Bihorului este veche de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, atunci când i s-au pus și bazele. Asociația Învățătorilor - secția Bihor era afiliată în 1892 la Asociația Învățătorilor de la școlile confesionale ortodoxe române din dioceza Aradului. Autoritățile vremii i-au suspendat o perioadă activitatea, încercând să o încorporeze în asociații culturale mai largi. În fine, Asociația își suspendă din nou activitatea la izbucnirea Primului Război Mondial, pentru ca în 1919 să fie reînființată, la Sibiu, Asociația Generală a învățătorilor români din Ardeal, Banat și Crișana, secția bihoreană intrând astfel în posesia averii fostei Asociații a Învățătorilor de stat și comunali din Oradea, care obținuse în 1908 un teren în parcul Bunytai (Zona străzii Armatei Române - n.r.). Cum terenul obținut a fost folosit în timpul războiului în alte scopuri, președintele Asociației Învățătorilor bihoreni, Nicolaei Firu, solicită în 1925 primăriei un alt teren. Municipalitatea orădeană donează, astfel, terenul pe care se va construi viitoarea Casă a învățătorilor de pe strada Pasteur, în suprafață „de un iugăr și 476 de stânjeni în valoare de 453.918 lei", notificate ca atare în CF-uri. În plus, Ministerul Instrucțiunii a donat 1.000.000 de lei, iar din cotizații și alte surse a început construirea unui cămin al învățătorilor.

crisana_spital_nr_5_(1).JPG

Spitalul de Neurologie si PsihiatrieLa sfârșitul anului 1927 construcția era ridicată până la etajul unu, cheltuindu-se peste două milioane de lei. Cu ajutorul unui împrumut bancar, în 1932 clădirea este finalizată în roșu, din cauza crizei economice imobilul putând fi dat în folosință abia în 1938. După 1940 clădirea este folosită de Asociația Învățătorilor de stat și comunali din Ungaria, pentru ca în toamna anului 1944 să fie din nou preluată de Asociația Învățătorilor din Bihor, aici funcționând, printre altele, un internat și Casa de Ajutor Reciproc a Învățătorilor. În anul 1948 Asociația Învățătorilor - secția Bihor devine Sindicatul Salariaților din Învățământ, în urma reformei învățământului din acel an. În toamna anului 1949 autoritățile comuniste decid naționalizarea clădirii și mutarea aici a Spitalului Ortopedic nr.5 Oradea, care va funcționa aici până în 1986, când a fost mutat în noua clădire a Spitalului Județean. Din această perioadă datează modificările aduse clădirii, din 1986 și până în vara acestui an funcționând aici o secție a Spitalului de Neurologie.
Ca o curiozitate, în plină ocupație horthystă, conducerea de atunci a Casei Învățătorului a reușit să-și redobândească în instanță clădirea confiscată de primărie. În februarie 1943, administrația horthystă a Primăriei orădene a preluat clădirea, conducerea Asociației contestând în instanță deposedarea. În 29 noiembrie 1943, instanța orădeană a decis în favoarea Asociației Învățătorilor, dispunând restituirea proprietarilor de drept. „Procesul a durat nouă luni și 13 zile. SLÎ Bihor a început procesul în 2001, după apariția Legii nr.10 și suntem în anul 2010, când se va finaliza...?", se întreabă profesorul Ioan Meza, președintele Comisiei de cenzori a sindicatului bihorean.

„Capetele luminoase" care încalcă legea

Reprezentanții dascălilor bihoreni nu acuză justiția că nu și-ar face datoria, dimpotrivă, consideră că judecă în spiritul legi, dar că autoritățile locale recurg la tertipuri și tergiversări. „N-am fost singurii deposedați de bunuri imobile. Am fost și suntem singurii, considerăm noi, văduviți de un drept ce ni se cuvine și nu din cauza instanțelor judecătorești, ci din cauza unor capete luminoase care au ocupat vremelnic funcții în conducerea instituțiilor statului cu care suntem în judecată", spune profesorul Meza, o adevărată enciclopedie privind Casa Învățătorului din Oradea.
În prezent procesul dintre SLÎ Bihor, în calitate de succesor legal în drepturi al Asociației Învățătorilor, certificat ca atare cu sentință definitivă încă din 1990, și Primăria Oradea, Comisia de Aplicare a Legii 10/2001, Consiliul Județean, Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, Centrul de Transfuzie și DSP Bihor este într-o altă fază. Astfel, Tribunalul a decis restituirea în natură, dar expertizele tehnice comandate de părți, pentru a evalua care din ele a realizat cele mai multe investiții la imobil, sunt contradictorii. Astfel, în varianta reclamantului SLÎ Bihor, imobilul existent se identifică cu cel preluat abuziv de stat în proporție de 62%, restul de 37,94% reprezentând investițiile efectuate de către stat. În varianta DSP și a Spitalului de Neurologie, imobilul se identifică în procent de 55,53%, restul de 47,67% fiind investiție proprie. Dacă în prima variantă valoarea investiției este de 3.315.308 lei, în a doua este de 3.411.434 lei. Inexplicabil, instanța gafează, calculând ca medie între cele două valori suma de 4.084.283 lei, pentru care stabilește un drept de retenție în favoarea Spitalului de Neurologie, adică a Primăriei Oradea, în subordinea căreia a fost trecut! Pentru a remedia acest aspect, SLÎ s-a adresat din nou instanței de judecată. De reținut că valoarea de inventar a clădiri la 31 decembrie 1949 era de peste 70 de milioane de lei, în timp ce la 24 noiembrie 2008 era de 8,8 milioane de lei.

„Calculând contravaloarea chiriei pentru suprafața utilă de 2.274,8 mp cu 8 euro/mp pe lună, numai pentru anul 2009 ar trebui să plătească o chirie de 218.380 euro. Pe lângă faptul că sunt datori vânduți, mai au tupeul să pretindă despăgubiri! Ar fi mai bună negocierea decât cerbicia, pentru că, oricât se străduiesc să tergiverseze finalul, trebuie să cedeze o proprietate privată, ocupată abuziv și ilegal, în condiții istorice vitrege", arată profesorul Meza.


Sursa: Crisana.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Taguri  
Spitalul de Neurologie si Psihiatrie Spitalul de Neurologie si Psihiatrie


Stiri Anterioare  
Sectie inaugurata la Spitalul de Neurologie si Psihiatrie: Sanatate Oradea

Stiri Oradea  
ROBINSON ORADEA - RESTAURANT MEXICAN
Incaseaza cu spor la punga municipiului: Stiri Oradea
Plopii raman in picioare - Amenajarea malului stang intra in linie dreapta
Procesul de divort al lui Tokes, repus pe rol la Judecatoria Oradea
Rectorul Cornel Antal nu si-a facut temele: Stiri Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Desi instanta a atribuit-o proprietarilor de drept
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Scorpion

Scorpion

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
25 Januarie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
25 Januarie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
LA CAPELA SERVICII FUNERARE ORADEA BIHOR
CUPTOR CU ABUR ELECTRIC INCORPORABIL KĂŒPPERSBUSCH, INOX
CHINGI ASIGURARE MARFURI, PROTECTII CHINGI, PROTECTII MUCHII TAIETOARE TOTAL RACE
MACARALE SI DISPOZITIVE DE RIDICARE
MACARALE SI DISPOZITIVE DE RIDICARE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme