Login Oradea Online   Login   Inregistrare Oradea Online   Inregistrare    
°C
 

ORADEA ONLINE

Stiri Oradea si Bihor

 
 
   
Épitkezési hirek Oradea Online  
30 Januarie 2009 14:14:52   Criza ca un joc de domino: Imobiliare Oradea
Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Afisari Stiri Marire +   Micsorare -   
Imobiliare Oradea
Imobiliare Oradea: Actuala criză este percepută de diferitele categorii de profesii ca un joc de domino.

Actuala criză este percepută de diferitele categorii de profesii ca un joc de domino. Totul pornește de la bănci, care acordă din ce în ce mai greu credite. Primii care au de suferit sunt dezvoltatorii imobiliari, care rămân cu casele nevândute.

Criza ca un joc de domino

Circa jumătate din casele și apartamentele noi din Oradea își așteaptă clienții. Agențiile imobiliare suferă și ele, în special cele mai mici. Nu în ultimul rând, notarii - cei care parafează tranzacțiile - mai mult șomează în ultima vreme. „Criza asta este ca un joc de domino. A început de la bănci și s-a răsfrânt asupra tuturor. Tot de la bănci ar trebui să vină și rezolvarea”, este de părere notarul public, Victoria Mona Radu.

Mai sunt voci în piață care spun că nu au fost afectate de criză. Ba, dimpotrivă, afirmă că vânzările le merg chiar mai bine. „Criza nu există dacă ai prețuri bune. Aceasta este creată artificial la televizor”, este de părere Călin Raita, unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Oradea.

Notarii, în impas

Dacă înainte oamenii stăteau la coadă la birourile notariale, acum foarte puțini le mai trec pragul pentru a întocmi acte de vânzare-cumparare. Activitatea notarială s-a redus considerabil încă din 2008. „Din evidențele deținute de Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI) Bihor rezultă că tranzacțiile au scăzut cu circa 35% față de aceeași perioadă a anului trecut”, ne-a spus Minel Ghincea, directorul OJCPI Bihor.

„Am fost nevoit să aplelez la Colegiul Notarilor pentru a cere sprijin. De asemenea, am redus salariile angajaților pentru a nu fi nevoit să-i concediez”, ne-a declarat Mircea Voinea, notar public.

Notarul public Victoria Mona Radu spune că vânzările au scăzut destul de mult în această perioadă. Conform acesteia, acum se fac mai mult testamente și donații. „Eu cred că acum se stă într-o expectativă. Vânzătorii nu vor să lase din preț, iar cumpărătorii așteaptă să mai scadă prețurile”, a precizat notarul Victoria Mona Radu.

Speranța notarilor este ca băncile să relaxeze creditele imobiliare. Această măsură ar putea scoate din impas și potențialii cumpărători de terenuri sau imobile.

Conform informațiilor oferite de Cornel Gârba, președintele Camerei Notarilor Publici Oradea, au fost înregistrate cazuri în care activitatea câtorva birouri notariale s-a diminuat cu 80-90% față de perioada anterioară.

Acesta a precizat că numărul birourilor notariale din Oradea este cam mare. „Ministerul a tot scos posturi la concurs, solicitările fiind numeroase. Cu gândul că se câștigă bine în meserie, tot mai mulți au vrut să devină notari. Nimeni nu a prevăzut că se va ajunge la o criză de o asemenea amploare”, a punctat Cornel Gârba.

Uite criza, nu e criza

Dezvoltatorii imobiliari spun că actuala criză i-a afectat și nu prea. Ștefan Agoston, director vânzări Prima Casa, ne-a declarat că efectele crizei se resimt prin modul în care s-a schimbat procedura de creditare. „Dacă până în urmă cu câteva luni erau persoane care puteau să acceseze un credit pentru o locuință, acum, în noile condiții bancare, de abia poate cumpăra jumătate”, spune Agoston. Cartierul are 650 de apartamente (250 vândute), cu prețuri cuprinse între 41.500 și 150.000 euro.

Nici Cartierul Soarelui nu duce lipsă de clienți. „Oamenii sunt speriați de actuala criză, dar se fac totuși vânzări. Într-adevăr, nu-i o perioadă foarte bună, dar în fiecare an la început este așa. Toată lumea așteaptă deblocarea creditelor”, ne-a declarat un reprezentant al firmei. Prețurile apartamentelor sunt cuprinse între între 28.600 și 115.000 euro.

Clienții au început să dea buzna după sărbători și în Cartierul Ioșia. „În ultima perioadă am vândut mai bine chiar ca înainte. După sărbători am vândut zece apartamente. Mai multe ca în septembrie, octombrie și noiembrie”, ne-a declarat Ciprian Sonea, unul dintre acționari. Acesta a mai subliniat că în ultima vreme au venit clienți care au cumpărat cu banii jos, oameni întorși din străinătate. „La plata cu banii jos, clienții beneficiază și de un bonus. Vânzările au fost influențate și de Ordonanța de reducere a TVA la locuințele noi, de la 19% la 5%”, a explicat Sonea. Cartierul Ioșia (str. Erofte Grigore nr. 1 B) a vândut 35 de apartamente din cele 77. Prețurile sunt cuprinse între 33.000 și 115.000 euro.

Imola Sferle, director vânzări la Cartierul Europa, ne-a precizat că sunt în continuare clienți. „Vine lumea, se interesează, unii cumpără, alții spun că vor încerca să-și ia credit, dar cu actualele condiții bancare este destul de greu”, a explicat Imola Sferle. Cele 300 de case, dintre care 150 vândute, au prețuri cuprinse între 80.000 și 135.000 de euro.

Nici pe Călin Raita, unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Oradea, nu l-a atins criza. „Pot să spun chiar că am vândut mai mult în această lună decât în noiembrie și decembrie. Nu am scăzut prețurile și nici nu o să le scădem. Noi vindem case cu utilități la 45.000 de euro. La Paleu am vândut 270 din cele 280 de case. Vom demara de asemenea în Paleu un nou proiect de blocuri, unde un apartament cu o cameră va costa 20.000 euro, iar unul cu două camere 24.000 de euro. Ne permitem să vindem ieftin pentru că avem toată logistica și construim cumpătat”, a precizat Călin Raita.

Acesta este de părere că „criza nu există dacă ai prețuri bune” și că „aceasta este creată artificial la televizor”.

Agenții imobiliare

Criza financiară s-a extins, pe principiul dominoului, și la agențiile imobiliare. Dacă cele mici au fost atinse mai profund, unele dispărând pur și simplu, cele mari au simțit mai puțin efectele crizei. Dacă unii spun că nu se vinde nimic, alții nu sunt de aceeași părere.

„Se fac vânzări și la apartamente, și la case. Diferența este că acum vânzările se fac cu bani cash, și mai puțin prin credite bancare”, ne-a declarat Valentin Catana (foto), directorul agenției Casa Regal.

Conform ultimelor tranzacții, Valentin Catana spune că în ultima perioadă prețurile apartamentelor și caselor au scăzut în Bihor cu 5 - 10%. „Noi am simțit efectele crizei începând din octombrie 2008. Valoarea imobiliarelor vândute a scăzut cu 5 - 10% în Bihor, mult mai puțin decât în București, unde scăderea a fost de 30 - 50%.

Acesta este de părere că scăderea tranzacțiilor nu este neapărat un efect al crizei, cât al înăspririi condițiilor de creditare și, implicit, al imposibilității clienților de a accesa credite.

Criza a adus însă și lucruri bune în domeniul imobiliar. Dacă creditele pot fi accesate tot mai greu, clienții s-au orientat spre chirii. Prețul chiriilor a crescut în ultima perioadă cu 5%.

În ceea ce privește reducerile de salarii ale angajaților sau concedierile, Catana precizează că în cazul Casei Regal nu este cazul. „Mai devreme sau mai târziu, criza va trece. Este foarte greu să formezi alți oameni în acest domeniu, așa că nu s-au făcut concedieri”, a subliniat directorul Casa Regal.

Acesta dă și un pont gratuit celor cu bani: „Acum este momentul să se cumpere terenuri și imobile. Acestea pot fi obținute, în unele cazuri, la prețuri cu până la 35% mai mici decât cele cerute de clienți”. Un reprezentant al agenției imobiliare Image spune că tranzacțiile, dar și prețurile, au scăzut cu până la 20%. Și la această agenție s-a constatat că au crescut cererile pentru chirii, unde prețurile sunt ținute cu dinții, sau chiar mărite. „Persoanele care au bani în lei mai așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu euro, al cărui curs a crescut în ultima vreme”, spune reprezentantul Image.


Sursa: Bihon.ro


Taguri  
Imobiliare


Stiri Anterioare  
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum vor evolua chiriile in 2011
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Cum ne pregatim locuinta de vanzare!
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Casele traditionale pierd teren in fata celor in stil american
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Poșta
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Preturile proprietatilor vor atinge minimul spre sfarsitul anului
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori

Épitkezési hirek  
Tarle stinge lumina la firma Selina?!: Constructii Oradea
Guvernul vrea sa reabiliteze blocurile vechi: Imobiliare Oradea
Apartamente predate la cheie: ANL Oradea
Preturile locuintelor ar putea sa scada cu inca 30%: Imobiliare
Criza ca un joc de domino: Imobiliare Oradea


Comentarii  

Posteaza un comentariu: Criza ca un joc de domino: Imobiliare Oradea
 
 


Curs Valutar

 

Horoscop
Pesti

Pesti

         Alte zodii   
 

Sondaj
Romania ocupa locul doi, dupa Bulgaria, in topul tarilor care folosesc foarte putin cardurile bancare.

Cum preferati sa platiti atunci cand mergeti la cumparaturi?


» Cu Cardul
» Cash

Promoveaza-ti afacerea!

Web-Top Web-Top.ro este mediul ideal de promovare online pentru firma Dvs.

       Pentru detalii click aici...   


Parteneri

Cofetaria Mocca
Lion Shipping & Chartering
Lion Shipping & Chartering

Lista Firme

Arhiva Stiri Oradea Online
05 Junie 2020
D L Ma Mi J V S
 1 2 3 4 56
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  


   Arhiva Stiri 2020 Oradea Online   
 

Bursa Transport

Bursa Transport
Ai marfa?
Ai camion?


Inregistreaza-te gratuit si vei gasi parteneri!

      Pentru detalii click aici...   


Vremea Oradea
05 Junie 2020
Min: -18 °C       Max: -18 °C Vremea Oradea
Temperatura curenta: °C

      Vremea Oradea detalii...   


Anunturi

Ultimele anunturi salvate
BENE DE MACARA PENTRU TURNAT BETON ECHINGI.RO
CUPE DE BETON, BENE DE BETON, CUPE MACARA TOTAL RACE
CUPE DE BETON, BENE DE BETON, CUPE MACARA TOTAL RACE
BENE DE MACARA PENTRU TURNAT BETON
BENE BETON , CUPE MACARALE, BENE MACARA , CUPA BETON TOTAL RACE


   Anunturi Gratuite Oradea   
 

Cinema

Al Pacino il face pe Richard Gere mare bogatas

Stiri judetul Bihor

Stiri judetul Bihor
Registre electronice in locul carnetelor de munca
Acvila de munte se intoarce in Bihor
Legea Educatiei a intrat in vigoare
Peste 13.000 concedieri colective: Stiri Bihor
Prins in flagrant: seful OPC, saltat de DNA in timp ce primea spaga pentru a-si incalca atributiunile de serviciu
Pensii marite pentru 32.847 de bihoreni
Ce se-ntampla cu drumurile Bihorului
Clubul Kiwanis din Thouars, Franta, alaturi de copiii in dificultate: Stiri Bihor
Unii pleaca de buni, altii vin de rai
Protestul PSD Oradea, neautorizat

Copyright 2007-2009 Oradea Online. Toate drepturile rezervate.
TOTALnet Media Group
 

Stiri Oradea Online

Stiri Oradea
Stiri Bihor
Politia Oradea
Frontiera Bihor
Stiri Intern
Stiri Extern
Sport
Sanatate

Divertisment Oradea Online

Divertisment Oradea
Moda Oradea
Cinema Oradea
Lumea IT
Auto
Horoscop

Servicii Oradea Online

Anunturi Gratuite Oradea
Lista firme Oradea
Director web

Turism Oradea
Turism Oradea
Judetul Bihor
Baile Felix
Baie 1 Mai

Sitemap
Sitemap

 
Recomandam: Web-Top.ro | Best-Top.ro | Felicitari | Bursa Transport | Stiri Vedete | Bucuresti Online
Web-Top Lista Firme